Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alergiile si intolerantele alimentare

de AlegeSanatos.ro 26 Iun 2012

Alergiile si intolerantele alimentare

Statistic, 1 din 3 persoane sufera de alergii la un anumit aliment sau la mai multe, acest lucru fiind extrem de neplacut si necesitand o atentie deosebita in momentul in care se cumpara diverse produse alimentare sau cand se mananca in oras.

Intoleranta versus alergie alimentara!!

Pentru inceput trebuie facuta o diferenta clara intre alergie si intoleranta alimentara, cele doua deosebindu-se din mai multe puncte de vedere.

Astfel: alergia alimentara reprezinta reactia organismului la un aliment (alergen) care produce o activare a sistemului imunitar dand nastere astfel unui cortegiu de simptome extrem de neplacute (uneori chiar fatale). Cu alte cuvinte organismul sesizeaza alimentul respectiv ca pe ceva strain indreptand impotriva acestuia imunoglobulinele (anticorpi meniti sa lupte cu orice substanta straina sau daunatoare pentru organism).

Intoleranta la un anumit aliment nu presupune implicarea sistemului imunitar dar aceasta poate avea simptome similare cu cele intalnite in cazul alergiilor alimentare. Chiar si asa de cele mai multe ori manifestarile unei intolerante alimentare sunt mai blande decat cele aparute in cazul alergiilor si nu pun viata in pericol.

Tabloul clinic al intolerantelor si alergiilor alimentare

Intoleranta la un anumit aliment provoaca aparitia simptomelor suparatoare la aproximativ 1-4 ore de la ingerarea acestuia. De cele mai multe ori intoleranta alimentara se manifesta prin tulburari gastro–intestinale de genul: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, balonare si flatulenta.

Pe de alta parte ingerarea unui aliment la care sunteti alergici poate provoca aparitia extrem de rapida a simptomelor si semnelor (chiar in cateva minute de la contactul cu alimentul alergen). Dintre acestea amintim:
 
  • reactii cutanate: angioedem, edem al buzelor, limbii sau faringelui (extrem de periculoase), urticarie, eritem, prurit generalizat
  • reactii gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale
  • reactii respiratorii: stranut, tuse, rinoree, dispnee, bronhospasm

De asemenea mai poate aparea pruritul limbii, al valului palatin si al urechilor iar in cazurile grave (care necesita prezentarea de urgenta la medic) hipotensiune si colaps vascular.

Care sunt cele mai frecvente alimente care produc alergii sau intoleranta

Pestele si fructele de mare oricat de gustoase si apetisante ar fi reprezinta alimente extrem de alergene atat pentru copii cat si pentru adulti. Persoanele care se stiu alergice ar trebui sa evite pe cat posibil consumarea acestora pentru a preintampina aparitia reactiilor alergice grave.
Laptele de vaca este unul dintre cele mai frecvente alimente care produc alergii sau intoleranta. Mecanismul prin care se produc acestea se refera la deficitul de lactaza (enzima responsabila de digestia lactozei din lapte) pe care il au unele persoane. Uneori aceasta intoleranta poate debuta din copilarie insa exista cazuri in care persoane care au consumat fara probleme lapte ani de zile dezvolta aceasta intoleranta mai tarziu in viata.
Arahidele, nucile si alunele sunt si ele responsabile de aparitia unor  reactii alergice destul de serioase.
Si nu in ultimul rand oul este un aliment alergen (in special albusul).

Dr. Alin Popescu
medic primar in medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile si intolerantele alimentare"

7 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alergiile si intolerantele alimentare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Ian 2017

Veste buna pentru pacientii romani! La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. [detalii]

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

de Elena-Alina Constantinescu 09 Ian 2017

In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. [detalii]

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

de Elena-Alina Constantinescu 06 Ian 2017

Nicotina, excesul de alcool, grasimile animale, zaharul, stresul si sedentarismul produc inflamatii in organism. Deoarece sistemul imunitar este slabit, apar multe probleme de sanatate, precum boli de inima, diabet, oboseala cronica, sindromul colonului iritabil. Zaharul stimuleaza secretia de insulina, facand ficatul sa produca trigliceride. Prea multe trigliceride sunt asociate atacului cerebral, bolilor de inima si obezitatii. [detalii]

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

de Elena-Alina Constantinescu 04 Ian 2017

Pastura, cunoscuta si sub denumirea de "painea albinelor" este polenul recoltat de albine, care sub influenta temperaturii, a umiditatii si a florei microbiene trece prin numeroase transformari biochimice si, dupa trei luni de fermentatie naturala, se transforma in acest produs natural. Pastura are aceleasi indicatii terapeutice ca si polenul, insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica. [detalii]

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

de Elena-Alina Constantinescu 21 Dec 2016

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub varsta de un an. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.