Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?

de Elena-Alina Constantinescu 16 Sep 2014

Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Un nou studiu da peste cap tot ceea ce stiai despre bolile cardiovasculare: se pare ca nu sarea, ci zaharul este adevaratul inimic al sanatatii.

Cercetatorii din New York si Kansas au realizat un studiu la care au participat 8.670 de francezi adulti si au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala, informeaza Mediafax.

Mai multe studii realizate pe scara larga au sugerat ca zaharul si nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Astfel, populatia trebuie avertizata sa reduca aportul de zahar pentru controlarea tensiunii arteriale.

De ce zaharul este mai periculos decat sarea?

Explicatia este urmatoarea: nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Din cauza unei cantitati mari de zahar organismul produce mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

Astfel, cu cat vei consuma mai mult zahar cu atat vei avea o tensiune arteriala mai ridicata. Iar daca nu este controlata, pot sa dezvolti afectiuni la nivelul inimii.

Totodata, expertii in nutritie spun ca este important sa consumam mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25%, noteaza sursa citata.

Unii cercetatori contrazic parerile specialistilor americani care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

" O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare", spune DiNicolantonio.

Riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate. "Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc  pentru multe maladii", spune medicul cardiolog Aseem Malhotra.

In Marea Britanie un adult consuma, in medie, 15 lingurite de zahar, din cauza cantitatilor importante care se gasesc in sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvisuri si mancaruri semipreparate.

Este necesar sa cunoasteti ca glucoza, zaharoza, lactoza, fructoza, maltoza, siropul de malt, melasa si dextroza sunt toate denumiri de zaharuri.  Si, dupa cum bine stiti, zaharurile favorizeaza obezitatea si diabetul.

Atfel, potritivit nutritionistilor britanici, femeile ar trebui sa consume maximum sase lingurite de zahar, iar barbatii sapte-opt lingurite, zilnic.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

10 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Ian 2017

Veste buna pentru pacientii romani! La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. [detalii]

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

de Elena-Alina Constantinescu 09 Ian 2017

In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. [detalii]

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

de Elena-Alina Constantinescu 06 Ian 2017

Nicotina, excesul de alcool, grasimile animale, zaharul, stresul si sedentarismul produc inflamatii in organism. Deoarece sistemul imunitar este slabit, apar multe probleme de sanatate, precum boli de inima, diabet, oboseala cronica, sindromul colonului iritabil. Zaharul stimuleaza secretia de insulina, facand ficatul sa produca trigliceride. Prea multe trigliceride sunt asociate atacului cerebral, bolilor de inima si obezitatii. [detalii]

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

de Elena-Alina Constantinescu 04 Ian 2017

Pastura, cunoscuta si sub denumirea de "painea albinelor" este polenul recoltat de albine, care sub influenta temperaturii, a umiditatii si a florei microbiene trece prin numeroase transformari biochimice si, dupa trei luni de fermentatie naturala, se transforma in acest produs natural. Pastura are aceleasi indicatii terapeutice ca si polenul, insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica. [detalii]

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

de Elena-Alina Constantinescu 21 Dec 2016

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub varsta de un an. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.