Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

9 alimente care scad colesterolul

de Elena-Alina Constantinescu 24 Iul 2014

9 alimente care scad colesterolul

O dieta nesanatoasa poate creste nivelul de colesterol rau in organism. Dar sa-ti dam si o veste buna: exista anumite alimente care reduc nivelul de colesterol, prevenind astfel oxidarea celulelor.

Pentru scaderea nivelului de colesterol, medicii recomanda sa ne indreptam atentia catre alimentele sanatoase, cum ar fi migdalele, portocalele, uleiul de masline, afinele, rosiile.

Migdale

Atunci cand vine vorba de scaderea colesterolului, migdalele sunt un ajutor de nadejde. In primul rand, sunt bogate in grasimi nesaturate care ajuta la cresterea colesterolului bun HDL, in timp ce scade colesterolul "rau", nesanatos, LDL.

In al doilea rand, aceste grasimi sanatoase previn oxidarea colesterolului LDL in vasele de sange. Daca colesterolul LDL oxideaza sunt afectate arterele si vasele de sange. Prin oxidare trebuie sa se inteleaga procesul prin care oxigenul ataca nivelul de colesterol depus pe peretii arterelor. In urma acestui proces peretii arterelor devin mai putin flexibili si va fi greu sa mai pompeze sange in organism, acesta fiind inceputul unor serioase afectiuni cardiovasculare.

Consumate frecvent, migdalele protejeaza organismul, prevenind oxidarea celulelor.
Totodata, nu uita ca migdalele contin calorii, prin urmare poti consuma zilnic aproximativ 8-9 migdale.

Portocale

Sucul de portocale contine fitosteroli care ajuta la fortifierea organismului. Aceste substante se mai gasesc in lapte de soia si branza.

Ulei de masline

Bogat in antioxidanti si grasimi mononesaturate benefice pentru inima, uleiul de masline reduce nivelul de colesterol "rau" LDL si creste colesterolul "bun", HDL. Trebuie sa adaugam ca este bogat in fenoli care previn formarea cheagurilor de sange. Nu uita sa il adaugi la prepararea salatelor.

Sparanghel

Sparanghelul gatit la abur este un alt aliment recomandat pentru reducerea colesterolului. Alte alimente benefice pentru sanatate, care se pot gati la abur: sfecla, gulii, morcovi, fasole verde, conopida. Cercetatorii spun ca daca sunt gatite in acest fel, legumele stimuleaza ficatul si vezica biliara si cresc productia de bila - care este importanta pentru o digestie buna. Acest lucru se traduce printr-un nivel scazut de colesterol rau un sange.

Fulgi de ovaz

Incepe ziua cu un bol de lapte cu fulgi de ovaz. Dintre toate cerealele integrale, ovazul este cea mai buna sursa de fibre solubile care previn absorbtia colesterolului in fluxul sanguin.

Afine

Super-alimente, afinele sunt foarte nutritive. De ce este bine sa le consumi? Pentru ca ele mentin arterele sanatoase si preven infundarea acestora. Cercetatorii spun ca fructele de padure proaspete sau congelate sprijina functia hepatica.

Rosii

Include in dieta ta rosiile deoarece sunt bogate in licopen.
Licopenul din rosii inhiba productia de colesterol "rau" si in acelasi timp contribuie la desfundarea arterelor.

Avocado

Acest aliment nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie. De ce? Pentru ca este plin de grasimi mononesaturate ideale pentru o inima sanatoasa, ajutand la cresterea colesterolului "bun" si a nivelului de trigliceride.
Vei iubi acest fruct deoarece are o textura cremoasa.

Ciocolata neagra

Nu in ultimul rand, ciocolata neagra ofera numeroase beneficii. Este bogata in flavonoide, antioxidanti care ajuta la scaderea colesterolului. Mai are in compozitie acid oleic si grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline. Este suficient sa mananci zilnic o patratica de ciocolata. Si nu uita sa verifici eticheta: trebuie sa aibe cel putin 70% cacao.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"9 alimente care scad colesterolul"

2 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"9 alimente care scad colesterolul"

Panduru Ion @ 29 Iul 2014
"Studiile cercetarilor mai recente (nu ma refer la cele facute la zi) au stabilit faptul ca avocado nu este benefic organismului uman asa cum se credea, dimpotriva, contribuie in mod cert la cresterea nivelului colesterolului in sange datorita continutului de acizi grasi saturati.Cat despre ulei, nu uita ca se afla in "varful piramidei" alimentelor, fiind cel mai bogat in calorii (peste 800 si chiar foarte aproape 1000 calorii). Uleiul de masline este recomandat consumului (dar nu pentru prajeli) in stare naturala,avand un bogat continut de omega 9. Uleiul de in alimentar presat la rece este recomandat pentru scaderea colesterolului si nu mai mult de trei lingurite/zi,luate in trei reprize,dimineata-pranz-seara,cu 30de minute inainte de masa,fiind bogat in omega 3 si 6 in procente ideale de 3:1,fiind si vasodilataor."

Spune-ne opinia ta despre
"9 alimente care scad colesterolul"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3.67 din 5 (3 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.