Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale

Nota 5 / 10 din 426 voturi
Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Nestle

 

Descriere Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale

Maxi Choco

Baton cu cereale cu baza de ciocolata neagra cu vitamine si minerale.

Gramaj: 25 g.


Alte informatii:

Acest produs contine 37 ingrediente, dintre care 29 ingrediente prezinta risc scazut de dauna, 8 ingrediente prezinta risc mediu de dauna.

 

Informatii Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale


- Calorii (100g): 411 kcal
- Grasimi saturate (100g): 5.3 g
- Sodiu (100g): 0.2 g
- Carbohidrati (100g): 64.4 g
- Fibre (100g): 3.7 g
- Zaharuri (100g): 32.1 g
- Proteine (100g): 6.6 g

 

Ingrediente Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale

CEREALE, FAINA DE GRAU INTEGRALA, FAINA DE OREZ, Zahar, MASA DE CACAO, Lapte praf degresat, Zer praf, Unt de cacao, LECITINA, Poliricinoleat de poliglicerol/ E476, Arome, Sirop de glucoza, Lapte concentrat indulcit, degresat, Sirop de zahar invertit, SORBITOL, Glicerina, ULEI VEGETAL, Amidon de porumb, CACAO PUDRA, DEXTROZA (GLUCOZA), EXTRACT DE MALT, Sare, CACAO CU CONTINUT REDUS DE GRASIMI, ASCORBAT DE SODIU (E301), TOCOPHEROL, FOSFAT TRISODIC, VITAMINA B3 (NIACINA), ACID PANTOTENIC (B5), VITAMINA B6, RIBOFLAVINA (VITAMINA B2), TIAMINA (VITAMINA B1), ACID FOLIC (B9), Vitamina B12, CARBONAT DE CALCIU, FIER, GLUTEN, GRIS DE PORUMB

Acest produs contine gris de porumb cunoscut sub numele de malai grisat.

 

Grad de risc produs:
Acest produs contine E476 sau poliricinoleat de poliglicerol, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un emulgator si stabilizator artificial. Se obtine prin esterificarea poliglicerolului cu acizi grasi condensati din uleiul de ricin. Este permisa utilizarea doar in alimente sarace in grasimi (dresinguri pentru salata) sau in dulciurile pe baza de cacao (ciocolata). Face parte din categoria E-urilor suspecte.

Acest produs contine zahar,  ingredient cu risc mediu de dauna, carbohidrat prezent in plante, caracterizat printr-un gust mai mult sau mai putin dulce. Zaharul principal se considera a fi glucoza. World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

Acest ingredient contine dextroza sau glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care are functia de indulcitor. Este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce si este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor. De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic). Consumul frecvent de glucoza poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).


Acest produs contine arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.

Acest produs contine Sirop de Glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina. Consumul de sirop de glucoza poate cauza: reactii alergice (poate contine urme de gluten, crestere in greutate (obezitate), diabet etc.

Acest produs contine ulei vegetal, ingredient cu risc mediu de dauna, obtinut din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri. Consumul de ulei vegetal poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate) si boli cardiovasculare (cresterea colesterolului).

Acest produs contine sare, ingredient cu risc mediu de dauna, care este un mineral cunoscut sub denumirea tehnica de clorura de sodiu. Tocmai continutul de sodiu al sarii este important pentru organism, deoarece corpul uman are nevoie de o anumita cantitate de sare pentru a functiona corect. Pe de alta parte, consumul excesiv de sare mareste cantitatea de calciu eliminata prin urina, ceea ce poate conduce in timp la aparitia osteoporozei sau la scaderea rezistentei oaselor.

Acest produs contine sirop de zahar invertit, ingredient cu risc mediu de dauna, care este denumit si miere artificiala. Nu contine zaharoza (nu mai trebuie invertit in organism). Consumul de sirop de zahar invertit poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate) si diabet.

Pentru a afla mai multe informatii despre fiecare dintre ingredientele din acest produs, va rugam sa consultati informatiile de mai jos.

Data analizei: 2013-11-07


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:

Cerealele sunt o grupa de plante din familia Gramineae care cuprinde: 
  • Graul
  • Secara
  • Triticale
  • Orzul
  • Ovazul
  • Porumbul
  • Sorgul
  • Meiul
  • Orezul
  • Hrisca
Partea comestibila a cerealelor este reprezentata de semintele sau fructele acestor plante. 
 
Boabele de cereale sunt alcatuite din mai multe straturi, care imbraca un miez. 
Acest miez (numit uneori si "germene") contine: 
  • grasimi nesaturate
  • protein
  • fier
  • vitamine din clasa B.
Pentru ca sunt bogate in glucide si sarace in grasimi, cerealele reprezinta combustibilul ideal pentru muschi.
 
Fibrele alimentare care se gasesc in cereale previn constipatia si diverticulozele, care sunt asociate cu riscul de aparitie a cancerului de colon. 
 
Ele au capacitatea de a reduce colesterolul si nivelul glicemiei, ceea ce contribuie decisiv ca controlul bolilor cardiovasculare si a diabetului. 
 
Cerealele sunt surse importnante de proteine; ele asigura aproximativ jumatate din necesarul de proteine al populatiei lumii.
 
Se indica consumarea zilnica intre 6 si 11 portii de cereale. 
O "portie" poate insemna:
  • 1 felie de paine
  • 30 g de cereale pentru mic dejun
  • o ceasca de orez.
Calorii cereale (100 g):
  • Fulgi de grau -  320
  • Fulgi de orz - 341
  • Fulgi de orez - 356
  • Fulgi de ovaz - 365
  • Fulgi de porumb - 357
  • Fulgi de secara – 315
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Si in cazul cerealelor pot interveni intolerante alimentare, cea mai grava fiind celiachia. 
 
Cerealele pot contine gluten care poate sa fie contraindicat persoanelor suferinde de celiachie.

Sinonime: FAINA GRAHAM

 

Descriere:

  • Faina integrala contine toate componentele bobului de grau.
     
Comparativ cu faina alba, faina integrala contine:
  • cu 400 % mai multe vitamine ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E ) si minerale ( Fe si Zn )
  • cu 500 % mai multe fibre. 
Faina integrala are un aport nutritiv complex: minerale (magneziu, fosfor, potasiu), fibre, aminoacizi si vitamine (gama B, vitamina E) si prezinta un raport echilibrat intre elementele plastice: proteine, glucide si lipide.
  • Faina integrala reduce riscul de boli cardiace prin scaderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sangelui.
  • Produsele din faina integrala au un continut mai scazut in calorii decat produsele din faina alba si ajuta la reglarea zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat.
  • Faina integrala are in componenta fibre alimentare care joaca un rol important in prevenirea cancerului, in special a cancerului de colon si a hemoroizilor. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Consumul de faina de grau integral nu este restrictionat in acest moment. Se recomanda consumul moderat.

 

Descriere:


Tip de faina obtinut prin macinarea orezului. Este diferit de amidonul de orez, care este produs prin inmuierea orezului in lesie.
 
Faina de orez pot fi facuta fie din orezul alb sau din orezul brun.
 
Japonezii o numesc Komeko sau Mochiko, faina de orez este un alt element de baza al bucatariilor Asiatice.
 
Orezul contine o serie importanta de minerale : 
  • Calciu
  • Fosfor
  • Fier
  • Potasiu
  • Sodium
  • Sulf
  • Magneziu
  • Mangan
  • Iod
  • Zinc
  • Fluor
 
Sarac in proteine si grasimi, el este bogat in amidon si reprezinta o sursa de vitamine:
  • A
  • B1
  • B6
  • B12
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Practic nu contine gluten, este ideal pentru cei ce sufera de boli abdominale (intoleranta la gluten).

 

Descriere:


Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.

Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.

11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
  • Poate contine urmatorii aditivi:
  • Silicat de calciu 15000 mg/kg
  • silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
  • carbonat de magneziu 15000 mg/kg
  • silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
  • fosfati 6600 mg/kg
  • dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
  • sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

Sinonime: CREMA DE CACAO

 

Descriere:


Masa de cacao reprezinta, in general, 80% dintr-o ciocolata, fiind compusa din unt si pudra de cacao. Aceasta se poate obtine prin macinarea efectiva a boabelor de cacao. 

Elemente nutritionale (100 g):
  • 398 calorii
  • 4 g de grasimi (dintre care aproximativ jumatate sunt saturate)
  • 83,7 g de carbohidrati
  • 3,7 g de fibre
  • 7% din necesarul zilnic de fier
  • 13% din necesarul zilnic de calciu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 141-1983, masa de cacao se regaseste in grupa 05.1 Produse cu cacao si ciocolata, inclusiv inlocuitorii si imitatiile de ciocolata, subgrupa  05.1.1 Amestecuri de cacao (pudre) si masa de cacao. Aditivi pe care ii poate contine:
  • Acesulfam de Potasiu 350 mg/kg
  • Saruri de Amoniu ale Acidului Fosfatidic 10000 mg/kg
  • Aspartam 3000 mg/kg
  • Esteri de Propylene Glycol din acizi grasi 5000 mg/kg
  • Zaharina 100 mg/kg
  • Sucraloza (Trichlorogalactosucrose) 580 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de masa de cacao poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de masa de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Lapte praf degresat prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/3 cana):
  • 80 calorii
  • 2 g de grasimi (dintre care 1 g grasimi saturate)
  • 4 mg de colesterol
  • 123 mg de sodiu
  • 11,7 g de zahar
  • 0 fibre
  • 7,9 g de proteine
  • 276,2 mg de calciu
  • 382.6 mg de potasiu
  • Vitamina A si C
Conform legislatiei in vigoare la nivelul UE, laptele praf degresat este obtinut prin indepartarea apei din lapte (produsul solid trebuie sa contina maximum 5% apa). Laptele nu trebuie sa depaseasca o concentratie de 1,5% grasimi. Alte specificatii cu privire la continutul laptelui degresat sunt si urmatoarele (Regulamentul nr. 2799/1999):
  • proteine: 31,4 % m/m (minimum) din continutul fara grasimi
  • grasimi: pana la 11 % m/m
  • zer inchegat: 0%
  • amidon: 0%
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf degresat se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa  01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra. Acesta poate contine:
  • esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
  • Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
  • Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
  • Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
  • Propyl gallate - 200 mg/kg;
  • Sucroglycerides - 10000 mg/kg;a
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lapte praf degresat poate cauza:
  • Reactii alergice
Consumul de lapte praf degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Pudra de zer comerciala (proteica) contine in general (30 g, care reprezinta si doza zilnica recomandata):
  • 110 calorii
  • 1,5 g de grasimi
  • 2 g carbohidrati
  • 22 g de proteine
Alte tipuri de pudra de zer: amara sau acida, dulce, demineralizata si fara lactoza.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 289-1995, zerul praf se regaseste in grupa 01.8 Zer si produse din zer, excluzand branzeturile din zer, subgrupa  01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer. Pudra de zer este preparata prin pulverizarea sau trecerea zerului sau zerului acid (din care a fost indepartat in mare parte laptele) prin intermediul rolelor de uscare.  Aditivi pe care ii poate contine:
  • Silicat de aluminiu - 10000 mg/kg
  • Peroxid de benzoil - 100 mg/kg
  • Siliat de calciu si aluminiu - 10000 mg/kg
  • Carbonat de calciu - 10000 mg/kg
  • Clorura de calciu – gmp
  • Hidroxid de calciu – gmp
  • Silicat de calciu - 10000 mg/kg
  • Fosfat de diamidon hidroxipropilat - 10000 mg/kg
  • Carbonat de magneziu - 10000 mg/kg
  • Oxid de magneziu - 10000 mg/kg
  • Silicat sintetic de magneziu - 10000 mg/kg
  • Celuloza microcristalina (gel de celuloza) - 10000 mg/kg
  • fosfati - 4400 mg/kg
  • carbonat de potasiu – gmp
  • clorura de potasiu – gmp
  • citrat de potasiu dihidrogenat – gmp
  • carbonat de potasiu hidrogenat – gmp
  • hidroxid de potasiu – gmp
  • celuloza pudra - 10000 mg/kg
  • dioxid de silicon amorf - 10000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu - 10000 mg/kg
  • carbonat de sodiu – gmp
  • citrat de sodiu dihidrogenat – gmp
  • carbonat de sodiu hidrogenat  – gmp
  • hidroxid de sodiu – gmp
  • carbonat de sodiu Sesqui – gmp
  • talc - 10000 mg/kg
  • citrat de tripotasiu – gmp
  • citrat de trisodiu - gmp
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de zer praf poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul rinichilor (in cazul unui consum continuu, in cantitati mari)
Consumul de zer praf nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Untul de cacao contine:

- Peste 60% grasime
- 0 proteine sau carbohidrati
- 28.35 g =
  • 248 de calorii, ceea ce acopera 43% din totalul zilnic de grasimi recomandat unui adult
  • 7 micrograme de vitamina K (10% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
  • 0,5 mg de vitamina E (3% din totalul zilnic de grasimi recomandat)
  • 0 fibre sau colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 086-1981, untul de cacao se regaseste in grupa 05.1.3 Unt de cacao: produse ce contin cacao amestecata cu alte ingrediente in scopul obtinerii unei paste ce se poate intinde pe paine sau care poate servi pe post de umplutura pentru articolele de panificatie.

Conform  Directivei nr. 2000/36/EC, untul de cacao reprezinta grasimea obtinuta din boabele de cacao sau parti din acestea, avand urmatoarele caracteristici:
  • Continut fara acizi grasi: pana la 1,75% (exprimati ca acid oleic)
  • Substanta nesaponificabila (determinata cu ajutorul eterului de petrol): pana la 0,5%, cu exceptia untului de cacao presat (pana la 0,35%)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul excesiv de unt de cacao poate cauza:
  • Crestere in greutate
  • Reactii alergice
  • Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL)
  • Insomnii si dureri de cap (datorita cofeinei)
Consumul de unt de cacao nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.

Sinonime: E476; POLIRICINOLEAT DE POLIGLICERINA, POLIGLICEROL POLIRICINOLEAT

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 476 - Poliricinoleat de poliglicerina.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar in concentratiile:
  • 50 000 mg/kg in preparat,
  • 500 mg/kg in produsul alimentar final
E 476 poate fi folosit ca emulsifiant in „preparate din coloranti utilizati in:
  • Surimi si produse din peste de tip japonez (Kamaboko) (E 120 cosenila, acid carminic, carmine)
  • Produse din carne, paste de peste si preparate din fructe utilizate in produse lactate aromatizate si deserturi (E 163 antocianine, E 100 curcumina si E 120 cosenila, acid carminic, carmine)”.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de Poliricinoleat de poliglicerol  poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme la rinichi
Se recomanda un consum zilnic maxim de 7,5 mg/kg corp.

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Siropul de glucoza contine urmatoarele valori nutritionale (per lingura):
  • 81 calorii
  • 0 grasimi
  • 22 de carbohidrati (dintre care 7g provin din zaharuri)
  • 0 proteine
  • 0 minerale sau vitamine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie.  Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Sulfiti - 20 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de glucoza poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Laptele concentrat indulcit contine (per lingura):
  • 62 calorii
  • 2 g de grasimi
  • 10 g carbohidrati (sub forma de zaharuri)
  • 1,5 g de proteine
  • 54 mg de calciu
  • 36 mg de potasiu
  • 5 mg de magneziu
  • 56 IU vitamina A
Conform Codex Alimentarius, Standardul 282-1971, laptele concentrat indulcit, degresat se regaseste in grupa 01.3 Lapte concentrat si analogii sai (simplu), subgrupa  01.3.1 Lapte concentrat (simplu): obtinut prin indepartarea partiala a apei din lapte, caruia i se poate fi adaugat zahar.

Conform Ordinului Nr. 360 (12 noiembrie 2008) exista mai multe tipuri de sortimente de lapte concentrat indulcit:

"e)  lapte concentrat indulcit: lapte partial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahar semialb, zahar alb sau extraalb) si cu un continut masic de minimum 8% grasime si de minimum 28% substanta uscata totala din lapte;

f)  lapte concentrat indulcit, partial degresat: lapte partial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahar semialb, zahar alb sau extraalb) si cu un continut masic de minimum 1% si maximum 8% grasime si de minimum 24% substanta uscata totala din lapte;

g) lapte concentrat indulcit, degresat: lapte partial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahar semialb, zahar alb sau extraalb) si cu un continut masic de maximum 1% grasime si de minimum 24% substanta uscata totala din lapte."
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lapte concentrat indulcit, degresat poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta la lactoza)
  • Boli cardiovasculare
  • Diabet
  • Obezitate
Consumul de lapte concentrat indulcit, degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Zaharul invertit:
  • Contine aproximativ 4 calorii/g
  • Denumit si miere artificiala
  • Nu contine zaharoza (nu mai trebuie invertit in organism)
Conform Codex Alimentarius, siropul de zahar caramelizat se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.3 Solutii si siropuri de zahar, inclusiv (partial) invertite: zaharul inveritit reprezinta un amestec echimolar din glucoza si fructoza produse in urma hidrolizei sucrozei.  

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Riboflavine - 300 mg/kg
  • Sulfiti - 70 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sirop de zahar invertit poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de zahar invertit nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

Sinonime: D-GLUCITOL; D-SORBITOL; SORBITOL SOLUTION; SORBITOL SOLUTION, 70%; DGLUCITOL; CHOLAXINE

Functii: agent de aroma, ingredient parfum, agent de umectare, agent de ingrijire a pielii, plastifiant

 

Descriere:

  • tip de alcool de zahar (polyalcohol), ce apare in mod natural dar poate fi si produs sintetic
  • apare in fructe de padure, cirese, prune, pere si alge
  • ajuta la hidratarea pielii, prin atragerea apei din atmosfera (prin osmoza)
  • poate insa sa si usuce pielea in anumite conditii (lipsite de umiditate)
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta pentru adaugarea directa la mancare si drept component al produselor laxative farmaceutice, fara prescriptie medicala.

Joint FAO/WHO Expert Committee nu condidera a fi necesara limitarea consumului zilnic de Sorbitol si alti indulcitori de acelasi tip.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 420.

 

Descriere:


Glicerolul este tratat ca un carbohidrat, indulcind diverse produse in industria alimentara (contine 4 calorii/g); el reprezinta un compus alcoolic ce apare in mod natural (poate fi de origine animala sau vegetala), dar care poate fi produs si sintetic.

Conform Codex Alimentarius, glicerina (sau glicerol) poate  fi folosita pe post de agent de umezire si ingrosare, fiind notatata cu E 422.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 422 - Glicerol.

Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient atat ca aditiv alimentar direct cat si ca aditiv alimentar indirect.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de glicerina poate cauza:

  • Probleme la nivel digestiv (balonare, flatulenta, diaree)
  • Crestere in greutate
Consumul de glicerina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: ULEIURI DE PLANTE

 

Descriere:

 
Cele mai des folosite uleiuri vegetale sunt:
  • Uleiul de floarea-soarelui
  • Uleiul de porumb
  • Uleiul de soia
  • Uleiul de arahide
  • Uleiul de masline
  • Uleiul de rapita (canola)
  • Uleiul de sofranel
  • Uleiul din seminte de bumbac
  • Uleiul de nuca de cocos
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
 
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
     
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei vegetal poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
Consumul de ulei vegetal nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Amidonul de porumb este folosit in alimentatie drept agent de ingrosare, prezentand urmatoarele caracteristici nutritionale (per cana):
  • 488 calorii
  • 117 g de carbohidrati
  • 0,1 g de grasimi
  • 3 g de proteine
  • 12 mg de sodiu
  • 1,2 g de fire
Acest compus nu contine gluten.

Conform Codex Alimentarius, amidonul de porumb se regaseste in grupa  06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Sulfiti - 50 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de amidon de porumb poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Tensiune arteriala crescuta
  • Amilofagie
Consumul de amidon de porumb nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

  • pudra de cacao este un produs fin macinat, obtinut din turtele rezultate la presarea miezului boabelor de cacao. 
  • aspect: pulbere fina uniforma in toata masa produsului, fara aglomerari stabile, solubila 100% in apa calda;
  • culoare: bruna inchis uniforma in masa;
  • gust si miros: caracteristic, aromat, bine precizat, fara gust si miros strain.
  • este bogata si in vitamine si minerale: calciu, magneziu, zinc, fier, vitamina B, cupru, potasiu.
  • acest produs se intrebuinteaza in amestec cu zahar, cu apa fierbinte sau cu lapte, la prepararea bauturilor de cacao (la o cana utilizandu-se 5-10 g de pudra de cacao).
  • flavonoidele din cacao sunt responsabile pentru mentinerea corpului sanatos, pentru ca acestea au capacitatea de a preveni bolile de inima.
  • consumul de cacao poate sa duca la o scadere a tensiunii, o sanatate mai buna a vaselor de sange, dar si un nivel optim de colesterol.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Da
Expunere multipla, cumulativa:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu exista informatii
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu
Ecotoxicologie:
Nu exista informatii
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Da
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Cacaoa este contraindicata in litiaza oxalica.
 
Cacaoa contine acid oxalic, care este o substanta toxica, cu un potential maro de complexare, care afecteaza meolismul tuturor macro- si microelementelor si are ca efect o saracire in catiohi a organismului. Acidul oxalic micsoreaza coeficientul de utilizai e a calciului de catre organism. Daca raportul acid oxalic/calciu este mai mare de 2,25 se insolubilizeaza si se elimina (in special prin fecale) o mare parte din calciul ingerat cu hrana zilnica. De aceea, cacaoa si preparatele pe baza de cacao (ciocolata etc.) trebuie consumate cu masura de catre copii (care, fiind in crestere, au nevoie de calciu), de oamenii in varsta (predispusi la decalcifiere), de persoanele cu tetanie1 latenta, hipocalcemie, de femeile grade sau care alapteaza
 

Sinonime: GLUCOZA

 

Descriere:

Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
 
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
 
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).

Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
 
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor. 
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
 
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
  • sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
  • glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
  • glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
  • Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic. 
  • Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des. 
  • Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de dextroza (glucoza) nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Maltul este un produs obtinut din boabe de cereale (mai ales de orz) incoltite, uscate si macinate, folosit la fabricarea berii si a spirtului sau, prajit, la prepararea unui surogat de cafea.
 
Principiile din malt care trec in solutie poarta denumirea de extract de malt.
Extractul de malt se utilizeaza larg in industria alimentara (dulcuri, panificabile, cereale pentru micul dejun), continand oligo si monoglucide energetice care pot inlocui in parte sau in totalitate zaharul rafinat.
 
Extractul de malt reuneste in compozitia sa:
  • proteine
  • lipide
  • amidon
  • acizi grasi
  • vitamine din complexul B
Utilizarea extractului de malt in panificatie are urmatoarele avantaje:
  •  marirea capacitatii de formare a gazelor in aluat;
  •  reducerea timpului de fermentare;
  •  imbunattatirea regimului de coacere;
  •  ameliorarea indicilor calitativi ai painii: volum mai mare, porozitate si elasticitate, gust si aroma placuta, pastrarea prospetimii in timp.
Asigurand sustinerea lactatiei, poseda actiune antiinflamatorie la nivelul aparatelor digestiv si urinar.

 
Exista doua tipuri de extract de malt:
  • diastatic
  • non diastatic
Maltul diastatic contine alfa amilaza denumita si diastaza, care actioneaza asupra amidonului transformandu-l in compusi cu greutate moleculara mica ce servesc drept hrana pentru drojdie
Maltul non-diastatic se obtine prin aceeasi tehnologie ca maltul diastatic, singura diferenta este ca temperatura de lucru este mai mare, astfel incat amilaza este inactivata.
 
Extractul de malt negru are un gust bogat de malt care ii ofera painii o culoare inchisa, naturala si are un efect deosebit de intarziere a invechirii. Este materia care ofera gust și culoare la toate sortimentele de paine neagra, produse de secara. Se recomanda la fabricarea painii toast negre, fiind inlocuitorul ideal al caramelului.
 
Reactii adverse:

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 

 

Descriere:

Cacao cu continut redus de grasime este pudra de cacao care contine maximum 20% unt de cacao, raportat la continutul de substanta uscata.
 
Pudra de cacao contine (per lingura – 5 g):
  • 20 de calorii
  • 0,9 g de proteine
  • 1,6 g de fibre
  • 0,5 g de grasimi
  • 3 g de carbohidrati
  • 2 g de fibre
  • 8 mg de cofeina
Contine:
  • Fier
  • Magneziu
  • Fosfor
  • zinc 
  • bogata in antioxidanti si steroli.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de pudra de cacao cu continut redus de grasime poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Insomnii
 

Sinonime: E301

Functii: antioxidant

 

Descriere:

  • Sarea de sodiu a acidului ascorbic (vitamina C, un acid natural), care se gaseste in mod natural in majoritatea fructelor si legumelor.
Este sintetizata de catre bacterii prin fermentarea glucozei, urmata de oxidare chimica.
Cand este adaugat in alimente el functioneaza ca antioxidant si ameliorator pentru paine.
Previne imbrunarea fructelor cat si formarea nitrozaminelor in carne.

In Codex Alimentarius acest ingredient are numarul E301. Face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:

Sinonime: MIXED TOCOPHEROLS; NATURAL VITAMIN E; VITAMIN E; ALPHA-TOCOPHEROL; E 306

Functii: antioxidant, ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii

 

Descriere:

  • compus asociat cu vitamina E, ce apare in mod natural
  • se regaseste in carne, oua, cereale, legume, nuci
  • antioxidant, ce poate fi izolat de uleiul vegetal
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu exista informatii
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Da
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Da
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) include acest ingredient pe lista cu nutrientii considerati a fi fara riscuri.  Tocopherol se afla si pe lista cu conservantii alimentari permisi.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.

Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (2/5).

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 307 - Alpha-tocopherol (E 306 - Tocopherol-rich extract; E 308 - Gamma-tocopherol; E 309 - Delta-tocopherol).

 

Descriere:

  • Aditiv alimentar cu functii de regulator de aciditate, emulgator, sechestrant, umectant si stabilizator (de retinere a apei si de ingrosare)
  • Este permis in produsele destinate sugarilor si copiilor mici in cantitate de 1000 mg/l.
  • Doza zilnica admisa pentru consumul uman cumulat de fosfor este de pana la 70 mg/kg corp.

In Codex Alimentarius are numarul E 339(iii).
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Cantitatile prea mari de fosfati pot cauza tulburari metabolice.

Sinonime: NIACINA; NIACINAMIDA; VITAMINA PP, VITAMINA B3; NICOTINAMIDA

 

Descriere:

 
Niacina sau Vitamina B3 este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism.
 
Functiile vitaminei B3 (PP):
  •  Producerea de energie
  •  Sanatatea celulelor
  •  Rezistenta la radiatii
  •  Antioxidant
  •  Sanatatea vaselor de sange
  •  Scaderea nivelului de colesterol
  •  Metabolismul glucidelor
  •  Functii cerebrale
  •  Metabolismul acizilor grasi
  •  Antitoxic
Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt:
  • 6 -10 mg pe zi la copii
  • 11 -14 mg la adolescenti si adulti
  • 16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Carenta de niacina sau vitamina B3 poate duce la pelagra, boala rezultata in unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.

Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice.
Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina. 
 

Sinonime: VITAMINA B5; D-PANTOTENAT DE CALCIU

 

Descriere:

 
Acidul pantotenic sau vitamina B5, este cea mai raspandita vitamina, aceasta fiind prezenta in aproape toate felurile de mancare.
 
Actiuni:
  • conversia carbohidratilor si a grasimilor din energie
  • imbunatateste capacitatea de a raspunde la stres sprijinind glandele sudoripare
  • asigura o productie adecvata de grasimi sanatoase in celule
  • participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
  • combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
  • incetineste imbatranirea;
Beneficii:
  • ajuta in procesul de formare a celulelor
  • mentine rata normala de crestere
  • contribuie la dezvoltarea sistemului nervos central.
Doza zilnica recomandata: 10-15 mg.
  • Copiii: intre 3-8 mg
  • adolescentii si adultii: intre 10-15 mg
Folosirea terapeutica a vitaminei B5 poate ajunge la 100 mg/zi.
 
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte toxice ale pantotenatului de calciu.
  • Daca aveti adesea furnicaturi in maini si picioare, puteti incerca sa mariti doza de pantotenat de calciu alaturi de celelalte vitamine din grupul B complex (www.util21.ro)

Sinonime: CLORHIDRAT DE PIRIDOXINA

 

Descriere:

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila foarte sensibila la lumina, dar rezistenta la caldura si la procesul de oxidare.
 
Cele trei forme principale ale vitaminei B6 sunt piridoxina, piridoxal și piridoxamina, care, in ficat, sunt convertite in piridoxal 5'-fosfat (PLP) - un cofactor in multe reacții ale metabolismului aminoacizilor.
 
Vitamina B6 are un rol important in
  • formarea hemoglobinei
  • metabolismul aminoacizilor, proteinelor, glucidelor si lipidelor (indeosebi al acizilor grasi esentiali), fiind si stimulent muscular
  • influenta benefica asupra pielii
  • procesul de crestere. 
     
Piridoxina intervine in mod esential in : 
  • buna functionare a sistemului nervos, a maduvei osoase 
  • producerea de globule rotii si de anticorpi
  • controlarea echilibrului sodiului si al potasiului, al sistemului muscular si osos
  • metabolismul colesterolului, impiedicand depunerea acestuia pe peretii interiori ai arterelor (ateroscleroza)
  • crestere si reproducere.
Pentru adulti, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 1,6-2,5 (3) mg, direct proportional cu aportul de proteine.
Pentru femei, in perioada sarcinii, necesarul zilnic de vitamina B6 este de 4-6 (7) mg.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Hipovitaminoza B6 apare rar si duce la:
  • tulburari nervoase (iritabilitate, labilitate psihica, slabiciune generala, greutate la mers etc.)
  • aparitia unor boli de piele
  • incaruntirea prematura si caderea parului
  • furnicaturi si amortirea extremelor
  • dureri abdominal
  • scaderea capacitatii organismului de a se apara in caz de infectii etc
 

 

Descriere:

 
Riboflavina mai este cunoscuta sub numele de vitamina B2, avand rol in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii si celulelor rosii.

Necesarul zilnic de vitamina B2 recomandat unui adult este urmatorul:
  • 1,1 mg (femei)
  • 1,3 mg (barbati)
Vitamina B2 se regaseste in: cereale, fructe, legume, migdale, carne si peste, produse lactate si oua. 

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), riboflavina poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 101 – Riboflavine.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Consumul de riboflavina poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Sensibilitate la razele solare
  • Probleme la nivel digestiv
  • Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de riboflavina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
 

Sinonime: VITAMINA B1; MONONITRAT DE TIAMINA

 

Descriere:

 
Tiamina sau vitamina B1 ajuta la producerea energiei, functionarea creierului si a digestiei.
 
Este importanta in:
  • metabolismul proteinelor si al glucidelor
  • functionarea normala a sistemului nervos central si, cu precadere, a celui periferic, a aparatului digestiv si a glandelor endocrine
  • procesul de crestere
  • transformarea carbohidratilor din alimente in energie.
  • absorbtia intestinala a grasimilor.

  • Mentine sanatatea nervilor si trateaza unele tipuri de boli de inima
  • Coordoneaza activitatea muschilor
  • Calmeaza indigestia
     
Doza recomandata de vitamina B1(in miligrame pe zi):
 
Sugari - 0,2
Copii intre 1 si 3 ani - 0,4
Copii intre 4 si 6 ani - 0,6
Copii intre 7 si 9 ani - 0,8
Copii intre 10 si 12 ani - 1
Adolescenti intre 13 si 15 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adolescenti intre 15 si 19 ani: 
  - baieti - 1,3
  - fete - 1,1
 
Adulti: 
  - barbati - 1,3
  - femei - 1,1
 
Varstnici (peste 75 ani):
barbati - 1,2
femei - 1,2
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Toxicitatea nu apare nici chiar la administrarea unor doze de 500 miligrame pe zi. Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte SUA nu a recomandat nici o limita pentru aportul de vitamina B1.
 
Singurele cazuri cunoscute de supradoza de tiamina sunt cele prin injectarea de tiamina.
Injectarea tiaminei poate duce la reactii anafilactice.

Sinonime: B9, VITAMINA B9; ACID PTEROILMONOGLUTAMIC

 

Descriere:

Acidul folic este o vitamina din complexul B. 

Supliment alimentar necesar cu precadere femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate. Previne malformatiile congenitale ale fatului si degenerarile celulare care pot duce la dezvoltare de tumori canceroase.
 
Vitamina B9 isi pierde proprietetile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Organismul uman absoarbe mai usor acidul folic sintetic decat pe cel natural.
 
Se gaseste atat sub forma naturala:
  • legumele verzi (brocoli, spanac)
  • unele fructe si sucuri (sucul de portocale)
cat si sub forma sintetica, in diverse:
  • complexe vitaminice 
  • produsele alimentare fortificate (painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine)
 
Functii:
  • Ajuta la formarea ADN-ului;
  • Actioneaza ca un factor de crestere;
  • Este indispensabil in formarea globulelor rosii deci, previne anemia;
  • Favorizeaza echilibrul emotional, diminueaza durerea;
  • Creste productia de lapte matern;
  • Previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter;
  • Protejeaza organismul de bolile cardiovasculare si de accidentele vasculare cerebrale;
  • Protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala.
Doza zilnica indicata este 400 mcg pe zi
Adolescentii, femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa consume insa pana la 600 - 800 mcg pe zi.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Acidul folic este un supliment alimentar sigur, iar efectele secundare sunt foarte rare. Dozele foarte mari pot duce la crampe adbominale, diaree, mancarimi, deficiente ale somnului, iritabilitate, greata, deranjamente stomacale sau gaze intestinale.
 
Specialistii avertizeaza asupra consumului pe termen lung a suplimentelor de acid folic in doze ridicate, deoarece pot mari riscul de atacuri de inima in randul persoanelor cu probleme cardiace.
 
O cantitate importanta de vitamina B9 poate "ascunde" un deficit de vitamina B12.
 
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford şi cei de la Universitatea Bangor, din nordul Ţării Galilor aratat ca acidul folic poate preveni si sau chiar trata depresia, indiferent de stadiul acesteia. 
 

 

Descriere:

 
Vitamina B12 este importanta atat pentru sistemul nervos si pentru metabolizarea proteinelor si grasimilor, cat si impotriva anemiei.

Necesarul zilnic de vitamina B12 recomandat este urmatorul:
  • 2,4 mcg – adulti si copiii peste 14 ani
  • 2,6 mcg – femei insarcinate
  • 2,8 mcg – femei care alapteaza
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

 
Nu au fost inregistrate.

Consumul de vitamina B12 nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: E170

Functii: Colorant, stabilizator, agent de umplere

 

Descriere:

  • Este un colorant natural, de culoare alba si se obtinane din calcar brut sau prin precipitarea ionilor de calciu cu ioni de carbonat.
  • Acesta este insolubil in apa si alcool.
  • Colorant alb pentru suprafata; agent impotriva uscarii, agent de umplere (farmacie), stabilizator pentru fructele conservate. 
     
  • In Codex Alimenatrius acest ingredient are numarul E170. Face parte din categoria "E-uri inofensive".
     
  • Doza maximă zilnică pentru E170 (Carbonat de calciu) este nelimitată.
 
Reactii adverse:

 

Descriere:

Compus indispensabil organismului, care intervine in numeroase reactii chimice si permite indeosebi transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii.

Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din muschi) si a diverselor enzime hepatice.
 
Functii:
  • transporta oxigenul catre tesuturi
  • transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic
  • are actiune antioxidanta
  • este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, 
  • este implicat in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. 

 
Cantitatea de fier recomandata:
femeile care nu au intrat la menopauza: 15-18 mg pe zi;
  • barbatii: 8 mg/zi;
  • copiii: 7-10 mg/zi;
  • adolescentele: 15-18 mg/zi;
  • adolescentii: 8-11 mg/zi;
  • femeile insarcinate: 27 mg/zi;
  • persoanele de varsta a treia: 8 mg/zi mai mult
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Excesul de fier produce tulburari gastrice.

Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile folosite in alimente.

Functii: liant in produsele din grau, confera elasticitate si porozitate aluatului framantat din faina cerealelor

 

Descriere:

  • substanta proteica densa, vascoasa, moale si elastica, prezenta in boabele si in faina cerealelor, mai ales in cea de grau, formată in principal dintr-un amestec de gliadina si glutenina
  • este obtinuta din faina cerealelor dupa indepartarea amidonului
  • este o denumire generica folosita pentru proteinele tuturor cerealelor, care se impart in prolamina, glutelina, albumina si globulina
  • faina cu continut mai mare de gluten este de mai buna calitate si este folosita pentru produse de panificatie superioara
  • continutul redus de gluten confera produselor de panificatie un volum mai mic, forma aplatizata si o durata scazuta de mentinere a prospetimii
  • glutenul suficient de elastic si extensibil asigura obtinerea produselor bine dezvoltate, cu porozitate fina si uniforma, cu peretii porilor uniformi
  • glutenul excesiv de rezistent conduce la obtinerea de produse nedezvoltate si cu miezul dens

  • intoleranta la gluten, numita si boala celiaca, este o boala transmisa pe cale ereditara, ce se manifesta prin imposibilitatea sistemului digestiv de a digera glutenul din alimente. Cel mai adesea intoleranta la gluten se manifesta prin paloare, diaree, scadere in greutate, crampe abdominale, anemie. Intoleranta la gluten se trateaza prin regim alimentar.
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Da
Expunere multipla, cumulativa:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu
Neurotoxicitate:
Nu
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu
Persistenta si bioacumulare:
Nu exista informatii
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu
Ecotoxicologie:
Nu exista informatii
Cancer:
Nu
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu
Restrictii de folosinta:
Da
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Etichetarea alimentelor de larg consum din comertul alimentar obligă producatorii alimentari sa declare existenta glutenului, normativ inclus în Codex Revised Standard 1999.
Acest normativ a fost preluat de Uniunea Europeana prin decizia 2003/89/EC, declararea glutenului in compozitie indiferent de produs si scopul pe care il îndeplineste este obligatorie deoarece glutenul celor patru cereale sunt declarate a fi alergen.
 

 

Descriere:

Grisul de porumb mai este cunoscut si sub denumirea de malai grisat si este folosit, in special, pentru prepararea mamaligii.

Din grisul de porumb se fabrica fulgii de porumb si pufuletii de porumb.

Malaiul de porumb contine multe hidrocarburi, amidon, albumine, vitamine din grupul B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu.
 
Malaiul si mamaliga obtinuta din el au nenumarate aplicatii terapeutice certificate stiintific:
 
  • atenueaza simptomele specifice debutului menopauzei, tulburarile hormonale la femei
  • favorizeaza secretia endocrina a pancreasului si stimuleaza diureza, lucru benefic pentru diabetic si celor cu boli renale cronice
  • protejeaza sistemul cardiovascular datorita cantitatii mari de in potasiu si substante din complexul B.
  • provoaca mult mai rapid senzatia de satietate
  • nu ingrasa deoarece este sarac in calorii
  • bun antiinflamator, colagog (stimulent al secretiei de bila) si coleretic (favorizeaza varsarea bilei in intestin). 
  • ajuta la tratarea colecistitei si dischineziei biliare.
Produsele din porumb sunt indicate persoanelor cu intoleranta la gluten.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

In acest moment, consumul de malai nu este restrictionat dar se recomanda consumul moderat.


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale"

3 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Nesquik - Maxi Choco Baton cu cereale"

Ce trebuie sa mananci pentru a evita depresia

Ce trebuie sa mananci pentru a evita depresia

de Elena-Alina Constantinescu 13 Sep 2016

Potrivit nutritionistilor, dieta sanatoasa (ce include fructe, legume, cereale integrale, carne de curcan, peste) reduce riscul de a suferi de depresie severa. Pe de alta parte, alimentele care cresc riscul acestei afectiuni sunt alimentele procesate, bauturile carbogazoase, dulciurile si cafeaua consumate in exces. [detalii]

Top 5 alimente care lupta impotriva cancerului

Top 5 alimente care lupta impotriva cancerului

de Elena-Alina Constantinescu 18 Aug 2016

Alimentatie sanatoasa si echilibrata este un start bun pentru prevenirea cancerului. Alegerile dietetice sunt importante pentru fortificarea sistemului imunitar. Alimentele de top care reduc riscul de cancer sunt prezentate in randurile de mai jos. [detalii]

De ce este important sa consumi cereale integrale

De ce este important sa consumi cereale integrale

de Elena-Alina Constantinescu 16 Iun 2016

Potrivit unor studii recente, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de mortalitate cauzat de bolile cardiovasculare sau de cancer. Sursa bogata de fibre, antioxidanti, vitamine, minerale, carbohidrati complecsi si fitonutrienti, reprezinta o alegere corecta pentru o alimentatie echilibrata. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.