Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

de AlegeSanatos.ro 19 Iul 2012

Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

Fie ca este vorba despre diabetul tip I sau II, fie ca sunteti sub tratament cu antidiabetice orale (ADO) sau cu insulina, trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei.

Schimbarea obiceiurilor alimentare este un proces extrem de dificil si o adevarata provocare de la care cei mai multi se abat, insa trebuie inteles ca pentru diabetici ceea ce mananca le influenteaza si mai mult starea de sanatate in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

Nu este o problema legata numai de mentinerea unei greutati corporale in limite normale (chiar daca acest lucru este extrem de important in cazul persoanelor cu diabet), ci si un real ajutor in cazul celor care fac tratament cu medicamente sau insulina, fiind demonstrat faptul ca persoanele care respecta dieta recomandata de catre nutritionisti au nevoie de doze mai mici de ADO sau insulina.

Care sunt fructele permise in cazul diabeticilor

Multi pacienti cu diabet zaharat considera ca fructele fiind dulci cresc foarte mult glicemia si astfel le exclud din alimentatie. Acest lucru este o greseala deoarece fructele sunt alimente cu indice glicemic mic (indicele glicemic masoara cat de repede creste glicemia dupa ingestia unui aliment), lucru ce impune consumarea acestora, nutritionistii recomandand  2-4 portii de fructe pe zi. In principiu, toate fructele pot fi consumate, cu mentiunea ca bananele, strugurii, perele, prunele si toate fructele uscate contin o cantitate mai mare de zaharuri, aceasta insemnand ca pot fi consumate, insa rar si in cantitate mica.

Din clasa fructelor care pot fi consumate din abundenta fac parte merele, fructele de padure, avocado, capsunile, ciresele, caisele si piersicile, acestea fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si substante antioxidante.

Pacientul diabetic are voie sa manance paine?

Mitul conform caruia pacientii cu diabet trebuie sa renunte de tot la paine este gresit. O felie de paine are in medie 20 g si contine aproximativ 10 g de carbohidrati. Astfel, pacientul diabetic are voie sa manance 5 felii de paine pe zi (de preferat paine produsa cu faina integrala si nu din cea facuta din faina alba) repartizate astfel: 2 felii de dimineata, 2 felii la pranz si una seara. De asemenea, este recomandat de catre nutritionisti ca celor cu diabet sa nu le lipseasca din alimentatia zilnica 2-3 portii de cereale integrale acestea fiind o sursa excelenta de fibre (ajutorul de nadejde al unui tract gastro - intestinal sanatos).

Atentie la alegerea produselor din carne!

Proteinele de origine animala reprezinta o parte importanta in alimentatia pacientului diabetic. A nu se intelege din asta ca acestia au dezlegare la mezeluri si fripturi de dimineata la pranz si seara. Mezelurile trebuie sa devina o amintire iar in momentul in care va faceti lista de cumparaturi trebuie sa includeti in aceasta carnea de pui, curcan si peste si sa evitati achizitionarea celei de porc si de vita (datorita procentului ridicat de grasimi). Pacientul diabetic are un risc de doua ori mai mare de a se confrunta cu dislipidemia si implicit cu bolile cardiovasculare lucru ce impune consumarea produselor din carne slaba si prepararea acestora pe gratar sau la cuptor.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

4 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

de Elena-Alina Constantinescu 09 Ian 2017

In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. [detalii]

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

de Elena-Alina Constantinescu 06 Ian 2017

Nicotina, excesul de alcool, grasimile animale, zaharul, stresul si sedentarismul produc inflamatii in organism. Deoarece sistemul imunitar este slabit, apar multe probleme de sanatate, precum boli de inima, diabet, oboseala cronica, sindromul colonului iritabil. Zaharul stimuleaza secretia de insulina, facand ficatul sa produca trigliceride. Prea multe trigliceride sunt asociate atacului cerebral, bolilor de inima si obezitatii. [detalii]

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

de Elena-Alina Constantinescu 04 Ian 2017

Pastura, cunoscuta si sub denumirea de "painea albinelor" este polenul recoltat de albine, care sub influenta temperaturii, a umiditatii si a florei microbiene trece prin numeroase transformari biochimice si, dupa trei luni de fermentatie naturala, se transforma in acest produs natural. Pastura are aceleasi indicatii terapeutice ca si polenul, insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica. [detalii]

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

de Elena-Alina Constantinescu 21 Dec 2016

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub varsta de un an. [detalii]

Afectiuni care se pot ameliora prin aromaterapie

Afectiuni care se pot ameliora prin aromaterapie

de Elena-Alina Constantinescu 20 Dec 2016

Aromaterapia este mai mult decat o forma de relaxare, este o modalitatea de tratament sau de prevenire a bolilor prin folosirea uleiurilor esentiale. Ea poate reduce durerea si anxietatea si poate imbunatati memoria de scurta durata. De asemenea, cu ajutorul aromaterapiei se poate preveni caderea parului sau mancarimile produse de eczeme. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.