Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Nestle - Junior 2+ Lapte Praf

Nota 4.2 / 10 din 366 voturi
Nestle - Junior 2+ Lapte Praf
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Nestle

 

Descriere Nestle - Junior 2+ Lapte Praf

Junior 2+ Lapte Praf

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Este un preparat de lapte de crestere, special destinat copiilor mici peste varsta de 2 ani. Nestle lapte junior 2+ nu este un substituent al laptelui matern.
 
Ofera copilului d-voastra baza nutritionala solida de care are nevoie in perioada de copil mic.
 
Este un lapte superior laptelui de vaca, deoarece contine proportia adecvata de proteine, vitamine, minerale si acizi grasi, in cantitati adecvate nevoilor de dezvoltare ale copilului dvs. 

Cantitate: 400 g.


Alte informatii:
Acest produs contine 26 ingrediente dintre care 19 ingrediente sunt considerate sigure, 7 ingrediente au risc de dauna mediu.
 

 

Informatii Nestle - Junior 2+ Lapte Praf


- Calorii (100g): 469 kcal
- Sodiu (100g): 0.170 g
- Carbohidrati (100g): 60.4 g
- Proteine (100g): 14 g
- Alte informatii:
Vitamine:

Calciu 790mg/100g, fosfor 400mg/100g, magneziu 80mg/100g, vitamina A 600μg/100g, vitamina D 9.9μg/100g, vitamina E 9mg/100g, vitamina K1 48μg/100g, vitamina C 82g/100g, vitamina B1 1.1mg/100g, vitamina B2 1.1mg/100g, niacina 5mg/100g, vitamina B6 0.55mg/100g, acid folic 110μg/100g, acid pantotenic 5.6mg/100g, vitamina B12 1.2μg/100g, biotina 18μg/100g, fier 9mg/100g, iod 145μg/100g, cupru 0.65mg/100g, zinc 5.9mg/100g.

 

Ingrediente Nestle - Junior 2+ Lapte Praf

Lapte praf degresat, MALTODEXTRIN, SMANTANA, LACTOSE (LACTOZA), ULEI VEGETAL, Sirop de glucoza, CITRAT DE CALCIU, LECITINA, CITRAT DE MAGNEZIU, FOSFAT DE CALCIU, SULFAT FEROS, Vitamina E, ACID PANTOTENIC (B5), TIAMINA (VITAMINA B1), SULFAT DE CUPRU, VITAMINA B3 (NIACINA), IODURA DE POTASIU, BIOTIN, VITAMINA A, VANILINA, SULFAT DE ZINC, RIBOFLAVINA (VITAMINA B2), VITAMINA B6, ACID FOLIC (B9), Vitamina B12, VITAMINA K1 ( FILOCHINONA)

Acest produs contine:
  • acetat de DL-alfa-tocoferol - Vitamina E
  • pantotenat de calciu - Vitamina B5
  • nicotinamina - vitamina B3
  • mononitrat de tianina - vitamina B1
  • acetat de retinil - vitamina A
  • biotina - vitamina H

 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

Sirop de Glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina. Consumul de sirop de glucoza poate cauza: reactii alergice (poate contine urme de gluten, crestere in greutate (obezitate), diabet etc.

Ulei vegetal, ingredient cu risc mediu de dauna, obtinut din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri. Consumul de ulei vegetal poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate) si boli cardiovasculare (cresterea colesterolului).

E345 sau Citrat de magneziu, ingredient cu risc mediu de dauna. Poate avea efect laxativ.

E341 (iii) sau fosfat tricalcic, ingredient cu risc mediu de dauna. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Fosfatii de calciu nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.

Sulfat de feros, ingredient cu risc mediu de dauna. Se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier. Efecte adverse: tulburari digestive, diaree.


Sulfat de cupru (piatra vanata), ingredient cu risc mediu de dauna. Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.

Iodura de potasiu, ingredient cu risc mediu de dauna. Serveste la tratarea carentei de iod si previne efectele radiatiilor. Nu se recomanda consumul frecvent.
 
 

Data analizei: 2014-02-06


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:

Lapte praf degresat prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/3 cana):
  • 80 calorii
  • 2 g de grasimi (dintre care 1 g grasimi saturate)
  • 4 mg de colesterol
  • 123 mg de sodiu
  • 11,7 g de zahar
  • 0 fibre
  • 7,9 g de proteine
  • 276,2 mg de calciu
  • 382.6 mg de potasiu
  • Vitamina A si C
Conform legislatiei in vigoare la nivelul UE, laptele praf degresat este obtinut prin indepartarea apei din lapte (produsul solid trebuie sa contina maximum 5% apa). Laptele nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 1,5% grasimi. Alte specificatii cu privire la continutul laptelui degresat sunt si urmatoarele (Regulamentul nr. 2799/1999):
  • proteine: 31,4 % m/m (minimum) din continutul fara grasimi
  • grasimi: pana la 11 % m/m
  • zer inchegat: 0%
  • amidon: 0%
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf degresat se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa  01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra. Acesta poate contine:
  • esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
  • Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
  • Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
  • Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
  • Propyl gallate - 200 mg/kg;
  • Sucroglycerides - 10000 mg/kg;a
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lapte praf degresat poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de lapte praf degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: MALTODEXTRIN

Functii: absorbant, liant, stabilizator emulsie, peliculogen, agent de ingrijire a pielii

 

Descriere:

  • polizaharid obtinut in urma hidrolizarii amidonului
  • imbunatateste calitatile anti-aging ale celorlalte componente dintr-un produs
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri ca aditiv alimentar (GRAS).

 

Descriere:

Produs lactat, compus din grasimea ridicata la suprafata laptelui neomogenizat.
 
Smantana se obtine din lapte de vaca sau de bivolita, nefiert, pus intr-un vas la prins intr-un loc racoros si uscat. Urmatoarea etapa a producerii de smantana este smantanirea laptelui prins sau extragerea grasimii prin centrifugare.
 
Componentele standard continute in smantana sunt: 
  • apa (45-68%)
  • grasimi (25-60%)
  • proteine (1,6–2,5%)
  • lactoza (2,4-3,5%).
Exista mai multe tipuri de smantana:
  • smantana sau lapte pentru cafea (10-15% grasimi)
  • smantana pentru gatit (12-30 % grasimi  sau 30-35% grasimi)
  • smantana dulce (lichida) (30-40% grasimi)
  • smantana dubla (minim 55% grasimi)
  • smantana maturata - obtinuta prin pasteurizare si maturare cu adaus de acid lactic. 
  • smantana acra fermentata (maxim 30% grasimi)
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Smantana este contraindicata in cazurile de:
  • ulcer stomacal sau intestinal
  • gastrita cu aciditate ridicata
  • obezitate.
 

Sinonime: MILK SUGAR; LACTIN; LACTOBIOSE

Functii: agent de ingrijire a pielii, umectant

 

Descriere:

  • dizaharida
Lactoza este un glucid care poate fi intalnit in lapte.
Este o substanta organica incolora, cu gust dulce, care contine intre 25 si 60 % zaharoza.
Prin incalzire lactoza se transforma in lactuloza care are un gust mai dulce ca si glucoza.
Lactoza se poate obtine din lapte dulce.

Beneficii: 
  • ofera organismului energie
  • stimuleaza absobtia calciumului
  • franeaza dezvoltarea bacteriilor care produc putrefactie
  • stimuleaza dezvoltarea bacteriilor bifide si are un rol laxativ.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.

Lactoza nu trebuie consumata de persoanele care sufera de intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea de a digera cantitati semnificative de lactoza (zaharul predominant din lapte). Acest fapt rezulta dintr-un deficit al enzimei denumite lactaza, produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire.

Sinonime: ULEIURI DE PLANTE

 

Descriere:

 
Cele mai des folosite uleiuri vegetale sunt:
  • Uleiul de floarea-soarelui
  • Uleiul de porumb
  • Uleiul de soia
  • Uleiul de arahide
  • Uleiul de masline
  • Uleiul de rapita (canola)
  • Uleiul de sofranel
  • Uleiul din seminte de bumbac
  • Uleiul de nuca de cocos
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
 
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
     
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei vegetal poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Consumul de ulei vegetal nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
  • 81 calorii
  • 0 grasimi
  • 22 de carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri)
  • 0 proteine
  • 0 minerale sau vitamine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Sulfiti - 20 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de glucoza poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: E333

Functii: antioxidant, regulator de aciditate, conservant, aromatizant, agent de dedurizare a apei.

 

Descriere:

Forme ale citratului de calciu (saruri) 
  • E 333(i)- Citrat monocalcic
  • E 333(ii) – Citrat dicalcic
  • E 333(iii) – Citrat tricalcic
Se utilizeaza in cantitatile prevazute de retete in produse pe baza de lapte, carne, peste, fructe, legume, grasimi, in produse de panificatie, patiserie, cofetarie, sosuri, condimente.
 
Citratul de calciu contribuie la conservarea calciului propriu din organism si reduce nivelul de hormoni, care contribuie la scurgerea de calciu din oase.
 
Usor de digerat, nu cauzeaza constipatie.
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici. 
  • Doza zilnica admisa nu este limitata si nu produce efecte secundare in cantitatile continute de alimente.
  • Nu se cunosc efecte adverse in cantitati mici

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.

Functii: Reglator de aciditate

 

Descriere:

  • Citratul de magneziu se obtine prin  combinarea carbonatului de magneziu cu acidul citric. 
Magneziul este necesar pentru metabolizarea vitaminei C, a calciului, fosforului, sodiului si potasiului. Este esential pentru buna functionare a muschilor si nervilor.
 
Contribuie la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos si previne atacurile de inima.
 
Magneziul se gaseste in cereale (griu, orz, porumb), legume de culoare verde inchis, cartofi, sfecla rosie, polen, precum si fructe: banane, smochine, curmale, migdale, nuci, verdeturi.
 
Organismul uman are nevoie de circa 250 pina la 350 mg de magneziu pe zi (5-6 mg/kg).
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Este intotdeauna important sa urmati corect dozele prescrise de citrate de magneziu; supradozajul de magneziu poate duce la complicatii grave, cum ar fi incetinirea batailor inimii, scaderea tensiunii arteriale, greata, somnolenta, etc.
  • Citratul de magneziu poate avea efect laxativ.

Sinonime: E341; ORTOFOSFAT DE CALCIU

Functii: regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant si stabilizator (de retinere a apei si de ingrosare)

 

Descriere:

  • aditiv alimentar
  • antioxidant natural mineral.
Se prezinta sub formele:
  • E 341(i) - Fosfat monocalcic
  • E 341(ii) - Fosfat dicalcic
  • E 341(iii) - Fosfat tricalcic.
Fosfatul monocalcic este o substanta folosita la spalarea instalatiilor dozatoarelor automate care livreaza bauturi de tip ceai, cafea instant, suc etc.
Fosfatul dicalcic se foloseste in cantitate de 1g/kg la gheata alimentara
Fosfatul tricalcic se adauga in cantitate de maxim 3g/kg in unele deserturi si in amestecuri de prafuri pentru deserturi.
 
Doza zilnica admisa pentru consumul uman cumulat de fosfor este de pana la 70 mg/kg corp.

In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E341. Face parte din categoria E-urilor suspecte.


Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Cantitatile prea mari de fosfati pot cauza tulburari metabolice.
  • Fosfatii de calciu nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici

Sinonime: SULFAT DE FIER

 

Descriere:

  • sare de fier
se utilizeaza in tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Efecte adverse:
  • tulburari digestive
  • diaree
Consumul de sulfat feros nu este rectrictionat in acest moment. Se recomanda consumul cu atentie.

Sinonime: TOCOFEROLUL

Functii: antioxidant

 

Descriere:

Vitamina E este solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi, testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale.

Initial era masurata in unitati de greutate, dar in ultimul timp s-au adoptat unitatile internationale (UI) care exprima activitatea sa biologica. In cazul acestei vitamine 1 UI este echivalent cu 1 mg.

Vitamina E este formata din opt compusi numiti tocoferoli - alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta si theta - dintre care cel mai activ si cel mai eficace este alfa-tocoferolul.

Avand actiune puternic antioxidanta, previne oxidarea acizilor grasi, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf si unor componenti ai vitaminei C. Intesifica actiunea vitaminei A.

Doza zilnica necesara pentru adulti este de 8 pana la 10 UI.

O cantitate de 60-70% din doza zilnica este eliminata prin fecale. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul ramane in organism o perioada scurta de timp, asemanator mai degraba vitaminelor B si C.

Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant.

Produsele care contin 25 mcg de seleniu la fiecare 200 UI de vitamina E maresc eficienta vitaminei.

Vitamina E va confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranirea a celulelor, datorat oxidarii. Vitamina E mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen.

Conlucrand cu vitamina A, va protejeaza plamanii impotriva aerului poluat.
Preintampina formarea cheagurilor si ajuta la dizolvarea lor.
Atenueaza starea de oboseala.
Impiedica formarea cicatricilor adanci atunci cand este aplicata local, cat si administrata intern.
Accelereaza vindecarea arsurilor. Are efect diuretic si hipotensiv.
Ajuta la preintampinarea avorturilor.
Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare.
Scade riscul ischemiilor cardiace.A
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Nu prezinta nici un efect toxic.

Sinonime: VITAMINA B5; D-PANTOTENAT DE CALCIU

 

Descriere:

 
Acidul pantotenic sau vitamina B5, este cea mai raspandita vitamina, aceasta fiind prezenta in aproape toate felurile de mancare.
 
Actiuni:
  • conversia carbohidratilor si a grasimilor din energie
  • imbunatateste capacitatea de a raspunde la stres sprijinind glandele sudoripare
  • asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule
  • participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
  • combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
  • incetineste imbatranirea;
Beneficii:
  • ajuta in procesul de formare a celulelor
  • mentine rata normala de crestere
  • contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central.
Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
  • Copiii: intre 3-8 mg
  • adolescentii si adultii: intre 10-15 mg
Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
  • Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex (www.util21.ro)

Sinonime: VITAMINA B1; MONONITRAT DE TIAMINA

 

Descriere:

 
Tiamina sau vitamina B1 ajuta la producerea energiei, functionarea creierului si a digestiei.
 
Este importanta in:
  • metabolismul proteinelor si al glucidelor
  • functionarea normala a sistemului nervos central si, cu precadere, a celui periferic, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine
  • procesul de crestere
  • transformarea carbohidratilor din alimente in energie.
  • absorbtia intestinala a grasimilor.

  • Mentine sanatatea nervilor si trateaza unele tipuri de boli de inima
  • Coordoneaza activitatea muschilor
  • Calmeaza indigestia
     
Doza recomandata de vitamina B1(in miligrame pe zi):
 
Sugari - 0,2
Copii intre 1 si 3 ani - 0,4
Copii intre 4 si 6 ani - 0,6
Copii intre 7 si 9 ani - 0,8
Copii intre 10 si 12 ani - 1
Adolescenti intre 13 si 15 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adolescenti intre 15 si 19 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adulti: 
  - barbati - 1,3
  - femei - 1,1
 
Varstnici (peste 75 ani):
barbati - 1,2
femei - 1,2
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Toxicitatea nu apare nici chiar la administrarea unor doze de 500 miligrame pe zi. Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA nu a recomandat nici o limita pentru aportul de vitamina B1.
 
Singurele cazuri cunoscute de supradoza de tiamina sunt cele prin injectarea de tiamina.
Injectarea tiaminei poate duce la reactii anafilactice.

 

Descriere:

  • sare de cupru
Cunoscut sub denumirea de piatra vanata cu care se stropeste vita de vie.
 
Sulfatul de cupru se foloseste in agronomie, pentru protectia plantelor impotriva daunatorilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Sulfatul de cupru este o substanta toxica care inlocuieste fierul in celule si provoaca spasme, crampe, anemie sau chiar epilepsie.
Se recomanda evitarea intrarii in contact cu pielea sau ochii. 
 
 

Sinonime: NIACINA; NIACINAMIDA; VITAMINA PP, VITAMINA B3; NICOTINAMIDA

 

Descriere:

 
Niacina sau Vitamina B3 este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism.
 
Functiile vitaminei B3 (PP):
  •  Producerea de energie
  •  Sanatatea celulelor
  •  Rezistenta la radiatii
  •  Antioxidant
  •  Sanatatea vaselor de sange
  •  Scaderea nivelului de colesterol
  •  Metabolismul glucidelor
  •  Functii cerebrale
  •  Metabolismul acizilor grasi
  •  Antitoxic
Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt:
  • 6 -10 mg pe zi la copii
  • 11 -14 mg la adolescenti si adulti
  • 16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Carenta de niacina sau vitamina B3 poate duce la pelagra, boala rezultata in unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.

Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice.
Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina. 
 

Sinonime: IODAT DE POTASIU

 

Descriere:

  • sare de potasiu
Eliberează iod prin reactie cu clorul sau acidul sulfuric si servește la tratarea carentei de iod.
 
Iodura de potasiu previne efectele radiatiilor.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Iodura de potasiu este interzisa persoanelor care sufera de:
  • hipersensibilitate (alergie) la iod;
  • dermatita herpetiforma;
  • iododerma tuberosum;
  • penfigus vulgar;
  • miotonie congenitala;
  • vasculita cu deficit de complement.
 

Functii: Coenzyme R, Vitamina B7, Vitamina H

 

Descriere:

Biotina este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in mod natural in alimente.
In cosmetice si produsele de ingrijire personala, Biotina este utilizata in principal in formularea balsamurilor de par, sampoanelor, produselor de ingrijire si agentilor de hidratare.
 
Biotina imbunatateste textura cremoasa si adauga stralucire corpului si parului. Biotina are proprietati de hidratare si netezire si poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea structurii unghiilor fragile.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration a stabilit ca Biotina a fost in general recunoscuta ca fiind sigura, ca supliment alimentar.
 
Siguranta Biotinei a fost evaluata si de catre Grupul de experti CIR. Grupul de experti a evaluat datele stiintifice si a remarcat numarul mare de persoane expuse la Biotina din produsele alimentare si cosmetice. CIREP a concluzionat ca Biotina poate fi folosita in siguranta si in produsele cosmetice.

Sinonime: RETINOL

 

Descriere:

Vitamina A, compus solubil in grasimi, este un antioxidant de o reala valoare pentru intarirea sanatatii.
 
  • Creste rezistenta in infectiile cailor respiratorii.
  • Echilibreaza sistemul imunitar, participa la sinteza imunoglobulinelor (anticorpii ), scurteaza durata de boala.
  • Mentine sanatatea straturilor superficiale ale tesuturilor si organelor interne (astfel mentine sanatatea si integritatea membranelor si mucoaselor orgnismului).
  • Consolideaza oasele si dintii, avand rol decisiv in procesul de crestere.
  • Imbunatateste vederea (avand rol esential in mentinerea vederii la intuneric).
  • Mentine supletea pielii, inlaturand petele ce apar datorita varstei.
  • Stimuleaza secretia sucurilor digestive necesare degradarii normale a principiilor nutritive.
  • Ajuta la procesul de formare a sangelui.
  • Intareste sanatatea parului si a gingiilor.
  • Stimuleaza dezvoltarea intrauterina a fatului.
  • Are efect antitumoral.
  • Normalizator al pielii
  • Reglementeaza cresterea celulelor epidermice
  • Intervine in procesul de keratinizare
Vitamina A se gaseste in natura sub doua forme: 
  • retinol (prezenta in alimentele de origine animala) 
  • provitamina A sau caroten (care se gaseste atat in produsele animale cat si in cele vegetale).
Doza zilnica recomandata:
  • 1.800 (1.100-2.500) U.I. - la copii si adolescenti; 
  • 5.500 (5.000-6.000) U.I. -la femeile mature; 
  • 6.000 U.I. la femeile insarcinate 
  • 8.000 U.I. la femeile care alapteaza
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Intoxicatiile cu vitamina A produc: stari de greata, voma, oboseala, cefalee, tulburari de vedere. Mare atentie, femeile insarcinate nu trebuie sa depaseasca doza zilnica recomandata de medic in functie de stadiul sarcinii pentru a nu risca probleme de sanatate a fatului

Sinonime: 3-METOXI-4-HIDROXIBENZALDEHIDA

Functii: agent de aroma in produse alimentare si cosmetice

 

Descriere:

  • Substanta organica foarte aromata care se extrage din fructul de vanilie sau care se obtine pe cale sintetica, folosita in alimentie si in parfumerie
  • Aparenta: cristale fine albe, uneori usor galbui, nehigroscopice
  • vanilina pura are un miros asemanator vaniliei, dar ii lipseşte aroma subtila a mirodeniei adevarate
  • vanilina si-a demonstrat in vitro eficienta impotriva ciupercii Candida Albicans. De asemenea, s-a constatat ca vanilina este eficienta impotriva unora dintre ciupercile care deterioaza alimentele.
  • este un antioxidant puternic. In dozele pe care in mod normal le adaugam in alimente, ofera o protectie majora impotriva oxidarii proteinelor si peroxidarii lipidelor.
  • poate fi usor produsa din deseuri de lemn din industria hartiei; aceeasi reactie chimica se afla la baza aromei de vanilie a unor vinuri maturate in butoaie de lemn (barrique). Vanilina pura are un miros asemanator vaniliei, dar ii lipseste aroma subtila a mirodeniei adevarate.
 
Reactii adverse:

 

Descriere:

  • Sare de zinc
Zincul din organism trebuie suplimentat in permanenta deoarece acesta:
  • accelereaza activitatea a peste 100 de enzime;
  • intareste sistemul imunitar in lupta cu raceala si gripa;
  • are grija de sanatatea celulelor si le ajuta sa se regenereze;
  • are grija ca simtul si mirosul sa fie bine dezvoltate;
Zincul apare in mod natural intr-o varietate de alimente, inclusiv carne, pasare, peste, crustacee, oua, legume, produse lactate, legume si cereale.

Doza zilnica recomandata de zinc este de 11 miligrame pe zi pentru barbati adulti si 8 miligrame pe zi pentru femei adulte, se specifica in rapoartele Oficiului Suplimentelor alimentare.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de sulfat de zinc nu este restrictionat. Se recomanda consumul cu moderatie.

 

Descriere:

 
Riboflavina mai este cunoscuta sub numele de vitamina B2, avand rol in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii si celulelor rosii.

Necesarul zilnic de vitamina B2 recomandat unui adult este urmatorul:
  • 1,1 mg (femei)
  • 1,3 mg (barbati)
Vitamina B2 se regaseste in: cereale, fructe, legume, migdale, carne si peste, produse lactate si oua. 

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), riboflavina poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 101 – Riboflavine.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Consumul de riboflavina poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Sensibilitate la razele solare
  • Probleme la nivel digestiv
  • Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de riboflavina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA

 

Descriere:

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
 
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
 
Vitamina B6 are un rol important in
  • formarea hemoglobinei
  • metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
  • influenta benefica asupra pielii
  • procesul de crestere. 
     
Piridoxina intervine in mod esential in : 
  • buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase 
  • producerea de globule rotii si de anticorpi
  • controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
  • metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
  • crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
  • tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
  • aparitia unor boli de piele
  • incaruntirea prematura si caderea parului
  • furnicaturi si amortirea extremelor
  • dureri abdominal
  • scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
 

Sinonime: B9, VITAMINA B9; ACID PTEROILMONOGLUTAMIC

 

Descriere:

Acidul folic este o vitamina din complexul B. 

Supliment alimentar necesar cu precadere femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Previne malformatiile congenitale ale fatului si degenerarile celulare care pot duce la dezvoltare de tumori canceroase.
 
Vitamina B9 isi pierde proprietetile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Organismul uman absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.
 
Se gaseste atat sub forma naturala:
  • legumele verzi (brocoli, spanac)
  • unele fructe si sucuri (sucul de portocale)
cat si sub forma sintetica, in diverse:
  • complexe vitaminice 
  • produsele alimentare fortificate (painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine)
 
Functii:
  • Ajuta la formarea ADN-ului;
  • Actioneaza ca un factor de crestere;
  • Este indispensabil in formarea globulelor rosii deci, previne anemia;
  • Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
  • Creste productia de lapte matern;
  • Previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
  • Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
  • Protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Doza zilnica indicata este 400 mcg pe zi
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600 - 800 mcg pe zi.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acidul folic este un supliment alimentar sigur, iar efectele secundare sunt foarte rare. Dozele foarte mari pot duce la crampe adbominale, diaree, mancarimi, deficiente ale somnului, iritabilitate, greata, deranjamente stomacale sau gaze intestinale.
 
Specialistii avertizeaza asupra consumului pe termen lung a suplimentelor de acid folic in doze ridicate, deoarece pot mari riscul de atacuri de inima in randul persoanelor cu probleme cardiace.
 
O cantitate importanta de vitamina B9 poate "ascunde" un deficit de vitamina B12.
 
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi cei de la Universitatea Bangor, din nordul Ţării Galilor aratat ca acidul folic poate preveni si sau chiar trata depresia, indiferent de stadiul acesteia. 
 

 

Descriere:

 
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.

Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
  • 2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
  • 2,6 mcg – femei insarcinate
  • 2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Nu au fost inregistrate.

Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: FITOMENADIONA

 

Descriere:

Vitamina K exista in trei forme:

K1 - filochinona (se gaseste in plante verzi)
K2 - menachinona (produsa de bacterii in intestine, in produse de origine animala)
K 3 -  menadiona (varianta sintetica a vitaminei K, folosita in suplimentele alimentare).

Face parte din grupul B de vitamine.

Vitamina K are un rol esential in: 
  • coagularea rapida a sangelui
  • diferite tulburari hepatice (icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica) 
  • colite, urticarii, degeraturi
  • slabirea rezistentei capilare
  • diminuarea debitului menstrual
Necesarul zilnic de vitamina K este de 1,5-2 mg.
 
Deoarece antibioticele distrug flora intestinala sintetizatoare de vitamina K, se recomanda ca administrarea acestora sa se faca o data cu ingerarea de iaurt, lapte batut sau lapte acidofil. 
 
La nou-nascuti, organismul nu produce suficienta vitamina K, de aceea apar diferite hemoragii frecvente in aceasta perioada. Spre urmare, se recomanda ca in alaptarile artificiale sa se adauge sucuri de rosii sau de alte vegetale continand vitamina antihemoragica.

Vitamina K se gaseste in urmatoarele alimente de origine vegetala: cartofi, fructe de catina alba, conopida (2-6 mg/100 g), fragi, grau nedecorticat, lucerna, macese, mazare verde, morcovi, ovaz, porumb, rosii, salata verde, spanac, ulei de soia, urzici, varza alba (3-4 mg/100 g) etc.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de Vitamina K nu este rectrictionat. Se recomanda consumul cu atentie.


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Nestle - Junior 2+ Lapte Praf"

8 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Nestle - Junior 2+ Lapte Praf"

Importanta alimentatiei sanatoase in timpul sarcinii

Importanta alimentatiei sanatoase in timpul sarcinii

de Elena-Alina Constantinescu 21 Sep 2016

Conform unui studiu britanic, femeile care consuma grasimi si zahar in exces in timpul sarcinii afecteaza sanatatea bebelusului. Din cauza alimentelor nesanatoase, creste riscul de hiperactivitate la copii. Este mult mai importanta calitatea alimentelor, decat cantitatea pe care o consumati. [detalii]

Cand incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?

Cand incepem diversificarea alimentatiei la bebelusi?

de Elena-Alina Constantinescu 29 Iul 2016

Alimentatia copilului in primii doi ani de viata este importanta pentru cresterea sanatoasa. Alaptarea este primul pas facut pe drumul stabilirii obiceiurilor alimentare sanatoase. [detalii]

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau otrava?

Laptele praf pentru bebelusi: aliment sanatos sau otrava?

de Elena-Alina Constantinescu 20 Iun 2016

APC Romania a realizat in studiu privind calitatea laptelui praf, produs destinat hranirii sugarilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni. Astfel, in produsele analizate s-au identificat 84 de substante diferite, cele mai putine ingrediente fiind intalnite in produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat in produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente). [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.