Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alcoolismul cronic

de AlegeSanatos.ro 01 Oct 2013

Tags: alcool depresie minerale proteine alcool etilic vitamine


Alcoolismul cronic

Din punct de vedere istoric, conceptul de alcoolism a evoluat intr-un mod aparte; el este cunoscut ca fenomen inca din antichitate (China, Egipt, Dacia - moment in care se inregistreaza primele incercari de socio-profilaxie-vezi distrugerea viilor de catre Burebista, in incercarea de a pune capat betiilor).

Alcoolismul este considerat ca fiind o boala cu evolutie cronica, consecinta a ingestiei de bauturi ce contin alcool etilic, caracterizata prin toleranta si dependenta fizica, precum si prin modificari patologice ale diferitelor organe. Spre deosebire de alcoolismul acut, care poate evolua de la simpla impregnatie alcoolica, pana la betie, care se rezolva fara urmari, alcoolismul cronic este consecinta unor tulburari metabolice complexe si se manifesta dupa o perioada indelungata de consum de bauturi alcoolice,. Alcoolicului cronic ii este specifica pierderea controlului fata de consumul de etanol Alcoolicul nu se poate opune tentatiei de a bea, existenta si desfasurarea activitatii sale obisnuite depinzand direct de ingestia de etanol.

Se mai poate spune ca alcoolicii sunt definiti ca apartinand unuia din urmatoarele grupuri :
- cei pentru care bautura constituie o placere primordiala;
- cei pentru care se realizeaza o evadare din probleme;
- un grup mai restrans care prezinta factori biochimici organici in care alcoolul actioneaza ca un mecanism de eliberare.

Consiliul National pentru Alcoolism (SUA) stabileste urmatoarele criterii de diagnostic:
A. Dependenta majora de alcool (sindromul de abstinenta) ;
B. Forma de alcoolism fara semne de intoxicatie acuta sau amnezie alcoolica (alcoolemie 1.5 la mie);
C. Prezenta suferintelor somatice : boli hepatice, gastrita, miocardopatie, deteriorare intelectuala;
D. Forme de alterare comportamentala : consum de alcool in ciuda avertismentului medical si social.

Consecintele consumului frecvent de alcool a fost asociat, in mod sintetic, in literatura de specialitate, cu profunde dereglari metabolice, care se pot sintetiza ca un sindrom al celor 4 D :
- dereglari ale metabolismului de oxidoreducere;
- depletie (carentare) nutritionala;
- depresie imunologica;
- disturbarea microflorei intestinale.

Etiologia alcoolismului  nu este elucidata, dar se apreciaza ca este rezultatul interactiunii unor factori de origine biologica, sociala si psihologica. De asemenea, influenta factorilor genetici in reglarea ingestiei de alcool este acreditata tot mai mult si se considera ca un procent de 20 % din probabilitatea de a deveni alcoolic este conditionat ereditar. Deci persoanele care au in familie alcoolici trebuie cu atat mai mult sa se fereasca sa consume bauturi cu alcool.
    
Dupa autorii americani, exista 3 moduri patologice de uz a alcoolului: primul este ingerarea zilnica a unor mari cantitati, al doilea este consumul constant, dar important, numai la sfarsit de saptamana (aceste forme sunt incluse in “alcoolismul continuu”); al treilea tip se refera la situatii de lungi perioade de abstinenta intercalate cu betii, durand saptamani sau luni, continuu ( “alcoolism  episodic”). Toate sunt extrem de nocive pentru organism.

Alcoolul etilic este un factor major de declansare a unor malnutritii, prin urmatoarele mecanisme :

  • alcoolul are o mare densitate energetica, inlocuind alti nutrienti din dieta, in timp ce bauturile alcoolice nu contin vitamine, elemente minerale, proteine, etc. In schimb, pentru metabolizarea alcoolului sunt consumate multe vitamine din grupul B, ceea ce induce o carentare a organismului;
  • alcoolul determina dereglari in digestia si absorbtia substantelor nutritive, chiar in cazul unui regim alimentar echilibrat;
  • alcoolul provoaca o scadere a aportului de proteine;
  • alcoolul saraceste organismul in minerale

Etiologia malnutritiei la alcoolici este foarte complexa. Pe de-o parte, alcoolicii au deprinderi alimentare inadecvate, pe de alta parte, alcoolul determina o depletie a organismului in saruri minerale si vitamine, producand astfel efecte toxice la nivelul principalelor organe: ficat, pancreas, tract gastro- intestinal, maduva osoasa, miocard, etc.

In concluzie, consumul exagerat de bauturi ce contin alcool etilic este extrem de nociv pentru organism, de aceea trebuie evitat, indiferent de varsta sau moment.
  




Spune-ne opinia ta despre
"Alcoolismul cronic"

3 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alcoolismul cronic"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate

7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate

de Laura Galescu 17 Apr 2018

Stiai ca sapte alimente extrem de populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre alergiile alimentare? Le consumi aproape in fiecare zi si te poti simti rau din cauza lor, fara sa fii stiut pana acum ca decalnseaza alergii. [detalii]

5 remedii naturale pentru alergii

5 remedii naturale pentru alergii

de Raluca Garbea 16 Apr 2018

Remediile naturale pentru alergii includ: miere, ghimbir, ceai verde, menta, musetel, cimbru, ovaz si otet din cidru de mere. [detalii]

Infectiile urechii: Cauze si simptome

Infectiile urechii: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 03 Apr 2018

Aproximativ 90% dintre copiii americani sufera de o infectie a urechii medii sau de otita medie cu efuziune, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. [detalii]

Ce efecte daunatoare are fumatul asupra pielii

Ce efecte daunatoare are fumatul asupra pielii

de Laura Galescu 03 Apr 2018

Pielea este expusa in permanenta noxelor de mediu, inclusiv fumului de tigara. Acesta contine, pe langa nicotina, mii de sustante nocive pentru organismul uman. Poate nu stiai, dar fumatul este asociat si cu imbatranirea prematura a pielii, intarzierea epitelizarii plagilor, aparitia infectiilor, precum si cu agravarea a numeroase boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul, hidrosadenita supurativa, a bolilor vasculare sau a lupusului eritematos cutanat. [detalii]

Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva? Cauze si simptome

Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva? Cauze si simptome

de Laura Galescu 30 Mar 2018

Tulburarea obsesiv-compulsiva este dominata de prezenta obsesiilor si a compulsiilor care produc anxietate, sunt consumatoare de timp, mai mult de o ora pe zi si interfereaza semnificativ cu rutina normala si activitatile sociale, profesionale sau scolare. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit