Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

de AlegeSanatos.ro 07 Mar 2013

Tags: glicemie mare glicemie diabett diabet zaharat indice glicemic


Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?

Tot mai multa lume, de la medici, pacienti la persoanele interesate de o nutritie sanatoasa, vorbeste in prezent de indicele glicemic (IG) ca despre un parametru important atunci cand se face referire la alimente. Acest indicator reorezinta o masura a vitezei cu care creste glicemia dupa consumul unui anumit tip de aliment.

Insa nivelul glicemiei poate varia considerabil in functiei de ceea ce mancam. Indicele glicemic estimeaza cat de mult glicemia unei persoane dupa ingerarea unui gram de carbohidrati dintr-un aliment, coparativ cu un gram de glucoza pura (aceasta are IG 100). Alimentele cu hidrati de carbon, care elibereaza rapid glucoza in timpul digestiei si permit  absobtia ei in timp redus in sange, tind sa aiba un indice glicemic crescut. Altele, care se desfac mai lent si elibereaza glucoza treptat, tind sa aiba un indice glicemic redus.
 
IG sczaut mentine glicemia constanta

Acest concept a fost introdus in medicina si nutritie pornind de la pacientii cu diabet zaharat si de la nevoia de a alege pentru acestia hrana potrivita, dar cu efecte minime asupra glicemiei. Astfel, alimentele se clasifica in functie de IG:
Alimente cu indice glicemic scazut, sub 55: fasolea, lintea, soia, migdalele, alunele, nucile, semintele de dovleac, de flaorea-soarelui, susanul, cerealele integrale – orz, ovaz, secara, legumele, fructele, cum suntpiersicile, capsunele, mango.
Mai exact, un produs cu IG redus elibereaza glucoza lent si constant, marind putin, dar prelungit valoarea glicemiei.
 
Alimente cu indice glicemic mediu, intre 56 si 69:
Faina integrala, orezul balsamic, („parfumat”), cartoful, bananele, sucurile de fructe, strugurii, prunele, inghetata.
 
Alimentele cu indice glicemic crescut, peste 70:
Painea alba, orezul alb, fulgii de proumb, produsele de patiserie si cofetarie, zaharul, bauturile dulci, pastele. Un produs cu IG crescut determina o crestere rapida a nivelului glicemic, fiind indicat in hipoglicemii sau perioada de refacere dupa efortul fizic.
 
Dieta bogata in grasimi, factor de risc pentru ateroscleroza
Glicemia crescuta brusc dupa ingestia unui aliment cu indice glicemic peste 70 asigura un nivel energetic crescut pentru 15-30 de minute, dar duce la aparitia unui proces de oxidare (imbatranire), cu efecte predominant vasculare (ateroscleroza). Iata de ce si pentru pacientii cu diabet este atat de importanta monitorizarea glicemiei nu doar pe nemancatea ci si dupa mese.




Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

9 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cat de important este indicele glicemic pentru sanatate?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

6 mituri despre depresie

6 mituri despre depresie

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Depresia este una dintre cele mai intalnite afectiuni din intreaga lume, astfel ca au aparut o multime de mituri despre aceasta. Ca sa stii ce informatii sunt adevarate si care nu, trebuie sa citesti randurile urmatoare. [detalii]

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Pentru a-ti mentine sanatatea ochilor nu este suficient sa faci din cand in cand un control oftalmologic, ci trebuie sa acorzi atentie si obiceiurilor de zi cu zi. Iata 6 lucruri care iti pot crea probleme oculare de-a lungul timpului! [detalii]

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

de Viorica Ghinea 03 Aug 2017

Studiille de specialitate arata ca exista o legatura stransa intre consumul de alcool si dezvoltarea cancerului la san. Raportul demonstreaza faptul ca este suficient sa consumi un singur pahar de alcool pe zi pentru a te expune riscului de a face cancer mamar. Citeste toate informatiile despre acest studiu si afla cum poti preveni aceasta afectiune nemiloasa! [detalii]

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iul 2017

Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecventa la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive. [detalii]

Cum recunoastem un accident vascular cerebral

Cum recunoastem un accident vascular cerebral

de Elena-Alina Constantinescu 27 Iul 2017

Hipertensiunea arteriala, sedentarismul, dieta dezechilibrata, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat si diversi factori psiho-sociali sunt pricipalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole