Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2012

Tags: alergii alimentare intoleranta alimentara urticarie prurit tumefactie roseata pielii dermatita atopica.


Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii

Alergiile si intoleranta la diverse alimente ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata.

   
Alergiile si intoleranta la diverse alimente ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata. Indiferent de varsta sau sex alergia alimentara este o situatie extrem de neplacuta ce uneori poate pune viata in pericol. In momentul de fata 5% dintre copiii se confrunta cu alergii alimentare si aproximativ 4 % dintre adulti sunt diagnosticati atat clinic cat si cu ajutorul testelor alergologice ca avand una sau mai multe alergii alimentare.

Alergie versus intoleranta alimentara

Probabil ati auzit adesea vorbindu-se despre intoleranta alimentara si alergii alimentare ca si cum ar fi acelasi lucru. Ei bine cele doua se diferentiaza atat prin severitatea tabloului clinic cat si prin reactiile chimice ce au loc in organism. Astfel in cazul alergiilor alimentare este implicat sistemul imunitar care percepe diverse substante dintr-un aliment ca fiind periculoase rezultand astfel o cascada de reactii chimice ce duc la aparitia cortegiului simptomatic.

Pe de alta parte intoleranta la un anumit aliment nu presupune activarea mecanismelor de aparare ale organismului ci se rezuma doar la aparatul digestiv care nu este capabil sa digere diversele substante din alimentul respectiv. De asemenea alergiile alimentare au o frecventa mai mica in randul populatiei spre deosebire de intoleranta alimentara. Si nu in ultimul rand tabloul simptomatic este mai putin sever in cazul intolerantei alimentare cu mentiunea ca doar in cazul alergiilor alimentare grave poate aparea socul anafilactic.

Factorii de risc pentru alergiile alimentare

Antecedentele familiale pot sa joace un rol important in aparitia alergiilor alimentare. Astfel persoanele care au rude de gradul I si II cu alergii la diverse alimente au sanse mai mari de a dezvolta fie din copilarie, fie mai tarziu alergii alimentare.
Persoanele care au alte afectiuni alergice (deci care prezinta un teren alergic) printre care se numara dermatita atopica si astmul bronsic sunt predispuse la aparitia alergiilor alimentare.

Copiii si adolescentii sunt mai sensibili si mai predispusi la aparitia unei alergii alimentare fata de adulti.
Si nu in ultimul rand afectiunile digestive care asociaza o permeabilitate gastrointestinala crescuta pot determina aparitia alergiilor alimentare.

Tabloul clinic al alergiilor alimentare

Aparatul digestiv este afectat in cazul alergiilor alimentare ajungandu-se la simptome ca: dureri abdominale difuze, greata, varsaturi, diaree si mancarimi la nivelul gurii.
Tegumentele pot fi si ele afectate concomitent: urticarie, prurit, tumefactie, roseata pielii sau dermatita atopica.
De temut sunt insa reactiile care implica aparatul respirator printre care se numara: suierat la expir (wheezing), mancarimi la nivelul nasului, secretii nazale si stranut.

Edemul Quincke apare in cazul reactiilor alergice severe, are un debut rapid si implica edematierea fetei a buzelor si a cailor respiratorii superioare. In acest ultim caz viata este pusa in pericol prin sufocare.
Cele mai comune alimente care sunt implicate in aparitia alergiilor sunt: ouale, fructele de padure, scoicile, carnea de peste si fructele de mare, alunele, graul, soia, kiwi, papaya, semintele de susan si mac.

Cel mai bun tratament este evitarea alimentului incriminat

Persoanele care constata prezenta unei alergii alimentare fara insa sa identifice alimentul incriminat este bine sa mearga la un medic alergolog pentru a face o serie de teste de specialitate cu scopul de a afla cauza exacta a alergiei. In momentul in care se stie ce aliment (sau alimente) este responsabil pentru tabloul clinic neplacut cea mai buna metoda de a evita o reactie alergica este de a il evita prin excluderea acestuia din alimentatie. Cand mergeti la cumparaturi uitati-va intotdeauna pe eticheta produsului cumparat pentru a evita consumul din greseala a ingredientelor cu potential alergen.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva




Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii"

4 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Care sunt simptomele care iti indica ca ai o alergie

Care sunt simptomele care iti indica ca ai o alergie

de Raluca Garbea 14 Ian 2019

O alergie reprezinta un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina care de obicei nu este daunatoare corpului uman. Aceste substante straine sunt numite alergeni si pot include anumite alimente, polen sau chiar unele animale de companie. [detalii]

Alergiile si depresia: O legatura comuna surprinzatoare

Alergiile si depresia: O legatura comuna surprinzatoare

de Raluca Garbea 09 Ian 2019

Alergiile si depresia sunt doua afectiuni care au o legatura comuna care te-ar putea suprinde. [detalii]

Studiu: Este iaurtul de soia bun pentru persoanele care sufera de diabet?

Studiu: Este iaurtul de soia bun pentru persoanele care sufera de diabet?

de Raluca Garbea 04 Ian 2019

Iaurtul de soia, indeosebi cel cu fructe, poate ajuta la controlul diabetului de tip 2 si a hipertensiunii arteriale, potrivit specialistilor americani. [detalii]

Ce este arahnofobia si cum o putem gestiona

Ce este arahnofobia si cum o putem gestiona

de Raluca Garbea 02 Ian 2019

Una dintre cele mai intalnite forme de fobie reprezinta arahnofobia. [detalii]

Alergie la migdale - Simptome si Tratament

Alergie la migdale - Simptome si Tratament

de Raluca Garbea 27 Nov 2018

Alergia la migdale poate fi o afectiune incomoda si, in acelasi timp, periculoasa, asadar este foarte important sa intelegi simptomele acestui tip de alergie, precum si tratamentele necesare pentru a tine sub control alergia. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016