Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

NAN - Comfortis 1 Lapte de crestere

Nota 7.6 / 10 din 494 voturi
NAN - Comfortis 1 Lapte de crestere
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Nestle

 

Descriere NAN - Comfortis 1 Lapte de crestere

Comfortis 1 Lapte de crestere

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Descrierea producatorului: 
Nan Comfortis 1 este singura formula ce contine Gentle Start, o combinatie unica de ingrendiente ce raspunde nevoilor nutritionale speciale pentru dezvoltarea optima a bebelusului in primele luni de viata.
 
L.reuteri sunt culturi care se pot gasi in laptele matern si sunt prezente in flora intestinala a sugarilor alaptati. Tehnologie speciala a proteinelor. LC-PUFA sunt acizi grasi speciali descoperiti si in laptele matern. Fibre delicate FOS/GOS. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, alaptarea trebuie sa continue pe o perioada cat mai indelungata.

Cantitate: 800g.

Alte informatii:
Acest produs contine 41 ingrediente dintre care 35 ingrediente sunt considerate sigure, 6 ingrediente au risc de dauna mediu.
 

 

Ingrediente NAN - Comfortis 1 Lapte de crestere

LAPTE DEGRESAT, LACTOSE (LACTOZA), ULEI DE PALMIER, Ulei de rapita, ULEI DE COCOS, ULEI DE MORTIERELLA ALPINA, PROTEINE DIN ZER, GALACTO-OLIGOZAHARIDE, CITRATI DE POTASIU, CITRAT DE CALCIU, LECITINA, FRUCTOOLIGOZAHARIDE, MALTODEXTRIN, ULEI DE PESTE, CLORURA DE MAGNEZIU, L-FENILANANINA, Sare, CITRAT DE SODIU/ E331, FOSFAT DE CALCIU, ASCORBAT DE SODIU (E301), TAURINE, SULFAT FEROS, L-HISTIDINA, INOSITOL (B7), SULFAT DE ZINC, Vitamina E, CARNITINE, ACID PANTOTENIC (B5), SULFAT DE CUPRU, VITAMINA A, TIAMINA (VITAMINA B1), VITAMINA B6, Vitamina B12, IODURA DE POTASIU, SULFAT DE MANGAN, SELENAT DE SODIU, COLECALCIFEROL(VITAMINA D3), VITAMINA K1 ( FILOCHINONA), ACID FOLIC (B9), BIOTIN, LACTOBACILLUS REUTERI

 

Grad de risc produs:

Atentie la urmatoarele ingrediente:

E341 sau  Fosfat de Calciu, ingredient cu risc mediu de dauna, este un regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant si stabilizator. Este un antioxidant natural mineral. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Fosfatii de calciu nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Sulfat feros, ingredient cu risc mediu de dauna. Se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier. Efecte adverse: tulburari digestive, diaree.

 

Sulfat de cupru, ingredient cu risc mediu de dauna, cunoscut sub denumirea de piatra vanata cu care se stropeste vita de vie. Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.
 

Iodura de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna. Serveste la tratarea carentei de iod si previne efectele radiatiilor. Nu se recomanda consumul frecvent.

Selenat de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna. In ciuda faptului ca este un produs chimic extrem de toxic, selenatul de sodiu este un ingredient comun in multe multivitamine si hrana pentru animale, ca o sursa de seleniu, datorita solubilitatii sale ridicate si a reactivitatii relativ scazute. Food and Drug Administration (FDA) si Uniunea Europeana clasifica in prezent selenatul de sodiu ca un produs chimic toxic, in primul rand, daca este ingerat sau inhalat. Expunerea cronica la selenatul de sodiu poate provoca leziuni pulmonare severe, leziuni ale rinichilor si leziuni hepatice. 

Data analizei: 2017-12-26


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:

Laptele degresat este laptele care trece printr-un procedeu ce separa grasimea. Rezultatul se obtine prin centrifugarea laptelui, grasimea ridicandu-se la suprafata si fiind eliminata.

100 de g de lapte degresat contine:

apa – 90 g;
proteine – 3,6 g;
lipide – 0,2 g;
colesterol – 2 mg;
glucide: 5,3 g;
calciu – 122 mg;
sodiu – 52 mg;
potasiu – 150 mg;
fosfor – 97 mg;
fier, zinc;
vitamine – D,B1, B2, B3;
acid folic - 5µ;
energie – 36 kcal.

Beneficii:
  • protejeaza de cancer de colon
  • previne osteoporoza
Laptele degresat este recomandat persoanelor care tin o cura de slabire.

Nu contine grasime si are foarte putin colesterol, dar pastreaza in acelasi timp toate celelalte substante nutritive.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de lapte degresat poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de lapte degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata.
Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 


Citeste mai mult

Sinonime: MILK SUGAR; LACTIN; LACTOBIOSE

Functii: agent de ingrijire a pielii, umectant

 

Descriere:

  • dizaharida
Lactoza este un glucid care poate fi intalnit in lapte.
Este o substanta organica incolora, cu gust dulce, care contine intre 25 si 60 % zaharoza.
Prin incalzire lactoza se transforma in lactuloza care are un gust mai dulce ca si glucoza.
Lactoza se poate obtine din lapte dulce.

Beneficii: 
  • ofera organismului energie
  • stimuleaza absobtia calciumului
  • franeaza dezvoltarea bacteriilor care produc putrefactie
  • stimuleaza dezvoltarea bacteriilor bifide si are un rol laxativ.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.

Lactoza nu trebuie consumata de persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Acest fapt rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire.


Citeste mai mult

Sinonime: ELAEIS GUINEENSIS

 

Descriere:

Uleiul de palmier (procesat) contine (per lingura):
  • 120 calorii
  • 13,6 g de grasimi (dintre care aproximativ 50% saturate, 40% mononesaturate si 10% polinesaturate)
  • 2,17 mg de vitamina E
  • 1,1 mcg de vitamina K
  • 0 carbohidrati
  • 0 proteine
Uleiul de palmier poate fi extras fie din pupla rosie a fructului de palmier (ulei de palmier rosu) sau din semintele aceluiasi fruct (ulei de palmier nucleu). Ceea ce ramane dupa extragerea din uleiul rosu a tuturor vitaminelor bune pentru cosmetica este ulterior rafinat, dezodorizat, albit si partial sau total hidrogenat, rezultand uleiul de palmier alb. Acesta este preferat industriei alimentare, iar uleiul rosu este isi dovedeste eficienta in cosmetica.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul de palmier se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat în tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei de palmier poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
  • Probleme la nivelul ficatului
  • Toxicitate la nivelul organelor (in cazul uleiului de palmier procesat)
Consumul de ulei de palmier nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:


Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.

Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esterii propilenglicolului cu acizii grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei de rapita poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
  • Deficiente nutritionale
  • Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Uleiul de cocos contine peste 90% grasimi saturate. Datorita prezenteti acidului lauric, acest ulei este benefic pentru organism. Este unicul tip de ulei vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu care provoaca reactii pozitive pentru organism.

Hidrogenarea uleiului de cocos (adaugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grasimi) are ca scop prelungirea duratei de viata a produsului, impiedica oxidarea si transformarea consistentei grasimilor in stare solida.

Proprietati:
  • antimicrobiene
  • antibacteriene
  • antifungice.
Desi este sarac in vitamine si minerale, in uleiul de cocos se regasesc totusi vitamina E, vitamina K, fierul, fitosteroli, acizi grasi Omega-6, grasimi saturate, mononesaturate si polinesaturate.

Beneficii:
  • normalizeaza zaharul din sange
  • ajuta la cresterea colesterolului bun (HDL)
  • creste energia
  • minimalizeaza stresul
  • lupta impotriva virusurilor, ciupercilor si a multor bacterii
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul excesiv de ulei de de cocos poate cauza:

  • reactii alergice.

Consumul de ulei de cocos nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Mortierella alpina este o specie de ciuperca din care seextrage ulei bogat in acid arahidonic - acid gras polinesaturat. Face parte din grupul vitaminelor F.

Acidul arahidonic are numeroase roluri in biochimia organismului si este o compionenta importanta a reactiilor inflamatorii. Este responsabil de transmiterea semnalelor de modificari adaptive in cazul distrugerii musculare sau a altor tipuri de stimuli. Febra, inflamatia, tensiunea arteriala precum si multe alte elemente sunt influentate de produsii de degradare ai acestui acid. 


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Avizul Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a concluzionat ca uleiul din ciuperca Mortierella alpina este o sursa de acid arahidonic care poate fi utilizata in siguranta in formulele de inceput si in formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari. 


Citeste mai mult

 

Descriere:

Concentratul de proteine din zer contine lactoza si are o concentratie de proteine mai mica decat izolatul proteic din zer -  intre 25 – 89% fata de 90-95%.
 
Concentratele de proteine din zer contin lactoza, grasimi si minerale. 

Proteinele din zer ajuta la construirea masei musculare, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, apara organismul de actiunile radicalilor liberi si creste imunitatea.

Este recomandat si in diete deoarece este eficient pentru scaderea in greutate.
 

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de proteine din zer poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel endocrin
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de proteine din zer nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

Galactoligozaharidele sunt prebiotice care au functia de a intari sanatatea organismului. Prebioticele sunt fibre ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor bune si au efecte benefice asupra florei intestinale.
 
Aceste fibre care nu sunt complet absorbite la nivelul intestinului subtire. Din acest motiv galactanii pot contribui la simptome precum : balonare, gaze si durere. In acelasi timp, chiar daca nu sunt digerati, acestia contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice.
 
Cele mai raspandite alimente care contin galactani sunt fasolea, lintea si soia.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Conform Anexei nr.1 la Regulamentul sanitar privind formulele de inceput si formulele de continuare ale preparatelor pentru sugari si copii mici, galactooligozaharidele pot fi adaugate in formulele de inceput.
 
In acest caz, continutul lor nu trebuie sa depaseasca 0,8 g/100 ml intr-o combinatie de 90 % oligogalactozil-lactoza.


Citeste mai mult

Sinonime: E332

Functii: Corector de aciditate, conservant, aromatizant, sechestrant.

 

Descriere:

  • antioxidant
Exista doua forme de citrat de potasiu:
  • E332 (i) citrat monopotasic
  • E332 (ii) citrat dipotasic
  • E332 (iii) citrat tripotasic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete in produse pe baza de lapte, legume, fructe, in uleiuri si grasimi de origine animala sau vegetala emulsionate sau neemulsionate, lapte partial sau total deshidratat, in preparate din carne tocata proaspata, cat si in produse destinate sugarilor si copiilor mici sanatosi, in cantitati de 2000 mg/l.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E332. Face parte din categoria E-urilor inofensive.

Doza zilnica admisa nu este limitata

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu produce efecte secundare in cantitatile continute de alimente.


Citeste mai mult

Sinonime: E333

Functii: antioxidant, regulator de aciditate, conservant, aromatizant, agent de dedurizare a apei.

 

Descriere:

Forme ale citratului de calciu (saruri) 
  • E 333(i)- Citrat monocalcic
  • E 333(ii) – Citrat dicalcic
  • E 333(iii) – Citrat tricalcic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete in produse pe baza de lapte, carne, peste, fructe, legume, grasimi, in produse de panificatie, patiserie, cofetarie, sosuri, condimente.
 
Citratul de calciu contribuie la conservarea calciului propriu din organism si reduce nivelul de hormoni, care contribuie la scurgerea de calciu din oase.
 
Usor de digerat, nu cauzeaza constipatie.
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. 
  • Doza zilnica admisa nu este limitata si nu produce efecte secundare in cantitatile continute de alimente.
  • Nu se cunosc efecte adverse in cantitati mici


Citeste mai mult

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.


Citeste mai mult

Sinonime: FOS; FRUCTO-OLIGO-ZAHARIDE

 

Descriere:

  • Substanta probiotica
  • Fructooligozaharidele sunt carbohidrati ce se gasesc in mod natural in concentratii foarte mici in alimente precum sfecla, anghinarea, cicoarea, bananele.
  • Consumate zilnic, FOS stimuleaza dezvoltarea bacteriilor benefice din tractul intestinal. Aceste bacterii, la randul lor, mentin sanatatea intestinala si combat bacteriile rele precum E.coli, Clostridium sau Salmonella.
  • FOS au acelasi gust dulce si textura precum obisnuitul zahar, dar cu capacitate de indulcire redusa la jumatate si doar 10% din caloriile acestuia.
  • FOS stimuleaza productia de acizi grasi cu lant scurt, in special a acidului butirat (combustibilul) colonului.
  • Fructo-oligo-zaharidele fermenteaza in tractul digestiv si, in acest mod, faciliteaza absobtia calciului.
Reactii adverse:

Citeste mai mult

Sinonime: MALTODEXTRIN

Functii: absorbant, liant, stabilizator emulsie, peliculogen, agent de ingrijire a pielii

 

Descriere:

  • polizaharid obtinut in urma hidrolizarii amidonului
  • imbunatateste calitatile anti-aging ale celorlalte componente dintr-un produs
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri ca aditiv alimentar (GRAS).


Citeste mai mult

 

Descriere:

Uleiul de peste este indicat in perioada de crestere, deoarece ajuta la dezvoltarea creierului si a oaselor, previne rahitismul.

Acizii Omega 3 din uleiul de peste contribuie la dezvoltarea cerebrala. 

Eficienta uleiului de peste:
  • Mentine trigliceridele in limite normale
  • Trateaza bolile de inima
  • Calmeaza durerile menstruale
  • Scade nivelul de cholesterol
  • amelioreaza psoriazisul
  • trateaza astmul
  • stimuleaza apetitul alimentar asociat cu cancerul
Uleiul de peste se altereaza la contactul cu lumina si cu temperaturile ridicate.
 

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Uleiul de peste este contraidicat:

  • persoanelor care urmeaza un tratament cu anticoagulante deoarece poate cauza hemoragii.
  • femeilor insarcinate deoarece uleiul de peste contine vitamina A, care in doze mari poate provoca malformatii fetale. 
  • persoanelor alergice la fructele de mare
Dozele mari de ulei de peste pot reduce imunitatea organismului la persoanele care sufera de HIV/SIDA. 

Consumul mare de ulei de peste trebuie supravegheat de un medic specialist.


Citeste mai mult

Sinonime: E511

 

Descriere:

Sare naturala, face parte din sarea marina si sarea gema.

Poate fi gasita in legumele sterilizate.
 
Numar in Codus Alimentarius: E511. Face parte din categoria E-urilor inofensive. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Clorura de magneziu poate actiona ca laxativ.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • aminoacid esential care are rol de neurotransmitator (transmiterea semnalelor nervoase intre neuroni si creier). 
Fenilalanina intra in compozitia unui indulcitor sinteticnumit Aspartam.

Necesarul de fenilalanina este de 6 grame pe zi.

Fenilalanina un rol important in procesele de invatare si memorie.

Fenilalanina se gaseste in mod natural in: laptele matern, semintele oleaginoase (migdale, nuci, dovleac, floarea soarelui, susan, alune), branza proaspata de vaci, boabele leguminoaselor, precum si in toate alimentele cu proteine complete.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de l-Feninalanina poate cauza:
  • Reactii alergice
Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 


Citeste mai mult

Sinonime: E331

 

Descriere:


Citratul de sodiu este sarea de sodiu a acidului citric, avand rol de substanta alcalina in corpul uman.

Citratii de sodiu se impart in:
  • Citrat monosodic – E 331(i)
  • Citrat disodic – E 331(ii)
  • Citrat trisodic – E 331(iii)
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 331 – Citrati de sodiu.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, citratul de sodiu poate fi folosit  ca aditiv alimentar.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de citrati de sodiu poate cauza:
  • Probleme la nivelul muschilor (spasme si contractii necontrolate si dureroase)
  • Hipernatremie
  • Cresterea nivelului de potasiu
  • Probleme la nivel digestiv (diaree)
Consumul de citrati de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: E341; ORTOFOSFAT DE CALCIU

Functii: regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant si stabilizator (de retinere a apei si de ingrosare)

 

Descriere:

  • aditiv alimentar
  • antioxidant natural mineral.
Se prezinta sub formele:
  • E 341(i) - Fosfat monocalcic
  • E 341(ii) - Fosfat dicalcic
  • E 341(iii) - Fosfat tricalcic.
Fosfatul monocalcic este o substanta folosita la spalarea instalatiilor dozatoarelor automate care livreaza bauturi de tip ceai, cafea instant, suc etc.
Fosfatul dicalcic se foloseste in cantitate de 1g/kg la gheata alimentara
Fosfatul tricalcic se adauga in cantitate de maxim 3g/kg in unele deserturi si in amestecuri de prafuri pentru deserturi.
 
Doza zilnica admisa pentru consumul uman cumulat de fosfor este de pana la 70 mg/kg corp.

In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E341. Face parte din categoria E-urilor suspecte.


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Cantitatile prea mari de fosfati pot cauza tulburari metabolice.
  • Fosfatii de calciu nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici


Citeste mai mult

Sinonime: E301

Functii: antioxidant

 

Descriere:

  • Sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor.
Este sintetizata de catre bacterii prin fermentarea glucozei, urmata de oxidare chimica.
Cand este adaugat in alimente el functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru paine.
Previne imbrunarea fructelor cat si formarea nitrozaminelor in carne.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E301. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:

Citeste mai mult

Sinonime: 2-AMINO ETHANESULFONIC ACID; ETHANESULFONIC ACID, 2-AMINO; ETHANESULFONIC ACID, 2AMINO; 2-AMINOETHANESULFONIC ACID; 2-AMINOETHYLSULFONIC ACID; 2-SULFOETHYLAMINE; ETHANESULFONIC ACID, 2-AMINO-; NCI-C60606; O-DUE; TAUPHON

Functii: agent de aroma, stabilizator de pH

 

Descriere:

Compus organic, pe pe baza de carbon, care are proprietati acide. Un acid natural organic, apartine grupului de acid sulfonic a compusilor organici care contin sulf.

Functiile taurinei:
  • reglementeaza tesutul adipos
  • contribuie la un metabolismul mai bun
  • ajuta la digestia grasimilor
  • ajuta la absorbtia de vitamine liposolubile
  • ajuta la prevenirea convulsiilor epileptic
  • imbunatateste sanatatatea musculo-scheletica.
Studii diverse au demonstrat ca taurina poate fi un nutrient important si esential pentru sanatatea oculara sugarilor si a pisicilor.
  • In ceea ce priveste utilizarea acestuia in produsele cosmetice, taurina este un agent antifibrotic bine-cunoscut.
  • Adaugarea sa in diferite creme si unguente ajuta la estomparea si tratarea rapida a cicatricilor de pe piele, care apar atunci cand se formeaza un excesul de tesuturi conjunctive fibroase.
  • Taurina, de asemenea, ajuta la mentinerea umezelii in piele datorita proprietatilor sale de retinere de umiditate.
  • Acesta este de multe ori un ingredient activ in anumite solutii de lentile de contact.
  • O cantitate mica de taurina este adesea adaugata in alimentele pentru sugari si formulele acestora deoarece sugarii au, de multe ori, deficit de taurina.
  • Suplimentele medicale pe baza de taurina sunt adesea recomandate pentru persoanele care sufera de hipertensiune arteriala si anumite alte afectiuni cardiovasculare.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Sarcina si alaptarea: Nu se stie suficient despre siguranta consumului de taurina in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Se recomanda evitarea utilizarii acestuia.


Citeste mai mult

Sinonime: SULFAT DE FIER

 

Descriere:

  • sare de fier
se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Efecte adverse:
  • tulburari digestive
  • diaree
Consumul de sulfat feros nu este rectrictionat in acest moment. Se recomanda consumul cu atentie.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • aminoacid semi-esential (esential pentru copii - organismul acestora nu il poate sintetiza- si neesential pentru adulti).
Histidina este necesarea pentru:
  • reglarea PH-ului sangelui
  • regenerarea tesuturilor
  • producerea de globule albe si rosii
  • protectia invelisului de mielina
  • a putea folosi minerale ca fier, cupru, zinc si magneziu
  • formarea enzimelor si compusilor ce contin  metale.
Histidina se regaseste in soia, susan, alune, nuci, fasole, carne, peste, oua, branza si lapte.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Lipsa acestui aminoacid duce la acumularea metalelor grele in organism si la functionarea necorespunzatoare a acestuia.

Nu exista studii care sa fi constatat/raportat efecte secundare negative sau avertismente asociate cu produse care contin acest ingredient.


Citeste mai mult

Sinonime: VITAMINA B7

 

Descriere:

  • Component organic extrem de important pentru structura membranelor celulare. Este implicat in procesul de utilizare a grasimilor si a colesterolului din organismul uman
Face parte din grupul complexului vitaminic B alaturi de vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, colinul si biotinul

La nivelul celulelor plantelor, inositolul poate fi obtinut sub forma de acid fitic. Sursele cele mai bogate in aceasta vitamina sunt varza, fasole, legume, seminte, nuci, pepene galben, banane, stafide, portocale sau alte citrice, alaturi grau, ovaz, tarate de greu, germeni de grau si orez brun.

Beneficii:
  • imbunatatirea circulatiei sanguine
  • scaderea tensiunii arteriale
  • imbunatatirea functionarii cerebrale
  • contribuie la sinteza fosfolipidelor
  • faciliteaza asimilarea acizilor grasi
  • regleaza transportul materialului in si din celule.
Studii recente au aratat ca inositolul are efect in tratamentul depresiilor, atacurile de panica si dereglarilor obsesiv-compulsive (OCD).
 
  • Doza zilnica optima: 25 - 500 mg pentru barbati si femei
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu s-au cunoscut cazuri de aparitie in mod natural a carentelor de inositol si, de aceea, nu au fost stabilite doze zilnice recomandate (RDI).
 


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • Sare de zinc
Zincul din organism trebuie suplimentat in permanenta deoarece acesta:
  • accelereaza activitatea a peste 100 de enzime;
  • intareste sistemul imunitar in lupta cu raceala si gripa;
  • are grija de sanatatea celulelor si le ajuta sa se regenereze;
  • are grija ca simtul si mirosul sa fie bine dezvoltate;
Zincul apare in mod natural intr-o varietate de alimente, inclusiv carne, pasare, peste, crustacee, oua, legume, produse lactate, legume si cereale.

Doza zilnica recomandata de zinc este de 11 miligrame pe zi pentru barbati adulti si 8 miligrame pe zi pentru femei adulte, se specifica in rapoartele Oficiului Suplimentelor alimentare.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de sulfat de zinc nu este restrictionat. Se recomanda consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: TOCOFEROLUL

Functii: antioxidant

 

Descriere:

Vitamina E este solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale.

Initial era masurata in unitati de greutate, dar in ultimul timp s-au adoptat unitatile internationale (UI) care exprima activitatea sa biologica. In cazul acestei vitamine 1 UI este echivalent cu 1 mg.

Vitamina E este formata din opt compusi numiti tocoferoli - alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta si theta - dintre care cel mai activ si cel mai eficace este alfa-tocoferolul.

Avand actiune puternic antioxidanta, previne oxidarea acizilor grasi, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf si unor componenti ai vitaminei C. Intesifica actiunea vitaminei A.

Doza zilnica necesara pentru adulti este de 8 pana la 10 UI.

O cantitate de 60-70% din doza zilnica este eliminata prin fecale. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul ramane in organism o perioada scurta de timp, asemanator mai degraba vitaminelor B si C.

Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant.

Produsele care contin 25 mcg de seleniu la fiecare 200 UI de vitamina E maresc eficienta vitaminei.

Vitamina E va confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranirea a celulelor, datorat oxidarii. Vitamina E mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen.

Conlucrand cu vitamina A, va protejeaza plamanii impotriva aerului poluat.
Preintampina formarea cheagurilor si ajuta la dizolvarea lor.
Atenueaza starea de oboseala.
Impiedica formarea cicatricilor adanci atunci cand este aplicata local, cat si administrata intern.
Accelereaza vindecarea arsurilor. Are efect diuretic si hipotensiv.
Ajuta la preintampinarea avorturilor.
Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare.
Scade riscul ischemiilor cardiace.A
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu prezinta nici un efect toxic.


Citeste mai mult

Sinonime: L-CARNITINE; (+) -CARNITINE; (+) -D-CARNITINE; (+-) -CARNITINE; (-) -CARNITINE

Functii: antistatic, agent de ingrijire a parului si pielii, surfactant, agent de curatare, spumant, agent de crestere a vascozitatii

 

Descriere:

  • sare cuaternara de amoniu
  • se foloseste mai ales sub denumirea de L-Carnitine, care reprezinta forma activa, biologica a sa
  • ajuta in procesul de slabire
  • creste nivelul de energie
  • contribuie la formarea muschilor
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu exista informatii
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu exista informatii
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Nu au fost descoperite efecte secundare in urmarea aplicarii locale a acestui ingredient.

Consumul de carnitine nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

 

 


Citeste mai mult

Sinonime: VITAMINA B5; D-PANTOTENAT DE CALCIU

 

Descriere:

 
Acidul pantotenic sau vitamina B5, este cea mai raspandita vitamina, aceasta fiind prezenta in aproape toate felurile de mancare.
 
Actiuni:
  • conversia carbohidratilor si a grasimilor din energie
  • imbunatateste capacitatea de a raspunde la stres sprijinind glandele sudoripare
  • asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule
  • participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
  • combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
  • incetineste imbatranirea;
Beneficii:
  • ajuta in procesul de formare a celulelor
  • mentine rata normala de crestere
  • contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central.
Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
  • Copiii: intre 3-8 mg
  • adolescentii si adultii: intre 10-15 mg
Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
  • Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex (www.util21.ro)


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • sare de cupru
Cunoscut sub denumirea de piatra vanata cu care se stropeste vita de vie.
 
Sulfatul de cupru se foloseste in agronomie, pentru protectia plantelor impotriva daunatorilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.
Se recomanda evitarea intrarii in contact cu pielea sau ochii. 
 
 


Citeste mai mult

Sinonime: RETINOL

 

Descriere:

Vitamina A, compus solubil in grasimi, este un antioxidant de o reala valoare pentru intarirea sanatatii.
 
  • Creste rezistenta in infectiile cailor respiratorii.
  • Echilibreaza sistemul imunitar, participa la sinteza imunoglobulinelor (anticorpii ), scurteaza durata de boala.
  • Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne (astfel mentine sanatatea si integritatea membranelor si mucoaselor orgnismului).
  • Consolideaza oasele si dintii, avand rol decisiv in procesul de crestere.
  • Imbunatateste vederea (avand rol esential in mentinerea vederii la intuneric).
  • Mentine supletea pielii, inlaturand petele ce apar datorita varstei.
  • Stimuleaza secretia sucurilor digestive necesare degradarii normale a principiilor nutritive.
  • Ajuta la procesul de formare a sangelui.
  • Intareste sanatatea parului si a gingiilor.
  • Stimuleaza dezvoltarea intrauterina a fatului.
  • Are efect antitumoral.
  • Normalizator al pielii
  • Reglementeaza cresterea celulelor epidermice
  • Intervine in procesul de keratinizare
Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: 
  • retinol (prezenta in alimentele de origine animala) 
  • provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).
Doza zilnica recomandata:
  • 1.800 (1.100-2.500) U.I. - la copii si adolescenti; 
  • 5.500 (5.000-6.000) U.I. -la femeile mature; 
  • 6.000 U.I. la femeile insarcinate 
  • 8.000 U.I. la femeile care alapteaza
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Intoxicatiile cu vitamina A produc: stari de greata, voma, oboseala, cefalee, tulburari de vedere. Mare atentie, femeile insarcinate nu trebuie sa depaseasca doza zilnica recomandata de medic in functie de stadiul sarcinii pentru a nu risca probleme de sanatate a fatului


Citeste mai mult

Sinonime: VITAMINA B1; MONONITRAT DE TIAMINA

 

Descriere:

 
Tiamina sau vitamina B1 ajuta la producerea energiei, functionarea creierului si a digestiei.
 
Este importanta in:
  • metabolismul proteinelor si al glucidelor
  • functionarea normala a sistemului nervos central si, cu precadere, a celui periferic, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine
  • procesul de crestere
  • transformarea carbohidratilor din alimente in energie.
  • absorbtia intestinala a grasimilor.

  • Mentine sanatatea nervilor si trateaza unele tipuri de boli de inima
  • Coordoneaza activitatea muschilor
  • Calmeaza indigestia
     
Doza recomandata de vitamina B1(in miligrame pe zi):
 
Sugari - 0,2
Copii intre 1 si 3 ani - 0,4
Copii intre 4 si 6 ani - 0,6
Copii intre 7 si 9 ani - 0,8
Copii intre 10 si 12 ani - 1
Adolescenti intre 13 si 15 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adolescenti intre 15 si 19 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adulti: 
  - barbati - 1,3
  - femei - 1,1
 
Varstnici (peste 75 ani):
barbati - 1,2
femei - 1,2
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Toxicitatea nu apare nici chiar la administrarea unor doze de 500 miligrame pe zi. Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA nu a recomandat nici o limita pentru aportul de vitamina B1.
 
Singurele cazuri cunoscute de supradoza de tiamina sunt cele prin injectarea de tiamina.
Injectarea tiaminei poate duce la reactii anafilactice.


Citeste mai mult

Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA

 

Descriere:

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
 
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
 
Vitamina B6 are un rol important in
  • formarea hemoglobinei
  • metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
  • influenta benefica asupra pielii
  • procesul de crestere. 
     
Piridoxina intervine in mod esential in : 
  • buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase 
  • producerea de globule rotii si de anticorpi
  • controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
  • metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
  • crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
  • tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
  • aparitia unor boli de piele
  • incaruntirea prematura si caderea parului
  • furnicaturi si amortirea extremelor
  • dureri abdominal
  • scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
 


Citeste mai mult

 

Descriere:

 
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.

Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
  • 2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
  • 2,6 mcg – femei insarcinate
  • 2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Nu au fost inregistrate.

Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Citeste mai mult

Sinonime: IODAT DE POTASIU

 

Descriere:

  • sare de potasiu
Eliberează iod prin reactie cu clorul sau acidul sulfuric si servește la tratarea carentei de iod.
 
Iodura de potasiu previne efectele radiatiilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Iodura de potasiu este interzisa persoanelor care sufera de:
  • hipersensibilitate (alergie) la iod;
  • dermatita herpetiforma;
  • iododerma tuberosum;
  • penfigus vulgar;
  • miotonie congenitala;
  • vasculita cu deficit de complement.
 


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • este utilizat ca un supliment nutritional. Este, de asemenea, numit si sulfat de mangan monohidrat.
Manganul este un mineral care se gaseste in multe alimente, inclusiv nuci, legume, seminte, ceai, cereale integrale si legume cu frunze verzi . Acesta este considerat un nutrient esential, deoarece organismul are nevoie de el pentru a functiona corespunzator.

Manganul este un nutrient esential implicat in numeroase procese chimice din organism, inclusiv prelucrarea colesterolului, a carbohidratilor si proteinelor ​. Ar putea fi, de asemenea, implicat in formarea osoasa.

Consumul de suplimente nutritive care contine sulfat de mangan ajuta la eliminarea deficitului de mangan. Acesta mentine oaselor sanatoase.

De asemenea, poate ajuta la absorbtia de calciu. Functionarea tiroidei depinde de mangan, alaturi de iod, iar lipsa acestui mineral poate aparea hipotiroidismul.

Ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, deoarece ajuta la conversia de grasimi si proteine ​​in energie.
 

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Sulfatul de mangan poate provoca iritatii ale pielii si alor ochilor la unele persoane.

Ar putea provoca boli asemanatoare gripei pentru 1 sau 2 zile.

Expunerea la sulfat de mangan pentru o perioada lunga de timp in doze mari poate duce la deteriorarea ficatului si a sistemului nervos.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • Sustanta solida inodora, alba care se formeaza sub forma de sare de sodiu a acidului selenic.
In ciuda faptului ca este un produs chimic extrem de toxic, selenatul de sodiu este un ingredient comun in multe multivitamine si hrana pentru animale, ca o sursa de seleniu, datorita solubilitatii sale ridicate si a reactivitatii relativ scazute.
 
Ales pentru continutul sau de seleniu si inalta solubilitate, selenatul de sodiu este un ingredient comun intr-o varietate de suplimente de vitamine.

In ciuda faptului ca este un oligoelement in organism, seleniu este crucial pentru tratarea deficitului de seleniu care a fost legat de mai multe probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima, hipertiroidismul si un sistem imunitar slabit.
 
Selenatul de sodiu poate fi gasit in mod natural in multe alimente, cum ar fi nucile de Brazilia, semintele de mustar, si produse proaspete. Problema legata de toxicitate apare atunci cand "nutrientul" este izolat si separat de celelalte sute sau mii de factori cunoscuti si necunoscuti din alimente, cum ar fi enzimele, glyconutrientii, mineralele etc.

Seleniul gasit in produsele alimentare s-a dovedit, de fapt, ca poate preveni bolile, in timp ce formele biologice inerte folosite in produse au un efect complet opus asupra organismului.
 
 
Reactii adverse:
Toxicitate la nivelul organelor:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) si Uniunea Europeana clasifica in prezent selenatul de sodiu ca un produs chimic toxic, in primul rand, daca este ingerat sau inhalat.

Testele pe sobolani au aratat o doza de 1,6 mg / kg poate fi mortala. Expunerea cronica la selenatul de sodiu poate provoca leziuni pulmonare severe, leziuni ale rinichilor si leziuni hepatice. 
 


Citeste mai mult

Sinonime: VITAMINA D3

 

Descriere:

  • Forma a vitaminei D
Vitamina D3 este si steroid, precum testosteronul, colesterolul si cortizolul.

Vitamina D este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului.

Vitamina D3 are rol benefic in metabolismul magneziului, a fierului si a hidrocarburilor, precum si in mentinerea unui raport normal intre calciu si fosfor, in sange si in lichidul interstitial.

Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti.


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Vitamina D este contraindicata in nefrite, litiaza renala, procese degenerative cardiovasculare si ateroscleroza.


Citeste mai mult

Sinonime: FITOMENADIONA

 

Descriere:

Vitamina K exista in trei forme:

K1 - filochinona (se gaseste in plante verzi)
K2 - menachinona (produsa de bacterii in intestine, in produse de origine animala)
K 3 -  menadiona (varianta sintetica a vitaminei K, folosita in suplimentele alimentare).

Face parte din grupul B de vitamine.

Vitamina K are un rol esential in: 
  • coagularea rapida a sangelui
  • diferite tulburari hepatice (icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica) 
  • colite, urticarii, degeraturi
  • slabirea rezistentei capilare
  • diminuarea debitului menstrual
Necesarul zilnic de vitamina K este de 1,5-2 mg.
 
Deoarece antibioticele distrug flora intestinala sintetizatoare de vitamina K, se recomanda ca administrarea acestora sa se faca o data cu ingerarea de iaurt, lapte batut sau lapte acidofil. 
 
La nou-nascuti, organismul nu produce suficienta vitamina K, de aceea apar diferite hemoragii frecvente in aceasta perioada. Spre urmare, se recomanda ca in alaptarile artificiale sa se adauge sucuri de rosii sau de alte vegetale continand vitamina antihemoragica.

Vitamina K se gaseste in urmatoarele alimente de origine vegetala: cartofi, fructe de catina alba, conopida (2-6 mg/100 g), fragi, grau nedecorticat, lucerna, macese, mazare verde, morcovi, ovaz, porumb, rosii, salata verde, spanac, ulei de soia, urzici, varza alba (3-4 mg/100 g) etc.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de Vitamina K nu este rectrictionat. Se recomanda consumul cu atentie.


Citeste mai mult

Sinonime: B9, VITAMINA B9; ACID PTEROILMONOGLUTAMIC

 

Descriere:

Acidul folic este o vitamina din complexul B. 

Supliment alimentar necesar cu precadere femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Previne malformatiile congenitale ale fatului si degenerarile celulare care pot duce la dezvoltare de tumori canceroase.
 
Vitamina B9 isi pierde proprietetile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Organismul uman absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.
 
Se gaseste atat sub forma naturala:
  • legumele verzi (brocoli, spanac)
  • unele fructe si sucuri (sucul de portocale)
cat si sub forma sintetica, in diverse:
  • complexe vitaminice 
  • produsele alimentare fortificate (painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine)
 
Functii:
  • Ajuta la formarea ADN-ului;
  • Actioneaza ca un factor de crestere;
  • Este indispensabil in formarea globulelor rosii deci, previne anemia;
  • Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
  • Creste productia de lapte matern;
  • Previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
  • Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
  • Protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Doza zilnica indicata este 400 mcg pe zi
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600 - 800 mcg pe zi.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acidul folic este un supliment alimentar sigur, iar efectele secundare sunt foarte rare. Dozele foarte mari pot duce la crampe adbominale, diaree, mancarimi, deficiente ale somnului, iritabilitate, greata, deranjamente stomacale sau gaze intestinale.
 
Specialistii avertizeaza asupra consumului pe termen lung a suplimentelor de acid folic in doze ridicate, deoarece pot mari riscul de atacuri de inima in randul persoanelor cu probleme cardiace.
 
O cantitate importanta de vitamina B9 poate "ascunde" un deficit de vitamina B12.
 
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi cei de la Universitatea Bangor, din nordul Ţării Galilor aratat ca acidul folic poate preveni si sau chiar trata depresia, indiferent de stadiul acesteia. 
 


Citeste mai mult

Functii: Coenzyme R, Vitamina B7, Vitamina H

 

Descriere:

Biotina este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in mod natural in alimente.
In cosmetice si produsele de ingrijire personala, Biotina este utilizata in principal in formularea balsamurilor de par, sampoanelor, produselor de ingrijire si agentilor de hidratare.
 
Biotina imbunatateste textura cremoasa si adauga stralucire corpului si parului. Biotina are proprietati de hidratare si netezire si poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea structurii unghiilor fragile.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration a stabilit ca Biotina a fost in general recunoscuta ca fiind sigura, ca supliment alimentar.
 
Siguranta Biotinei a fost evaluata si de catre Grupul de experti CIR. Grupul de experti a evaluat datele stiintifice si a remarcat numarul mare de persoane expuse la Biotina din produsele alimentare si cosmetice. CIREP a concluzionat ca Biotina poate fi folosita in siguranta si in produsele cosmetice.


Citeste mai mult

 

Descriere:

  • probiotic
L.reuteri sunt culturi care se pot gasi in laptele matern si sunt prezente in flora intestinala a sugarilor alaptati.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu exista efecte secundare negative sau avertismente asociate cu acest ingredient in produsele de ingrijire a pielii.


Citeste mai mult

Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"NAN - Comfortis 1 Lapte de crestere"

4 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"NAN - Comfortis 1 Lapte de crestere"

Protectie solara pentru bebelusi. Cum iti protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

Protectie solara pentru bebelusi. Cum iti protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

de Viorica Ghinea 05 Apr 2019

Plimbarile pe care le faci in aer liber, sub mangaierea razelor soarelui, alaturi de bebelusul tau, sunt placute si relaxante. Dar nu uita sa aplici crema cu protectie solara pentru bebelusi inainte sa iesi din casa fiindca cei mici au pielea foarte sensibila si se poate arde usor. Sezonul cald isi intra treptat in drepturi, asa ca este indicat sa te informezi din timp asupra masurilor de protectie pe care le poti lua pentru sanatatea celui mic. Iata in continuare ce trebuie sa faci pentru a preveni arsurile solare la copii. [detalii]

Minerala, de izvor, sau de la robinet? Care este cel mai bun tip de apa pentru consum

Minerala, de izvor, sau de la robinet? Care este cel mai bun tip de apa pentru consum

de Laura Galescu 06 Aug 2018

Corpul uman este alcatuit din apa in proportie de 70%. Poate incerci deja sa bei mai multa apa pe parcursul unei zile, dar stii care este cea mai potrivita? [detalii]

Cum influenteaza cainii starea de sanatate a copiilor mici

Cum influenteaza cainii starea de sanatate a copiilor mici

de Laura Galescu 22 Ian 2018

Este bine sau nu sa existe in casa animale de companie atunci cand ai copil mic? Aceasta-i intrebarea controversata. Studiile arata ca riscul de aparitie a astmului in cazul copiilor scade daca acestia cresc in aceeasi casa cu un catel pe post de animal de companie. Totusi, nu acelasi lucru este valabil atunci cand animalul de companie este o pisica. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016