Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Oshee Vitamin H2O - Bautura aromata cu fructe

Nota 6.7 / 10 din 573 voturi
Oshee Vitamin H2O - Bautura aromata cu fructe
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: OSHEE Polonia

 

Descriere Oshee Vitamin H2O - Bautura aromata cu fructe

Bautura aromata cu fructe

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Descrierea producatorului:
Vitamina H2O reprezinta o compozitie unica de apa aromata, vitamine, micro-si macro-nutrienti necesari pentru buna functionare a organismului.

Cantitate: 555 ml.


Alte informatii:
Acest produs contine 17 ingrediente dintre care 10 ingrediente sunt considerate sigure, 5 ingrediente prezinta mediu de dauna, iar 2 ingrediente prezinta risc mare de dauna.
 

 

Ingrediente Oshee Vitamin H2O - Bautura aromata cu fructe

Apa, Zahar, ACID CITRIC, CONCENTRAT DIN FRUCTE, L-CARNITINA TARTRAT, Arome, Sorbat de potasiu, Benzoat de sodiu, CICLAMAT DE SODIU, ZAHARINA SODICA (E954), ACESULFAM K (ACESULFAM DE POTASIU), ASPARTAM, VITAMINA B3 (NIACINA), VITAMINA B6, BIOTIN, Vitamina B12, CAFFEINE

 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

E952 sau ciclamat de sodiu, ingredient cu risc de dauna ridicat, are functia de indulcitor. Este de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. De obicei, este folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina. Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.

E950 sau aspartam, ingredient cu risc ridicat de dauna, este un indulcitor chimic. Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului. Printre bolile cronice pe care le poate provoca acest ingredient se numara: diabetul, scleroza multipla si epilepsia.

E950 sau acesulfam K, ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

Arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice.


Zahar, ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

E202 sau Sorbat de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna, este un conservant, actioneaza cu succes impotriva mucegaiurilor si a drojdiei, nefiind eficient insa impotriva bacteriilor. In unele cazuri poate provoca alergii, astm de aceea consumul frecvent nu este recomandat in special persoanelor sensibile. Face parte din categoria E-urilor suspecte. 


E211 sau Benzoat de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna, este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Potrivit unor studii realizate de expertii britanici, s-a ajuns la concluzia ca aditivul alimentar E 211 poate provoca distrugeri semnificative in ADN-ul uman. 

Data analizei: 2016-02-03


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, apa se regaseste in categoria 14.0 Bauturi, excluzand produsele lactate, grupa 14.1 Bauturi non-alcoolice, subgrupa 14.1.1 Ape: ape naturale sau imbuteliate, carbonate sau nu. 

Conform celor 2 legi in vigoare - Legea nr. 458 din 08/07/2002 privind calitatea apei potabile si Legea nr. 311 din 28 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile), apa potabila (si deci si cea folosita in industria alimentara) este apa destinata consumului uman:

„a) orice tip de apa in stare naturala sau dupa tratare, folosita pentru baut, la prepararea hranei,ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie, din rezervor sau este distribuita in sticle ori in alte recipiente;
b) toate tipurile de apa folosita ca sursa in industria alimentara pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substantelor destinate consumului uman.
c) apa provenind din surse locale, precum fantani, izvoare etc., folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, indeplinind urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;
b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.”

De asemenea, apa potabila trebuie sa nu contina:
  • Bacterii coliforme
  • Escherichia coli (E.coli)
  • Enterococi
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Clostridium perfringens
Conform Normei tehnice (HG 1020/2005) de exploatare si comercializare a apelor minerale naturale, exista un numar de compusi prezenti in mod natural in apele minerale naturale ale caror limite maxime, daca sunt depasite, pot constitui un factor de risc pentru sanatatea publica:
  • Stibiu – 0,005 (mg/l)
  • Arsen – 0,01 (mg/l)
  • Bariu – 1,0 (mg/l)
  • Bor (mg/l)
  • Cadmiu – 0,003 (mg/l)
  • Crom – 0,05 (mg/l)
  • Cupru – 1,0 (mg/l)
  • Cianuri – 0,07 (mg/l)
  • Fluoruri – 5,03 (mg/l)
  • Plumb – 0,01 (mg/l)
  • Mangan – 0,5 (mg/l)
  • Mercur – 0,001 (mg/l)
  • Nichel – 0,020 (mg/l)
  •  Nitrati – 50 (mg/l)
  • Nitriti – 0,1 (mg/l)
  • Seleniu – 0,01 (mg/l)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de apa contaminata poate cauza:

  • Methemoglobinemia
  • Cancer (gastric, in principal)
  • Intoxicatii si alergii
  • Afectiuni dermatologice
  • Toxicitate la nivelul diverselor organe
  • Hepatita
  • Dizenterie
  • Holera
In Uniunea Europeana, concentratia maxima pe care o poate contine apa potabila este de 50 de miligrame/litru. Conform medicilor insa, o concentratie de peste 10 mg/l nitraţi şi peste 0,05 mg/l nitriţi poate pune in pericol viata bebelusilor (http://www.evz.ro/detalii/stiri/apa-imbuteliata-pericol-pentru-nou-nascuti-vezi-ce-cantitate-de-nitrati-contine-o-sticla-de.html).

 

Descriere:


Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.

Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.

11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
  • Poate contine urmatorii aditivi:
  • Silicat de calciu 15000 mg/kg
  • silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
  • carbonat de magneziu 15000 mg/kg
  • silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
  • fosfati 6600 mg/kg
  • dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
  • sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

Sinonime: TRICITRAT DE SODIU

 

Descriere:


Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare. 
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
 
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor. 
 
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.

Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
 
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
 
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
 
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
 
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse. 

Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare.

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
  • 02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
  • 14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar.

Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
 
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
  • iritarea sistemului digestiv
  • iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)

Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
  • Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
 

Functii: colorant

 

Descriere:

Concentratul de fructe si legume se obtine prin eliminarea apei din sucul de fructe sau legume in timpul prelucrarii si apoi re-adaugarea apei in timpul reconstituirii. 
 
Apa este eliminata din sucul de fructe pentru a reduce greutatea si volumul sucului, ceea ce il face mai usor de transportat.
 
Concentratul de fructe si de legume este la fel de hranitor ca sucul proaspat, atata timp cat bautura este etichetata cu 100% suc.

In cazul produselor cu 100% suc, aceeasi cantitate de apa care este eliminata in timpul transformarii, este adaugata in timpul reconstituirii,astfel profilul nutritional al sucului nu se schimba.
 
Concentratul de fructe este folosit frecvent in sucurile de fructe, cocktailuri si bauturi  pentru ca este usor de reconstituit cu ajutorul apei.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de concentrat din fructe poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate
  • Diabet
Consumul de concentrat din fructe nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 
 

 

Descriere:

  • Forma a carnitinei
Tartratul din L-carnitina este un antioxidant gasit in natura in diverse fructe ce ajuta la stabilizarea carnitinei.
Actiuni:
  • Accelereaza arderea grasimilor si transformarea lor in energie.
  • Creste performantele sportive, masa musculara.
  • Imbunatateste activitatea inimii, reduce oboseala cronica.
  • Efecte neuro-protectoare, hepato-protectoare.
  • Creste motilitatea spermatozoizilor, remediu pentru infertilitate masculina.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu se recomanda consumul in exces cu toate ca ingredientul nu produce reactii secundare daunatoare organismului omului sanatos. 
In exces poate avea efecte laxative.

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: E202

 

Descriere:


Sorbatul de potasiu este produs prin reactia acidului sorbic cu hidroxidul de potasiu, putand fi folosit drept conservant cu un ph de pana la 6,5. 

Conform Codex Alimentarius, sorbatul de potasiu poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 202 – Sorbat de potasiu.

Doza zilnica admisa: 25 mg/kg. 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sorbat de potasiu poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Toxicitate la nivelul organelor
  • Migrene
Consumul de sorbat de potasiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

 

Descriere:


Benzoatul de sodiu este o sare neutra din punct de vedere chimic, folosita pe post de conservant in industria alimentara.

Conform Codex Alimentarius, benzoatul de sodiu - E 211 – face parte din clasa benzoatilor si poate fi folosit pe post de conservant.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, siropul de maltitol poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 – Benzoat de sodiu.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de benzoat de sodiu poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Ameteli
  • Greturi 
  • Dureri de cap
  • Hiperactivitate la copii
Consumul de benzoat de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri (GRAS).

Conform U.S. Environmental Protection Agency, benzoatul de sodiu poate fi consumat fara a cauza reactii toxice in cantitati zilnice cuprinse intre 34 - 328 mg.

Sinonime: E952; ACID CICLAMIC SI SARURILE SALE DE NA SI CA (CICLAMAT DE SODIU, CICLAMAT DE CALCIU)

Functii: indulcitor

 

Descriere:

  • edulcorant intens si potentiator de aroma, fiind artificial, fara valoare calorica.
Ciclamatul de sodiu este un indulcitor artificial, de 30-50 de ori mai dulce decat zaharoza, depinzand de concentratia utilizata. Este de obicei folosit impreuna cu alti indulcitori, in special zaharina.
 
Acest controversat indulcitor a fost utilizat in USA pana in anul 1970, dupa care a fost interzis. 
 
Doza zilnica admisa: 11 mg/ kg corp, exprimata in acid ciclamic. 
 
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E952 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
 
 
Reactii adverse:
Cancer:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Studiile pe animale au indicat ca produce cancer si afecteaza glandele genitale masculine (testiculele),  amplificand potenta altor substante cancerigene.
  • Institutul American de Cercetari al Cancerului a incadrat acest ingredient in grupa 3 ca agent cancerigen.
  • Efecte adverse: tumori maligne ale vezicii urinare la animalele de laborator, oboseala, ameteli, halucinatii, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei si cancere de creier.

Sinonime: E954

Functii: indulcitor sintetic

 

Descriere:

  • indulcitor
  • nu contine calorii
  • este de aproximativ 300 ori mai dulce decat zaharul. 
Puterea de indulcire a 10 mg de zaharina este echivalenta cu 5.5 grame zahar.
 
Este folosit cu succes in dulciuri, bauturi, cockteluri, compoturi, muraturi.
 
Doza recomandata pentru consumul zilnic este de cca 2,5 mg/kg corp pana la 5 mg/kg corp.
 
In Codus Alimenatarius acest ingredient are numarul E954 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea zaharinei sodice in mancare.
 
Joint FAO/WHO Expert Committee condidera ca folosirea lui acestui ingredient in mancare nu prezinta riscuri.
 
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (care a intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar (E 954).
 
Desi Zaharina sodica a fost suspectata a fi cancerigena, National Toxicology Program (NTP) a sters, in 1998, acest ingredient de pe lista cu compusi cancerigeni.

In anul 2004 Enviromental Protection Agency (EPA) a eliminat zaharina si sarurile ei de pe lista constituentilor periculosi. In decembrie 2010 EPA a declarat ca zaharina nu mai prezinta un potential pericol pentru sanatatea umana. 
 
 

Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Edulcorant intens si potentiator de aroma
  • Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
  • In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
  • Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.

Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

  • Determina stres metabolic
  • Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
  • Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.

Sinonime: E951

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Acidul aspartic este un aminoacid. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.
  • Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore.
  • Este "inrudit" cu E 950 (acesulfam K), ambii fiind indulcitorilor chimici (artificiali).
In Codex Alimentarius are numarul E951 si face parte din categoria "E-uri periculoase".

Poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar , cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:

  • tumori pe creier
  • scleroza multipla
  • epilepsie
  • boala Parkinson
  • sindromul Alzheimer
  • retardare mintala
  • fibromialgie
  • diabet.

Sinonime: NIACINA; NIACINAMIDA; VITAMINA PP, VITAMINA B3; NICOTINAMIDA

 

Descriere:

 
Niacina sau Vitamina B3 este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism.
 
Functiile vitaminei B3 (PP):
  •  Producerea de energie
  •  Sanatatea celulelor
  •  Rezistenta la radiatii
  •  Antioxidant
  •  Sanatatea vaselor de sange
  •  Scaderea nivelului de colesterol
  •  Metabolismul glucidelor
  •  Functii cerebrale
  •  Metabolismul acizilor grasi
  •  Antitoxic
Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt:
  • 6 -10 mg pe zi la copii
  • 11 -14 mg la adolescenti si adulti
  • 16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Carenta de niacina sau vitamina B3 poate duce la pelagra, boala rezultata in unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.

Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice.
Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina. 
 

Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA

 

Descriere:

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
 
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
 
Vitamina B6 are un rol important in
  • formarea hemoglobinei
  • metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
  • influenta benefica asupra pielii
  • procesul de crestere. 
     
Piridoxina intervine in mod esential in : 
  • buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase 
  • producerea de globule rotii si de anticorpi
  • controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
  • metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
  • crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
  • tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
  • aparitia unor boli de piele
  • incaruntirea prematura si caderea parului
  • furnicaturi si amortirea extremelor
  • dureri abdominal
  • scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
 

Functii: Coenzyme R, Vitamina B7, Vitamina H

 

Descriere:

Biotina este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in mod natural in alimente.
In cosmetice si produsele de ingrijire personala, Biotina este utilizata in principal in formularea balsamurilor de par, sampoanelor, produselor de ingrijire si agentilor de hidratare.
 
Biotina imbunatateste textura cremoasa si adauga stralucire corpului si parului. Biotina are proprietati de hidratare si netezire si poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea structurii unghiilor fragile.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration a stabilit ca Biotina a fost in general recunoscuta ca fiind sigura, ca supliment alimentar.
 
Siguranta Biotinei a fost evaluata si de catre Grupul de experti CIR. Grupul de experti a evaluat datele stiintifice si a remarcat numarul mare de persoane expuse la Biotina din produsele alimentare si cosmetice. CIREP a concluzionat ca Biotina poate fi folosita in siguranta si in produsele cosmetice.

 

Descriere:

 
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.

Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
  • 2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
  • 2,6 mcg – femei insarcinate
  • 2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Nu au fost inregistrate.

Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: ANHYDROUS CAFFEINE; METHYLTHEOBROMINE; 7-METHYLTHEOPHYLLINE; COFFEINUM

Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii, rol de mascare/acoperire a mirosului

 

Descriere:

  • compus organic ce se regaseste in cafea, ceai, ciocolata si alte frunze si fructe apartinand a peste 60 de specii de plante
  • antioxidant, lupta impotriva ridurilor si celulitei
  • reduce aspectul cearcanelor si pe cel de „ochi umflati” (pungi de sub ochi)
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Da
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta alimentara multifunctionala (de exemplu in bauturile de tip cola) si drept compus activ in produsele farmaceutice cu rol de stimulare, fara prescriptie medicala.


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Oshee Vitamin H2O - Bautura aromata cu fructe"

10 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Oshee Vitamin H2O - Bautura aromata cu fructe"

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.