Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian

de AlegeSanatos.ro 27 Mar 2019

Tags: bauturi fierbinti cafea fierbinte ceai fierbinte cancer cancer esofagian


Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian

Multi dintre noi ne incepem ziua cu o bautura calda, in special ceai sau cafea, insa un nou studiu arata ca acest lucru creste riscurile de cancer esofagian.

Cercetatorii au descoperit ca indivizii care consuma zilnic circa 700 de mililitri (doua cani foarte mari) de ceai cu o temperatura de peste 60 de grade au un risc de 90% mai mare de cancer esofagian comparativ cu cei care beau mai putin ceai si la temperaturi mai mici.

"Multi oameni prefera sa bea ceai, cafea si alte bauturi fierbiinti. Potrivit raportului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creste riscul de cancer esofagian si, de aceea, este recomandabil sa astepte pâna bauturile fierbinti se mai racesc, inainte sa le ingereze", a afirmat dr. Farhad Islam, de la Societatea de Cancer Americana si conducatorul studiului publicat in 20 martie in International Journal of Cancer. 
 
Cercetari anterioare au aratat legatura dintre consumul de ceai fierbinte si cancerul esofagian, insa noul studiu este primul care indica care este temperatura ce mareste riscul de aparitie a acestei boli, potrivit CNN.
 
Cancerul esofagian este al optulea cel mai raspândit cancer din lume si este deseori fatal, omorând aproximativ 400.000 de oameni in fiecare an, potrivit Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului. Cauzele frecvente ale acestei boli sunt leziunile la nivelul esofagului ca urmare a fumatului, alcoolului, refluxului gastric si, in urma noii cercetari, bauturilor fierbinti.
 
Esofagul este un tub lung prin care alimentele si lichidele ajung in stomac.
 
Studiul a fost realizat pe 50.045 de persoane din Golestan, o provincie din nord-estul Iranului. Subiectii, cu vârste cuprinse intre 40 si 75 de ani, au fost monitorizati in parte pe o perioada de minim 10 ani, incepând din 2004. in intervalul 2004 -2017, cercetatorii au identificat 317 cazuri noi de cancer esofagian.
 
Autorii afirma ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a arata cu exactitate de ce consumul de ceai fierbinte este asociat cu un risc ridicat de cancer esofagian.
 
Potrivit lui Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala, care nu a fost implicat in cercetare, valoarea temperaturii este cel mai probabil cauza, si nu tipul de bautura.
 
In SUA si Europa, ceaiul este rar consumat la temperaturi de peste 65 de grade Celsius, dar in Rusia, Iran, Turcia si America de Sud este o obisnuinta ceaiului fierbinte si foarte fierbinte.
 




Spune-ne opinia ta despre
"Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian"

8 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce se intampla daca dormi mai putin de 6 ore pe noapte

Ce se intampla daca dormi mai putin de 6 ore pe noapte

de Raluca Garbea 14 Iun 2019

Lipsa somnului iti afecteaza sanatatea organismului. [detalii]

Cum sa faci fata unei migrene

Cum sa faci fata unei migrene

de Raluca Garbea 06 Iun 2019

Migrena este o suferinta cronica, care se caracterizeaza prin dureri de cap. Descopera in articol cum sa faci fata cu succes unei migrene! [detalii]

De ce stresul de la locul de munca este periculos pentru sanatate

De ce stresul de la locul de munca este periculos pentru sanatate

de Raluca Garbea 24 Mai 2019

Locul de munca poate fi principalul factor declansator al stresului, conform unui studiu recent. Putine persoane realizeaza cat de periculos este acest stres. [detalii]

Ceai negru - Care pot fi efectele secundare?

Ceai negru - Care pot fi efectele secundare?

de Raluca Garbea 15 Mai 2019

Ceaiul negru se numara printre cele mai populare bauturi din lume, datorita beneficiilor pe care le ofera pentru sanatatea organismului. [detalii]

Vitiligo - Cauze si simptome

Vitiligo - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 14 Mai 2019

Vitiligo este o afectiune care provoaca distrugerea sau slabirea melanocitelor, adica acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la pierderea sau oprirea producerii pigmentului si la aparitia de pete albe pe suprafata pielii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016