Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?

de Elena-Alina Constantinescu 16 Sep 2014

Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Un nou studiu da peste cap tot ceea ce stiai despre bolile cardiovasculare: se pare ca nu sarea, ci zaharul este adevaratul inimic al sanatatii.

Cercetatorii din New York si Kansas au realizat un studiu la care au participat 8.670 de francezi adulti si au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala, informeaza Mediafax.

Mai multe studii realizate pe scara larga au sugerat ca zaharul si nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Astfel, populatia trebuie avertizata sa reduca aportul de zahar pentru controlarea tensiunii arteriale.

De ce zaharul este mai periculos decat sarea?

Explicatia este urmatoarea: nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Din cauza unei cantitati mari de zahar organismul produce mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

Astfel, cu cat vei consuma mai mult zahar cu atat vei avea o tensiune arteriala mai ridicata. Iar daca nu este controlata, pot sa dezvolti afectiuni la nivelul inimii.

Totodata, expertii in nutritie spun ca este important sa consumam mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25%, noteaza sursa citata.

Unii cercetatori contrazic parerile specialistilor americani care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

" O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare", spune DiNicolantonio.

Riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate. "Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc  pentru multe maladii", spune medicul cardiolog Aseem Malhotra.

In Marea Britanie un adult consuma, in medie, 15 lingurite de zahar, din cauza cantitatilor importante care se gasesc in sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvisuri si mancaruri semipreparate.

Este necesar sa cunoasteti ca glucoza, zaharoza, lactoza, fructoza, maltoza, siropul de malt, melasa si dextroza sunt toate denumiri de zaharuri.  Si, dupa cum bine stiti, zaharurile favorizeaza obezitatea si diabetul.

Atfel, potritivit nutritionistilor britanici, femeile ar trebui sa consume maximum sase lingurite de zahar, iar barbatii sapte-opt lingurite, zilnic.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

3 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.