Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce este Aflatoxina?

de Laura Voica 11 Apr 2014

Tags: aflatoxina toxicitate aflatoxina


Ce este Aflatoxina?

Aflatoxina este un tip de micotoxina produsa de mucegaiurile Aspergillus. Aflatoxina este probabil cea mai cunoscuta si cea mai cercetata micotoxina. Acest lucru se datoreaza faptului ca aflatoxinele sunt foarte toxice si cancerigene.

Simptomele aflatoxinei
Cat de rau este afectata o persoana de aflatoxina depinde de mai multe lucruri, cum ar fi varsta persoanei, sexul, nivelul de expunere, durata expunerii, sanatate, sistemul imunitar, dieta si factori de mediu.

Exista doua moduri principale in care oamenii sunt expusi de obicei la aflatoxine. Primul este atunci cand cineva ingera o cantitate mare de aflatoxine intr-un timp foarte scurt. Acest lucru poate provoca:

  •  leziuni hepatice
  • cancer la ficat
  • debilitate mintala
  • durere abdominala
  • varsaturi
  • convulsii
  • edem
  • edemul pulmonar
  • hemoragie
  • perturbarea digestiei, absorbtiei sau a metabolismului
  • coma
  • moarte
Un alt mod in care oamenii sufera intoxicatii cu aflatoxina este de a ingera cantitati mici de aflatoxine pe o perioada lunga de timp. Acest lucru s-ar putea intampla daca dieta unei persoane contine o cantitate mica de aflatoxine, de exemplu.

Toxicitatea aflatoxinei
Aflatoxina este toxica pentru oameni si chiar mai toxica pentru animale. De asemenea, aceasta provoaca cancer la om si animale. Se crede ca un consum ridicat de legume cum ar fi morcovi si telina reduce efectele cancerigene ale aflatoxinei.

Intoxicatiile cu aflatoxina
Termenul tehnic pentru otravirea cu aflatoxina este aflatoxicoza. Acest lucru se intampla, de obicei, de la consumul de alimente contaminate cu aflatoxina.

Aflatoxicoza nu este contagioasa si medicamentele si antibioticele prea putin ajuta. Aflatoxicoza dauneaza ficatului mai mult decat oricarui alt organ. Aflatoxina afecteaza, de asemenea, sistemul imunitar.

Tipuri de aflatoxina
Exista trei tipuri principale de aflatoxina:

- Aflatoxine B: Acest grup include aflatoxinele B1 si B2. Aflatoxina B1 este cea mai frecventa precum si cele mai toxice si cancerigene.
- Aflatoxine G: Acest grup include G1 si aflatoxina G2
- Aflatoxine M: Acest grup include aflatoxine M1 si M2. Aceste aflatoxinele sunt produse metabolice care se gasesc in urina si laptele produs de animale care au fost hranite cu aflatoxine.

Aspergillus si productia de aflatoxina
Aflatoxinele sunt produse de speciile Aspergillus. Mucegaiurile Aspergillus cresc mai ales pe culturi, cum ar fi cerealele si nucile. In conditii adecvate, Aspergillus creste de multe ori pe cereale inainte de a fi recoltate. Dar poate creste, de asemenea, si dupa recolta cerealelor, daca acestea sunt depozitate in conditii umede.

Aspergillus creste, de asemenea, in sol, fan si in vegetatia in descompunere. Cele mai bune conditii pentru dezvolarea mucegaiului Aspergillus pe materiale organice este atunci cand temperatura este calda si iar materialul are un nivel ridicat de umiditate ( 7 % sau mai mult ).

Aflatoxina in alimentatie
Organizatia Americana de Agricultura si Alimentatie estimeaza ca 25 % din culturile alimentare din lume sunt afectate de micotoxine. Dintre aceste micotoxine, aflatoxinele reprezinta cea mai mare problema.

Porumbul, semintele de bumbac si arahidele sunt culturile cele mai expuse riscului de a fi contaminate cu aflatoxine. Aspergillus, de asemenea, se dezvolta de obicei pe fasole, orez, nuci si grau.

In cazul in care furajele animalele sunt contaminate cu aflatoxine, atunci micotoxinele pot ajunge in lapte, oua si carne.

Nivelurile aflatoxinelor in alimentatie
Aflatoxine se gasesc peste tot in lume. Cu toate acestea reprezinta o problema majora in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare decat sunt in tarile dezvoltate.

Tarile dezvoltate interzic nivelurile ridicate de aflatoxina din alimente. De exemplu, Statele Unite ale Americii limiteaza nivelul de aflatoxine la sub 20 de parti pe miliard in alimente si precizeaza ca aflatoxinele M trebuie sa fie sub 0,5 parti pe miliard, in lapte.

Procese chimice sunt folosite pentru a elimina aflatoxinele in produsele alimentare, cum ar fi nuci, porumb, cereale si lapte. Totusi cele mai multe alimente contin cantitati foarte mici de aflatoxine. Desi nivelurile de aflatoxine sunt de obicei mult sub limitele de siguranta, exista tot mai multe temeri cu privire la efectele asupra sanatatii ale consumului de aflatoxine in cantitati mici pe termen lung.




Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Aflatoxina?"

1 + 10 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Aflatoxina?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Poluarea anuleaza beneficiile plimbarii in aer liber

Poluarea anuleaza beneficiile plimbarii in aer liber

de Raluca Garbea 08 Dec 2017

Mersul pe jos reprezinta unul din lucrurile cele mai benefice pentru organism. Potrivit unui studiu, o plimbare in aer liber in fiecare zi ne poate prelungi durata de viata si, totodata, imbunatati sanatarea inimii. [detalii]

Cum puteti ajuta un prieten care sufera de depresie

Cum puteti ajuta un prieten care sufera de depresie

de Raluca Garbea 07 Dec 2017

Cand observati ca aveti un prieten care sufera de depresie, ce puteti face ca sa il ajutati? [detalii]

5 semne ca esti prea racit pentru a merge la serviciu

5 semne ca esti prea racit pentru a merge la serviciu

de Raluca Garbea 05 Dec 2017

Ai doua optiuni: fie stai acasa macar o zi pentru a te reface, fie te indrepti spre serviciu, chiar daca nu te simti deloc bine. Majoritatea persoanelor aleg deseori a doua varianta. Unul din motivele pentru care oamenii se hotarasc sa mearga la serviciu, chiar daca nu se simt bine, este teama de a avea un volum mare de lucru daca vor lipsi o zi sau mai multe. [detalii]

Grasimea din jurul abdomenului, pericol pentru sanatate

Grasimea din jurul abdomenului, pericol pentru sanatate

de Laura Galescu 04 Dec 2017

Colaceii din jurul taliei nu sunt doar o problema estetica. Principala problema vine din faptul ca grasimea din jurul abdomenului indica grasime si in jurul organelor. Exista doua tipuri de grasime in aceasta zona: cea subcutanata, care acopera muschii abdominali si grasimea viscerala, din interior, care ajunge sa acopere organele interne. [detalii]

Simptome mai putin cunoscute ale apendicitei. Nu le ignora!

Simptome mai putin cunoscute ale apendicitei. Nu le ignora!

de Viorica Ghinea 04 Dec 2017

Diagnosticarea apendicitei poate fi inselatoare, asa ca trebuie sa acorzi multa atentie semnelor pe care ti le transmite organismul. Afectiunea apare in momentul in care apendicele, un organ localizat la jonctiunea dintre intestinul subtire si intestinul gros, se inflameaza. Primul simptom dupa care se ghideaza oamenii este durerea in partea dreapta, insa acesta nu este singurul semn caruia ar trebui sa ii dai importanta. Iata cateva simptome mai putin cunoscute ale apendicitei! [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit