Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

de AlegeSanatos.ro 19 Iul 2012

Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat

Fie ca este vorba despre diabetul tip I sau II, fie ca sunteti sub tratament cu antidiabetice orale (ADO) sau cu insulina, trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentatiei.

Schimbarea obiceiurilor alimentare este un proces extrem de dificil si o adevarata provocare de la care cei mai multi se abat, insa trebuie inteles ca pentru diabetici ceea ce mananca le influenteaza si mai mult starea de sanatate in comparatie cu persoanele care nu au diabet.

Nu este o problema legata numai de mentinerea unei greutati corporale in limite normale (chiar daca acest lucru este extrem de important in cazul persoanelor cu diabet), ci si un real ajutor in cazul celor care fac tratament cu medicamente sau insulina, fiind demonstrat faptul ca persoanele care respecta dieta recomandata de catre nutritionisti au nevoie de doze mai mici de ADO sau insulina.

Care sunt fructele permise in cazul diabeticilor

Multi pacienti cu diabet zaharat considera ca fructele fiind dulci cresc foarte mult glicemia si astfel le exclud din alimentatie. Acest lucru este o greseala deoarece fructele sunt alimente cu indice glicemic mic (indicele glicemic masoara cat de repede creste glicemia dupa ingestia unui aliment), lucru ce impune consumarea acestora, nutritionistii recomandand  2-4 portii de fructe pe zi. In principiu, toate fructele pot fi consumate, cu mentiunea ca bananele, strugurii, perele, prunele si toate fructele uscate contin o cantitate mai mare de zaharuri, aceasta insemnand ca pot fi consumate, insa rar si in cantitate mica.

Din clasa fructelor care pot fi consumate din abundenta fac parte merele, fructele de padure, avocado, capsunile, ciresele, caisele si piersicile, acestea fiind o sursa importanta de vitamine, minerale si substante antioxidante.

Pacientul diabetic are voie sa manance paine?

Mitul conform caruia pacientii cu diabet trebuie sa renunte de tot la paine este gresit. O felie de paine are in medie 20 g si contine aproximativ 10 g de carbohidrati. Astfel, pacientul diabetic are voie sa manance 5 felii de paine pe zi (de preferat paine produsa cu faina integrala si nu din cea facuta din faina alba) repartizate astfel: 2 felii de dimineata, 2 felii la pranz si una seara. De asemenea, este recomandat de catre nutritionisti ca celor cu diabet sa nu le lipseasca din alimentatia zilnica 2-3 portii de cereale integrale acestea fiind o sursa excelenta de fibre (ajutorul de nadejde al unui tract gastro - intestinal sanatos).

Atentie la alegerea produselor din carne!

Proteinele de origine animala reprezinta o parte importanta in alimentatia pacientului diabetic. A nu se intelege din asta ca acestia au dezlegare la mezeluri si fripturi de dimineata la pranz si seara. Mezelurile trebuie sa devina o amintire iar in momentul in care va faceti lista de cumparaturi trebuie sa includeti in aceasta carnea de pui, curcan si peste si sa evitati achizitionarea celei de porc si de vita (datorita procentului ridicat de grasimi). Pacientul diabetic are un risc de doua ori mai mare de a se confrunta cu dislipidemia si implicit cu bolile cardiovasculare lucru ce impune consumarea produselor din carne slaba si prepararea acestora pe gratar sau la cuptor.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

5 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Alimentatia persoanei care sufera de diabet zaharat"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Deodorantele roll-on contin substante care perturba sistemul endocrin

Deodorantele roll-on contin substante care perturba sistemul endocrin

de Elena-Alina Constantinescu 23 Aug 2016

Asociatia Pro Consumatori (APC) a realizat un nou studiu in cadrul Campaniei nationale de informare si educare “Sa invatam sa gandim in termeni chimici”. In perioada 6 iulie - 10 iulie 2016 au fost achizitionate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on in vederea analizarii compozitiei chimice a acestora. [detalii]

Romania are nevoie de o actualizare constanta a listei de medicamente compensate si gratuite

Romania are nevoie de o actualizare constanta a listei de medicamente compensate si gratuite

de Elena-Alina Constantinescu 02 Aug 2016

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) considera ca introducerea a 21 de medicamente inovatoare pe lista de medicamente compensate si gratuite este un demers in beneficiul pacientilor romani care contribuie la reducerea decalajului dintre Romania si alte tari europene in ceea ce priveste accesul la tratamente de ultima generatie. [detalii]

21 de noi medicamente intra pe listele acordate compensat si gratuit

21 de noi medicamente intra pe listele acordate compensat si gratuit

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iul 2016

Inca 21 de noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul public de sanatate, 12 dintre acestea fiind medicamente prescrise prin Programul national de oncologie. Masura are scopul sa asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cat mai multi pacienti diagnosticati cu afectiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente. [detalii]

Turmericul distruge celulele canceroase

Turmericul distruge celulele canceroase

de Elena-Alina Constantinescu 27 Iul 2016

Stim faptul ca turmericul are proprietati antioxidante, anti-inflamatorii, antivirale, anticancerigene si nu numai! Astazi va spunem cum putem preveni cancerul cu turmeric, condiment indian pe care il mai gasim si sub denumirea de curcuma. [detalii]

Bacteria Clostridium Difficile, un pericol pentru sanatatea noastra

Bacteria Clostridium Difficile, un pericol pentru sanatatea noastra

de Elena-Alina Constantinescu 08 Iul 2016

Dupa administrarea de antibiotice, flora intestinala se reduce si astfel se creeaza conditii favorabile pentru multiplicarea bacteriei Clostridium difficile. Aceasta elibereaza toxine ce afecteaza colonul. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.