Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

de AlegeSanatos.ro 07 Mar 2013

Tags: glicemie mare glicemie diabett diabet zaharat indice glicemic


Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

Tot mai multa lume, de la medici, pacienti la persoanele interesate de o nutritie sanatoasa, vorbeste in prezent de indicele glicemic (IG) ca despre un parametru important atunci cand se face referire la alimente. Acest indicator reorezinta o masura a vitezei cu care creste glicemia dupa consumul unui anumit tip de aliment.

Insa nivelul glicemiei poate varia considerabil in functiei de ceea ce mancam. Indicele glicemic estimeaza cat de mult glicemia unei persoane dupa ingerarea unui gram de carbohidrati dintr-un aliment, coparativ cu un gram de glucoza pura (aceasta are IG 100). Alimentele cu hidrati de carbon, care elibereaza rapid glucoza in timpul digestiei si permit  absobtia ei in timp redus in sange, tind sa aiba un indice glicemic crescut. Altele, care se desfac mai lent si elibereaza glucoza treptat, tind sa aiba un indice glicemic redus.
 
IG sczaut mentine glicemia constanta

Acest concept a fost introdus in medicina si nutritie pornind de la pacientii cu diabet zaharat si de la nevoia de a alege pentru acestia hrana potrivita, dar cu efecte minime asupra glicemiei. Astfel, alimentele se clasifica in functie de IG:
Alimente cu indice glicemic scazut, sub 55: fasolea, lintea, soia, migdalele, alunele, nucile, semintele de dovleac, de flaorea-soarelui, susanul, cerealele integrale – orz, ovaz, secara, legumele, fructele, cum suntpiersicile, capsunele, mango.
Mai exact, un produs cu IG redus elibereaza glucoza lent si constant, marind putin, dar prelungit valoarea glicemiei.
 
Alimente cu indice glicemic mediu, intre 56 si 69:
Faina integrala, orezul balsamic, („parfumat”), cartoful, bananele, sucurile de fructe, strugurii, prunele, inghetata.
 
Alimentele cu indice glicemic crescut, peste 70:
Painea alba, orezul alb, fulgii de proumb, produsele de patiserie si cofetarie, zaharul, bauturile dulci, pastele. Un produs cu IG crescut determina o crestere rapida a nivelului glicemic, fiind indicat in hipoglicemii sau perioada de refacere dupa efortul fizic.
 
Dieta bogata in grasimi, factor de risc pentru ateroscleroza
Glicemia crescuta brusc dupa ingestia unui aliment cu indice glicemic peste 70 asigura un nivel energetic crescut pentru 15-30 de minute, dar duce la aparitia unui proces de oxidare (imbatranire), cu efecte predominant vasculare (ateroscleroza). Iata de ce si pentru pacientii cu diabet este atat de importanta monitorizarea glicemiei nu doar pe nemancatea ci si dupa mese.




Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

6 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum influenteaza cainii starea de sanatate a copiilor mici

Cum influenteaza cainii starea de sanatate a copiilor mici

de Laura Galescu 22 Ian 2018

Este bine sau nu sa existe in casa animale de companie atunci cand ai copil mic? Aceasta-i intrebarea controversata. Studiile arata ca riscul de aparitie a astmului in cazul copiilor scade daca acestia cresc in aceeasi casa cu un catel pe post de animal de companie. Totusi, nu acelasi lucru este valabil atunci cand animalul de companie este o pisica. [detalii]

5 semne ca o persoana sufera de anorexie

5 semne ca o persoana sufera de anorexie

de Raluca Garbea 22 Ian 2018

Nu este un secret faptul ca anorexia duce la o greutate corporala extrem de scazuta, insa celelalte indicii ale bolii sunt mult mai subtile. [detalii]

Cum identifici si tratezi deficienta de vitamina E

Cum identifici si tratezi deficienta de vitamina E

de Raluca Garbea 09 Ian 2018

Vitamina E este o vitamina liposolubila, pe care organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. [detalii]

Ce legatura exista intre cancerul de san si scaderea in greutate. Avertismentul expertilor

Ce legatura exista intre cancerul de san si scaderea in greutate. Avertismentul expertilor

de Laura Galescu 31 Dec 2017

Potrivit unul studiu recent, pierderea in greutate poate ajuta femeile sa isi diminueze riscul de dezvoltare a cancerului de san cu pana la o treime. [detalii]

Ce sa faci atunci cand ai febra

Ce sa faci atunci cand ai febra

de Raluca Garbea 11 Dec 2017

Cunoscuta si sub numele de hiperpirexie sau raspuns febril, febra reprezinta un simptom medical intalnit des care descrie o crestere a temperaturii interne a corpului deasupra nivelului normal. Mai exact, febra este o crestere a temperaturii corpului cu 1-2 grade deasupra punctului de termoreglare. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit