Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

NAN 1 - Lapte praf premium de inceput

Nota 6.1 / 10 din 432 voturi
NAN 1 - Lapte praf premium de inceput
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Nestle

 

Descriere NAN 1 - Lapte praf premium de inceput

Lapte praf premium de inceput

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Descrierea producatorului:
Laptele praf Nestle Nan1 este un produs recomandat de la nastere.
 
Este o formula de lapte destinata sugarilor sanatosi care nu sunt hraniti la san.
 
Compozitie:
 
- Compozitia sa unica imbunatateste eficienta proteinelor;
 
- Contine acizi grasi esentiali (omega 3 si 6) si toate vitaminele si mineralele care se cunosc a fi esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa, si in plus, taurina, L-carnitina, seleniu si alte substante nutritive necesare;

Cantitate: 400 g.


Alte informatii:
Acest produs contine 42 ingrediente dintre care 33 ingrediente sunt considerate sigure, 9 ingrediente au risc de dauna mediu.


 

Informatii NAN 1 - Lapte praf premium de inceput


- Alte informatii:
Apa nefiarta, biberoanele nefierte sau dilutia incorecta pot duce la imbolnavirea sugarului dvs. Preparati un singur biberon odata. Hraniti sugarul imediat si urmati cu exactitate instructiunile. Nu pastrati un biberon neterminat, aruncati continutul neconsumat. Tineti intotdeauna sugarul in brate cand il hraniti. Daca il lasati nesupravegheat se poate ineca. Spalati-va pe maini inainte de a pregati laptele pentru sugari. Spalati bine sticla, tetina si capacul pana nu mai raman urme de lapte. Fierbeti- le timp de 5 minute. Lasati- le acoperite pana la folosire. Fierbeti apa potabila timp de 5 minute, lasati- o apoi sa se raceasca (~40˚C). Consultati in modul de administrare cantitatea de apa necesara. Turnati mai intai jumatate din necesarul de apa calduta in biberon. Folositi masura din interior si nivelati pudra fara sa o presati. Consultati modul de administrare; adaugati numarul exact de masuri rase corespunzator varstei sugarului. Agitati biberonul pana cand pudra s- a dizolvat complet si hraniti imediat sugarul. Dupa utilizare, asezati masura suspendata in spatiul din interiorul cutiei asa cum este aratat in imagine.
Inchideti bine cutia dupa fiecare folosire si pastrati- o intr- un loc racoros si uscat. Trebuie consumat in maxim 3 saptamani de la deschiderea cutiei.

 

Ingrediente NAN 1 - Lapte praf premium de inceput

CONCENTRAT PROTEIC DIN ZER, ULEI VEGETAL, LAPTE DEGRESAT, LACTOSE (LACTOZA), MALTODEXTRIN, CITRAT DE CALCIU, ULEI DE PESTE, CITRATI DE POTASIU, CLORURA DE MAGNEZIU, LECITINA, ACID CITRIC, CLORURA DE POTASIU, L-FENILANANINA, FOSFAT DE SODIU/ E339, ASCORBAT DE SODIU (E301), CULTURI DE BIFIDUS, TAURINE, SULFAT FEROS, INOSITOL (B7), SULFAT DE ZINC, Vitamina E, CARNITINE, VITAMINA B3 (NIACINA), ACID PANTOTENIC (B5), SULFAT DE CUPRU, VITAMINA A, TIAMINA (VITAMINA B1), VITAMINA B6, SELENAT DE SODIU, COLECALCIFEROL(VITAMINA D3), VITAMINA K1 ( FILOCHINONA), RIBOFLAVINA (VITAMINA B2), ACID FOLIC (B9), Vitamina B12, BIOTIN, IODURA DE POTASIU, SULFAT DE MANGAN, Sare, HIDROXID DE CALCIU, L-HISTIDINA, NUCLEOTIDE, HIDROXID DE POTASIU


 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

Concentrat proteic din zer, ingredient cu risc mediu de dauna,  este un produs ce contine proteina ce a fost extrasa din zer prin procesare chimica. Concentratul de proteine din zer contine lactoza si are o concentratie de proteine mai mica decat izolatul proteic din zer -  intre 25 – 89% fata de 90-95%. Concentratele de proteine din zer contine lactoza, grasimi si minerale. Consumul de izolat proteic din zer poate cauza: reactii alergice, probleme la nivel endocrin.

Ulei vegetal, ingredient cu risc mediu de dauna, obtinut din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri. Consumul de ulei vegetal poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate) si boli cardiovasculare (cresterea colesterolului).

Fosfati de sodiu -  E 339(i) - Fosfat monosodic, ingredient cu risc mediu de dauna, care are functiile de sare de topire. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice etc.


Sulfat feros, ingredient cu risc mediu de dauna. Se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier. Efecte adverse: tulburari digestive, diaree.

Sulfat de cupru, ingredient cu risc mediu de dauna, cunoscut sub denumirea de piatra vanata cu care se stropeste vita de vie. Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.


Selenit de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna. Pentru ca seleniu este un element esential, selenitul de sodiu este un ingredient utilizat in unele suplimente alimentare. Seleniul este toxic in concentratii mari. 

Iodura de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna. Serveste la tratarea carentei de iod si previne efectele radiatiilor. Nu se recomanda consumul frecvent.

Sare (clorura de sodiu), ingredient cu risc mediu de dauna, este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

E525 sau hidroxid de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna, are functia de corector de aciditate. Corectorii de aciditate sunt substante care modifica sau limiteaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar. Hidroxidul de potasiu se regaseste in branzeturi, lactate, lapte praf, margarina. In Codex Alimentarius are numeral E525 si face parte din categoria E-urilor suspecte. Acest ingredient este interzis in unele tari. Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 


Data analizei: 2014-06-09


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:

  • Concetratul proteic este un produs ce contine proteina ce a fost extrasa din zer prin procesare chimica.
Concentratul de proteine din zer contine lactoza si are o concentratie de proteine mai mica decat izolatul proteic din zer -  intre 25 – 89% fata de 90-95%.
 
Concentratele de proteine din zer contin lactoza, grasimi si minerale. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de izolat proteic din zer poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel endocrin
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de concentrat proteic din zer nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: ULEIURI DE PLANTE

 

Descriere:

 
Cele mai des folosite uleiuri vegetale sunt:
  • Uleiul de floarea-soarelui
  • Uleiul de porumb
  • Uleiul de soia
  • Uleiul de arahide
  • Uleiul de masline
  • Uleiul de rapita (canola)
  • Uleiul de sofranel
  • Uleiul din seminte de bumbac
  • Uleiul de nuca de cocos
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
 
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
     
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei vegetal poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Consumul de ulei vegetal nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Laptele degresat este laptele care trece printr-un procedeu ce separa grasimea. Rezultatul se obtine prin centrifugarea laptelui, grasimea ridicandu-se la suprafata si fiind eliminata.

100 de g de lapte degresat contine:

apa – 90 g;
proteine – 3,6 g;
lipide – 0,2 g;
colesterol – 2 mg;
glucide: 5,3 g;
calciu – 122 mg;
sodiu – 52 mg;
potasiu – 150 mg;
fosfor – 97 mg;
fier, zinc;
vitamine – D,B1, B2, B3;
acid folic - 5µ;
energie – 36 kcal.

Beneficii:
  • protejeaza de cancer de colon
  • previne osteoporoza
Laptele degresat este recomandat persoanelor care tin o cura de slabire.

Nu contine grasime si are foarte putin colesterol, dar pastreaza in acelasi timp toate celelalte substante nutritive.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de lapte degresat poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de lapte degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

Sinonime: MILK SUGAR; LACTIN; LACTOBIOSE

Functii: agent de ingrijire a pielii, umectant

 

Descriere:

  • dizaharida
Lactoza este un glucid care poate fi intalnit in lapte.
Este o substanta organica incolora, cu gust dulce, care contine intre 25 si 60 % zaharoza.
Prin incalzire lactoza se transforma in lactuloza care are un gust mai dulce ca si glucoza.
Lactoza se poate obtine din lapte dulce.

Beneficii: 
  • ofera organismului energie
  • stimuleaza absobtia calciumului
  • franeaza dezvoltarea bacteriilor care produc putrefactie
  • stimuleaza dezvoltarea bacteriilor bifide si are un rol laxativ.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.

Lactoza nu trebuie consumata de persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Acest fapt rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire.

Sinonime: MALTODEXTRIN

Functii: absorbant, liant, stabilizator emulsie, peliculogen, agent de ingrijire a pielii

 

Descriere:

  • polizaharid obtinut in urma hidrolizarii amidonului
  • imbunatateste calitatile anti-aging ale celorlalte componente dintr-un produs
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri ca aditiv alimentar (GRAS).

Sinonime: E333

Functii: antioxidant, regulator de aciditate, conservant, aromatizant, agent de dedurizare a apei.

 

Descriere:

Forme ale citratului de calciu (saruri) 
  • E 333(i)- Citrat monocalcic
  • E 333(ii) – Citrat dicalcic
  • E 333(iii) – Citrat tricalcic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete in produse pe baza de lapte, carne, peste, fructe, legume, grasimi, in produse de panificatie, patiserie, cofetarie, sosuri, condimente.
 
Citratul de calciu contribuie la conservarea calciului propriu din organism si reduce nivelul de hormoni, care contribuie la scurgerea de calciu din oase.
 
Usor de digerat, nu cauzeaza constipatie.
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. 
  • Doza zilnica admisa nu este limitata si nu produce efecte secundare in cantitatile continute de alimente.
  • Nu se cunosc efecte adverse in cantitati mici

 

Descriere:

Uleiul de peste este indicat in perioada de crestere, deoarece ajuta la dezvoltarea creierului si a oaselor, previne rahitismul.

Acizii Omega 3 din uleiul de peste contribuie la dezvoltarea cerebrala. 

Eficienta uleiului de peste:
  • Mentine trigliceridele in limite normale
  • Trateaza bolile de inima
  • Calmeaza durerile menstruale
  • Scade nivelul de cholesterol
  • amelioreaza psoriazisul
  • trateaza astmul
  • stimuleaza apetitul alimentar asociat cu cancerul
Uleiul de peste se altereaza la contactul cu lumina si cu temperaturile ridicate.
 

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Uleiul de peste este contraidicat:

  • persoanelor care urmeaza un tratament cu anticoagulante deoarece poate cauza hemoragii.
  • femeilor insarcinate deoarece uleiul de peste contine vitamina A, care in doze mari poate provoca malformatii fetale. 
  • persoanelor alergice la fructele de mare
Dozele mari de ulei de peste pot reduce imunitatea organismului la persoanele care sufera de HIV/SIDA. 

Consumul mare de ulei de peste trebuie supravegheat de un medic specialist.

Sinonime: E332

Functii: Corector de aciditate, conservant, aromatizant, sechestrant.

 

Descriere:

  • antioxidant
Exista doua forme de citrat de potasiu:
  • E332 (i) citrat monopotasic
  • E332 (ii) citrat dipotasic
  • E332 (iii) citrat tripotasic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete in produse pe baza de lapte, legume, fructe, in uleiuri si grasimi de origine animala sau vegetala emulsionate sau neemulsionate, lapte partial sau total deshidratat, in preparate din carne tocata proaspata, cat si in produse destinate sugarilor si copiilor mici sanatosi, in cantitati de 2000 mg/l.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E332. Face parte din categoria E-urilor inofensive.

Doza zilnica admisa nu este limitata

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu produce efecte secundare in cantitatile continute de alimente.

Sinonime: E511

 

Descriere:

Sare naturala, face parte din sarea marina si sarea gema.

Poate fi gasita in legumele sterilizate.
 
Numar in Codus Alimentarius: E511. Face parte din categoria E-urilor inofensive. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Clorura de magneziu poate actiona ca laxativ.
 

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.

Sinonime: TRICITRAT DE SODIU

 

Descriere:


Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare. 
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
 
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor. 
 
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.

Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
 
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
 
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
 
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
 
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse. 

Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare.

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
  • 02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
  • 14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar.

Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
 
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
  • iritarea sistemului digestiv
  • iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)

Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
  • Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
 

Sinonime: E 508

Functii: stabilizator

 

Descriere:

  • Sare naturala, face parte din sarea marina si sarea gema.
  • Este un inlocuitor al sarii de bucatarie.
  • Este folosita in general in agricultura ca ingrasamAnt chimic si ca fondant pentru protejarea aliajelor de oxidare
  • Se regaseste in produsele fara sare, fara sodiu sau cu un conţinut scazut de sodiu
  • In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E508. Face parte din categoria E-urilor inofensive.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte secundare.

 

Descriere:

  • aminoacid esential care are rol de neurotransmitator (transmiterea semnalelor nervoase intre neuroni si creier). 
Fenilalanina intra in compozitia unui indulcitor sinteticnumit Aspartam.

Necesarul de fenilalanina este de 6 grame pe zi.

Fenilalanina un rol important in procesele de invatare si memorie.

Fenilalanina se gaseste in mod natural in: laptele matern, semintele oleaginoase (migdale, nuci, dovleac, floarea soarelui, susan, alune), branza proaspata de vaci, boabele leguminoaselor, precum si in toate alimentele cu proteine complete.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de l-Feninalanina poate cauza:
  • Reactii alergice
Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

Functii: Antioxidant, stabilizator, emulgator, sare de topire

 

Descriere:

Fosfatul de sodiu este un antioxidant natural mineral.
 
Fosfatul este folosit in productia alimentelor pentru ca:
  • determina cresterea capacitatii de retinere a apei de catre carne si alte alimente
  • are actiune emulsionanta
  • are actiune de protectie a grasimilor fata de rancezire si de stabilizare a culorii carnii
  • are actiune protectoare asupra refrigerarii si congelarii
  • reduce pierderea de suc celular
Face parte din categoria E-urilor suspecte.

Fosfatii de sodiu sunt:

E 339(i) - Fosfat monosodic
E 339(ii) - Fosfat disodic
E 339(iii) - Fosfat trisodic.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii E-urilor "suspecte" se numara: 
  • alergiile
  • dereglarile hormonale
  • tulburarile hepatice
  • bolile intestinale si ale ficatului
  • tulburarile hepato-biliare
  • tulburari ale tubului digestive
  • tulburarile nervoase
  • cresterea nivelului de colesterol.
 

Sinonime: E301

Functii: antioxidant

 

Descriere:

  • Sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor.
Este sintetizata de catre bacterii prin fermentarea glucozei, urmata de oxidare chimica.
Cand este adaugat in alimente el functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru paine.
Previne imbrunarea fructelor cat si formarea nitrozaminelor in carne.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E301. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:

 

Descriere:

Bacteriile Bifidus constituie o baza importanta a sistemului de aparare: inhiba dezvoltarea microbilor care produc boli sau ajuta la prelucrarea substantelor alergizante din hrana si nu le lasa sa patrunda intregi in organism.

Formulele de lapte pentru sugari care contin probiotice Bifidus asigura cresterea capacitatii protective a florei intestinale.

Probiotice Bifidus BL si-au dovedit beneficiile in numeroase studii clinice: stimuleaza sistemul imunitar; protejeaza bebelusul de infectii digestive.

Bacteriile Bifidus sunt primele microorganisme benefice care colonizeaza tubul digestiv al nou-nascutului. Datorita activitatii acestor microorganisme probiotice, microflora intestinala este benefica, promovand o stare de sanatate durabila.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de culturi Bifidus poate cauza:

  • Reactii alergice (intoleranta la lactoza)
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de culturi Bifidus nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: 2-AMINO ETHANESULFONIC ACID; ETHANESULFONIC ACID, 2-AMINO; ETHANESULFONIC ACID, 2AMINO; 2-AMINOETHANESULFONIC ACID; 2-AMINOETHYLSULFONIC ACID; 2-SULFOETHYLAMINE; ETHANESULFONIC ACID, 2-AMINO-; NCI-C60606; O-DUE; TAUPHON

Functii: agent de aroma, stabilizator de pH

 

Descriere:

Compus organic, pe pe baza de carbon, care are proprietati acide. Un acid natural organic, apartine grupului de acid sulfonic a compusilor organici care contin sulf.

Functiile taurinei:
  • reglementeaza tesutul adipos
  • contribuie la un metabolismul mai bun
  • ajuta la digestia grasimilor
  • ajuta la absorbtia de vitamine liposolubile
  • ajuta la prevenirea convulsiilor epileptic
  • imbunatateste sanatatatea musculo-scheletica.
Studii diverse au demonstrat ca taurina poate fi un nutrient important si esential pentru sanatatea oculara sugarilor si a pisicilor.
  • In ceea ce priveste utilizarea acestuia in produsele cosmetice, taurina este un agent antifibrotic bine-cunoscut.
  • Adaugarea sa in diferite creme si unguente ajuta la estomparea si tratarea rapida a cicatricilor de pe piele, care apar atunci cand se formeaza un excesul de tesuturi conjunctive fibroase.
  • Taurina, de asemenea, ajuta la mentinerea umezelii in piele datorita proprietatilor sale de retinere de umiditate.
  • Acesta este de multe ori un ingredient activ in anumite solutii de lentile de contact.
  • O cantitate mica de taurina este adesea adaugata in alimentele pentru sugari si formulele acestora deoarece sugarii au, de multe ori, deficit de taurina.
  • Suplimentele medicale pe baza de taurina sunt adesea recomandate pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala si anumite alte afectiuni cardiovasculare.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Sarcina si alaptarea: Nu se stie suficient despre siguranta consumului de taurina in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Se recomanda evitarea utilizarii acestuia.

Sinonime: SULFAT DE FIER

 

Descriere:

  • sare de fier
se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Efecte adverse:
  • tulburari digestive
  • diaree
Consumul de sulfat feros nu este rectrictionat in acest moment. Se recomanda consumul cu atentie.

Sinonime: VITAMINA B7

 

Descriere:

  • Component organic extrem de important pentru structura membranelor celulare. Este implicat in procesul de utilizare a grasimilor si a colesterolului din organismul uman
Face parte din grupul complexului vitaminic B alaturi de vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, colinul si biotinul

La nivelul celulelor plantelor, inositolul poate fi obtinut sub forma de acid fitic. Sursele cele mai bogate in aceasta vitamina sunt varza, fasole, legume, seminte, nuci, pepene galben, banane, stafide, portocale sau alte citrice, alaturi grau, ovaz, tarate de greu, germeni de grau si orez brun.

Beneficii:
  • imbunatatirea circulatiei sanguine
  • scaderea tensiunii arteriale
  • imbunatatirea functionarii cerebrale
  • contribuie la sinteza fosfolipidelor
  • faciliteaza asimilarea acizilor grasi
  • regleaza transportul materialului in si din celule.
Studii recente au aratat ca inositolul are efect in tratamentul depresiilor, atacurile de panica si dereglarilor obsesiv-compulsive (OCD).
 
  • Doza zilnica optima: 25 - 500 mg pentru barbati si femei
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu s-au cunoscut cazuri de aparitie in mod natural a carentelor de inositol si, de aceea, nu au fost stabilite doze zilnice recomandate (RDI).
 

 

Descriere:

  • Sare de zinc
Zincul din organism trebuie suplimentat in permanenta deoarece acesta:
  • accelereaza activitatea a peste 100 de enzime;
  • intareste sistemul imunitar in lupta cu raceala si gripa;
  • are grija de sanatatea celulelor si le ajuta sa se regenereze;
  • are grija ca simtul si mirosul sa fie bine dezvoltate;
Zincul apare in mod natural intr-o varietate de alimente, inclusiv carne, pasare, peste, crustacee, oua, legume, produse lactate, legume si cereale.

Doza zilnica recomandata de zinc este de 11 miligrame pe zi pentru barbati adulti si 8 miligrame pe zi pentru femei adulte, se specifica in rapoartele Oficiului Suplimentelor alimentare.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de sulfat de zinc nu este restrictionat. Se recomanda consumul cu moderatie.

Sinonime: TOCOFEROLUL

Functii: antioxidant

 

Descriere:

Vitamina E este solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale.

Initial era masurata in unitati de greutate, dar in ultimul timp s-au adoptat unitatile internationale (UI) care exprima activitatea sa biologica. In cazul acestei vitamine 1 UI este echivalent cu 1 mg.

Vitamina E este formata din opt compusi numiti tocoferoli - alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta si theta - dintre care cel mai activ si cel mai eficace este alfa-tocoferolul.

Avand actiune puternic antioxidanta, previne oxidarea acizilor grasi, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf si unor componenti ai vitaminei C. Intesifica actiunea vitaminei A.

Doza zilnica necesara pentru adulti este de 8 pana la 10 UI.

O cantitate de 60-70% din doza zilnica este eliminata prin fecale. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul ramane in organism o perioada scurta de timp, asemanator mai degraba vitaminelor B si C.

Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant.

Produsele care contin 25 mcg de seleniu la fiecare 200 UI de vitamina E maresc eficienta vitaminei.

Vitamina E va confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranirea a celulelor, datorat oxidarii. Vitamina E mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen.

Conlucrand cu vitamina A, va protejeaza plamanii impotriva aerului poluat.
Preintampina formarea cheagurilor si ajuta la dizolvarea lor.
Atenueaza starea de oboseala.
Impiedica formarea cicatricilor adanci atunci cand este aplicata local, cat si administrata intern.
Accelereaza vindecarea arsurilor. Are efect diuretic si hipotensiv.
Ajuta la preintampinarea avorturilor.
Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare.
Scade riscul ischemiilor cardiace.A
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu prezinta nici un efect toxic.

Sinonime: L-CARNITINE; (+) -CARNITINE; (+) -D-CARNITINE; (+-) -CARNITINE; (-) -CARNITINE

Functii: antistatic, agent de ingrijire a parului si pielii, surfactant, agent de curatare, spumant, agent de crestere a vascozitatii

 

Descriere:

  • sare cuaternara de amoniu
  • se foloseste mai ales sub denumirea de L-Carnitine, care reprezinta forma activa, biologica a sa
  • ajuta in procesul de slabire
  • creste nivelul de energie
  • contribuie la formarea muschilor
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu exista informatii
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu exista informatii
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Nu au fost descoperite efecte secundare in urmarea aplicarii locale a acestui ingredient.

Consumul de carnitine nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

 

 

Sinonime: NIACINA; NIACINAMIDA; VITAMINA PP, VITAMINA B3; NICOTINAMIDA

 

Descriere:

 
Niacina sau Vitamina B3 este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism.
 
Functiile vitaminei B3 (PP):
  •  Producerea de energie
  •  Sanatatea celulelor
  •  Rezistenta la radiatii
  •  Antioxidant
  •  Sanatatea vaselor de sange
  •  Scaderea nivelului de colesterol
  •  Metabolismul glucidelor
  •  Functii cerebrale
  •  Metabolismul acizilor grasi
  •  Antitoxic
Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt:
  • 6 -10 mg pe zi la copii
  • 11 -14 mg la adolescenti si adulti
  • 16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Carenta de niacina sau vitamina B3 poate duce la pelagra, boala rezultata in unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.

Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice.
Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina. 
 

Sinonime: VITAMINA B5; D-PANTOTENAT DE CALCIU

 

Descriere:

 
Acidul pantotenic sau vitamina B5, este cea mai raspandita vitamina, aceasta fiind prezenta in aproape toate felurile de mancare.
 
Actiuni:
  • conversia carbohidratilor si a grasimilor din energie
  • imbunatateste capacitatea de a raspunde la stres sprijinind glandele sudoripare
  • asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule
  • participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
  • combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
  • incetineste imbatranirea;
Beneficii:
  • ajuta in procesul de formare a celulelor
  • mentine rata normala de crestere
  • contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central.
Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
  • Copiii: intre 3-8 mg
  • adolescentii si adultii: intre 10-15 mg
Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
  • Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex (www.util21.ro)

 

Descriere:

  • sare de cupru
Cunoscut sub denumirea de piatra vanata cu care se stropeste vita de vie.
 
Sulfatul de cupru se foloseste in agronomie, pentru protectia plantelor impotriva daunatorilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.
Se recomanda evitarea intrarii in contact cu pielea sau ochii. 
 
 

Sinonime: RETINOL

 

Descriere:

Vitamina A, compus solubil in grasimi, este un antioxidant de o reala valoare pentru intarirea sanatatii.
 
  • Creste rezistenta in infectiile cailor respiratorii.
  • Echilibreaza sistemul imunitar, participa la sinteza imunoglobulinelor (anticorpii ), scurteaza durata de boala.
  • Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne (astfel mentine sanatatea si integritatea membranelor si mucoaselor orgnismului).
  • Consolideaza oasele si dintii, avand rol decisiv in procesul de crestere.
  • Imbunatateste vederea (avand rol esential in mentinerea vederii la intuneric).
  • Mentine supletea pielii, inlaturand petele ce apar datorita varstei.
  • Stimuleaza secretia sucurilor digestive necesare degradarii normale a principiilor nutritive.
  • Ajuta la procesul de formare a sangelui.
  • Intareste sanatatea parului si a gingiilor.
  • Stimuleaza dezvoltarea intrauterina a fatului.
  • Are efect antitumoral.
  • Normalizator al pielii
  • Reglementeaza cresterea celulelor epidermice
  • Intervine in procesul de keratinizare
Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: 
  • retinol (prezenta in alimentele de origine animala) 
  • provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).
Doza zilnica recomandata:
  • 1.800 (1.100-2.500) U.I. - la copii si adolescenti; 
  • 5.500 (5.000-6.000) U.I. -la femeile mature; 
  • 6.000 U.I. la femeile insarcinate 
  • 8.000 U.I. la femeile care alapteaza
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Intoxicatiile cu vitamina A produc: stari de greata, voma, oboseala, cefalee, tulburari de vedere. Mare atentie, femeile insarcinate nu trebuie sa depaseasca doza zilnica recomandata de medic in functie de stadiul sarcinii pentru a nu risca probleme de sanatate a fatului

Sinonime: VITAMINA B1; MONONITRAT DE TIAMINA

 

Descriere:

 
Tiamina sau vitamina B1 ajuta la producerea energiei, functionarea creierului si a digestiei.
 
Este importanta in:
  • metabolismul proteinelor si al glucidelor
  • functionarea normala a sistemului nervos central si, cu precadere, a celui periferic, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine
  • procesul de crestere
  • transformarea carbohidratilor din alimente in energie.
  • absorbtia intestinala a grasimilor.

  • Mentine sanatatea nervilor si trateaza unele tipuri de boli de inima
  • Coordoneaza activitatea muschilor
  • Calmeaza indigestia
     
Doza recomandata de vitamina B1(in miligrame pe zi):
 
Sugari - 0,2
Copii intre 1 si 3 ani - 0,4
Copii intre 4 si 6 ani - 0,6
Copii intre 7 si 9 ani - 0,8
Copii intre 10 si 12 ani - 1
Adolescenti intre 13 si 15 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adolescenti intre 15 si 19 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adulti: 
  - barbati - 1,3
  - femei - 1,1
 
Varstnici (peste 75 ani):
barbati - 1,2
femei - 1,2
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Toxicitatea nu apare nici chiar la administrarea unor doze de 500 miligrame pe zi. Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA nu a recomandat nici o limita pentru aportul de vitamina B1.
 
Singurele cazuri cunoscute de supradoza de tiamina sunt cele prin injectarea de tiamina.
Injectarea tiaminei poate duce la reactii anafilactice.

Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA

 

Descriere:

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
 
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
 
Vitamina B6 are un rol important in
  • formarea hemoglobinei
  • metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
  • influenta benefica asupra pielii
  • procesul de crestere. 
     
Piridoxina intervine in mod esential in : 
  • buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase 
  • producerea de globule rotii si de anticorpi
  • controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
  • metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
  • crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
  • tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
  • aparitia unor boli de piele
  • incaruntirea prematura si caderea parului
  • furnicaturi si amortirea extremelor
  • dureri abdominal
  • scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
 

 

Descriere:

  • Sustanta solida inodora, alba care se formeaza sub forma de sare de sodiu a acidului selenic.
In ciuda faptului ca este un produs chimic extrem de toxic, selenatul de sodiu este un ingredient comun in multe multivitamine si hrana pentru animale, ca o sursa de seleniu, datorita solubilitatii sale ridicate si a reactivitatii relativ scazute.
 
Ales pentru continutul sau de seleniu si inalta solubilitate, selenatul de sodiu este un ingredient comun intr-o varietate de suplimente de vitamine.

In ciuda faptului ca este un oligoelement in organism, seleniu este crucial pentru tratarea deficitului de seleniu care a fost legat de mai multe probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima, hipertiroidismul si un sistem imunitar slabit.
 
Selenatul de sodiu poate fi gasit in mod natural in multe alimente, cum ar fi nucile de Brazilia, semintele de mustar, si produse proaspete. Problema legata de toxicitate apare atunci cand "nutrientul" este izolat si separat de celelalte sute sau mii de factori cunoscuti si necunoscuti din alimente, cum ar fi enzimele, glyconutrientii, mineralele etc.

Seleniul gasit in produsele alimentare s-a dovedit, de fapt, ca poate preveni bolile, in timp ce formele biologice inerte folosite in produse au un efect complet opus asupra organismului.
 
 
Reactii adverse:
Toxicitate la nivelul organelor:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) si Uniunea Europeana clasifica in prezent selenatul de sodiu ca un produs chimic toxic, in primul rand, daca este ingerat sau inhalat.

Testele pe sobolani au aratat o doza de 1,6 mg / kg poate fi mortala. Expunerea cronica la selenatul de sodiu poate provoca leziuni pulmonare severe, leziuni ale rinichilor si leziuni hepatice. 
 

Sinonime: VITAMINA D3

 

Descriere:

  • Forma a vitaminei D
Vitamina D3 este si steroid, precum testosteronul, colesterolul si cortizolul.

Vitamina D este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului.

Vitamina D3 are rol benefic in metabolismul magneziului, a fierului si a hidrocarburilor, precum si in mentinerea unui raport normal intre calciu si fosfor, in sange si in lichidul interstitial.

Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti.


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Vitamina D este contraindicata in nefrite, litiaza renala, procese degenerative cardiovasculare si ateroscleroza.

Sinonime: FITOMENADIONA

 

Descriere:

Vitamina K exista in trei forme:

K1 - filochinona (se gaseste in plante verzi)
K2 - menachinona (produsa de bacterii in intestine, in produse de origine animala)
K 3 -  menadiona (varianta sintetica a vitaminei K, folosita in suplimentele alimentare).

Face parte din grupul B de vitamine.

Vitamina K are un rol esential in: 
  • coagularea rapida a sangelui
  • diferite tulburari hepatice (icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica) 
  • colite, urticarii, degeraturi
  • slabirea rezistentei capilare
  • diminuarea debitului menstrual
Necesarul zilnic de vitamina K este de 1,5-2 mg.
 
Deoarece antibioticele distrug flora intestinala sintetizatoare de vitamina K, se recomanda ca administrarea acestora sa se faca o data cu ingerarea de iaurt, lapte batut sau lapte acidofil. 
 
La nou-nascuti, organismul nu produce suficienta vitamina K, de aceea apar diferite hemoragii frecvente in aceasta perioada. Spre urmare, se recomanda ca in alaptarile artificiale sa se adauge sucuri de rosii sau de alte vegetale continand vitamina antihemoragica.

Vitamina K se gaseste in urmatoarele alimente de origine vegetala: cartofi, fructe de catina alba, conopida (2-6 mg/100 g), fragi, grau nedecorticat, lucerna, macese, mazare verde, morcovi, ovaz, porumb, rosii, salata verde, spanac, ulei de soia, urzici, varza alba (3-4 mg/100 g) etc.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de Vitamina K nu este rectrictionat. Se recomanda consumul cu atentie.

 

Descriere:

 
Riboflavina mai este cunoscuta sub numele de vitamina B2, avand rol in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii si celulelor rosii.

Necesarul zilnic de vitamina B2 recomandat unui adult este urmatorul:
  • 1,1 mg (femei)
  • 1,3 mg (barbati)
Vitamina B2 se regaseste in: cereale, fructe, legume, migdale, carne si peste, produse lactate si oua. 

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), riboflavina poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 101 – Riboflavine.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Consumul de riboflavina poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Sensibilitate la razele solare
  • Probleme la nivel digestiv
  • Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de riboflavina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

Sinonime: B9, VITAMINA B9; ACID PTEROILMONOGLUTAMIC

 

Descriere:

Acidul folic este o vitamina din complexul B. 

Supliment alimentar necesar cu precadere femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Previne malformatiile congenitale ale fatului si degenerarile celulare care pot duce la dezvoltare de tumori canceroase.
 
Vitamina B9 isi pierde proprietetile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Organismul uman absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.
 
Se gaseste atat sub forma naturala:
  • legumele verzi (brocoli, spanac)
  • unele fructe si sucuri (sucul de portocale)
cat si sub forma sintetica, in diverse:
  • complexe vitaminice 
  • produsele alimentare fortificate (painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine)
 
Functii:
  • Ajuta la formarea ADN-ului;
  • Actioneaza ca un factor de crestere;
  • Este indispensabil in formarea globulelor rosii deci, previne anemia;
  • Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
  • Creste productia de lapte matern;
  • Previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
  • Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
  • Protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Doza zilnica indicata este 400 mcg pe zi
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600 - 800 mcg pe zi.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acidul folic este un supliment alimentar sigur, iar efectele secundare sunt foarte rare. Dozele foarte mari pot duce la crampe adbominale, diaree, mancarimi, deficiente ale somnului, iritabilitate, greata, deranjamente stomacale sau gaze intestinale.
 
Specialistii avertizeaza asupra consumului pe termen lung a suplimentelor de acid folic in doze ridicate, deoarece pot mari riscul de atacuri de inima in randul persoanelor cu probleme cardiace.
 
O cantitate importanta de vitamina B9 poate "ascunde" un deficit de vitamina B12.
 
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi cei de la Universitatea Bangor, din nordul Ţării Galilor aratat ca acidul folic poate preveni si sau chiar trata depresia, indiferent de stadiul acesteia. 
 

 

Descriere:

 
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.

Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
  • 2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
  • 2,6 mcg – femei insarcinate
  • 2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Nu au fost inregistrate.

Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Functii: Coenzyme R, Vitamina B7, Vitamina H

 

Descriere:

Biotina este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in mod natural in alimente.
In cosmetice si produsele de ingrijire personala, Biotina este utilizata in principal in formularea balsamurilor de par, sampoanelor, produselor de ingrijire si agentilor de hidratare.
 
Biotina imbunatateste textura cremoasa si adauga stralucire corpului si parului. Biotina are proprietati de hidratare si netezire si poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea structurii unghiilor fragile.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration a stabilit ca Biotina a fost in general recunoscuta ca fiind sigura, ca supliment alimentar.
 
Siguranta Biotinei a fost evaluata si de catre Grupul de experti CIR. Grupul de experti a evaluat datele stiintifice si a remarcat numarul mare de persoane expuse la Biotina din produsele alimentare si cosmetice. CIREP a concluzionat ca Biotina poate fi folosita in siguranta si in produsele cosmetice.

Sinonime: IODAT DE POTASIU

 

Descriere:

  • sare de potasiu
Eliberează iod prin reactie cu clorul sau acidul sulfuric si servește la tratarea carentei de iod.
 
Iodura de potasiu previne efectele radiatiilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Iodura de potasiu este interzisa persoanelor care sufera de:
  • hipersensibilitate (alergie) la iod;
  • dermatita herpetiforma;
  • iododerma tuberosum;
  • penfigus vulgar;
  • miotonie congenitala;
  • vasculita cu deficit de complement.
 

 

Descriere:

  • este utilizat ca un supliment nutritional. Este, de asemenea, numit si sulfat de mangan monohidrat.
Manganul este un mineral care se gaseste in multe alimente, inclusiv nuci, legume, seminte, ceai, cereale integrale si legume cu frunze verzi . Acesta este considerat un nutrient esential, deoarece organismul are nevoie de el pentru a functiona corespunzator.

Manganul este un nutrient esential implicat in numeroase procese chimice din organism, inclusiv prelucrarea colesterolului, a carbohidratilor si proteinelor ​. Ar putea fi, de asemenea, implicat in formarea osoasa.

Consumul de suplimente nutritive care contine sulfat de mangan ajuta la eliminarea deficitului de mangan. Acesta mentine oaselor sanatoase.

De asemenea, poate ajuta la absorbtia de calciu. Functionarea tiroidei depinde de mangan, alaturi de iod, iar lipsa acestui mineral poate aparea hipotiroidismul.

Ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, deoarece ajuta la conversia de grasimi si proteine ​​in energie.
 

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Sulfatul de mangan poate provoca iritatii ale pielii si alor ochilor la unele persoane.

Ar putea provoca boli asemanatoare gripei pentru 1 sau 2 zile.

Expunerea la sulfat de mangan pentru o perioada lunga de timp in doze mari poate duce la deteriorarea ficatului si a sistemului nervos.

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 

Sinonime: E526

Functii: corector de aciditate, agent de ingrosare, acidifiant

 

Descriere:

  • (cunoscut si sub numele de var stins) este o pulbere alba si se obtine in urma reactiei dintre varul nestins (oxidul de calciu) si apa.
Ca regulator de aciditate, are diverse utilizari, de exemplu, in vinuri.
 
O solutie de hidroxid de calciu poate fi folosita pentru pastrarea oualor. O solutie de hidroxid de calciu si zahar (1:3) este utilizat pentru reglarea aciditatii in produsele congelate. Intareste structura legumelor in timpul prelucrarii. 
 
Se regaseste in urmatoarele produse: 
Branza, produse din cacao, vin, nucsoara, produse dulci congelate, peste uscat.

In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E526 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Cantitatea zilnica de consum nu a fost stabilita.
Alte utilizari
  • obtinerea mortarului
  • fertilizatori
  • utilizat la vopsirea tulpinii pomilor impotriva inghetului si a insectelor
  • in medicina: ca neutralizant pentru arsurile cauzate de acidul sulfuric si pentru intoxicatiile cu acid oxalic.
  • in laboratorul de chimie: solutia se foloseste la identificarea dioxidul de carbon
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu exista studii care sa fi constatat/raportat efecte secundare negative sau avertismente asociate cu produse care contin acest ingredient.

 

Descriere:

  • aminoacid semi-esential (esential pentru copii - organismul acestora nu il poate sintetiza- si neesential pentru adulti).
Histidina este necesarea pentru:
  • reglarea PH-ului sangelui
  • regenerarea tesuturilor
  • producerea de globule albe si rosii
  • protectia invelisului de mielina
  • a putea folosi minerale ca fier, cupru, zinc si magneziu
  • formarea enzimelor si compusilor ce contin  metale.
Histidina se regaseste in soia, susan, alune, nuci, fasole, carne, peste, oua, branza si lapte.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Lipsa acestui aminoacid duce la acumularea metalelor grele in organism si la functionarea necorespunzatoare a acestuia.

Nu exista studii care sa fi constatat/raportat efecte secundare negative sau avertismente asociate cu produse care contin acest ingredient.

 

Descriere:

  • Componente protidice ale acizilor nucleici, rezultate din unirea nucleozidurilor cu acidul fosforic.
Nucleotidele sunt elemente constitutive ale moleculelor de ARN si AND. Astfel, ele sunt adaugate in laptele praf in cantitati mici pentru ca se crede ca ar intari sistemul imunitar al bebeluslui si ar ajuta sistemul digestiv sa se dezvolte.
 
De asemenea, nucleotidele sunt prezente in laptele matern.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu exista studii care sa fi constatat/raportat efecte secundare negative sau avertismente asociate cu produse care contin acest ingredient.

Sinonime: E525

Functii: Corector de aciditate

 

Descriere:

Corectorii de aciditate sunt substante care modifica sau limiteaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar.
 
Hidroxidul de potasiu se regaseste in branzeturi, lactate, lapte praf, margarina.
 
Consumul frecvent nu este recomandat.
 
In Codex Alimentarius are numeral E525 si face parte din categoria E-urilor suspecte.
 
Impreuna cu soda caustica (NaOH), aceasta baza face parte din categoria bazelor puternice, fiind, astfel, caustica si avand o putere foarte mare.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acest ingredient este interzis in unele tari.
 
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"NAN 1 - Lapte praf premium de inceput"

10 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"NAN 1 - Lapte praf premium de inceput"

Importanta alimentatiei sanatoase in timpul sarcinii

Importanta alimentatiei sanatoase in timpul sarcinii

de Elena-Alina Constantinescu 21 Sep 2016

Conform unui studiu britanic, femeile care consuma grasimi si zahar in exces in timpul sarcinii afecteaza sanatatea bebelusului. Din cauza alimentelor nesanatoase, creste riscul de hiperactivitate la copii. Este mult mai importanta calitatea alimentelor, decat cantitatea pe care o consumati. [detalii]

Cand incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?

Cand incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?

de Elena-Alina Constantinescu 29 Iul 2016

Alimentatia copilului in primii doi ani de viata este importanta pentru cresterea sanatoasa. Alaptarea este primul pas facut pe drumul stabilirii obiceiurilor alimentare sanatoase. [detalii]

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau otrava?

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau otrava?

de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2016

APC Romania a realizat in studiu privind calitatea laptelui praf, produs destinat hranirii sugarilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni. Astfel, in produsele analizate s-au identificat 84 de substante diferite, cele mai putine ingrediente fiind intalnite in produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat in produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente). [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.