Cat de periculos este telefonul mobil? Rezultatele unui studiu desfasurat pe o perioada de 10 ani
de Laura Galescu 06 Feb 2018
Tags: radiatii telefon mobil telefon mobil
Institutul National de Sanatate (NIH) din SUA a prezentat recent rezultatele unui studiu in valoare de 25 de milioane de dolari privind efectele expunerii animalelor la radiatiile telefoanelor mobile. Totusi, rezultatele nu sunt la fel de concludente si in cazul oamenilor.
Rezultatele unuia dintre cele mai complexe studii din aceasta categorie sunt amestecate, in unele cazuri animalele au prezentat un risc crescut de dezvoltare a tumorilor sau a distrugerii tesuturilor ori ADN-ului, insa in alte cazuri nu au fost observate simptome ale vreunei afectiuni.
Conform Science Alert, John Bucher, cercetator implicat in cadrul studiului desfasurat pe o perioada de 10 ani a prezentat rezultatele studiului in cadrul unei conferinte. Avand in vedere inexistenta unui tipar si faptul ca subiectii au fost soareci nu oameni, rezultatele nu pot fi extrapolate si la oameni, afirma Bucher.
In cadrul studiului realizat de Programul National de Toxicologie din SUA au fost testate 3.000 de animale si este considerata cea mai ampla cercetare de acest tip privind efectele radiatiilor asupra soarecilor. Impactul telefoanelor mobile asupra sanatatii oamenilor a fost dezbatut timp de ani de zile. in cadrul noului studiu, cele mai importante efecte au fost detectate in cazul masculilor care au dezvoltat tumori in zona nervilor din jurul inimii. De asemenea, specialistii au descoperit degradarea tesutului cardiac atat la femele, cat si la masculi.
Daca rezultatele vor fi confirmate, Bucher afirma ca acest tip de radiatii pare sa fie un carcinogen ''slab''. in cadrul cercetarii, soarecii au fost amplasati in camere speciale unde au fost expuse unui nivel de radiatii similar cu cel emis de telefoanele 2G si 3G, timp de noua ore pe zi.
Rezultatele au sugerat o usoara degradare a ADN-ului si a tesutului, insa ''nu intelegem suficient de bine pentru a explica semnificatia biologica''.
Nota articol: 3.78 din 5 (9 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 28 Nov 2019
Bolile cardiovasculare includ o mare varietate de afectiuni: malformatii cardiace congenitale, ateroscleroza (depunere de grasimi pe vasele de sange), aritmii (tulburari de ritm). Netratate, acestea pot duce la complicatii grave, precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard sau tromboembolismul, care cresc riscul de deces. Din fericire, evolutia in domeniul medical permite tratarea bolilor cardiovasculare prin metode interventionale (minim-invazive). [detalii]
de AlegeSanatos.ro 31 Oct 2019
Hemangiomul este o tumora necanceroasa (benigna) care apare la nivelul tegumentului (pe piele). Afectiunea apare in primele luni de viata sau poate fi prezenta inca de la nastere. In cele mai multe cazuri, tumora dispare odata cu inaintarea in varsta, insa exista si cazuri complicate de hemangiom, care necesita tratament. Sa aflam mai multe despre aceasta afectiune! [detalii]
de Raluca Garbea 28 Iun 2019
Alergia alimentara este una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. Descopera in articol ce alimente pot duce la alergii! [detalii]
de Raluca Garbea 21 Aug 2019
Daca ti se rup usor unghiile, trebuie sa le protejezi cand folosesti produse de curatare, sa nu le rozi si sa le hidratezi cu ajutorul unei lotiuni speciale. Descopera in articol care sunt principalele cauze care duc la ruperea unghiilor. [detalii]
de Raluca Garbea 14 Iun 2019
Lipsa somnului iti afecteaza sanatatea organismului. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site