Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

de AlegeSanatos.ro 07 Mar 2013

Tags: glicemie mare glicemie diabett diabet zaharat indice glicemic


Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

Tot mai multa lume, de la medici, pacienti la persoanele interesate de o nutritie sanatoasa, vorbeste in prezent de indicele glicemic (IG) ca despre un parametru important atunci cand se face referire la alimente. Acest indicator reorezinta o masura a vitezei cu care creste glicemia dupa consumul unui anumit tip de aliment.

Insa nivelul glicemiei poate varia considerabil in functiei de ceea ce mancam. Indicele glicemic estimeaza cat de mult glicemia unei persoane dupa ingerarea unui gram de carbohidrati dintr-un aliment, coparativ cu un gram de glucoza pura (aceasta are IG 100). Alimentele cu hidrati de carbon, care elibereaza rapid glucoza in timpul digestiei si permit  absobtia ei in timp redus in sange, tind sa aiba un indice glicemic crescut. Altele, care se desfac mai lent si elibereaza glucoza treptat, tind sa aiba un indice glicemic redus.
 
IG sczaut mentine glicemia constanta

Acest concept a fost introdus in medicina si nutritie pornind de la pacientii cu diabet zaharat si de la nevoia de a alege pentru acestia hrana potrivita, dar cu efecte minime asupra glicemiei. Astfel, alimentele se clasifica in functie de IG:
Alimente cu indice glicemic scazut, sub 55: fasolea, lintea, soia, migdalele, alunele, nucile, semintele de dovleac, de flaorea-soarelui, susanul, cerealele integrale – orz, ovaz, secara, legumele, fructele, cum suntpiersicile, capsunele, mango.
Mai exact, un produs cu IG redus elibereaza glucoza lent si constant, marind putin, dar prelungit valoarea glicemiei.
 
Alimente cu indice glicemic mediu, intre 56 si 69:
Faina integrala, orezul balsamic, („parfumat”), cartoful, bananele, sucurile de fructe, strugurii, prunele, inghetata.
 
Alimentele cu indice glicemic crescut, peste 70:
Painea alba, orezul alb, fulgii de proumb, produsele de patiserie si cofetarie, zaharul, bauturile dulci, pastele. Un produs cu IG crescut determina o crestere rapida a nivelului glicemic, fiind indicat in hipoglicemii sau perioada de refacere dupa efortul fizic.
 
Dieta bogata in grasimi, factor de risc pentru ateroscleroza
Glicemia crescuta brusc dupa ingestia unui aliment cu indice glicemic peste 70 asigura un nivel energetic crescut pentru 15-30 de minute, dar duce la aparitia unui proces de oxidare (imbatranire), cu efecte predominant vasculare (ateroscleroza). Iata de ce si pentru pacientii cu diabet este atat de importanta monitorizarea glicemiei nu doar pe nemancatea ci si dupa mese.




Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

7 + 10 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Consumul de oua provoaca boli cardiovasculare? Ce au descoperit cercetatorii

Consumul de oua provoaca boli cardiovasculare? Ce au descoperit cercetatorii

de Laura Galescu 15 Mai 2018

Este consumul de oua periculos pentru inima? Cercetatorii de la Universitatea Sydney si-au propus sa clarifice acest aspect, iar dupa cum arata un nou studiu, consumul de pana la 12 oua pe saptamana timp de un an, nu a crescut factorii de risc cardiovascular la persoanele cu diabet pre-diabet si diabet zaharat de tip 2. [detalii]

Cum poti scapa de senzatia de balonare?

Cum poti scapa de senzatia de balonare?

de Raluca Garbea 10 Mai 2018

Toti ne-am confruntat macar o data in viata cu senzatia de balonare, un disconfort care ne da planurile peste cap. [detalii]

De ce iti cade parul? Cele mai importante cauze

De ce iti cade parul? Cele mai importante cauze

de Laura Galescu 10 Mai 2018

Ai ales sa iti tunzi parul fiindca iti cade tot timpul? Afla care sunt principalele cauze si ia masuri ca sa rezolvi problema. [detalii]

3 obiceiuri care iti afecteaza creierul

3 obiceiuri care iti afecteaza creierul

de Raluca Garbea 07 Mai 2018

Asemenea celorlalte organe ale corpului uman, creierul poate fi afectat de diversi factori. Exista cateva obiceiuri zilnice care pot dauna sanatatii creierului, fara macar sa ne dam seama. [detalii]

Care sunt alimentele care provoaca alergii?

Care sunt alimentele care provoaca alergii?

de Raluca Garbea 03 Mai 2018

Potrivit specialistilor, alergiile alimentare reprezinta una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit