Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta

Nota 4 / 10 din 520 voturi
Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Wrigley Company

 

Descriere Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta

Electro Guma de mestecat cu aroma de menta

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Descrierea producatorului:
Guma de mestecat fara zahar, cu indulcitori si aroma de menta.

Cantitate: 12 lame.

Alte informatii:
Acest produs contine 11 ingrediente, dintre care 5 ingrediente prezinta risc scazut de dauna, 4 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 2 ingrediente prezinta risc ridicat de dauna.



 

Informatii Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta


- Calorii (100g): 154 kcal
- Carbohidrati (100g): 64.3 g

 

Ingrediente Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta

SORBITOL, MANNITOL, ASPARTAM, SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM, ACESULFAM K (ACESULFAM DE POTASIU), BAZA DE GUMA, GLICEROL/ E422, Arome, LECITINA, E 141 (COMPLEXE DE CUPRU ALE CLOROFILELOR SI CLOROFILINEI), BHA

 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

E950 sau aspartam, ingredient cu risc ridicat de dauna, este un indulcitor chimic. Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului. Printre bolile cronice pe care le poate provoca acest ingredient se numara: diabetul, scleroza multipla si epilepsia.

E962 sau sare de acesulfam-aspartam, ingredient cu risc mare de dauna, are functiile de indulcitor artificial. Este de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza. Nu furnizeaza energie organismului, da peste cap metabolismul provocand diabet si afectiuni cerebrale.

E950 sau acesulfam K, ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

Baza de guma, ingredient cu risc mediu de dauna. Reprezinta un amestec de elastomeri, plastifianti, materiale de umplutura si rasina. Nu este nutritiv si nici digerabil. Mestecarea gumei pacaleste creierul, acesta primind semnale ca stomacul primeste mancare. El trimite semnale catre pancreas si alte organe implicate in digestie care elimina enzime, necesare pentru digerarea mancarii. Aceste enzime sunt epuizabile si, si astfel in timp se va ajunge la imbolnavire.

E320 sau BHA (Butil hidroxi anisol), ingredient cu risc mediu de dauna, are functia de antioxidant. Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si are efecte estrogenice.

Arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice, cancer si ameteli.



Data analizei: 2015-01-12


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

Sinonime: D-GLUCITOL; D-SORBITOL; SORBITOL SOLUTION; SORBITOL SOLUTION, 70%; DGLUCITOL; CHOLAXINE

Functii: agent de aroma, ingredient parfum, agent de umectare, agent de ingrijire a pielii, plastifiant

 

Descriere:

  • tip de alcool de zahar (polyalcohol), ce apare in mod natural dar poate fi si produs sintetic
  • apare in fructe de padure, cirese, prune, pere si alge
  • ajuta la hidratarea pielii, prin atragerea apei din atmosfera (prin osmoza)
  • poate insa sa si usuce pielea in anumite conditii (lipsite de umiditate)
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Nu
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Nu
Cancer:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Nu exista informatii
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta pentru adaugarea directa la mancare si drept component al produselor laxative farmaceutice, fara prescriptie medicala.

Joint FAO/WHO Expert Committee nu condidera a fi necesara limitarea consumului zilnic de Sorbitol si alti indulcitori de acelasi tip.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 420.

Sinonime: UMECTANT, AGENT OSMOTIC

Functii: MANNITE, MANNA SUGAR

 

Descriere:

Manitolul este un compus organic cristalin, alb cu formula (C6H8(OH)6). Acest poliol este folosit ca agent osmotic diuretic și ca vasodilatator renal ușor. 
Manitolul este un alcool din zahăr; astfel, este derivat din zahăr prin reducere, cu greutate moleculară 182.17g/mol și densitate de 1.52g/ml.
 
Este extras in copaci, alge marine si ciuperci proaspete.
Este un isomer al Sorbitolului si este produs prin hidrogenarea indulcitorilor si a unor siropuri de glucoza speciale. 
 
In produsele cosmetice este folosit ca umectant, dar poate fi folosit si ca liant, agent de mascare, agent de hidratare si agent aromatizant (in balsamuri de buze, etc).
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Nu exista informatii
Expunere multipla, cumulativa:
Nu exista informatii
Toxicitate la nivelul organelor:
Nu exista informatii
Probleme la nivel endocrin:
Nu exista informatii
Cancer:
Nu
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) a permis folosirea de mannitol in produse alimentare inca cu 60 de ani urma. 
Acest ingredient este contraindicat pacienților cu anurie si insuficienta cardiaca congestiva.
Nu cauzeaza cancer. 
 

Sinonime: E951

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Acidul aspartic este un aminoacid. Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara.
  • Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore.
  • Este "inrudit" cu E 950 (acesulfam K), ambii fiind indulcitorilor chimici (artificiali).
In Codex Alimentarius are numarul E951 si face parte din categoria "E-uri periculoase".

Poate fi gasit in: mic-dejun instant, gume de mestecat fara zahar , cereale, dropsuri fara zahar, bauturi racoritoare, inghetata, gelatina, sucuri de fructe, laxative, multivitamine (efervescente sau nu), suplimente alimentare, bauturi carbogazoase, indulcitori alimentari, cafea instant, iaurt, etc.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Un raport al FDA (Food and Drugs Administration) releva faptul ca peste 75% din reactiile adverse reclamate de aditivii sintetici se datoreaza aspartamului.

Cercetatori care studiaza efectele aspartamului au aratat ca acesta declanseaza si agraveaza urmatoarele boli cronice:

  • tumori pe creier
  • scleroza multipla
  • epilepsie
  • boala Parkinson
  • sindromul Alzheimer
  • retardare mintala
  • fibromialgie
  • diabet.

Sinonime: E962

Functii: Indulcitor artificial

 

Descriere:

Aditiv alimentar sintetic, cu rol de indulcitor si potentiator de aroma. 
 
Se obtine prin procedee chimice dintr-un amestec de aspartam si acesulfam K in proportie de 2:1
 
Este de aproximativ 350 de ori mai dulce decat zaharoza.
 
Doza zilnica maxima admisa este proportionala cu cantitatea de aspartam si acesulfam din compus, in raport cu dozele admisibile pentru fiecare in parte, adica circa 37,5 mg/kg corp.

In Codex Alimenatarius, acest ingredient are numarul E962 si face parte din categoria E-urilor periculoase.
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Produsele cu indulcitori pot determina tulburari de crestere sau ale activitatii sistemului nervos in cazul copiilor si adolescentilor.

Nu furnizeaza energie organismului, da peste cap metabolismul provocand diabet si afectiuni cerebrale.
 

Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU

Functii: indulcitor chimic

 

Descriere:

  • Edulcorant intens si potentiator de aroma
  • Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
  • In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
  • Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.

Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.

  • Determina stres metabolic
  • Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
  • Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.

 

Descriere:

  • amestec de elastomeri, plastifianti, materiale de umplutura si rasina.
Nu este nutritiva, digerabila si este insolubila in apa.
 
Bazele pentru gumele de mestecat sunt diferite de cele pentru guma care “face baloane”. O baza de guma care “face baloane” este formulata cu capacitatea de a sufla bule, ea contine niveluri mai ridicate de elastomeri sau de polimeri cu greutate moleculara mai pentru acest scop. 
 
Guma care “face baloane” contine, de obicei, 15-20% baza de guma, in timp ce guma de mestecat contine 20-25% baza de guma si guma de mestecat fara zahar contine 25-30% baza de guma.
 
Compozitia exacta a bazelor de mestecat este, de obicei, un secret comercial, dar in general este format din ingrediente din urmatoarele categorii:
  • Elastomeri
  • Rasine
  • Ceara
  • Grasimi
  • Emulsifianti
  • Antioxidanti
  • Materiale de umplutura (carbonat de calciu si talc)
 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Mestecarea gumei pacaleste creierul, acesta primind semnale ca stomacul primeste mancare. El trimite semnale catre pancreas si alte organe implicate in digestie care elimina enzime, necesare pentru digerarea mancarii. Aceste enzime sunt epuizabile si, si astfel in timp se va ajunge la imbolnavire (sursa: financiarul.ro).

Functii: indulcitor, conservant, umectant

 

Descriere:

Glicerolul este un alcool natural carbohidrat, care este component al tuturor grasimilor. 
 
Este un aditiv alimentar sintetic, folosit in special ca si indulcitor, dar si ca agent de incarcare, conservant sau umectant (substanta ce pastreaza starea de hidratare a alimentelor).

Este produs din propan sau prin fermentarea zaharurilor de catre bacterii, nu se obtine din grasimi.
 
Este prezent si in sange in concentratii scazute. 
 
Glicerolul este absorbit si metabolizat de catre organism ca glucoza, pana la grasimi.
 
In Codus Alimentarius, glicerolul are denumirea de E422 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
 
Doza maxima zilnica pentru E422 (Glicerol) este nelimitata.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Cu toate ca intra in categoria ,,E-urilor inofensive’’, consumat in cantitate mare, glicerolul poate provoca greata, dureri de cap, sete, nivel ridicat de zahar in sange.
 

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.

Sinonime: COMPLEXE DE CUPRU ALE CLOROFILELOR SI CLOROFILINEI

Functii: Colorant natural verde, prezent in toate plantele si in alge

 

Descriere:

  • Complexul sintetic al cuprului cu clorofila (E140), este un compus verde natural, prezent în toate plantele si alge.
  • E141 în varianta comerciala este extras din urzici, iarba si alfalfa. Datorita dezesterificarii chimice a clorofilei se formeaza feofitina.
  • Conform legislatiei comunitare din domeniul alimentar, “clorofilele” de cupru se obtin prin adaugarea unei sari de cupru substantei obtinute prin extractie cu solvent din specii naturale de plante comestibile, iarba, lucerna si urzica. Produsul din care solventul a fost îndepartat contine alti pigmenti, precum carotenoizi, grasimi si ceruri provenite din materia prima. Principalii coloranti sunt feofitinele de cupru. Numai urmatorii solventi pot fi folositi pentru extractie: acetona, metil etil cetona, dioxid de carbon, metanol, etanol, 2-propanol si hexan.
In Codex Alimenatarius acest ingredient are numarul E140 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Doza maxima zilnica pentru E141 (Complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinei) este de 15 mg/kg.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Nu se cunosc efecte secundare. Cuprul este eliberat cand E141 este incalzit; concentratiile cuprului din acest compus nu ating nivele toxice.

Sinonime: BUTYLATED HYDROXYANISOLE; ANTIOXYNE B; ANTRANCINE 12; EEC NO. E320; EMBANOX; NIPANTIOX 1-F; PROTEX; SUSTANE 1-F; TENOX BHA

Functii: antioxidant, ingredient parfum

 

Descriere:

  • protejeaza cosmeticele si produsele de ingrijire personala prin prevenirea sau intarzierea fermentarii si alterarii lor
In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul E320, Butil hidroxi anisol si are functia de antioxidant.

Antioxidant artificial, format dintr-un amestec de 2 tert-butil 4 hidroxianisol si 3 tert-butil 4 hidroxianisol. 

Foarte solubil in uleiuri si grasimi, stabil la caldura si actioneaza sinergic cu galatii si BHT. 

Doza zilnica admisa: pana la 0,5 mg/kg corp. 

 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Da
Expunere multipla, cumulativa:
Este considerat sigur
Toxicitate la nivelul organelor:
Da
Probleme la nivel endocrin:
Da
Neurotoxicitate:
Nu exista informatii
Genotoxicitate / Mutagenicitate:
Nu exista informatii
Persistenta si bioacumulare:
Da
Iritatii (piele, ochi, plamani):
Nu exista informatii
Ecotoxicologie:
Da
Cancer:
Da
Toxicitate la nivel reproductiv:
Nu exista informatii
Restrictii de folosinta:
Da
Contaminati:
Nu exista informatii
Riscuri profesionale:
Nu exista informatii
Capacitate absorbtie:
Nu exista informatii
Modificari celulare:
Nu exista informatii

Siguranta/Rating ingredient:

Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient drept conservant ce poate fi adaugat direct la mancare (GRAS), in concentratii de pana la 0,02% din totalul de grasime sau ulei continut de mancarea respectiva.

Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.

Conform Sage Advice, acest ingredient este comedogen (2/5).

Poate provoca alergii si stari de somnolenta. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen si cu efecte estrogenice
 


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta"

4 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Five - Electro Guma de mestecat cu aroma de menta"

De ce trebuie sa bei ceai de menta

De ce trebuie sa bei ceai de menta

de Elena-Alina Constantinescu 09 Sep 2016

Inca din Antichitate menta a fost folosita pentru proprietatile sale culinare si medicinale. Se regaseste in multe produse: pasta de dinti, apa de gura, guma de mestecat, bomboane mentolate, pastile de tuse si creme. [detalii]

Cum invingi pofta de dulce. Iata 8 trucuri simple!

Cum invingi pofta de dulce. Iata 8 trucuri simple!

de Elena-Alina Constantinescu 22 Ian 2015

Nutritionisti spun ca este bine sa consumam dulciuri cu moderatie, deoarece un nivel ridicat al zaharului in sange poate cauza probleme de memorie si, pe termen lung, declin cognitiv. Va propunem cele mai eficiente metode pentru a uita de dulciuri! [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.