Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

de AlegeSanatos.ro 07 Mar 2013

Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

Tot mai multa lume, de la medici, pacienti la persoanele interesate de o nutritie sanatoasa, vorbeste in prezent de indicele glicemic (IG) ca despre un parametru important atunci cand se face referire la alimente. Acest indicator reorezinta o masura a vitezei cu care creste glicemia dupa consumul unui anumit tip de aliment.

Insa nivelul glicemiei poate varia considerabil in functiei de ceea ce mancam. Indicele glicemic estimeaza cat de mult glicemia unei persoane dupa ingerarea unui gram de carbohidrati dintr-un aliment, coparativ cu un gram de glucoza pura (aceasta are IG 100). Alimentele cu hidrati de carbon, care elibereaza rapid glucoza in timpul digestiei si permit  absobtia ei in timp redus in sange, tind sa aiba un indice glicemic crescut. Altele, care se desfac mai lent si elibereaza glucoza treptat, tind sa aiba un indice glicemic redus.
 
IG sczaut mentine glicemia constanta

Acest concept a fost introdus in medicina si nutritie pornind de la pacientii cu diabet zaharat si de la nevoia de a alege pentru acestia hrana potrivita, dar cu efecte minime asupra glicemiei. Astfel, alimentele se clasifica in functie de IG:
Alimente cu indice glicemic scazut, sub 55: fasolea, lintea, soia, migdalele, alunele, nucile, semintele de dovleac, de flaorea-soarelui, susanul, cerealele integrale – orz, ovaz, secara, legumele, fructele, cum suntpiersicile, capsunele, mango.
Mai exact, un produs cu IG redus elibereaza glucoza lent si constant, marind putin, dar prelungit valoarea glicemiei.
 
Alimente cu indice glicemic mediu, intre 56 si 69:
Faina integrala, orezul balsamic, („parfumat”), cartoful, bananele, sucurile de fructe, strugurii, prunele, inghetata.
 
Alimentele cu indice glicemic crescut, peste 70:
Painea alba, orezul alb, fulgii de proumb, produsele de patiserie si cofetarie, zaharul, bauturile dulci, pastele. Un produs cu IG crescut determina o crestere rapida a nivelului glicemic, fiind indicat in hipoglicemii sau perioada de refacere dupa efortul fizic.
 
Dieta bogata in grasimi, factor de risc pentru ateroscleroza
Glicemia crescuta brusc dupa ingestia unui aliment cu indice glicemic peste 70 asigura un nivel energetic crescut pentru 15-30 de minute, dar duce la aparitia unui proces de oxidare (imbatranire), cu efecte predominant vasculare (ateroscleroza). Iata de ce si pentru pacientii cu diabet este atat de importanta monitorizarea glicemiei nu doar pe nemancatea ci si dupa mese.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

10 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.