Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2012

Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii

Alergiile si intoleranta la diverse alimente ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata.

   
Alergiile si intoleranta la diverse alimente ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata. Indiferent de varsta sau sex alergia alimentara este o situatie extrem de neplacuta ce uneori poate pune viata in pericol. In momentul de fata 5% dintre copiii se confrunta cu alergii alimentare si aproximativ 4 % dintre adulti sunt diagnosticati atat clinic cat si cu ajutorul testelor alergologice ca avand una sau mai multe alergii alimentare.

Alergie versus intoleranta alimentara

Probabil ati auzit adesea vorbindu-se despre intoleranta alimentara si alergii alimentare ca si cum ar fi acelasi lucru. Ei bine cele doua se diferentiaza atat prin severitatea tabloului clinic cat si prin reactiile chimice ce au loc in organism. Astfel in cazul alergiilor alimentare este implicat sistemul imunitar care percepe diverse substante dintr-un aliment ca fiind periculoase rezultand astfel o cascada de reactii chimice ce duc la aparitia cortegiului simptomatic.

Pe de alta parte intoleranta la un anumit aliment nu presupune activarea mecanismelor de aparare ale organismului ci se rezuma doar la aparatul digestiv care nu este capabil sa digere diversele substante din alimentul respectiv. De asemenea alergiile alimentare au o frecventa mai mica in randul populatiei spre deosebire de intoleranta alimentara. Si nu in ultimul rand tabloul simptomatic este mai putin sever in cazul intolerantei alimentare cu mentiunea ca doar in cazul alergiilor alimentare grave poate aparea socul anafilactic.

Factorii de risc pentru alergiile alimentare

Antecedentele familiale pot sa joace un rol important in aparitia alergiilor alimentare. Astfel persoanele care au rude de gradul I si II cu alergii la diverse alimente au sanse mai mari de a dezvolta fie din copilarie, fie mai tarziu alergii alimentare.
Persoanele care au alte afectiuni alergice (deci care prezinta un teren alergic) printre care se numara dermatita atopica si astmul bronsic sunt predispuse la aparitia alergiilor alimentare.

Copiii si adolescentii sunt mai sensibili si mai predispusi la aparitia unei alergii alimentare fata de adulti.
Si nu in ultimul rand afectiunile digestive care asociaza o permeabilitate gastrointestinala crescuta pot determina aparitia alergiilor alimentare.

Tabloul clinic al alergiilor alimentare

Aparatul digestiv este afectat in cazul alergiilor alimentare ajungandu-se la simptome ca: dureri abdominale difuze, greata, varsaturi, diaree si mancarimi la nivelul gurii.
Tegumentele pot fi si ele afectate concomitent: urticarie, prurit, tumefactie, roseata pielii sau dermatita atopica.
De temut sunt insa reactiile care implica aparatul respirator printre care se numara: suierat la expir (wheezing), mancarimi la nivelul nasului, secretii nazale si stranut.

Edemul Quincke apare in cazul reactiilor alergice severe, are un debut rapid si implica edematierea fetei a buzelor si a cailor respiratorii superioare. In acest ultim caz viata este pusa in pericol prin sufocare.
Cele mai comune alimente care sunt implicate in aparitia alergiilor sunt: ouale, fructele de padure, scoicile, carnea de peste si fructele de mare, alunele, graul, soia, kiwi, papaya, semintele de susan si mac.

Cel mai bun tratament este evitarea alimentului incriminat

Persoanele care constata prezenta unei alergii alimentare fara insa sa identifice alimentul incriminat este bine sa mearga la un medic alergolog pentru a face o serie de teste de specialitate cu scopul de a afla cauza exacta a alergiei. In momentul in care se stie ce aliment (sau alimente) este responsabil pentru tabloul clinic neplacut cea mai buna metoda de a evita o reactie alergica este de a il evita prin excluderea acestuia din alimentatie. Cand mergeti la cumparaturi uitati-va intotdeauna pe eticheta produsului cumparat pentru a evita consumul din greseala a ingredientelor cu potential alergen.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii"

5 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.