Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

de AlegeSanatos.ro 19 Iul 2012

Tags: diabet diabet tip I antidiabetice orale mentinerea greutatii fructe carbohidrati paine


Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

Fie ca este vorba despre diabetul tip I sau II, fie ca sunteti sub tratament cu antidiabetice orale (ADO) sau cu insulina, trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei.

Schimbarea obiceiurilor alimentare este un proces extrem de dificil si o adevarata provocare de la care cei mai multi se abat, insa trebuie inteles ca pentru diabetici ceea ce mananca le influenteaza si mai mult starea de sanatate in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

Nu este o problema legata numai de mentinerea unei greutati corporale in limite normale (chiar daca acest lucru este extrem de important in cazul persoanelor cu diabet), ci si un real ajutor in cazul celor care fac tratament cu medicamente sau insulina, fiind demonstrat faptul ca persoanele care respecta dieta recomandata de catre nutritionisti au nevoie de doze mai mici de ADO sau insulina.

Care sunt fructele permise in cazul diabeticilor

Multi pacienti cu diabet zaharat considera ca fructele fiind dulci cresc foarte mult glicemia si astfel le exclud din alimentatie. Acest lucru este o greseala deoarece fructele sunt alimente cu indice glicemic mic (indicele glicemic masoara cat de repede creste glicemia dupa ingestia unui aliment), lucru ce impune consumarea acestora, nutritionistii recomandand  2-4 portii de fructe pe zi. In principiu, toate fructele pot fi consumate, cu mentiunea ca bananele, strugurii, perele, prunele si toate fructele uscate contin o cantitate mai mare de zaharuri, aceasta insemnand ca pot fi consumate, insa rar si in cantitate mica.

Din clasa fructelor care pot fi consumate din abundenta fac parte merele, fructele de padure, avocado, capsunile, ciresele, caisele si piersicile, acestea fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si substante antioxidante.

Pacientul diabetic are voie sa manance paine?

Mitul conform caruia pacientii cu diabet trebuie sa renunte de tot la paine este gresit. O felie de paine are in medie 20 g si contine aproximativ 10 g de carbohidrati. Astfel, pacientul diabetic are voie sa manance 5 felii de paine pe zi (de preferat paine produsa cu faina integrala si nu din cea facuta din faina alba) repartizate astfel: 2 felii de dimineata, 2 felii la pranz si una seara. De asemenea, este recomandat de catre nutritionisti ca celor cu diabet sa nu le lipseasca din alimentatia zilnica 2-3 portii de cereale integrale acestea fiind o sursa excelenta de fibre (ajutorul de nadejde al unui tract gastro - intestinal sanatos).

Atentie la alegerea produselor din carne!

Proteinele de origine animala reprezinta o parte importanta in alimentatia pacientului diabetic. A nu se intelege din asta ca acestia au dezlegare la mezeluri si fripturi de dimineata la pranz si seara. Mezelurile trebuie sa devina o amintire iar in momentul in care va faceti lista de cumparaturi trebuie sa includeti in aceasta carnea de pui, curcan si peste si sa evitati achizitionarea celei de porc si de vita (datorita procentului ridicat de grasimi). Pacientul diabetic are un risc de doua ori mai mare de a se confrunta cu dislipidemia si implicit cu bolile cardiovasculare lucru ce impune consumarea produselor din carne slaba si prepararea acestora pe gratar sau la cuptor.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
 




Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

9 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum iti dai seama daca esti workaholic

Cum iti dai seama daca esti workaholic

de Raluca Garbea 08 Mar 2019

Munca in exces afecteaza sanatatea organismului. Descopera in articol daca esti sau nu workaholic! [detalii]

Legatura dintre consumul de sare si alergii

Legatura dintre consumul de sare si alergii

de AlegeSanatos.ro 26 Feb 2019

Un nou studiu arata ca sarea afecteaza reactiile alergice imune. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Munich a demonstrat ca, in culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor Th2. Aceste celule sunt active in cazul afectiunilor alergice precum dermatita atopica. [detalii]

Top 5 fobii care sunt des intalnite

Top 5 fobii care sunt des intalnite

de Raluca Garbea 27 Feb 2019

Fobia semnifica aparitia unui sentiment de teama in anumite situatii. Descopera in articol care sunt cele mai intalnite tipuri de fobii! [detalii]

Cum poti descoperi simptomele depresiei in timp util

Cum poti descoperi simptomele depresiei in timp util

de Raluca Garbea 12 Feb 2019

Depresia este o afectiune foarte comuna, care necesita intelegere si compasiune din partea celor apropiati. [detalii]

Cum sa tii tensiunea arteriala sub control

Cum sa tii tensiunea arteriala sub control

de Raluca Garbea 06 Feb 2019

Hipertensiunea reprezinta o boala cronica, care afecteaza o treime din populatia globului. Asadar, trebuie sa stii cum sa tii tensiunea arteriala sub control! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016