5 alimente pentru o vedere mai buna
de Raluca Garbea 20 Mar 2018
Tags: alimente vedere sanatate sanatatea ochilor
Sanatatea ochilor este foarte importanta, iar o alimentatie echilibrata protejeaza in mod semnificativ vederea.
Milioane de persoane se confrunta in fiecare an cu probleme de vedere. Unele afectiuni duc la pierderea permanenta a vederii, in timp ce altele pot fi corectate cu lentile de contact sau cu ochelari.
Potrivit specialistilor, intre anii 2010-2050, numarul celor care vor avea probleme cu vederea se va dubla.
Multe persoane s-au resemnat cu ideea ca odata cu inaintarea in varsta vederea se va deteriora. Dar, se poate face ceva ca sa o imbunatatim?
Vom face in continuare o lista cu 5 alimente care te pot ajuta sa ai o vedere mai buna.
1. Peste
Pestele reprezinta o sursa bogata de acizi grasi Omega-3. Printre speciile de peste care contin niveluri ridicate de Omega-3, se numara:
- ton;
- somon;
- pastrav;
- macrou;
- sardine;
- hering.
2. Nuci
Nucile sunt, de asemenea, bogate in acizi grasi Omega-3 si contin, totodata, un nivel ridicat de vitamina E, care protejeaza ochii de deteriorarile provocate odata cu inaintarea in varsta.
Nucile care sunt bune pentru sanatatea ochilor includ:
- nuci braziliene;
- caju;
- arahide;
- linte.
3. Seminte
Precum nucile, semintele sunt bogate in Omega-3 si reprezinta o sursa bogata de vitamina E.
Semintele cu continut ridicat de Omega-3 includ:
- seminte chia;
- seminte de in;
- seminte de canepa.
4. Citrice
Citricele sunt bogate in vitamina C. La fel ca vitamina E, vitamina C reprezinta un antioxidant recomandat de Asociatia de Optometrie din SUA pentru a lupta impotriva leziunilor oculare provocate odata cu inaintarea in varsta.
Citricele bogate in vitamina C includ:
- lamai;
- portocale;
- grapefruit.
5. Morcovi
Morcovii sunt bogati atat in vitamina A, cat si in betacaroten. Betacarotenul ofera morcovilor culoarea lor portocalie.
Vitamina A joaca un rol esential pentru vedere. Totodata, reprezinta o componenta a unei proteine numite rodopsina, care ajuta retina sa absoarba lumina.
Printre celelalte alimente recomandate, se numara: afinele, semintele de struguri, usturoiul, ceapa, spanacul, varza, salatele etc.
Sursa foto: pexels.com
Nota articol: 4.48 din 5 (21 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de Laura Galescu 20 Apr 2018
Consumul nucilor in fiecare saptamana poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta un ritm cardiac neregulat, palpitatii sau insuficienta cardiaca, conform unui studiu publicat recent in revista Heart. [detalii]
de Laura Galescu 17 Apr 2018
Stiai ca sapte alimente extrem de populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre alergiile alimentare? Le consumi aproape in fiecare zi si te poti simti rau din cauza lor, fara sa fii stiut pana acum ca decalnseaza alergii. [detalii]
de Raluca Garbea 16 Apr 2018
Remediile naturale pentru alergii includ: miere, ghimbir, ceai verde, menta, musetel, cimbru, ovaz si otet din cidru de mere. [detalii]
de Raluca Garbea 03 Apr 2018
Aproximativ 90% dintre copiii americani sufera de o infectie a urechii medii sau de otita medie cu efuziune, potrivit Academiei Americane de Pediatrie.
[detalii]
de Laura Galescu 03 Apr 2018
Pielea este expusa in permanenta noxelor de mediu, inclusiv fumului de tigara. Acesta contine, pe langa nicotina, mii de sustante nocive pentru organismul uman. Poate nu stiai, dar fumatul este asociat si cu imbatranirea prematura a pielii, intarzierea epitelizarii plagilor, aparitia infectiilor, precum si cu agravarea a numeroase boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul, hidrosadenita supurativa, a bolilor vasculare sau a lupusului eritematos cutanat. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site