Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Jacobs - Cappuccino with Milka

Nota 6.7 / 10 din 363 voturi
Jacobs - Cappuccino with Milka
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Mondelez International

 

Descriere Jacobs - Cappuccino with Milka

Cappuccino with Milka 
New Extra Foam

Amestec de cafea solubila, pudra pentru cafea si bucatele de ciocolata cu lapte (Milka).

Gramaj: 18 g/ 75 kcal per portie


Alte informatii:

Acest produs contine 21 ingrediente dintre care 12 ingrediente sunt considerate sigure, 9 ingrediente au risc de dauna mediu.

Acest produs contien E1450 sau O
ctenil Succinat de Amidon Sodic, ingredient cu risc mediu de dauna. Este folosit ca emulsificator si agent de ingrosare pentru produsele care contin emulsii de tipul “ulei-in-apa”. Face parte din categoria E-urilor suspecte.

Acest produs contine zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati
sub forma de zaharuri.


Acest produs contine E340 (ii) sau Fosfat dipotasic, ingredient cu risc scazut de dauna, care are rol de stabilizator. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) a inclus acest ingredient pe lista substantelor sigure GRAS (Generally Recognized As Safe).

Acest produs contine E466 sau Carboximeticeluloza, ingredient cu risc mediu de dauna, care are rol de stabilizator. Carboximetilceluloza se obtine din celuloza, principalul polizaharid si constituent al lemnului si tuturor structurilor plantelor. Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea. De asemenea micsoreaza usor nivelul colesterolului din sange. Face parte din categoria E-urilor suspecte.

Acest produs contine E551 sau Dioxid de siliciu, ingredient cu risc scazut de dauna, care are rol de antiaglomerant. 
In industria alimentara este folosit la purificarea berii si ca agent antiaglomerant pentru cafeaua instant. Face parte din categoria E-urilor suspecte.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.
 

 

Informatii Jacobs - Cappuccino with Milka


- Calorii (100g): 415 kcal
- Grasimi saturate (100g): 10.0 g
- Sodiu (100g): 0.34 g
- Carbohidrati (100g): 68.5 g
- Fibre (100g): 3.5 g
- Zaharuri (100g): 46.5 g
- Proteine (100g): 7.6 g

 

Ingrediente Jacobs - Cappuccino with Milka

Zahar, Lapte praf degresat, MALTODEXTRIN, Pudra de cacao, Unt de cacao, MASA DE CACAO, Zer praf, Grasimi din lapte, Pasta de alune, LECITINA, Arome, Sirop de glucoza, ULEI VEGETAL HIDROGENAT, CAFEA SOLUBILA, SODIUM STARCH OCTENYLSUCCINATE (OCTENIL SUCCINAT DE AMIDON SODIC), FOSFAT DIPOTASIC, CARBOXIMETILCELULOZA, DIOXID DE SILICIU, Sare, SOIA, Alune

Data analizei: 2013-11-07


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:


Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.

Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.

11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
  • Poate contine urmatorii aditivi:
  • Silicat de calciu 15000 mg/kg
  • silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
  • carbonat de magneziu 15000 mg/kg
  • silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
  • fosfati 6600 mg/kg
  • dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
  • sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

 

Descriere:

Lapte praf degresat prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/3 cana):
  • 80 calorii
  • 2 g de grasimi (dintre care 1 g grasimi saturate)
  • 4 mg de colesterol
  • 123 mg de sodiu
  • 11,7 g de zahar
  • 0 fibre
  • 7,9 g de proteine
  • 276,2 mg de calciu
  • 382.6 mg de potasiu
  • Vitamina A si C
Conform legislatiei in vigoare la nivelul UE, laptele praf degresat este obtinut prin indepartarea apei din lapte (produsul solid trebuie sa contina maximum 5% apa). Laptele nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 1,5% grasimi. Alte specificatii cu privire la continutul laptelui degresat sunt si urmatoarele (Regulamentul nr. 2799/1999):
  • proteine: 31,4 % m/m (minimum) din continutul fara grasimi
  • grasimi: pana la 11 % m/m
  • zer inchegat: 0%
  • amidon: 0%
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf degresat se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa  01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra. Acesta poate contine:
  • esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
  • Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
  • Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
  • Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
  • Propyl gallate - 200 mg/kg;
  • Sucroglycerides - 10000 mg/kg;a
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lapte praf degresat poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de lapte praf degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: MALTODEXTRIN

Functii: absorbant, liant, stabilizator emulsie, peliculogen, agent de ingrijire a pielii

 

Descriere:

  • polizaharid obtinut in urma hidrolizarii amidonului
  • imbunatateste calitatile anti-aging ale celorlalte componente dintr-un produs
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:


Food and Drug Administration (FDA) a evaluat acest ingredient si il considera sigur, fara riscuri ca aditiv alimentar (GRAS).

 

Descriere:


Pudra de cacao contine (per lingura – 5 g):
  • 20 de calorii
  • 0,9 g de proteine
  • 1,6 g de fibre
  • 0,5 g de grasimi
  • 3 g de carbohidrati
  • 2 g de fibre
  • 8 mg de cofeina
Aceasta contine, de asemenea, fier, magneziu, fosfor si zinc si este bogata in antioxidanti si steroli.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, pudra de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa  05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Pudra de cacao este produsa prin reducerea cantitatii de grasimi din masa sau lichiorul de cacao prin presarea si modelarea sa.

Pudra de cacao poate contine urmatorii aditivi:
  • Acesulfam de potasiu - 350 mg/kg
  • Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic - 10000 mg/kg
  • Aspartam - 3000 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 5000 mg/kg
  • Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu - 100 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucroza) - 580 mg/kg
Conform Normei din 14 mai 2003 cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea si marcarea unor produse din cacao si ciocolata destinate consumului uman, pudra de cacao cu continut redus de grasime reprezinta „pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata”.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Insomnii
Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Untul de cacao contine:

- Peste 60% grasime
- 0 proteine sau carbohidrati
- 28.35 g =
  • 248 de calorii, ceea ce acopera 43% din totalul zilnic de grasimi recomandat unui adult
  • 7 micrograme de vitamina K (10% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
  • 0,5 mg de vitamina E (3% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
  • 0 fibre sau colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 086-1981, untul de cacao se regaseste in grupa 05.1.3 Unt de cacao: produse ce contin cacao amestecata cu alte ingrediente in scopul obtinerii unei paste ce se poate intinde pe paine sau care poate servi pe post de umplutura pentru articolele de panificatie.

Conform  Directivei nr. 2000/36/EC, untul de cacao reprezinta grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea, avand urmatoarele caracteristici:
  • Continut fara acizi grasi: pana la 1,75% (exprimati ca acid oleic)
  • Substanta nesaponificabila (determinata cu ajutorul eterului de petrol): pana la 0,5%, cu exceptia untului de cacao presat (pana la 0,35%)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de unt de cacao poate cauza:
  • Crestere in greutate
  • Reactii alergice
  • Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL)
  • Insomnii si dureri de cap (datorita cofeinei)
Consumul de unt de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: CREMA DE CACAO

 

Descriere:


Masa de cacao reprezinta, in general, 80% dintr-o ciocolata, fiind compusa din unt si pudra de cacao. Aceasta se poate obtine prin macinarea efectiva a boabelor de cacao. 

Elemente nutritionale (100 g):
  • 398 calorii
  • 4 g de grasimi (dintre care aproximativ jumatate sunt saturate)
  • 83,7 g de carbohidrati
  • 3,7 g de fibre
  • 7% din necesarul zilnic de fier
  • 13% din necesarul zilnic de calciu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, masa de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa  05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Aditivi pe care ii poate contine:
  • Acesulfam de Potasiu 350 mg/kg
  • Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic 10000 mg/kg
  • Aspartam 3000 mg/kg
  • Esteri de Propylene Glycol din acizi grasi 5000 mg/kg
  • Zaharina 100 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) 580 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de masa de cacao poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de masa de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Pudra de zer comerciala (proteica) contine in general (30 g, care reprezinta si doza zilnica recomandata):
  • 110 calorii
  • 1,5 g de grasimi
  • 2 g carbohidrati
  • 22 g de proteine
Alte tipuri de pudra de zer: amara sau acida, dulce, demineralizata si fara lactoza.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 289-1995, zerul praf se regaseste in grupa 01.8 Zer si produse din zer, excluzand branzeturile din zer, subgrupa  01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer. Pudra de zer este preparata prin pulverizarea sau trecerea zerului sau zerului acid (din care a fost indepartat in mare parte laptele) prin intermediul rolelor de uscare.  Aditivi pe care ii poate contine:
  • Silicat de aluminiu - 10000 mg/kg
  • Peroxid de benzoil - 100 mg/kg
  • Siliat de calciu si aluminiu - 10000 mg/kg
  • Carbonat de calciu - 10000 mg/kg
  • Clorura de calciu – gmp
  • Hidroxid de calciu – gmp
  • Silicat de calciu - 10000 mg/kg
  • Fosfat de diamidon hidroxipropilat - 10000 mg/kg
  • Carbonat de magneziu - 10000 mg/kg
  • Oxid de magneziu - 10000 mg/kg
  • Silicat sintetic de magneziu - 10000 mg/kg
  • Celuloza microcristalina (gel de celuloza) - 10000 mg/kg
  • fosfati - 4400 mg/kg
  • carbonat de potasiu – gmp
  • clorura de potasiu – gmp
  • citrat de potasiu dihidrogenat – gmp
  • carbonat de potasiu hidrogenat – gmp
  • hidroxid de potasiu – gmp
  • celuloza pudra - 10000 mg/kg
  • dioxid de silicon amorf - 10000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu - 10000 mg/kg
  • carbonat de sodiu – gmp
  • citrat de sodiu dihidrogenat – gmp
  • carbonat de sodiu hidrogenat  – gmp
  • hidroxid de sodiu – gmp
  • carbonat de sodiu Sesqui – gmp
  • talc - 10000 mg/kg
  • citrat de tripotasiu – gmp
  • citrat de trisodiu - gmp
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de zer praf poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul rinichilor (in cazul unui consum continuu, in cantitati mari)
Consumul de zer praf nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Grasimea din lapte contine in general 65% grasimi saturate, 30% mononesaturate si 5% polinesaturate.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 280-1973, grasimea din lapte se regaseste in categoria 02.0 Grasimi si uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa  02.1.1 Ulei din unt, grasimi anhidre din lapte, unt clarificat: toate produsele sunt derivate exclusiv din lapte si/sau produse obtinute din lapte prin intermediul unui proces ce indeparteaza in totalitate apa si solidele non-grase. Aditivi pe care ii poate contine:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg
  • Hidroxianisol butilat - 175 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 75 mg/kg
  • Acid citric - gmp
  • Galat de propil - 100 mg/kg
  • Citrat dihidrogenat de sodiu - gmp
  • Tocoferoli - 500 mg/kg
  • Citrat trisodic - GMP
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de grasimi din lapte poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Boli cardiovasculare (datorita cresterii nivelului colesterolului)
  • Obezitate
  • Inrautatirea artritei
Consumul de grasimi din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Pasta de alune (untul de arahide, cum este cel mai des denumit) contine (2 linguri): 
  • 13,8 mg de calciu
  • 57 mg de magneziu
  • 2,95 g de zahar sau 12 calorii
  • 1,9 g de fibre
  • 8,03 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, pasta de alune se regaseste in subgrupa 04.2.2 Legume procesate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge marine, nuci si seminte, - 04.2.2.5 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge marine, piureuri si paste din seminte si nuci (exemplu: pasta de alune – pasta usor de intins obtinuta din arahide prajite si maruntite si ulei de arahide).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Acesulfam de potasiu - 1000 mg/kg
  • Aspartam - 1000 mg/kg
  • Benzoati - 1000 mg/kg
  • Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
  • Carmin - 100 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Carotenoizi - 50 mg/kg
  • Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 100 mg/kg
  • Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 250 mg/kg
  • Extract din coaja de strugure -  100 mg/kg
  • Hidroxibenzoati, para- - 1000 mg/kg
  • Neotam - 33 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu  - 160 mg/kg
  • Steviol glicozid - 330 mg/kg
  • Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 400 mg/kg
  • Sulfiti - 500 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de pasta de arahide poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Boli cardiovasculare
  • Obezitate
  • Toxicitate la nivelul organelor/ cancer (datorita contaminantului – aflatoxina)
Consumul de pasta de arahide nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
  • 81 calorii
  • 0 grasimi
  • 22 de carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri)
  • 0 proteine
  • 0 minerale sau vitamine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Sulfiti - 20 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de glucoza poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Uleiul vegetal hidrogenat este produs prin luarea un ulei vegetal normal si adaugarea de metal ca un catalizator.

Hidrogenarea (adaugarea de atomi de hidrogen la moleculele de grasimi) are rolul atat de a prelungi durata de viata a produsului, impiedicand oxidarea, cat si de a transforma consistenta grasimilor in una solida.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, grasimile vegetale se regasesc in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa  02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri). Aditivi pe care ii pot contine:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de ulei vegetal hidrogenat poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Boli cardiovasculare
  • Obezitate
  • Cresterea colesterolului
Consumul de ulei vegetal hidrogenat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Cafeaua solubila este preparata la fel ca si cea macinata, singura diferenta dintre etapele de pregatire fiind introducerea etapei de Spray drying si freeze-drying pentru cafeaua solubila.
  • In cazul metodei de spray drying, solutia de cafea este trecuta printr-un jet continuu de aer fierbinte la capatul unui cilindru inalt, iar pe masura ce picaturile cad, ele se usuca si se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
  • In cazul freeze-drying, solutia de cafea este inghetata la -40°C, astfel incat se formeaza o pojghita subtire, care va fi apoi sparta in bucatele mici. Granulele formate sunt apoi puse in camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei si aceasta se evapora chiar si la temperaturi atat de scazute, mentinand aroma cafelei si lasand in urma granule de cafea solubila.
 
In final, cafeaua solubila contine doar boabe de cafea si apa, fara sa fie adaugate si alte ingrediente.

Beneficiile cafelei:
  • Antioxidantii din cafea limiteaza distrugerea celulelor;
  • Cafeina stimuleaza capacitatea mentala si performanta fizica
  • Reduce starea de oboseala;
Reactii adverse:

Sinonime: STARCHSODIUMOCTENYLSUCCINATE;SODIUM STARCH OCTENYLSUCCINATE;STARCH, HYDROGEN OCTENYLBUTANEDIOATE ; OCTENIL SUCCINAT DE AMIDON SODIC

Functii: emulsificator, stabilizator, agent de ingrosare, agent de control al viscozitatii

 

Descriere:


Este preparat prin tratarea amidonului cu acid succinic si octanol.

Este folosit ca emulsificator si agent de ingrosare pentru produsele care contin emulsii de tipul “ulei-in-apa”.

In Codul Alimenatarius poarta denumire de E1450. Face parte din categoria "E-uri suspecte".

Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol. 
 

Doza maxima zilnica pentru E1450 (Octenil succinat de amidon sodic) este nelimitata.

Reactii adverse:
Riscuri profesionale:
Da

Siguranta/Rating ingredient:


Este o pudra fina, in timpul utilizarii acesteia trebuie utilizata o masca speciala care sa fereasca de praf.
 

Functii: E340 (ii)

 

Descriere:

 
  • stabilizator
  • regulator de aciditate
  • emulsificator
  • umectant
  • sechestrant
  • agent de ingrosare
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Intoxicatia acuta de potasiu este rar intalnita deoarece dozele mari induc voma. 
     
  • Fosfatul nu trebuie administrat pacientilor cu insuficiența renala sau hiperfosfatemie, pacientilor cu urina alcalina din cauza infectiei a tractului urinar deoarece calciul crescut si concentratia de fosfati in urina alcalina creste riscul de pietre de fosfat de calciu.
     
  • Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) a inclus acest ingredient pe lista substantelor sigure GRAS (Generally Recognized As Safe).
 

Sinonime: E466; CARBOXIMETILCELULOZA DE SODIU

Functii: Agent de ingrosare, agent antiaglomerant,emulgator

 

Descriere:

Sare de sodiu a policarboximetileterului celulozei.
 
Carboximetilceluloza se obtine din celuloza, principalul polizaharid si constituent al lemnului si tuturor structurilor plantelor. 
Se obtine in scop comercial din lemn si este modificata pe cale chimica.
Este similara cu celuloza dar este foarte solubila in apa.
 
In Codex Alimentarius are denumirea de E466. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Carboximetil celuloza este foarte solubila si poate fi fermentata in intestinul gros.
  • Concentratiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia si diareea.
  • De asemenea micsoreaza usor nivelul colesterolului din sange.

Sinonime: ACID SILICIC; E551; SILICAT DE CALCIU

Functii: emulgator, gelifiant artificial; agent antiaglomerant

 

Descriere:

  • Se poate utiliza sub forma de xerogel (denumire comerciala stabifix), hidrogel, solutie coloidala. 
  • In industria alimentara este folosit la purificarea berii si ca agent antiaglomerant pentru cafeaua instant.
  • Este utilizat de asemenea in industria cosmetica, farmaceutica, in cea a producerii detergentilor.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul e551. Face parte din  categoria E-urilor suspecte.

Doza maxima zilnica pentru E551 (Silicat de calciu) este nelimitata.

Dioxidul de siliciu coloidal este produs obtinut prin suspendarea siliciului in lichid.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Acest ingredient poate produce alergii cu manifestari dermatologice.
  • Nu se recomanda consumul frecvent.
 

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 

Sinonime: GLYCINE SOJA

Functii: constructor de primul ordin- muschi, oase, nervi; energetic valoros, remineralizant, echilibrant celular; in cosmetice- agent de emoliere si hidratare

 

Descriere:

Planta de cultura din familia leguminoase, subfamilia Faboideae
 
Principalii constituenti:
  • protide 40% (fata de 15-20% in carne);
  • lipide 12-25% (fata de 1-4 % in carne);
  • glucide 10-15 %;
  • saruri minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodium, sulf, etc;
  • vitamine: A, B1, B2, D, E, F, etc;
  • lecitina (inrudita cu cea a galbenusului de ou);
  • diastaze, celuloza, cazeina etc;
 
Se mai numeste si planta-minune sau biftec vegetal. Datorita valorii sale nutritive foarte apropiata de cea a produselor de origine animala, este considerat unul din cele mai importante alimente
 
Soia contine isoflavone si tipuri de fitoestrogen, care sunt considerate de unii a fi utile in prevenirea cancerului si de altii - cancerigene si perturbatori endocrine
  • reduce nivelul colesterolului rau;
  • reduce hipertensiunea;
  • impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului;
  • mentine densitatea osoasa;
  • usureaza simptomele menopauzei;
  • intareste sistemul imunitar;
  • controleaza nivelul glicemiei la diabetici;
  • reduce inflamarile.
  • reduce riscul atacurilor coronariene;
  • impiedica procesul de imbatranire
  • este recomandata ca aliment in regimul alimentar, ca ajutor in tratarea unor boli cronice legate de sistemul circulator, hipertensiv, hipercolesteronemie, cardiopatie ischemica sau cele legate de nutritie, cum ar fi obezitatea sau constipatia cronica;
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu exista informatii
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu exista informatii
Cancer:
Da
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Da
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

  • Exista studii care arata ca soia actioneaza ca un oxidant (stimuleaza sinteza de nitrati), dar de asemenea blocheaza formarea de noi vase de sange (efect antiangiogenic ). Unele studii arata ca soia functioneaza si ca un inhibator a substantelor active din organism care regleaza diviziunea celulara si supravietuirea celulelor. 
     
  • In noiembrie 2000, Asociatia Americana a Inimii recomanda ca persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului sa consume mai multe proteine derivate din soia (aproximativ 25-50 de g/zi), in locul celor asimilate din produsele animale. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca intr-adevar proteinele din soia scad colesterolul "rau" LDL si numarul trigliceridelor din sange. 
  • Expertii au specificat ca persoanele care au colesterolul in limite normale pot constata o schimbare nu tocmai benefica a nivelului de colesterol rau si a trigliceridelor.
     
  • Dupa indelungi studii, Administratia Alimentatiei si a Medicamentelor  (FDA) din SUA a concluzionat ca o dieta saraca in grasimi si colesterol, dar cu un adaos zilnic de 25 g de proteine din soia poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
     
  • Desi numeroasele studii efectuate pe aceasta tema nu au demonstrat ca soia protejeaza organismul impotriva cancerului, exista dovezi concludente ca unele componente din soia impiedica dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase in corp. Printre componentele din soia cu actiune anticancerigena se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3. 
 

 

Descriere:


Alunele (prajite) contin (per 28,35 g/32 alune):
  • 166 calorii
  • 7 g de proteine
  • 14 g de grasimi (dintre care 2 g saturate)
  • 6 g de carbohidrati
  • 2 g de fibre
Conform Codex Alimentarius, Standardul 200-1995, alunele se regasesc in categoria 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2.1 Legume proaspete (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.1.1 Legume proaspete netratate (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase – inclusiv boabe de soia - si aloe vera), alge, nuci si seminte: legume proaspete prezentate dupa recoltare.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de alune poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate
  • Contaminare cu diverse substante din insecte
Consumul de alune nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Jacobs - Cappuccino with Milka"

10 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Jacobs - Cappuccino with Milka"

Ceaiul verde, secretul siluetei si frumusetii tale

Ceaiul verde, secretul siluetei si frumusetii tale

de Elena-Alina Constantinescu 24 Nov 2016

Ceaiul verde poate substitui cu succes cafeaua, energizeaza organismul, asigura o buna functionare a ficatului si a rinichilor, mentine un ritm cardiac constant si previne bolile digestive, de inima si cancerul. [detalii]

Ce trebuie sa mananci pentru a evita depresia

Ce trebuie sa mananci pentru a evita depresia

de Elena-Alina Constantinescu 13 Sep 2016

Potrivit nutritionistilor, dieta sanatoasa (ce include fructe, legume, cereale integrale, carne de curcan, peste) reduce riscul de a suferi de depresie severa. Pe de alta parte, alimentele care cresc riscul acestei afectiuni sunt alimentele procesate, bauturile carbogazoase, dulciurile si cafeaua consumate in exces. [detalii]

Cafeaua imbunatateste starea de spirit

Cafeaua imbunatateste starea de spirit

de Elena-Alina Constantinescu 17 Aug 2016

Aroma cafelei iti provoaca instantaneu o stare de bine, iti da energie pentru desfasurarea activitatilor de zi cu zi. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.