Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alergiile si intolerantele alimentare

de AlegeSanatos.ro 26 Iun 2012

Tags: alimentatie alergie organism alergen simptome intoleranta


Alergiile si intolerantele alimentare

Statistic, 1 din 3 persoane sufera de alergii la un anumit aliment sau la mai multe, acest lucru fiind extrem de neplacut si necesitand o atentie deosebita in momentul in care se cumpara diverse produse alimentare sau cand se mananca in oras.

Intoleranta versus alergie alimentara!!

Pentru inceput trebuie facuta o diferenta clara intre alergie si intoleranta alimentara, cele doua deosebindu-se din mai multe puncte de vedere.

Astfel: alergia alimentara reprezinta reactia organismului la un aliment (alergen) care produce o activare a sistemului imunitar dand nastere astfel unui cortegiu de simptome extrem de neplacute (uneori chiar fatale). Cu alte cuvinte organismul sesizeaza alimentul respectiv ca pe ceva strain indreptand impotriva acestuia imunoglobulinele (anticorpi meniti sa lupte cu orice substanta straina sau daunatoare pentru organism).

Intoleranta la un anumit aliment nu presupune implicarea sistemului imunitar dar aceasta poate avea simptome similare cu cele intalnite in cazul alergiilor alimentare. Chiar si asa de cele mai multe ori manifestarile unei intolerante alimentare sunt mai blande decat cele aparute in cazul alergiilor si nu pun viata in pericol.

Tabloul clinic al intolerantelor si alergiilor alimentare

Intoleranta la un anumit aliment provoaca aparitia simptomelor suparatoare la aproximativ 1-4 ore de la ingerarea acestuia. De cele mai multe ori intoleranta alimentara se manifesta prin tulburari gastro–intestinale de genul: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, balonare si flatulenta.

Pe de alta parte ingerarea unui aliment la care sunteti alergici poate provoca aparitia extrem de rapida a simptomelor si semnelor (chiar in cateva minute de la contactul cu alimentul alergen). Dintre acestea amintim:
 
  • reactii cutanate: angioedem, edem al buzelor, limbii sau faringelui (extrem de periculoase), urticarie, eritem, prurit generalizat
  • reactii gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale
  • reactii respiratorii: stranut, tuse, rinoree, dispnee, bronhospasm

De asemenea mai poate aparea pruritul limbii, al valului palatin si al urechilor iar in cazurile grave (care necesita prezentarea de urgenta la medic) hipotensiune si colaps vascular.

Care sunt cele mai frecvente alimente care produc alergii sau intoleranta

Pestele si fructele de mare oricat de gustoase si apetisante ar fi reprezinta alimente extrem de alergene atat pentru copii cat si pentru adulti. Persoanele care se stiu alergice ar trebui sa evite pe cat posibil consumarea acestora pentru a preintampina aparitia reactiilor alergice grave.
Laptele de vaca este unul dintre cele mai frecvente alimente care produc alergii sau intoleranta. Mecanismul prin care se produc acestea se refera la deficitul de lactaza (enzima responsabila de digestia lactozei din lapte) pe care il au unele persoane. Uneori aceasta intoleranta poate debuta din copilarie insa exista cazuri in care persoane care au consumat fara probleme lapte ani de zile dezvolta aceasta intoleranta mai tarziu in viata.
Arahidele, nucile si alunele sunt si ele responsabile de aparitia unor  reactii alergice destul de serioase.
Si nu in ultimul rand oul este un aliment alergen (in special albusul).

Dr. Alin Popescu
medic primar in medicina sportiva




Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile si intolerantele alimentare"

9 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile si intolerantele alimentare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Consumul de oua provoaca boli cardiovasculare? Ce au descoperit cercetatorii

Consumul de oua provoaca boli cardiovasculare? Ce au descoperit cercetatorii

de Laura Galescu 15 Mai 2018

Este consumul de oua periculos pentru inima? Cercetatorii de la Universitatea Sydney si-au propus sa clarifice acest aspect, iar dupa cum arata un nou studiu, consumul de pana la 12 oua pe saptamana timp de un an, nu a crescut factorii de risc cardiovascular la persoanele cu diabet pre-diabet si diabet zaharat de tip 2. [detalii]

Cum poti scapa de senzatia de balonare?

Cum poti scapa de senzatia de balonare?

de Raluca Garbea 10 Mai 2018

Toti ne-am confruntat macar o data in viata cu senzatia de balonare, un disconfort care ne da planurile peste cap. [detalii]

De ce iti cade parul? Cele mai importante cauze

De ce iti cade parul? Cele mai importante cauze

de Laura Galescu 10 Mai 2018

Ai ales sa iti tunzi parul fiindca iti cade tot timpul? Afla care sunt principalele cauze si ia masuri ca sa rezolvi problema. [detalii]

3 obiceiuri care iti afecteaza creierul

3 obiceiuri care iti afecteaza creierul

de Raluca Garbea 07 Mai 2018

Asemenea celorlalte organe ale corpului uman, creierul poate fi afectat de diversi factori. Exista cateva obiceiuri zilnice care pot dauna sanatatii creierului, fara macar sa ne dam seama. [detalii]

Care sunt alimentele care provoaca alergii?

Care sunt alimentele care provoaca alergii?

de Raluca Garbea 03 Mai 2018

Potrivit specialistilor, alergiile alimentare reprezinta una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016