Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce este Aflatoxina?

de Laura Voica 11 Apr 2014

Ce este Aflatoxina?

Aflatoxina este un tip de micotoxina produsa de mucegaiurile Aspergillus. Aflatoxina este probabil cea mai cunoscuta si cea mai cercetata micotoxina. Acest lucru se datoreaza faptului ca aflatoxinele sunt foarte toxice si cancerigene.

Simptomele aflatoxinei
Cat de rau este afectata o persoana de aflatoxina depinde de mai multe lucruri, cum ar fi varsta persoanei, sexul, nivelul de expunere, durata expunerii, sanatate, sistemul imunitar, dieta si factori de mediu.

Exista doua moduri principale in care oamenii sunt expusi de obicei la aflatoxine. Primul este atunci cand cineva ingera o cantitate mare de aflatoxine intr-un timp foarte scurt. Acest lucru poate provoca:

  •  leziuni hepatice
  • cancer la ficat
  • debilitate mintala
  • durere abdominala
  • varsaturi
  • convulsii
  • edem
  • edemul pulmonar
  • hemoragie
  • perturbarea digestiei, absorbtiei sau a metabolismului
  • coma
  • moarte
Un alt mod in care oamenii sufera intoxicatii cu aflatoxina este de a ingera cantitati mici de aflatoxine pe o perioada lunga de timp. Acest lucru s-ar putea intampla daca dieta unei persoane contine o cantitate mica de aflatoxine, de exemplu.

Toxicitatea aflatoxinei
Aflatoxina este toxica pentru oameni si chiar mai toxica pentru animale. De asemenea, aceasta provoaca cancer la om si animale. Se crede ca un consum ridicat de legume cum ar fi morcovi si telina reduce efectele cancerigene ale aflatoxinei.

Intoxicatiile cu aflatoxina
Termenul tehnic pentru otravirea cu aflatoxina este aflatoxicoza. Acest lucru se intampla, de obicei, de la consumul de alimente contaminate cu aflatoxina.

Aflatoxicoza nu este contagioasa si medicamentele si antibioticele prea putin ajuta. Aflatoxicoza dauneaza ficatului mai mult decat oricarui alt organ. Aflatoxina afecteaza, de asemenea, sistemul imunitar.

Tipuri de aflatoxina
Exista trei tipuri principale de aflatoxina:

- Aflatoxine B: Acest grup include aflatoxinele B1 si B2. Aflatoxina B1 este cea mai frecventa precum si cele mai toxice si cancerigene.
- Aflatoxine G: Acest grup include G1 si aflatoxina G2
- Aflatoxine M: Acest grup include aflatoxine M1 si M2. Aceste aflatoxinele sunt produse metabolice care se gasesc in urina si laptele produs de animale care au fost hranite cu aflatoxine.

Aspergillus si productia de aflatoxina
Aflatoxinele sunt produse de speciile Aspergillus. Mucegaiurile Aspergillus cresc mai ales pe culturi, cum ar fi cerealele si nucile. In conditii adecvate, Aspergillus creste de multe ori pe cereale inainte de a fi recoltate. Dar poate creste, de asemenea, si dupa recolta cerealelor, daca acestea sunt depozitate in conditii umede.

Aspergillus creste, de asemenea, in sol, fan si in vegetatia in descompunere. Cele mai bune conditii pentru dezvolarea mucegaiului Aspergillus pe materiale organice este atunci cand temperatura este calda si iar materialul are un nivel ridicat de umiditate ( 7 % sau mai mult ).

Aflatoxina in alimentatie
Organizatia Americana de Agricultura si Alimentatie estimeaza ca 25 % din culturile alimentare din lume sunt afectate de micotoxine. Dintre aceste micotoxine, aflatoxinele reprezinta cea mai mare problema.

Porumbul, semintele de bumbac si arahidele sunt culturile cele mai expuse riscului de a fi contaminate cu aflatoxine. Aspergillus, de asemenea, se dezvolta de obicei pe fasole, orez, nuci si grau.

In cazul in care furajele animalele sunt contaminate cu aflatoxine, atunci micotoxinele pot ajunge in lapte, oua si carne.

Nivelurile aflatoxinelor in alimentatie
Aflatoxine se gasesc peste tot in lume. Cu toate acestea reprezinta o problema majora in tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare decat sunt in tarile dezvoltate.

Tarile dezvoltate interzic nivelurile ridicate de aflatoxina din alimente. De exemplu, Statele Unite ale Americii limiteaza nivelul de aflatoxine la sub 20 de parti pe miliard in alimente si precizeaza ca aflatoxinele M trebuie sa fie sub 0,5 parti pe miliard, in lapte.

Procese chimice sunt folosite pentru a elimina aflatoxinele in produsele alimentare, cum ar fi nuci, porumb, cereale si lapte. Totusi cele mai multe alimente contin cantitati foarte mici de aflatoxine. Desi nivelurile de aflatoxine sunt de obicei mult sub limitele de siguranta, exista tot mai multe temeri cu privire la efectele asupra sanatatii ale consumului de aflatoxine in cantitati mici pe termen lung.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Aflatoxina?"

10 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Aflatoxina?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

de Elena-Alina Constantinescu 18 Mai 2017

Hepatitele virale se regasesc intre primele 10 boli infectioase letale si reprezinta principala cauza etiologica a cirozei si a cancerului hepatic. La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de oameni sunt afectati de hepatitele virale, ceea ce constituie o veritabila "epidemie silentioasa". [detalii]

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mai 2017

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta prin tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ. [detalii]

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mai 2017

Iti lacrimeaza ochii si nu te poti concentra? Starile de deprimare si dificultatile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificiala. Dieta are un rol important in mentinerea acuitatii vizuale, asadar opteaza pentru alimente bogate in acizi grasi omega 3, vitamina c, luteina si zeaxantina. [detalii]

Dupa 200 de ani de la descoperirea sa, boala Parkinson nu este inca vindecabila

Dupa 200 de ani de la descoperirea sa, boala Parkinson nu este inca vindecabila

de Alege Sanatos 11 Mai 2017

Una dintre cele mai reprezentative afectiuni neurologice degenerative inregistrate la nivel mondial, a doua ca frecventa dupa maladia Alzeimer, boala Parkinson afecteaza astazi aproximativ 6,3 milioane de persoane in intreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care aproximativ 73.000 sunt din Romania. [detalii]

Cum sa scapi definitiv de durerile de spate

Cum sa scapi definitiv de durerile de spate

de Elena-Alina Constantinescu 05 Mai 2017

Durerea de spate este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate din zilele noastre. De cele mai multe ori, se pot alunga cu un tratament adecvat, dar uneori pot persista si pot produce in timp probleme grave. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.