Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza

Nota 5 / 10 din 361 voturi
Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza
1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota


Risc mediu*
* Conform voturilor utilizatorilor

 

Companie: Mondelez International

 

Descriere Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza

Produs copt, din cartofi, cu gust de ceapa si branza

Acest produs a fost solicitat de unul dintre vizitatorii AlegeSanatos.roAnaliza sa a fost efectuata pe baza informatiilor furnizate de solicitant.

Cantitate: 125g.

Alte informatii:
Acest produs contine 24 ingrediente dintre care 13 sunt considerate a fi sigure, 10 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.

 

Informatii Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza


- Calorii (100g): 416 kcal
- Grasimi saturate (100g): 1.4 g
- Sodiu (100g): 1.5 g
- Carbohidrati (100g): 74 g
- Fibre (100g): 4.4 g
- Zaharuri (100g): 9 g
- Proteine (100g): 6 g

 

Ingrediente Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza

FULGI DE CARTOFI, Amidon, Ulei de rapita, Zahar, Faina de grau, Sare, Grasimi din lapte, Ceapa pudra, PUDRA DE ROSII, GLUTAMAT MONOSODIC, RIBONUCLEOTIDE DE SODIU, CASCAVAL PUDRA, Drojdie, PUDRA DE ARDEI ROSU GRAS, Zer praf, PLANTE AROMATICE, Usturoi pudra, ACID LACTIC/E270, ACID CITRIC, Arome, ANNATTO, CONCENTRAT PROTEIC DIN ZER, LECITINA, DEXTROZA (GLUCOZA)

Contine lecitina din soia.

 

Grad de risc produs:
Atentie la urmatoarele ingrediente:

E621 sau glutamat monosodic, ingredient cu risc de dauna ridicat,  este un potentiator de gust. Face parte din categoria E-urilor periculoase. Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxina, deoarece exista presupozitia ca are capacitatea de a suprastimula (duce) celulele la moarte.

Dextroza sau glucoza, ingredient cu risc mediu de dauna, care are functia de indulcitor. Este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa. Are un gust dulce si este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor. De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic). Consumul frecvent de glucoza poate cauza: reactii alergice, crestere in greutate (obezitate), diabet, boli cardiovasculare, probleme la nivelul dintilor (carii).

Amidon, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de amidon poate cauza reactii alergice si crestere in greutate (obezitate). 

E160b sau Annatto, ingredient cu risc mediu de dauna. Este si un colorant alimentar cu un spectru de la rosu la brun in dependenta de solventul utilizat pentru extractie.


E635 sau ribonucleotide de sodiu, ingredient cu risc mediu de dauna, este un potentator de gust. Este adesea folosit in cazul in care un produs alimentar contine deja glutamati naturali (la fel ca in extractul de carne) sau la care se adauga glutamat monosodic. Face parte din categoria E-urilor suspecte. Poate fi asociat cu eruptii cutanate in decurs de 30 ore dupa ingerare. Posibil neurotoxic. Persoanele cu hiperuricemie (guta) trebuie sa evite consumul de produse ce contin E 635 deoarece care amplifica efectele afectiunii. Este interzis in unele tari, dar este permis in Romania.

Arome, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de arome poate cauza: inrautatirea astmului, reactii alergice si ameteli.

Concentrat proteic din zer, ingredient cu risc mediu de dauna,  este un produs ce contine proteina ce a fost extrasa din zer prin procesare chimica. Concentratul de proteine din zer contine lactoza si are o concentratie de proteine mai mica decat izolatul proteic din zer -  intre 25 – 89% fata de 90-95%. Concentratele de proteine din zer contine lactoza, grasimi si minerale. Consumul de izolat proteic din zer poate cauza: reactii alergice, probleme la nivel endocrin.

Cascaval pudra, ingredient cu risc mediu de dauna. Consumul de cascaval pudra poate cauza reactii alergice si crestere in greutate.


Data analizei: 2016-03-03


Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:

Grad de risc ingrediente:

 

Descriere:

  • Se obtin prin degradare avansata a structurii celulare a cartofului
Prin degradarea structurii celulare se pierde o parte din amidon in timpul tratamentului termic, ceea ce face ca produsul reconstituit sa aiba o structura gumoasa.
 
amidonul gelatinizat este spalat in timpul tratamentului termic.
 
Dupa indepartarea cojilor si felierea cartofilor, amestecul rezultat este supus unui tratament termic preliminar timp de 20 minute la 71oC pentru gelatinizarea amidonului. 
 
Cartofii sunt raciti cu apa rece inainte de a fi trecuti la faza a doua de uscare. 
 
Cartofii sunt apoi zdrobiti si amestecati cu aditivi, care se adauga sub forma de solutii. 
 
Piureul obtinut este apoi uscat intr-o toba de uscare pana la o umiditate finala de 6 - 7,5%.
 
Continut pentru 100 g
  • Calorii: 354 kcal 
  • proteine: 8.30 g
  • Glucide: 81.20 g
  • Lipide: 0.40 g
  • Zaharuri: 3.40 g
  • Amidon: 70.60 g
  • Fibre: 6.60 g
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

In acest moment, consumul de fulgi de cartofi nu este restrictionat insa este recomandat un consum moderat.

 

Descriere:


Amidonul poate proveni din:
  • Cereale
  • Porumb
  • Grau
  • Orez
  • Fasole
  • Mazare
  • Cartofi
  • Tapioca
Conform Codex Alimentarius, amidonul se regaseste in grupa  06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Sulfiti - 50 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de amidon poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Probleme la nivel digestiv (flatulenta, balonare)
Consumul de amidon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.

Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
  • Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
  • Citrati de izopropil - 200 mg/kg
  • Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
  • Polisorbati - 5000 mg/kg
  • Galat de propil - 200 mg/kg
  • Esterii propilenglicolului cu acizii grasi - 10000 mg/kg
  • Citrat de stearil – gmp
  • Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
  • Thiodipropionate - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), uleiul vegetal poate contine:
  • Acid lactic (E 270)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • Esteri ai acizilor grasi cu acid ascorbic (E 304)
  • Extract bogat in tocoferol (E 306)
  • Alfa-tocoferol (E 307)
  • Gama-tocoferol (E 308)
  • Delta-tocoferol (E 309)
  • Galati, TBHQ si BHA, individual sau combinati (E 310-320)
  • Butilhidroxitoluen (BHT) (E 321)
  • Lecitine (E 322)
  • Acid citric (E 330)
  • Citrati de sodiu (E 331)
  • Citrati de potasiu (E 332)
  • Citrati de calciu (E 333)
  • Esteri ai acidului citric cu mono- si diglicerideler acizilor grasi (E 472c)
  • Extracte de rozmarin (E 392)
  • Dimetilpolisiloxan (E 900)
  • Monogliceride si digliceride ale acizilor grasi (E 471)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ulei de rapita poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
  • Deficiente nutritionale
  • Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Termenul “zahar” se aplica la un numar mare de carbohidrati prezenti plantele caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce.

Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop. 

In alimentatie, zaharul poate:
  • Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
  • Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
In general, pe ambalajul produselor se trece cel de-al doilea tip de zahar (cel comercial).

Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in grupa 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, subgrupa 11.1. Zahar refinat si brut.

11.1.1 Zahar alb, dextroza anhidra, dextroza monohidrata, fructoza
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (15 mg/kg)
11.1.2 Zahar pudra, dextroza pudra
  • Poate contine urmatorii aditivi:
  • Silicat de calciu 15000 mg/kg
  • silicat de calciu si aluminiu 15000 mg/kg
  • carbonat de magneziu 15000 mg/kg
  • silicat de magneziu sintetic 15000 mg/kg
  • fosfati 6600 mg/kg
  • dioxid de siliciu, amorf 15000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu 15000 mg/kg
  • sulfiti 15 mg/kg
11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, trestie de zahar
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
11.1.3.1 Sirop de glucoza uscat folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in productia de produse de cofetarie
11.1.4 Lactoza
11.1.5 Zahar alb provenit din plantatii sau mori
  • Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (70 mg/kg)
Conform  Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
  • Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
  • Sa detina o polarizare minima de  99,7°;
  • Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
  • Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.

National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.

United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.

 

Descriere:


Faina de grau prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (1/4 cana):
  • 100 de calorii
  • 0,5 g de grasimi
  • 21 g de carbohidrati
  • 3 g de fibre
  • 4 g de proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 152-1985, faina de grau se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • azodicarbonamide - 45 mg/kg
  • peroxid de benzoil - 75 mg/kg
  • clor - 2500 mg/kg
  • dioxid de clor - 30 mg/kg
  • proteaze – gmp
  • sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
  • Acid ascorbic (E 300)
  • L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de faina de grau poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta la gluten)
  • Crestere in greutate
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de faina de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, sarea se regaseste in categoria 12.0 Saruri, condimente, supe, sosuri, salate si produse proteice, grupa 12.1 Sare si inlocuitori de sare, subgrupa 12.1.1. Sare: clorura de sodiu (sare de masa, iodata, iodata fluorizata, dendritica).

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Carbonat de calciu – gmp
  • Silicat de calciu – gmp
  • Ferocianuri - 14 mg/kg
  • Carbonat de magneziu -  gmp
  • Oxid de magneziu – gmp
  • Silicat sintetic de magneziu – gmp
  • Fosfati - 8800 mg/kg
  • Polisorbati - 10 mg/kg
  • Saruri ale acizilor miristic, palmitic si stearic cu amoniac, calciu, potasiu si sodiu - gmp
  • Dioxid de silicon, amorf - gmp
Conform HG nr. 568/2002, republicata 2009, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara:
  • „Sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin in a carui compozitie predomina clorura de sodiu (NaCl), obtinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinata consumului alimentar;
  • Sarea iodata este sarea dostinata consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara, la care s-a adaugat iod, sub forma de iodat sau iodura de potasiu;
  • Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiul/ kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg do sare.”
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), sarea poate contine:
  • Carbonat de calciu (E 170)
  • Acid fosforic – fosfați – di-, tri- și polifosfați (E 338-452)
  • Ferocianuri (E 535-538)
  • Carbonați de sodiu (E 500)
  • Carbonați de magneziu (E 504)
  • Clorură de magneziu (E 511) - numai sare de mare
  • Oxid de magneziu (E 530)
  • Dioxid de siliciu – silicați (E 551-559)
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de sare poate cauza:
  • Hipertensiune arteriala
  • Pietre la rinichi
  • Boli cardiovasculare
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul tiroidei
Potrivit specialistilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, este suficient sa consumam 5-6 grame de sare pe zi, adica o lingurita rasa. 

 

Descriere:


Grasimea din lapte contine in general 65% grasimi saturate, 30% mononesaturate si 5% polinesaturate.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 280-1973, grasimea din lapte se regaseste in categoria 02.0 Grasimi si uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa  02.1.1 Ulei din unt, grasimi anhidre din lapte, unt clarificat: toate produsele sunt derivate exclusiv din lapte si/sau produse obtinute din lapte prin intermediul unui proces ce indeparteaza in totalitate apa si solidele non-grase. Aditivi pe care ii poate contine:
  • Esteri de ascorbil - 500 mg/kg
  • Hidroxianisol butilat - 175 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 75 mg/kg
  • Acid citric - gmp
  • Galat de propil - 100 mg/kg
  • Citrat dihidrogenat de sodiu - gmp
  • Tocoferoli - 500 mg/kg
  • Citrat trisodic - GMP
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de grasimi din lapte poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Boli cardiovasculare (datorita cresterii nivelului colesterolului)
  • Obezitate
  • Inrautatirea artritei
Consumul de grasimi din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Pudra de ceapa este populara in SUA si in Mexic, intrand in compozitia amestecului de condimente chili-con-carne, impreuna cu chimion, oregano, usturoi, piper si ardei iuti.

Valori nutritionale (per lingurita):
  • 2 mg de sodiu
  • 9 mg de calciu
  • 8 calorii
  • 0 grasimi
  • 24 mg de potasiu
  • 3 mg de potasiu
Conform Codex Alimentarius, Standardul 297-2009, ceapa pudra se regaseste in categoria 04.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.2.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte uscate (deshidratate): produse in care a fost indepartata apa astfel incat sa nu se mai dezvolte microorganisme dar fara sa fie afectati cei mai importanti nutrienti.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Esteri de ascorbil - 80 mg/kg
  • Aspartam - 1000 mg/kg
  • Benzoati - 1000 mg/kg
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Cantaxantina - 10 mg/kg
  • Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 200 mg/kg
  • Carotenoizi - 1000 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
  • Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 800 mg/kg
  • Neotam - 33 mg/kg
  • Galat de propil - 50 mg/kg
  • Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu  - 500 mg/kg
  • Steviol glicozid - 40 mg/kg
  • Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 580 mg/kg
  • Sulfiti - 500 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de ceapa pudra poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (balonare, flatulenta, arsuri, crampe)
Consumul de ceapa pudra nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Pudra de rosii se obtine prin procesul de deshidratare a rosiilor.
 
Informatii nutritionale:
*la 100 g de produs
 
  • Apa: 3.060 g
  • Energie: 302.000 kcal
  • Energie: 1263.000 kj
  • Proteine: 12.91 g
  • Total lipide (grasimi): 0.44 g
  • Cenusa: 8.91 g
  • Carbohidrati: 74.68 g
  • Fibre alimentare: 16.5 g
  • Total zaharuri: 43.9 g
 
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:


Este contraindicat atunci cand se administreaza medicamente sulfanilamidice. 
 
Este recomandat consumul la minimum in umatoarele cazuri:
  • astm bronsic
  • boli ginecologice
  • litiaza renala 
  • colita de fermentatie
  • gastrita hiperacida
 

Sinonime: GLUTAMAT DE SODIU, MONOSODIUM GLUTAMATE, NATRIUM GLUTAMINAT, E 621; MONOGLUTAMAT DE SODIU

Functii: Potentiator de gust

 

Descriere:

  • Sarea de sodiu a acidului glutamic.
     
  • Rolul lui este de a da impresia creierului ca alimental consumat este foarte gustos.
     
  • Este intalnit in mod natural in corpul uman si este responsabil, alaturi de alti nerotransmitatori (ca acidul aspartic), de functionarea corecta a sistemului nervos. 
     
  • Pentru o functionare corecta a creierului si a organelor interne, este absolut necesar sa existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora in corp.
     
  • In Codex Alimentarius, glutamatul monosodic are denumirea de E 621. Este considerat un aditiv periculos.
 
Reactii adverse:
Toxicitate la nivelul organelor:
Da
Neurotoxicitate:
Da
Modificari celulare:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

Glutamatul este interzis in Australia, insa este tolerat in Statele Unite. 
 
Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxina, deoarece exista presupozitia ca are capacitatea de a suprastimula (duce) celulele la moarte.
 
Glutamatul monosodic poate fi foarte nociv pentru organismul uman. Acesta poate provoca:
  • Pierderi de memorie
  • Aritmie 
  • Fibrilatie arteriala
  • Tahicardie (palpitatii) 
  • Incetinirea inimii 
  • Angina pectorala
  • Diaree 
  • Greata/ voma
  • Depresie 
  • Hiperactivitate
  • Reactii de furie 
  • Migrene
  • Vedere incetosata
  • Focalizare greoaie

Sinonime: E 635; RIBONUCLEOTIDE DISODICE

Functii: Potentiator de gust, aroma artificiala sau vegetala

 

Descriere:

 
  • Amestec de disodiu inozinat (PMI) si guanilat disodic (GMP). 
  • Mentin si amplifica aroma specifica alimentului
  • Este adesea folosit in cazul in care un produs alimentar contine deja glutamati naturali (la fel ca in extractul de carne) sau la care se adauga glutamat monosodic.
     
  • In Codex Alimentarius are denumirea de E 635. Face parte din categoria E-urilor suspecte.
     
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Poate fi asociat cu eruptii cutanate in decurs de 30 ore dupa ingerare.
     
  • Eruptiile pot fi blande pana la dramatice; reactia este in functie de doza si cumulativa, iar persoanele pot reactiona diferit in functie de sensibilitatea lor.
  • Este interzis in unele tari.
  • Este permis in Romania.
  • Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
  • Posibil neurotoxic.
  • Persoanele cu hiperuricemie (guta) trebuie sa evite consumul de produse ce contin E 635 deoarece care amplifica efectele afectiunii.
 

Sinonime: PUDRA DE BRANZA

 

Descriere:


Pudra din cascaval sau alte tipuri de branza este folosita in general drept ingredinet ce aduce savoare biscuitilor, produselor de patiserie, sosurilor, snacks-urilor si altor tipuri de alimente.

Conform Codex Alimentarius, cascavalul pudra se regaseste in categoria 01.6 Branza si analogi, grupa 01.6.2 Branza maturata, subgrupa 01.6.2.3 Branza pudra: produs deshidratat preparat din diverse soiuri de branza, ce are ca scop folosirea cu lapte sau apa pentru prepararea sosurilor sau folosirea ca ingredient propriu-zis. 

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
  • Carotenoizi - 100 mg/kg
  • Clorofila si clorofilina, complexi de cupru - 50 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de cascaval pudra poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Crestere in greutate
  • Deficiente nutritionale
Consumul de cascaval pudra nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:


Exista 2 tipuri de drojdie – cea folosita in fabricarea berii si cea folosita in industria alimentara. Drojdia de bere este bogata in:
  • Acid folic
  • Complexul de vitamina B (fara B12)
  • Potasiu
  • Tiamina
  • Niacina (vitamin B3)
  • Crom
  • Seleniu
  • Zinc
Alte valori nutritionale (per 2 linguri):
  • 116 calorii
  • 70 mg de sodiu
  • 13 g de carbohidrati
  • 6 g de fibre
  • 16 g de proteine
  • 0 grasimi
Conform Codex Alimentarius, drojdia se regaseste in grupa 12.8 Drojdie si produse din drojdie: inclusiv drojdia folosita in brutarii si produsele orientale folosite in productia bauturilor alcoolice.

Acesta poate contine urmatorii aditivi:
  • hidroxianisol butilat - 200 mg/kg 15
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), drojdia poate contine:
  • Esteri de sorbitan (E 491-495) - numai drojdie uscata și drojdie pentru panificatie
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de drojdie poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, balonari, gaze)
  • Candida
Consumul de drojdie nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

 

Descriere:

Pudra de de ardei gras se obtine prin procesul de deshidratarea acestora.
 
Ardeiul gras este bogat in este foarte bogat in 
  • vitamine (A, B1, B6, C, E, K)
  • minerale (mangan, potasiu, cupru)
  • fibre
  • molibden
  • acid folic
 
Datorita continutului de vitamina B6, previne aparitia bolilor cardiovasculare.
 
Concentratia de licopen (substanta care da culoarea rosie a legumii sau a fructului) din ardeii grasi rosii are un rol important in prevenirea mai multor forme de cancer.
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

  • Pana in momentul de fata, nu s-au descoperit efectele adverse ale acestui ingredient.
  • Se recomanda consumul moderat.

 

Descriere:


Pudra de zer comerciala (proteica) contine in general (30 g, care reprezinta si doza zilnica recomandata):
  • 110 calorii
  • 1,5 g de grasimi
  • 2 g carbohidrati
  • 22 g de proteine
Alte tipuri de pudra de zer: amara sau acida, dulce, demineralizata si fara lactoza.

Conform Codex Alimentarius, Standardul 289-1995, zerul praf se regaseste in grupa 01.8 Zer si produse din zer, excluzand branzeturile din zer, subgrupa  01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer. Pudra de zer este preparata prin pulverizarea sau trecerea zerului sau zerului acid (din care a fost indepartat in mare parte laptele) prin intermediul rolelor de uscare.  Aditivi pe care ii poate contine:
  • Silicat de aluminiu - 10000 mg/kg
  • Peroxid de benzoil - 100 mg/kg
  • Siliat de calciu si aluminiu - 10000 mg/kg
  • Carbonat de calciu - 10000 mg/kg
  • Clorura de calciu – gmp
  • Hidroxid de calciu – gmp
  • Silicat de calciu - 10000 mg/kg
  • Fosfat de diamidon hidroxipropilat - 10000 mg/kg
  • Carbonat de magneziu - 10000 mg/kg
  • Oxid de magneziu - 10000 mg/kg
  • Silicat sintetic de magneziu - 10000 mg/kg
  • Celuloza microcristalina (gel de celuloza) - 10000 mg/kg
  • fosfati - 4400 mg/kg
  • carbonat de potasiu – gmp
  • clorura de potasiu – gmp
  • citrat de potasiu dihidrogenat – gmp
  • carbonat de potasiu hidrogenat – gmp
  • hidroxid de potasiu – gmp
  • celuloza pudra - 10000 mg/kg
  • dioxid de silicon amorf - 10000 mg/kg
  • aluminosilicat de sodiu - 10000 mg/kg
  • carbonat de sodiu – gmp
  • citrat de sodiu dihidrogenat – gmp
  • carbonat de sodiu hidrogenat  – gmp
  • hidroxid de sodiu – gmp
  • carbonat de sodiu Sesqui – gmp
  • talc - 10000 mg/kg
  • citrat de tripotasiu – gmp
  • citrat de trisodiu - gmp
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de zer praf poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Osteoporoza
  • Probleme la nivelul rinichilor (in cazul unui consum continuu, in cantitati mari)
Consumul de zer praf nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: MIRODENII

 

Descriere:

Plantele aromatice (condimentare) sau mirodeniile sunt folosite la prepararea de mancaruri pentru a le da un gust specific.

Toate plantele aromatice sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si uleiuri esentiale bogata in antioxidanti.
Majoritatea plantelor aromatice au si proprietati medicinale, terapeutice.

Din categoria plantelor aromatice fac parte plante ca:
  • Busuiocul (calmeaza nervii si alunga stresul)
  • Coriandrul (inlatura problemele stomacale si intestinale usoare)
  • Menta (este folosita impotriva problemelor stomacale si intestinale)
  • Oregano (stimuleaza functia vezicii biliare)
  • Rozmarinul (bun pentru digestive si pentru circulatia sangelui)
  • Chimenul (calmeaza durerile stomacale si sporeste pofta de mancare)
  • Salvia
  • Patrunjelul
  • Dafinul
Etc. 
 
 
Conform Codex Alimentarius, plantele aromatice se regasesc in grupa 12.2 Ierburi, condimente, arome si produse de asezonare, subgrupa 12.2.1 Ierburi si condimente: ierburile si condimentele sunt in general derivate din surse botanice, putand fi deshidratate, macinate sau intregi.
 
Reactii adverse:

 

Descriere:


Usturoiul pudra prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (per lingura):
  • 28 calorii
  • 0,1 g de grasimi
  • 6,1 g de carbohidrati
  • 0,8 g de fibre
  • 1,4 g de proteine
  • 6,7 mg de calciu
  • 1,5 mg de vitamina C
  • 35 mg de fosfor
Conform Codex Alimentarius, Standardul 297-2009, usturoiul pudra se regaseste in categoria 04.0 Fructe si legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, grupa 04.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte, subgrupa 04.2.2.2 Legume (inclusiv ciuperci si fungi, radacini si tuberculi, leguminoase si aloe vera), alge, nuci si seminte uscate (deshidratate): produse in care a fost indepartata apa astfel incat sa nu se mai dezvolte microorganisme dar fara sa fie afectati cei mai importanti nutrienti.

Aditivi pe care ii poate contine:
  • Esteri de ascorbil - 80 mg/kg
  • Aspartam - 1000 mg/kg
  • Benzoati - 1000 mg/kg
  • Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
  • Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
  • Cantaxantina - 10 mg/kg
  • Caramel amoniacal - 50000 mg/kg
  • Beta-, Caroteni, Legume - 200 mg/kg
  • Carotenoizi - 1000 mg/kg
  • Esterii glicerici ai acidului diacetiltartric cu acizi grasi - 10000 mg/kg
  • Etilen-diamina tetraacetat de calciu disodiu - 800 mg/kg
  • Neotam - 33 mg/kg
  • Galat de propil - 50 mg/kg
  • Zaharina si sarurile ei de sodiu, potasiu si calciu  - 500 mg/kg
  • Steviol glicozid - 40 mg/kg
  • Sucraloza (triclorogalactosucroza) - 580 mg/kg
  • Sulfiti - 500 mg/kg
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de usturoi pudra poate cauza:
  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel digestiv (crampe, balonari, flatulenta)
  • Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de usturoi pudra nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: E270

Functii: conservant, acidifiant

 

Descriere:

Acidul lactic si lactatii sunt folositi ca si conservanti, mai ales, impotriva drojdiilor si fungilor.

Acidul lactic si lactatii sunt utilizati drept conservanti, in special impotriva drojdiilor si fungilor.

Ca aditiv alimentar, aceasta creste proprietatile antioxidante ale altor substante si poate fi folosit pentru a da un gust amar produselor. De exemplu, se utilizeaza in fabricarea berii pentru a reduce pierderile de carbohidrati din orz germinat.
  • In Codex Alimenatarius, acest ingredient are numarul E270 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • D- sau DL- lactatii (stereoizomeri) nu trebuie dati sugarilor si copiilor mici, deoarece acestia nu si-au dezvoltat inca enzimele corespunzatoare in ficat care sa metabolizeze aceste forme de lactati.

Sinonime: TRICITRAT DE SODIU

 

Descriere:


Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare. 
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
 
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor. 
 
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.

Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
 
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
 
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
 
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
 
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse. 

Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate,  antioxidant si agent de chelare.

Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
  • 01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
  • 02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
  • 14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
  • 14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
  • 14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
  • 14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit  ca aditiv alimentar.

Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
 
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
  • iritarea sistemului digestiv
  • iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)

Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
  • Reactii alergice (intoleranta)
  • Interferente asupra efectului anumitor medicamente
  • Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
  • Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
 

 

Descriere:


Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele: 
  • “care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
  • compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.

Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.

Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.

Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.

Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.

Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
  • Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
  • Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
  • Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
  • Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
  • Extracte de rozmarin
  • Guma Karaya
  • Konjac
  • Polisorbati
  • Beta-ciclodextrina
  • Dioxid de siliciu
  • Dimetil polisiloxan
  • Ceara de albine
  • Trietil citrat
  • Diacetat de gliceril (diacetina)
  • Triacetat de glicerina (triacetina)
  • Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
  • Alcool benzilic
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de arome poate cauza:
  • Inrautatirea astmului
  • Reactii alergice
  • Cancer
  • Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Sinonime: E160B, CI 75120, BIXINA, NORBIXINA

Functii: Antioxidant activ, accelerator de bronzare, repelant de insecte si colorant cosmetic, condiment

 

Descriere:

  • Colorant natural izolat din semintele copacului anatto (Bixa orellana ). Annatto este numele extractului brut.
     
  • Colorant alimentar cu un spectru de la rosu la brun in dependenta de solventul utilizat pentru extractie.
  • Drept condiment, este  folosit alaturi de carnea de pui si porc deoarece confera carnii o crusta portocaliu stralucitoare.
     
Doza zilnica: 
  • Pana la 2,5 mg/kg corp 
     
 
Reactii adverse:
Alergii / Imunotoxicitate:
Da
Restrictii de folosinta:
Da

Siguranta/Rating ingredient:

  • Poate produce alergii si eczeme.
     
  • Produsul poate provoca urticarie si nu este recomandat copiilor hiperactivi. 
     
  • Poate destabiliza edemele angioneurotice, induce astm persoanelor sensibile la salicilati (aspirine).
 

 

Descriere:

  • Concetratul proteic este un produs ce contine proteina ce a fost extrasa din zer prin procesare chimica.
Concentratul de proteine din zer contine lactoza si are o concentratie de proteine mai mica decat izolatul proteic din zer -  intre 25 – 89% fata de 90-95%.
 
Concentratele de proteine din zer contin lactoza, grasimi si minerale. 
 
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:

Consumul de izolat proteic din zer poate cauza:

  • Reactii alergice
  • Probleme la nivel endocrin
  • Probleme la nivel digestiv
Consumul de concentrat proteic din zer nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.

Functii: emulgator

 

Descriere:

  • component predominant al tesutului nervos
  • functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din  trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.

In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata. 

Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.

Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit  ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.

Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de lecitina poate cauza:
  • reactii alergice
  • probleme gastrointestinale
  • dureri de cap
  • ameteli
  • probleme la nivel reproductiv (inclusiv  infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.

Sinonime: GLUCOZA

 

Descriere:

Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
 
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
 
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).

Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
 
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor. 
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
 
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
  • sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
  • glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
  • glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
  • Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic. 
  • Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des. 
  • Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:

Siguranta/Rating ingredient:


Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:

  • Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
  • Crestere in greutate (obezitate)
  • Diabet
  • Boli cardiovasculare
  • Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de dextroza (glucoza) nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.


Solicita o analiza pentru un produs

Spune-ne opinia ta despre
"Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza"

7 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Lays - Rumeniti in cuptor Chips cu gust de ceapa si branza"

10 alimente care favorizeaza aparitia cancerului

10 alimente care favorizeaza aparitia cancerului

de AlegeSanatos.ro 07 Iul 2015

Anumite alimente pe care le consumam ocazional sau chiar zilnic cresc riscul dezvoltarii celulelor canceroase. Alimentele procesate, snacks-urile, alimentele de tip fast-food, dulciurile si bauturile carbogazoase sunt doar cateva din alimentele care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta pentru o viata sanatoasa. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.