Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alcoolismul cronic

de AlegeSanatos.ro 01 Oct 2013

Alcoolismul cronic

Din punct de vedere istoric, conceptul de alcoolism a evoluat intr-un mod aparte; el este cunoscut ca fenomen inca din antichitate (China, Egipt, Dacia - moment in care se inregistreaza primele incercari de socio-profilaxie-vezi distrugerea viilor de catre Burebista, in incercarea de a pune capat betiilor).

Alcoolismul este considerat ca fiind o boala cu evolutie cronica, consecinta a ingestiei de bauturi ce contin alcool etilic, caracterizata prin toleranta si dependenta fizica, precum si prin modificari patologice ale diferitelor organe. Spre deosebire de alcoolismul acut, care poate evolua de la simpla impregnatie alcoolica, pana la betie, care se rezolva fara urmari, alcoolismul cronic este consecinta unor tulburari metabolice complexe si se manifesta dupa o perioada indelungata de consum de bauturi alcoolice,. Alcoolicului cronic ii este specifica pierderea controlului fata de consumul de etanol Alcoolicul nu se poate opune tentatiei de a bea, existenta si desfasurarea activitatii sale obisnuite depinzand direct de ingestia de etanol.

Se mai poate spune ca alcoolicii sunt definiti ca apartinand unuia din urmatoarele grupuri :
- cei pentru care bautura constituie o placere primordiala;
- cei pentru care se realizeaza o evadare din probleme;
- un grup mai restrans care prezinta factori biochimici organici in care alcoolul actioneaza ca un mecanism de eliberare.

Consiliul National pentru Alcoolism (SUA) stabileste urmatoarele criterii de diagnostic:
A. Dependenta majora de alcool (sindromul de abstinenta) ;
B. Forma de alcoolism fara semne de intoxicatie acuta sau amnezie alcoolica (alcoolemie 1.5 la mie);
C. Prezenta suferintelor somatice : boli hepatice, gastrita, miocardopatie, deteriorare intelectuala;
D. Forme de alterare comportamentala : consum de alcool in ciuda avertismentului medical si social.

Consecintele consumului frecvent de alcool a fost asociat, in mod sintetic, in literatura de specialitate, cu profunde dereglari metabolice, care se pot sintetiza ca un sindrom al celor 4 D :
- dereglari ale metabolismului de oxidoreducere;
- depletie (carentare) nutritionala;
- depresie imunologica;
- disturbarea microflorei intestinale.

Etiologia alcoolismului  nu este elucidata, dar se apreciaza ca este rezultatul interactiunii unor factori de origine biologica, sociala si psihologica. De asemenea, influenta factorilor genetici in reglarea ingestiei de alcool este acreditata tot mai mult si se considera ca un procent de 20 % din probabilitatea de a deveni alcoolic este conditionat ereditar. Deci persoanele care au in familie alcoolici trebuie cu atat mai mult sa se fereasca sa consume bauturi cu alcool.
    
Dupa autorii americani, exista 3 moduri patologice de uz a alcoolului: primul este ingerarea zilnica a unor mari cantitati, al doilea este consumul constant, dar important, numai la sfarsit de saptamana (aceste forme sunt incluse in “alcoolismul continuu”); al treilea tip se refera la situatii de lungi perioade de abstinenta intercalate cu betii, durand saptamani sau luni, continuu ( “alcoolism  episodic”). Toate sunt extrem de nocive pentru organism.

Alcoolul etilic este un factor major de declansare a unor malnutritii, prin urmatoarele mecanisme :

  • alcoolul are o mare densitate energetica, inlocuind alti nutrienti din dieta, in timp ce bauturile alcoolice nu contin vitamine, elemente minerale, proteine, etc. In schimb, pentru metabolizarea alcoolului sunt consumate multe vitamine din grupul B, ceea ce induce o carentare a organismului;
  • alcoolul determina dereglari in digestia si absorbtia substantelor nutritive, chiar in cazul unui regim alimentar echilibrat;
  • alcoolul provoaca o scadere a aportului de proteine;
  • alcoolul saraceste organismul in minerale

Etiologia malnutritiei la alcoolici este foarte complexa. Pe de-o parte, alcoolicii au deprinderi alimentare inadecvate, pe de alta parte, alcoolul determina o depletie a organismului in saruri minerale si vitamine, producand astfel efecte toxice la nivelul principalelor organe: ficat, pancreas, tract gastro- intestinal, maduva osoasa, miocard, etc.

In concluzie, consumul exagerat de bauturi ce contin alcool etilic este extrem de nociv pentru organism, de aceea trebuie evitat, indiferent de varsta sau moment.
  


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alcoolismul cronic"

2 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alcoolismul cronic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.