Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ciao - Suc de portocale

Nota 3.1 / 10 din 817 voturi
Ciao - Suc de portocale
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mare*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Tymbark Maspex

 

Descriere Ciao - Suc de portocale

Suc de portocale

Bautura racoritoare necarbonatata cu suc de portocale, cu zaharuri si indulcitori. Produs pasteurizat, obtinut din suc concentrat, sursa de vitamina C.

Cantitate: 2 l.


Alte informatii:

Acest produs contine 13 ingrediente, dintre care 5 ingrediente prezinta risc scazut de dauna, 7 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc ridicat de dauna.

 

Informatii Ciao - Suc de portocale


- Calorii (100g): 27 kcal
- Carbohidrati (100g): 6.5 g
- Fibre (100g): 0.01 g
- Proteine (100g): 0.1 g

 

Ingrediente Ciao - Suc de portocale

Apa, Suc de portocale concentrat, Zahar, Sirop de glucoza - fructoza, ACID CITRIC, ACID ASCORBIC\ VITAMINA C, CICLAMAT DE SODIU, ACESULFAM K (ACESULFAM DE POTASIU), GUMA ARABICA (GUMA DE ACACIA), GUMA DE ESTER, CARAMEL CU SULFIT DE AMONIU, BETA CAROTEN/ E160a, Arome

 

Grad de risc produs:
Acest produs contine E952 sau ciclamat de sodiu, ingredient cu risc de dauna ridicat, care are functia de indulcitor. Este de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. De obicei, este folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina. Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
 
Acest produs contine 
sirop de glucoza-fructoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care este o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina. Are functia de indulcitor natural si este facut din porumb, poate fi gasit in produsele alimentare si bauturi racoritoare. Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).

Acest produs contine E950 sau acesulfam K, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

Acest produs contine sucuri din concentrat (portocale), ingrediente cu risc mediu de dauna. Acestea sunt bogate in vitamina C si in potasiu. Consumul de sucuri din concentrat poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate, diabet.

Acest produs contine zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

Acest produs contine E445 sau guma de ester, ingredient cu risc mediu de dauna, care are functiile de emulgator si stabilizant. Se obtine prin extractia cu solventi din lemnul de pin. Studiile efectuate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, pe soareci de laborator au aratat ca un consum mai mare al aditivului E 445 poate duce la marirea ficatului, si chiar la deces. Face parte din categoria E-urilor suspecte.

Acest produs contine E150d sau Caramel sulfit de amoniu, ingredient cu risc mediu de dauna, aditiv din categoria colorantilor, de culoare maro. Face parte din categoria "E-uri suspecte". Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului. Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.


Acest produs contine 
arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.

Data analizei: 2013-11-07


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu. 

Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:

„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”

De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
  • Bacterii coliforme
  • Escherichia coli (E.coli)
  • Enterococi
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
  • Stibiu – 0,005 (mg/l)
  • Arsen – 0,01 (mg/l)
  • Bariu – 1,0 (mg/l)
  • Bor (mg/l)
  • Cadmiu – 0,003 (mg/l)
  • Crom – 0,05 (mg/l)
  • Cupru – 1,0 (mg/l)
  • Cianuri – 0,07 (mg/l)
  • Fluoruri – 5,03 (mg/l)
  • Plumb – 0,01 (mg/l)
  • Mangan – 0,5 (mg/l)
  • Mercur – 0,001 (mg/l)
  • Nichel – 0,020 (mg/l)
  •  Nitrati – 50 (mg/l)
  • Nitriti – 0,1 (mg/l)
  • Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de apa contaminata poate cauza:

  • Methemoglobinemia
  • Cancer (gastric, in principal)
  • Intoxicatii si alergii
  • Afectiuni dermatologice
  • Toxicitate la nivelul diverselor organe
  • Hepatita
  • Dizenterie
  • Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).

 

Descriere:


Sucul concentrat de portocala (fara alti aditivi) contine (100 g):
  • 205 calorii
  • 2 g de proteine
  • 50 g de carbohidrati
  • 50 g de zaharuri
Acesta este bogat si in vitamina C si potasiu.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 247-2005, sucul de portocale din concentrat se regaseste in categoria 14.1 Bauturi fara alcool, grupa  14.1.2 Sucuri de fructe si legume, subgrupa 14.1.2.3 Concentrate pentru suc de fructe: preparat prin inlaturarea fizica a apei din sucul de fructe.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Acid ascorbic - gmp
  • Benzoati -  1000 mg/kg
  • Ascorbat de calciu - gmp
  • Dioxid de carbon - gmp
  • Acid citric - 3000 mg/kg
  • Dl-Acid malic - gmp
  • Pectina - gmp
  • Fosfati - 1000 mg/kg
  • Ascorbat de potasiu - gmp
  • Ascorbat de sodiu - gmp
  • Sorbati - 1000 mg/kg
  • Sulfiti - 50 mg/kg
  • Tartrati - 4000 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de suc de portocale din concentrat poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate
  • Diabet
Consumul de suc de portocale din concentrat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.

Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.

11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
  • Poate contine urmatorii aditivi:
  • Silicat de calciu 15000 mg/kg
  • silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
  • carbonat de magneziu 15000 mg/kg
  • silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
  • fosfati 6600 mg/kg
  • dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
  • sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

 

Descriere:


Exista 2 tipuri de sirop de glucoza-fructoza:
  • Siropul simplu – glucoza este atasata de fructoza din punct de vedere chimic; se compune, in general, din sucroza (obtinuta in mod natural) si apa.
  • Siropul de porumb cu continut mare de fructoza – amestec de molecule de glucoza si fructoza, nelegate din punct de vedere chimic intre ele; nu se poate obtine decat in mod artificial, prin proceduri chimice.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Sulfiti - 20 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza-fructoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: TRICITRAT DE SODIU

 

Descriere:


Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare. 
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
 
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor. 
 
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.

Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
 
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
 
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
 
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
 
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse. 

Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare.

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
  • 02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
  • 14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar.

Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
 
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
  • iritarea sistemului digestiv
  • iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)

Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
  • Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
 

 

Descriere:


Acidul ascorbic sau vitamina C are rol de antioxidant, neutralizand efectele nocive ale radicalilor liberi.

Conform Codex Alimentarius, acidul ascorbic  poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de tratare a fainii.

Acidul ascorbic administrat in mod sustinut ajuta la: 
  • functionarea normala a sistemului imunitar, inhiband cresterea tumorilor si asigurand rezistenta organismului impotriva infectiilor 
  • participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale 
  • previne uzura celulara, incetinind procesul de imbatranire, are rol de echilibrare a organismului fiind necesar in metabolismul calciului si al altor minerale 
  • are rol de echilibrare a sistemului imunitar

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 14.1.2.1  Suc de fructe - gmp
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 300 – Acid Ascorbic.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul ascorbic poate fi folosit  ca aditiv alimentar.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de acid ascorbic poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree)
  • Probleme la nivelul rinichilor (pietre la rinichi)
  • Ameteli
  • Oboseala
  • Modificari la nivelul ADN-ului, ce pot rezulta in cancer
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivelul dintilor (eroziune dentara)
Consumul de acid ascorbic nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration recomanda un consum zilnic de vitamina C de:
  • > 90 mg - barbati
  • > 75 mg – femei

Sinonime: E952; ACID CICLAMIC SI SARURILE SALE DE NA SI CA (CICLAMAT DE SODIU, CICLAMAT DE CALCIU)

Functii: indulcitor

 

Descriere:

  • edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica.
Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. Este de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina.
 
Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. 
 
Doza zilnica admisa: 11 mg/ kg corp, exprimata in acid ciclamic. 
 
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E952 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
 
 
Reactii adverse:
Cancer:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Studiile pe animale au indicat ca produce cancer si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele),  amplificand potenta altor substante cancerigene.
  • Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
  • Efecte adverse: tumori maligne ale vezicii urinare la animalele de laborator, oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.

Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Edulcorant intens si potentiator de aroma
  • Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
  • In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
  • Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.

Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

  • Determina stres metabolic
  • Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
  • Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.

Sinonime: ACACIA SENEGAL GUM

 

Descriere:


Guma arabica este o fibra solubila (prebiotic) ce provine din copacul Acacia si care nu contine gluten.

Conform Codex Alimentarius, guma arabica (de acacia) poate fi folosita pe post de emulsifiant, stabilizator, agent de ingrosare,  substanta transportatoare.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 414 – Guma arabica (guma de acacia).
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de guma acacia poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme pe timpul sarcinii
  • Cresterea nivelului colesterolului
  • Probleme la nivelul rinichilor si ficatului (atunci cand se utilizeaza intravenos)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de guma acacia nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: ESTERII GLICEROLULUI CU RASINI DE LEMN; E445; GLICEROL ESTER, ESTER GUM, GUMA DE ESTER, ESTERI GLICERI DIN RASINI LEMNOASE

Functii: Emulgator, stabilizant

 

Descriere:

  • Emulgator, artificial, amestec complex de esteri de di- si triglicerina ai acizilor rezinici din rasini de lemn (component major acidul abiotic). Se obtine prin extractia cu solventi din lemnul de pin.
Face posibila formarea si mentinerea unui amestec omogen intre doua sau mai multe faze nemiscibile.
 
  • In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E445 si face parte din categoria E-urilor.
  • Doza zilnica admisa: intre 0 si 25 mg/kg corp

 

 
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

 
  • Studiile efectuate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, pe soareci de laborator au aratat ca un consum mai mare al aditivului E 445 poate duce la marirea ficatului, si chiar la deces.  
  • The Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) permite utilizarea aditivului alimentar E 445, esteri glicerici ai rasinilor de lemn, poate fi folosit doar in urmatoarele situatii: ca tratament pentru suprafata fructelor proaspete (incluzand ciupercile, radacinile, tuberculoasele, legumele, aloe vera, algele marine, alunele si seminte) in cantitate de 110 mg/ kg, ca tratament pentru suprafata fructelor proaspete in aceeasi cantitate si in bauturile aromatizate pe baza de apa, incluzandu-le aici si pe cele pentru sportivi sau energizante, maxim 150 mg/1 kg. 
  •  "Programului International pentru Siguranta Produselor Chimice" (INCHEM), institutie afiliata Codex Alimentarius, organismul mondial care supravegheaza siguranta alimentara, a declarat la ultima evaluare a E445 ca este nevoie de cercetari suplimentare in ceea ce priveste efectele asupra sistemului reproducator. (sursa: jurnalul.ro)

Sinonime: E150D; CARAMEL AMONIACAL

Functii: colorant, aditiv

 

Descriere:

Aditivi alimentari din categoria colorantilor artificiali.
 
E150d sau caramel sulfit de amoniu, este un colorant maro, artificial, care se obtine prin incalzirea glucidelor alimentare, in prezenta compusilor sulfit si amoniu.
Se poate obtine si din glucide provenite din porumb sau sfecla modificate genetic (GMOS).
Este solubil in apa si are gust specific, uneori amar.
 
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 
 
Efectele secundare manifestate in cazul utilizarii  E150d:
  • probleme intestinale (pot aparea dupa ingestia unor cantitati mari)
Doza maxima zilnica recomandata: 200 mg/kg.
 
Reactii adverse:
Cancer:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Center for Science in the Public Interest (CSPI) a afirmat, pe baza unor studii recente ale cercetatorilor de la Universitatea Davis din California, ca prezenta acestui tip de colorant poate favoriza aparitia cancerului.

Functii: colorant

 

Descriere:

Beta carotenul este un tip de pigment ce se gaseste in plante, mai ales in morcovi si in legumele colorate. 
 
Carotenii sunt produsi ca izomeri, constand dintr-o serie de compusi chimic identici, dar diferiti steric. 
 
Studiile bazate pe subiecti au relevat faptul ca persoanele care consuma de cel putin 4 ori pe zi fructe si legume bogate in beta-caroten isi reduc riscul de aparitie a bolilor de inima si a cancerului.
 
In organism, beta-carotenul este convertit in vitamina A (retinol). 
Retinolul are urmatoarele proprietati:
  • imbunatateste vederea
  • intareste sistemul imunitar
  • contribuie la o piele sanatoasa
  • intarireste membranele musculare.
 
In Codus Alimentarius, acest ingredient are denumirea de E160a.
 
Colorant alimentar, insolubil in apa ale carui nuante variaza de la galben la oranj, depinzand de solventul utilizat pentru extractie.

Doza zilnica: 
  • Pana la 5 mg/kg corp 
 
Face parte din categoria "E-uri suspecte".
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
  • Concentratii mai mari pot duce la o culoare galbena a pielii. Carotenul este o sursa de vitamina A(retinol), concentratiile marite pot provoca simptome ale toxicitatii vitaminei A.
     
  • Studiile au sugerat ca dozele mari de beta-caroten pot ajuta in scaderea sensibilitatii la radiatiile solare.
 

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Ciao - Suc de portocale"

4 + 10 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ciao - Suc de portocale"

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.