Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2012

Tags: alergii alimentare intoleranta alimentara urticarie prurit tumefactie roseata pielii dermatita atopica.


Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii

Alergiile si intoleranta la diverse alimente ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata.

   
Alergiile si intoleranta la diverse alimente ne poate afecta pe toti la un moment dat in viata. Indiferent de varsta sau sex alergia alimentara este o situatie extrem de neplacuta ce uneori poate pune viata in pericol. In momentul de fata 5% dintre copiii se confrunta cu alergii alimentare si aproximativ 4 % dintre adulti sunt diagnosticati atat clinic cat si cu ajutorul testelor alergologice ca avand una sau mai multe alergii alimentare.

Alergie versus intoleranta alimentara

Probabil ati auzit adesea vorbindu-se despre intoleranta alimentara si alergii alimentare ca si cum ar fi acelasi lucru. Ei bine cele doua se diferentiaza atat prin severitatea tabloului clinic cat si prin reactiile chimice ce au loc in organism. Astfel in cazul alergiilor alimentare este implicat sistemul imunitar care percepe diverse substante dintr-un aliment ca fiind periculoase rezultand astfel o cascada de reactii chimice ce duc la aparitia cortegiului simptomatic.

Pe de alta parte intoleranta la un anumit aliment nu presupune activarea mecanismelor de aparare ale organismului ci se rezuma doar la aparatul digestiv care nu este capabil sa digere diversele substante din alimentul respectiv. De asemenea alergiile alimentare au o frecventa mai mica in randul populatiei spre deosebire de intoleranta alimentara. Si nu in ultimul rand tabloul simptomatic este mai putin sever in cazul intolerantei alimentare cu mentiunea ca doar in cazul alergiilor alimentare grave poate aparea socul anafilactic.

Factorii de risc pentru alergiile alimentare

Antecedentele familiale pot sa joace un rol important in aparitia alergiilor alimentare. Astfel persoanele care au rude de gradul I si II cu alergii la diverse alimente au sanse mai mari de a dezvolta fie din copilarie, fie mai tarziu alergii alimentare.
Persoanele care au alte afectiuni alergice (deci care prezinta un teren alergic) printre care se numara dermatita atopica si astmul bronsic sunt predispuse la aparitia alergiilor alimentare.

Copiii si adolescentii sunt mai sensibili si mai predispusi la aparitia unei alergii alimentare fata de adulti.
Si nu in ultimul rand afectiunile digestive care asociaza o permeabilitate gastrointestinala crescuta pot determina aparitia alergiilor alimentare.

Tabloul clinic al alergiilor alimentare

Aparatul digestiv este afectat in cazul alergiilor alimentare ajungandu-se la simptome ca: dureri abdominale difuze, greata, varsaturi, diaree si mancarimi la nivelul gurii.
Tegumentele pot fi si ele afectate concomitent: urticarie, prurit, tumefactie, roseata pielii sau dermatita atopica.
De temut sunt insa reactiile care implica aparatul respirator printre care se numara: suierat la expir (wheezing), mancarimi la nivelul nasului, secretii nazale si stranut.

Edemul Quincke apare in cazul reactiilor alergice severe, are un debut rapid si implica edematierea fetei a buzelor si a cailor respiratorii superioare. In acest ultim caz viata este pusa in pericol prin sufocare.
Cele mai comune alimente care sunt implicate in aparitia alergiilor sunt: ouale, fructele de padure, scoicile, carnea de peste si fructele de mare, alunele, graul, soia, kiwi, papaya, semintele de susan si mac.

Cel mai bun tratament este evitarea alimentului incriminat

Persoanele care constata prezenta unei alergii alimentare fara insa sa identifice alimentul incriminat este bine sa mearga la un medic alergolog pentru a face o serie de teste de specialitate cu scopul de a afla cauza exacta a alergiei. In momentul in care se stie ce aliment (sau alimente) este responsabil pentru tabloul clinic neplacut cea mai buna metoda de a evita o reactie alergica este de a il evita prin excluderea acestuia din alimentatie. Cand mergeti la cumparaturi uitati-va intotdeauna pe eticheta produsului cumparat pentru a evita consumul din greseala a ingredientelor cu potential alergen.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva




Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii"

3 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile alimentare - cauze, simptome si remedii"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ai picioarele umflate? Iata 7 motive vinovate de aceasta problema!

Ai picioarele umflate? Iata 7 motive vinovate de aceasta problema!

de Viorica Ghinea 16 Aug 2017

Picioarele umflate reprezinta o problema de sanatate des inalnita, dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui tratata cu indiferenta. Acestea pot fi simptomul unei conditii superficiale, dar pot fi si indiciul unei afectiuni mai grave, cum ar fi o boala de inima ori cancer. Citeste mai jos care sunt cauzele picioarelor umflate! [detalii]

6 mituri despre depresie

6 mituri despre depresie

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Depresia este una dintre cele mai intalnite afectiuni din intreaga lume, astfel ca au aparut o multime de mituri despre aceasta. Ca sa stii ce informatii sunt adevarate si care nu, trebuie sa citesti randurile urmatoare. [detalii]

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Pentru a-ti mentine sanatatea ochilor nu este suficient sa faci din cand in cand un control oftalmologic, ci trebuie sa acorzi atentie si obiceiurilor de zi cu zi. Iata 6 lucruri care iti pot crea probleme oculare de-a lungul timpului! [detalii]

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

de Viorica Ghinea 03 Aug 2017

Studiille de specialitate arata ca exista o legatura stransa intre consumul de alcool si dezvoltarea cancerului la san. Raportul demonstreaza faptul ca este suficient sa consumi un singur pahar de alcool pe zi pentru a te expune riscului de a face cancer mamar. Citeste toate informatiile despre acest studiu si afla cum poti preveni aceasta afectiune nemiloasa! [detalii]

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iul 2017

Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecventa la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole