Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce este Aflatoxina?

de Laura Voica 11 Apr 2014

Tags: aflatoxina toxicitate aflatoxina


Ce este Aflatoxina?

Aflatoxina este un tip de micotoxina produsa de mucegaiurile Aspergillus. Aflatoxina este probabil cea mai cunoscuta si cea mai cercetata micotoxina. Acest lucru se datoreaza faptului ca aflatoxinele sunt foarte toxice si cancerigene.

Simptomele aflatoxinei
Cat de rau este afectata o persoana de aflatoxina depinde de mai multe lucruri, cum ar fi varsta persoanei, sexul, nivelul de expunere, durata expunerii, sanatate, sistemul imunitar, dieta si factori de mediu.

Exista doua moduri principale in care oamenii sunt expusi de obicei la aflatoxine. Primul este atunci cand cineva ingera o cantitate mare de aflatoxine intr-un timp foarte scurt. Acest lucru poate provoca:

  •  leziuni hepatice
  • cancer la ficat
  • debilitate mintala
  • durere abdominala
  • varsaturi
  • convulsii
  • edem
  • edemul pulmonar
  • hemoragie
  • perturbarea digestiei, absorbtiei sau a metabolismului
  • coma
  • moarte
Un alt mod in care oamenii sufera intoxicatii cu aflatoxina este de a ingera cantitati mici de aflatoxine pe o perioada lunga de timp. Acest lucru s-ar putea intampla daca dieta unei persoane contine o cantitate mica de aflatoxine, de exemplu.

Toxicitatea aflatoxinei
Aflatoxina este toxica pentru oameni si chiar mai toxica pentru animale. De asemenea, aceasta provoaca cancer la om si animale. Se crede ca un consum ridicat de legume cum ar fi morcovi si telina reduce efectele cancerigene ale aflatoxinei.

Intoxicatiile cu aflatoxina
Termenul tehnic pentru otravirea cu aflatoxina este aflatoxicoza. Acest lucru se intampla, de obicei, de la consumul de alimente contaminate cu aflatoxina.

Aflatoxicoza nu este contagioasa si medicamentele si antibioticele prea putin ajuta. Aflatoxicoza dauneaza ficatului mai mult decat oricarui alt organ. Aflatoxina afecteaza, de asemenea, sistemul imunitar.

Tipuri de aflatoxina
Exista trei tipuri principale de aflatoxina:

- Aflatoxine B: Acest grup include aflatoxinele B1 si B2. Aflatoxina B1 este cea mai frecventa precum si cele mai toxice si cancerigene.
- Aflatoxine G: Acest grup include G1 si aflatoxina G2
- Aflatoxine M: Acest grup include aflatoxine M1 si M2. Aceste aflatoxinele sunt produse metabolice care se gasesc in urina si laptele produs de animale care au fost hranite cu aflatoxine.

Aspergillus si productia de aflatoxina
Aflatoxinele sunt produse de speciile Aspergillus. Mucegaiurile Aspergillus cresc mai ales pe culturi, cum ar fi cerealele si nucile. In conditii adecvate, Aspergillus creste de multe ori pe cereale inainte de a fi recoltate. Dar poate creste, de asemenea, si dupa recolta cerealelor, daca acestea sunt depozitate in conditii umede.

Aspergillus creste, de asemenea, in sol, fan si in vegetatia in descompunere. Cele mai bune conditii pentru dezvolarea mucegaiului Aspergillus pe materiale organice este atunci cand temperatura este calda si iar materialul are un nivel ridicat de umiditate ( 7 % sau mai mult ).

Aflatoxina in alimentatie
Organizatia Americana de Agricultura si Alimentatie estimeaza ca 25 % din culturile alimentare din lume sunt afectate de micotoxine. Dintre aceste micotoxine, aflatoxinele reprezinta cea mai mare problema.

Porumbul, semintele de bumbac si arahidele sunt culturile cele mai expuse riscului de a fi contaminate cu aflatoxine. Aspergillus, de asemenea, se dezvolta de obicei pe fasole, orez, nuci si grau.

In cazul in care furajele animalele sunt contaminate cu aflatoxine, atunci micotoxinele pot ajunge in lapte, oua si carne.

Nivelurile aflatoxinelor in alimentatie
Aflatoxine se gasesc peste tot in lume. Cu toate acestea reprezinta o problema majora in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare decat sunt in tarile dezvoltate.

Tarile dezvoltate interzic nivelurile ridicate de aflatoxina din alimente. De exemplu, Statele Unite ale Americii limiteaza nivelul de aflatoxine la sub 20 de parti pe miliard in alimente si precizeaza ca aflatoxinele M trebuie sa fie sub 0,5 parti pe miliard, in lapte.

Procese chimice sunt folosite pentru a elimina aflatoxinele in produsele alimentare, cum ar fi nuci, porumb, cereale si lapte. Totusi cele mai multe alimente contin cantitati foarte mici de aflatoxine. Desi nivelurile de aflatoxine sunt de obicei mult sub limitele de siguranta, exista tot mai multe temeri cu privire la efectele asupra sanatatii ale consumului de aflatoxine in cantitati mici pe termen lung.




Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Aflatoxina?"

2 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Aflatoxina?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

de Raluca Garbea 20 Iul 2018

Sunt persoane care prezinta alergie la morcovi, asadar este important sa recunosti simptomele acestei afectiuni. [detalii]

Alergii - Cauze si simptome

Alergii - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 18 Iul 2018

O alergie este un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina care de obicei nu este daunatoare corpului uman. Aceste substante straine sunt numite alergeni si pot include anumite alimente, polen sau chiar unele animale de companie. [detalii]

Alimente care pot provoca alergii

Alimente care pot provoca alergii

de Raluca Garbea 13 Iul 2018

Potrivit specialistilor, alergiile alimentare reprezinta una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. [detalii]

Ceaiuri care te scapa de celulita

Ceaiuri care te scapa de celulita

de Raluca Garbea 07 Iul 2018

Celulita reprezinta o problema cu care se confrunta multe femei, indiferent de varsta, greutate sau de stilul de viata. [detalii]

Suferi de astm? Iata la ce alimente ar trebui sa renunti

Suferi de astm? Iata la ce alimente ar trebui sa renunti

de Laura Galescu 04 Iul 2018

Regimul alimentar este necesar si in cazul in care suferi de astm. Daca unele alimente iti usureaza sarcina de a controla boala, altele agraveaza afectiunea. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016