Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

de AlegeSanatos.ro 19 Iul 2012


Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

Fie ca este vorba despre diabetul tip I sau II, fie ca sunteti sub tratament cu antidiabetice orale (ADO) sau cu insulina, trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei.

Schimbarea obiceiurilor alimentare este un proces extrem de dificil si o adevarata provocare de la care cei mai multi se abat, insa trebuie inteles ca pentru diabetici ceea ce mananca le influenteaza si mai mult starea de sanatate in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

Nu este o problema legata numai de mentinerea unei greutati corporale in limite normale (chiar daca acest lucru este extrem de important in cazul persoanelor cu diabet), ci si un real ajutor in cazul celor care fac tratament cu medicamente sau insulina, fiind demonstrat faptul ca persoanele care respecta dieta recomandata de catre nutritionisti au nevoie de doze mai mici de ADO sau insulina.

Care sunt fructele permise in cazul diabeticilor

Multi pacienti cu diabet zaharat considera ca fructele fiind dulci cresc foarte mult glicemia si astfel le exclud din alimentatie. Acest lucru este o greseala deoarece fructele sunt alimente cu indice glicemic mic (indicele glicemic masoara cat de repede creste glicemia dupa ingestia unui aliment), lucru ce impune consumarea acestora, nutritionistii recomandand  2-4 portii de fructe pe zi. In principiu, toate fructele pot fi consumate, cu mentiunea ca bananele, strugurii, perele, prunele si toate fructele uscate contin o cantitate mai mare de zaharuri, aceasta insemnand ca pot fi consumate, insa rar si in cantitate mica.

Din clasa fructelor care pot fi consumate din abundenta fac parte merele, fructele de padure, avocado, capsunile, ciresele, caisele si piersicile, acestea fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si substante antioxidante.

Pacientul diabetic are voie sa manance paine?

Mitul conform caruia pacientii cu diabet trebuie sa renunte de tot la paine este gresit. O felie de paine are in medie 20 g si contine aproximativ 10 g de carbohidrati. Astfel, pacientul diabetic are voie sa manance 5 felii de paine pe zi (de preferat paine produsa cu faina integrala si nu din cea facuta din faina alba) repartizate astfel: 2 felii de dimineata, 2 felii la pranz si una seara. De asemenea, este recomandat de catre nutritionisti ca celor cu diabet sa nu le lipseasca din alimentatia zilnica 2-3 portii de cereale integrale acestea fiind o sursa excelenta de fibre (ajutorul de nadejde al unui tract gastro - intestinal sanatos).

Atentie la alegerea produselor din carne!

Proteinele de origine animala reprezinta o parte importanta in alimentatia pacientului diabetic. A nu se intelege din asta ca acestia au dezlegare la mezeluri si fripturi de dimineata la pranz si seara. Mezelurile trebuie sa devina o amintire iar in momentul in care va faceti lista de cumparaturi trebuie sa includeti in aceasta carnea de pui, curcan si peste si sa evitati achizitionarea celei de porc si de vita (datorita procentului ridicat de grasimi). Pacientul diabetic are un risc de doua ori mai mare de a se confrunta cu dislipidemia si implicit cu bolile cardiovasculare lucru ce impune consumarea produselor din carne slaba si prepararea acestora pe gratar sau la cuptor.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
 



Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

9 + 3 =
 

Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Afectiuni

Ingrijorator! Hepatita C, la fel de periculoasa ca SIDA. Numarul deceselor este in crestere

Ingrijorator! Hepatita C, la fel de periculoasa ca SIDA. Numarul deceselor este in crestere

de Elena-Alina Constantinescu 31 Iul 2014

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca hepatita C cauzeaza aproximativ 1.5 milioane de decese in fiecare an. Este o maladie care face aproape la fel de multe victime ca SIDA. [detalii]

Afectiuni

9 alimente care scad colesterolul

9 alimente care scad colesterolul

de Elena-Alina Constantinescu 24 Iul 2014

O dieta nesanatoasa poate creste nivelul de colesterol rau in organism. Dar sa-ti dam si o veste buna: exista anumite alimente care reduc nivelul de colesterol, prevenind astfel oxidarea celulelor. [detalii]

Afectiuni

Sfaturile specialistilor pentru diminuarea riscului de cancer

Sfaturile specialistilor pentru diminuarea riscului de cancer

de Elena-Alina Constantinescu 21 Iul 2014

Potrivit cercetatorilor americani, cancerul poate fi prevenit printr-o dieta sanatoasa, care sa includa fructe si legume proaspete. Astfel, se va limita consumul de bauturi alcoolice, lactate si carne. [detalii]

Afectiuni

Nucile previn diabetul zaharat

Nucile previn diabetul zaharat

de Elena-Alina Constantinescu 08 Iul 2014

Potrivit expertilor, datorita continutului de fibre, nucile incetinesc eliberarea glucozei in sange, regland astfel nivelul de zaharuri din organism. Pentru a ajunge la aceasta concluzie cercetatorii au realizat numeroase studii. [detalii]

Afectiuni

Varza, remediu naturist pentru ulcerul gastric

Varza, remediu naturist pentru ulcerul gastric

de Elena-Alina Constantinescu 18 Iun 2014

Varza, una dintre legumele care contin substante active, ajuta la vindecarea cancerului. Foarte putin stiu ca este cunoscuta si ca un remediu naturist pentru ulcerul gastric. Are putine calorii si poate fi consumata proaspata sau murata. [detalii]

Abonare Newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.