Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alcoolismul cronic

de AlegeSanatos.ro 01 Oct 2013

Tags: alcool depresie minerale proteine alcool etilic vitamine


Alcoolismul cronic

Din punct de vedere istoric, conceptul de alcoolism a evoluat intr-un mod aparte; el este cunoscut ca fenomen inca din antichitate (China, Egipt, Dacia - moment in care se inregistreaza primele incercari de socio-profilaxie-vezi distrugerea viilor de catre Burebista, in incercarea de a pune capat betiilor).

Alcoolismul este considerat ca fiind o boala cu evolutie cronica, consecinta a ingestiei de bauturi ce contin alcool etilic, caracterizata prin toleranta si dependenta fizica, precum si prin modificari patologice ale diferitelor organe. Spre deosebire de alcoolismul acut, care poate evolua de la simpla impregnatie alcoolica, pana la betie, care se rezolva fara urmari, alcoolismul cronic este consecinta unor tulburari metabolice complexe si se manifesta dupa o perioada indelungata de consum de bauturi alcoolice,. Alcoolicului cronic ii este specifica pierderea controlului fata de consumul de etanol Alcoolicul nu se poate opune tentatiei de a bea, existenta si desfasurarea activitatii sale obisnuite depinzand direct de ingestia de etanol.

Se mai poate spune ca alcoolicii sunt definiti ca apartinand unuia din urmatoarele grupuri :
- cei pentru care bautura constituie o placere primordiala;
- cei pentru care se realizeaza o evadare din probleme;
- un grup mai restrans care prezinta factori biochimici organici in care alcoolul actioneaza ca un mecanism de eliberare.

Consiliul National pentru Alcoolism (SUA) stabileste urmatoarele criterii de diagnostic:
A. Dependenta majora de alcool (sindromul de abstinenta) ;
B. Forma de alcoolism fara semne de intoxicatie acuta sau amnezie alcoolica (alcoolemie 1.5 la mie);
C. Prezenta suferintelor somatice : boli hepatice, gastrita, miocardopatie, deteriorare intelectuala;
D. Forme de alterare comportamentala : consum de alcool in ciuda avertismentului medical si social.

Consecintele consumului frecvent de alcool a fost asociat, in mod sintetic, in literatura de specialitate, cu profunde dereglari metabolice, care se pot sintetiza ca un sindrom al celor 4 D :
- dereglari ale metabolismului de oxidoreducere;
- depletie (carentare) nutritionala;
- depresie imunologica;
- disturbarea microflorei intestinale.

Etiologia alcoolismului  nu este elucidata, dar se apreciaza ca este rezultatul interactiunii unor factori de origine biologica, sociala si psihologica. De asemenea, influenta factorilor genetici in reglarea ingestiei de alcool este acreditata tot mai mult si se considera ca un procent de 20 % din probabilitatea de a deveni alcoolic este conditionat ereditar. Deci persoanele care au in familie alcoolici trebuie cu atat mai mult sa se fereasca sa consume bauturi cu alcool.
    
Dupa autorii americani, exista 3 moduri patologice de uz a alcoolului: primul este ingerarea zilnica a unor mari cantitati, al doilea este consumul constant, dar important, numai la sfarsit de saptamana (aceste forme sunt incluse in “alcoolismul continuu”); al treilea tip se refera la situatii de lungi perioade de abstinenta intercalate cu betii, durand saptamani sau luni, continuu ( “alcoolism  episodic”). Toate sunt extrem de nocive pentru organism.

Alcoolul etilic este un factor major de declansare a unor malnutritii, prin urmatoarele mecanisme :

  • alcoolul are o mare densitate energetica, inlocuind alti nutrienti din dieta, in timp ce bauturile alcoolice nu contin vitamine, elemente minerale, proteine, etc. In schimb, pentru metabolizarea alcoolului sunt consumate multe vitamine din grupul B, ceea ce induce o carentare a organismului;
  • alcoolul determina dereglari in digestia si absorbtia substantelor nutritive, chiar in cazul unui regim alimentar echilibrat;
  • alcoolul provoaca o scadere a aportului de proteine;
  • alcoolul saraceste organismul in minerale

Etiologia malnutritiei la alcoolici este foarte complexa. Pe de-o parte, alcoolicii au deprinderi alimentare inadecvate, pe de alta parte, alcoolul determina o depletie a organismului in saruri minerale si vitamine, producand astfel efecte toxice la nivelul principalelor organe: ficat, pancreas, tract gastro- intestinal, maduva osoasa, miocard, etc.

In concluzie, consumul exagerat de bauturi ce contin alcool etilic este extrem de nociv pentru organism, de aceea trebuie evitat, indiferent de varsta sau moment.
  




Spune-ne opinia ta despre
"Alcoolismul cronic"

6 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alcoolismul cronic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Dureri abdominale: Cauze si simptome

Dureri abdominale: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 09 Oct 2018

Durerile abdominale sunt cunoscute sub diferite denumiri - dureri de stomac sau crampe abdominale. [detalii]

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

de Raluca Garbea 02 Oct 2018

Consumat cu moderatie, alcoolul nu dauneaza sanatatii. Totusi, daca ajungi la dependenta, alcoolul are efecte grave asupra organismului. [detalii]

Alergie la porumb - Cauze si simptome

Alergie la porumb - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Ca in cazul oricarei alte alergii, alergia la porumb reprezinta o reactie a organismului la proteinele gasite in porumb. [detalii]

Guta - Cauze si simptome

Guta - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 17 Sep 2018

Guta reprezinta o forma de artrita (inflamatia articulatiilor) care poate fi caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. [detalii]

De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam

De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam

de AlegeSanatos.ro 14 Sep 2018

Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului si poate fi acuta sau cronica. Este cauzata adesea de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori, dar pot exista si alte motive pentru care apare. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016