Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?

de Elena-Alina Constantinescu 16 Sep 2014

Tags: boli de inima boli cardiovasculare sare zahar hipertensiune arteriala obezitate boli cardiace


Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Un nou studiu da peste cap tot ceea ce stiai despre bolile cardiovasculare: se pare ca nu sarea, ci zaharul este adevaratul inimic al sanatatii.

Cercetatorii din New York si Kansas au realizat un studiu la care au participat 8.670 de francezi adulti si au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala, informeaza Mediafax.

Mai multe studii realizate pe scara larga au sugerat ca zaharul si nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Specialistii sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Astfel, populatia trebuie avertizata sa reduca aportul de zahar pentru controlarea tensiunii arteriale.

De ce zaharul este mai periculos decat sarea?

Explicatia este urmatoarea: nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Din cauza unei cantitati mari de zahar organismul produce mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.

Astfel, cu cat vei consuma mai mult zahar cu atat vei avea o tensiune arteriala mai ridicata. Iar daca nu este controlata, pot sa dezvolti afectiuni la nivelul inimii.

Totodata, expertii in nutritie spun ca este important sa consumam mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25%, noteaza sursa citata.

Unii cercetatori contrazic parerile specialistilor americani care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

" O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate si bogate in zaharuri, crescand astfel riscul de diabet, obezitate si boli cardiovasculare", spune DiNicolantonio.

Riscurile ridicate ale consumului de zahar asupra sanatatii au fost subestimate. "Stim ca zaharul nu contine niciun nutrient si avem tot mai multe dovezi ca este un factor de risc  pentru multe maladii", spune medicul cardiolog Aseem Malhotra.

In Marea Britanie un adult consuma, in medie, 15 lingurite de zahar, din cauza cantitatilor importante care se gasesc in sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvisuri si mancaruri semipreparate.

Este necesar sa cunoasteti ca glucoza, zaharoza, lactoza, fructoza, maltoza, siropul de malt, melasa si dextroza sunt toate denumiri de zaharuri.  Si, dupa cum bine stiti, zaharurile favorizeaza obezitatea si diabetul.

Atfel, potritivit nutritionistilor britanici, femeile ar trebui sa consume maximum sase lingurite de zahar, iar barbatii sapte-opt lingurite, zilnic.




Spune-ne opinia ta despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

5 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

lili lili @ 16 Feb 2017
"Ora 7 tensiune 127 prajitura, ora 9, 149 puls 60."

Spune-ne opinia ta despre
"Boli de inima: stiai ca zaharul este mai periculos decat sarea?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

de Raluca Garbea 01 Nov 2018

Atacul de panica este o stare de frica sau de anxietate ce apare brusc. [detalii]

Boala lui Addison - Cauze si simptome

Boala lui Addison - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 24 Oct 2018

Boala lui Addison este legata de hormoni, fiind considerata o afectiune endocrina, iar oamenii diagnosticati cu aceasta boala pot duce, in mare masura, o viata normala. [detalii]

Dureri abdominale: Cauze si simptome

Dureri abdominale: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 09 Oct 2018

Durerile abdominale sunt cunoscute sub diferite denumiri - dureri de stomac sau crampe abdominale. [detalii]

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

de Raluca Garbea 02 Oct 2018

Consumat cu moderatie, alcoolul nu dauneaza sanatatii. Totusi, daca ajungi la dependenta, alcoolul are efecte grave asupra organismului. [detalii]

Alergie la porumb - Cauze si simptome

Alergie la porumb - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Ca in cazul oricarei alte alergii, alergia la porumb reprezinta o reactie a organismului la proteinele gasite in porumb. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016