Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alergiile si intolerantele alimentare

de AlegeSanatos.ro 26 Iun 2012

Alergiile si intolerantele alimentare

Statistic, 1 din 3 persoane sufera de alergii la un anumit aliment sau la mai multe, acest lucru fiind extrem de neplacut si necesitand o atentie deosebita in momentul in care se cumpara diverse produse alimentare sau cand se mananca in oras.

Intoleranta versus alergie alimentara!!

Pentru inceput trebuie facuta o diferenta clara intre alergie si intoleranta alimentara, cele doua deosebindu-se din mai multe puncte de vedere.

Astfel: alergia alimentara reprezinta reactia organismului la un aliment (alergen) care produce o activare a sistemului imunitar dand nastere astfel unui cortegiu de simptome extrem de neplacute (uneori chiar fatale). Cu alte cuvinte organismul sesizeaza alimentul respectiv ca pe ceva strain indreptand impotriva acestuia imunoglobulinele (anticorpi meniti sa lupte cu orice substanta straina sau daunatoare pentru organism).

Intoleranta la un anumit aliment nu presupune implicarea sistemului imunitar dar aceasta poate avea simptome similare cu cele intalnite in cazul alergiilor alimentare. Chiar si asa de cele mai multe ori manifestarile unei intolerante alimentare sunt mai blande decat cele aparute in cazul alergiilor si nu pun viata in pericol.

Tabloul clinic al intolerantelor si alergiilor alimentare

Intoleranta la un anumit aliment provoaca aparitia simptomelor suparatoare la aproximativ 1-4 ore de la ingerarea acestuia. De cele mai multe ori intoleranta alimentara se manifesta prin tulburari gastro–intestinale de genul: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, balonare si flatulenta.

Pe de alta parte ingerarea unui aliment la care sunteti alergici poate provoca aparitia extrem de rapida a simptomelor si semnelor (chiar in cateva minute de la contactul cu alimentul alergen). Dintre acestea amintim:
 
  • reactii cutanate: angioedem, edem al buzelor, limbii sau faringelui (extrem de periculoase), urticarie, eritem, prurit generalizat
  • reactii gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale
  • reactii respiratorii: stranut, tuse, rinoree, dispnee, bronhospasm

De asemenea mai poate aparea pruritul limbii, al valului palatin si al urechilor iar in cazurile grave (care necesita prezentarea de urgenta la medic) hipotensiune si colaps vascular.

Care sunt cele mai frecvente alimente care produc alergii sau intoleranta

Pestele si fructele de mare oricat de gustoase si apetisante ar fi reprezinta alimente extrem de alergene atat pentru copii cat si pentru adulti. Persoanele care se stiu alergice ar trebui sa evite pe cat posibil consumarea acestora pentru a preintampina aparitia reactiilor alergice grave.
Laptele de vaca este unul dintre cele mai frecvente alimente care produc alergii sau intoleranta. Mecanismul prin care se produc acestea se refera la deficitul de lactaza (enzima responsabila de digestia lactozei din lapte) pe care il au unele persoane. Uneori aceasta intoleranta poate debuta din copilarie insa exista cazuri in care persoane care au consumat fara probleme lapte ani de zile dezvolta aceasta intoleranta mai tarziu in viata.
Arahidele, nucile si alunele sunt si ele responsabile de aparitia unor  reactii alergice destul de serioase.
Si nu in ultimul rand oul este un aliment alergen (in special albusul).

Dr. Alin Popescu
medic primar in medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile si intolerantele alimentare"

10 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile si intolerantele alimentare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.