Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2016

Tags: bacteria e.coli sanatate boli infectii tratament


Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli

E. coli este o bacterie larg raspandita in natura, care se gaseste in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care apartin acestui gen sunt inofensive, insa exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infectii urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru baut si prepararea hranei.

Ce este Shiga toxina E.coli (STEC) ?

Unele tipuri de E. coli produc o toxina puternica denumita  Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care apartine acestui grup este O157:H7. In anul 2011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4000 de imbolnaviri mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese. Exista si ale tipuri de STEC cu circulatie mai redusa (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca si cele mentionate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).

SHU reprezinta o complicatie majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in varsta.

Cum se transmite infectia cu STEC?

Infectia apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infectia). Aceasta se produce mai ales dupa consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infectii sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spalata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucatarie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curatate intre utilizari.

Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spalatul mainilor cu apa si sapun);

Cum se diagnosticheaza infectia cu STEC si cand trebuie sa ne adresam medicului?

Infectia cu STEC se diagnosticheaza prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultura), care permite identificarea E. coli O157:H7 sau a toxinei Shiga in produs.

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie facuta cat mai curand (imediat), mai ales in cazul copiilor de 0-5 ani, daca diareea se insoteste de febra sau scaune cu sange. La adulti fara alta simptomatologie decat diareea, prezentarea le medic este obligatorie daca acesta persista timp de 3 zile.

Care este tratamentul infectiei cu STEC?

Cea mai importanta masura terapeutica este cea de rehidratate si reechilibrare electrolitica. Antibioticele NU sun recomandate pentru tratamentul acestei infectii. De asemenea nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul aparitiei SHU

Masuri de prevenire a infectiei cu STEC

Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor copilului si inaintea prepararii sau a consumului de alimente

Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru ingrijirea lor.

Preparati corespunzator termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gatita la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)

Evitati laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achizitionate din surse neautorizate. Evitati de asemenea sucul de mere nepasteurizat.

Preveniti contaminarea incrucisata in timpul prepararii hranei prin utilizarea separata si curatarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cutite, vase, tocatoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude .

Pentru orice simptomatologie de boala diareica, recomandam parintilor prezentarea copilului la medicul de familie sau in cea mai apropiata unitate sanitara.

De asemenea, parintii nu trebuie sa administreze copiilor medicamente fara recomandarea unui medic. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate ingreuna depistarea cauzelor aparitiei bolii.

Sursa: Ministerul Sanatatii
Foto: www.lovellchronicle.com




Spune-ne opinia ta despre
"Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli"

3 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli"

Camelia Cojocaru @ 18 Feb 2016
"Am o MARE nelamurire.Acum 3 ani am fost diagnosticata cu infectia cu bacteria E.coli,mi s-a prescris de catre medic tratament cu ANTIBIOTICE,iar dupa inca un an,cand din cauza unor probleme stomacale am facut din nou analize medicale,mi s-a spus ca nu am aceasta bacterie.Ce sa mai cred ?Am fost sau nu infectata cu aceasta bacterie ?"
Marinescu P. @ 18 Feb 2016
"Ca preventie am inteles.Mai multe detalii pentru boala diareica va rugam si ce putem face ca prim ajutor si cite zile poti sa ti un copil sub un an doar cu masuri la indemina orcui atunci cind patesti necazul in zilele libere ale medicului de familie. Nu am copil mic ,dar poate voi deveni bunica. Faceti publice la tv aceste informatii ca sa stie tot poporul care sta toata ziua cu telecomanda in mina!"
BANUTA NICOLAE @ 18 Feb 2016
"Ofera informatiile minim necesare prevenirii infectarii !!! Cred ca totusi suficient , daca le aplicam cu totii , vom fi feriti in mare masura de asemenea complicatii !!!"

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

de Raluca Garbea 20 Iul 2018

Sunt persoane care prezinta alergie la morcovi, asadar este important sa recunosti simptomele acestei afectiuni. [detalii]

Alergii - Cauze si simptome

Alergii - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 18 Iul 2018

O alergie este un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina care de obicei nu este daunatoare corpului uman. Aceste substante straine sunt numite alergeni si pot include anumite alimente, polen sau chiar unele animale de companie. [detalii]

Alimente care pot provoca alergii

Alimente care pot provoca alergii

de Raluca Garbea 13 Iul 2018

Potrivit specialistilor, alergiile alimentare reprezinta una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. [detalii]

Ceaiuri care te scapa de celulita

Ceaiuri care te scapa de celulita

de Raluca Garbea 07 Iul 2018

Celulita reprezinta o problema cu care se confrunta multe femei, indiferent de varsta, greutate sau de stilul de viata. [detalii]

Suferi de astm? Iata la ce alimente ar trebui sa renunti

Suferi de astm? Iata la ce alimente ar trebui sa renunti

de Laura Galescu 04 Iul 2018

Regimul alimentar este necesar si in cazul in care suferi de astm. Daca unele alimente iti usureaza sarcina de a controla boala, altele agraveaza afectiunea. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016