Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli

de Elena-Alina Constantinescu 16 Feb 2016

Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli

E. coli este o bacterie larg raspandita in natura, care se gaseste in mod normal in intestinul omului si animalelor. Majoritatea bacteriilor care apartin acestui gen sunt inofensive, insa exista tipuri de E. coli implicate in producerea de boli diareice si de infectii urinare. Prezenta acestei bacterii in apa indica poluarea acesteia si trebuie evitat consumul pentru baut si prepararea hranei.

Ce este Shiga toxina E.coli (STEC) ?

Unele tipuri de E. coli produc o toxina puternica denumita  Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragica (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care apartine acestui grup este O157:H7. In anul 2011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4000 de imbolnaviri mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese. Exista si ale tipuri de STEC cu circulatie mai redusa (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca si cele mentionate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).

SHU reprezinta o complicatie majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC si care apare mai ales la copiii de 0-5 ani si la persoanele in varsta.

Cum se transmite infectia cu STEC?

Infectia apare in urma ingestiei de STEC, chiar in cantitate extrem de mica (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infectia). Aceasta se produce mai ales dupa consumul de alimente sau apa contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate in transmiterea acestei infectii sunt laptele si produsele lactate nepasteurizate, carnea de vaca, mai ales cea tocata insuficient preparata termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spalata. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucatarie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curatate intre utilizari.

Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin in contact animalele si care nu respecta reguli elementare de igiena personala (spalatul mainilor cu apa si sapun);

Cum se diagnosticheaza infectia cu STEC si cand trebuie sa ne adresam medicului?

Infectia cu STEC se diagnosticheaza prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultura), care permite identificarea E. coli O157:H7 sau a toxinei Shiga in produs.

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie facuta cat mai curand (imediat), mai ales in cazul copiilor de 0-5 ani, daca diareea se insoteste de febra sau scaune cu sange. La adulti fara alta simptomatologie decat diareea, prezentarea le medic este obligatorie daca acesta persista timp de 3 zile.

Care este tratamentul infectiei cu STEC?

Cea mai importanta masura terapeutica este cea de rehidratate si reechilibrare electrolitica. Antibioticele NU sun recomandate pentru tratamentul acestei infectii. De asemenea nu sunt recomandate anti-diareicele. Aceste medicamente pot creste riscul aparitiei SHU

Masuri de prevenire a infectiei cu STEC

Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, dupa schimbarea scutecelor copilului si inaintea prepararii sau a consumului de alimente

Spalati-va pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru ingrijirea lor.

Preparati corespunzator termic carnea. Carnea de vita, mai ales cea tocata, trebuie gatita la o temperatura de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsa in interiorul preparatului)

Evitati laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achizitionate din surse neautorizate. Evitati de asemenea sucul de mere nepasteurizat.

Preveniti contaminarea incrucisata in timpul prepararii hranei prin utilizarea separata si curatarea ulterioara cu detergent si apa calda a ustensilelor (cutite, vase, tocatoare) care vin in contact cu produsele alimentare crude .

Pentru orice simptomatologie de boala diareica, recomandam parintilor prezentarea copilului la medicul de familie sau in cea mai apropiata unitate sanitara.

De asemenea, parintii nu trebuie sa administreze copiilor medicamente fara recomandarea unui medic. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate ingreuna depistarea cauzelor aparitiei bolii.

Sursa: Ministerul Sanatatii
Foto: www.lovellchronicle.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli"

4 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli"

Camelia Cojocaru @ 18 Feb 2016
"Am o MARE nelamurire.Acum 3 ani am fost diagnosticata cu infectia cu bacteria E.coli,mi s-a prescris de catre medic tratament cu ANTIBIOTICE,iar dupa inca un an,cand din cauza unor probleme stomacale am facut din nou analize medicale,mi s-a spus ca nu am aceasta bacterie.Ce sa mai cred ?Am fost sau nu infectata cu aceasta bacterie ?"
Marinescu P. @ 18 Feb 2016
"Ca preventie am inteles.Mai multe detalii pentru boala diareica va rugam si ce putem face ca prim ajutor si cite zile poti sa ti un copil sub un an doar cu masuri la indemina orcui atunci cind patesti necazul in zilele libere ale medicului de familie. Nu am copil mic ,dar poate voi deveni bunica. Faceti publice la tv aceste informatii ca sa stie tot poporul care sta toata ziua cu telecomanda in mina!"
BANUTA NICOLAE @ 18 Feb 2016
"Ofera informatiile minim necesare prevenirii infectarii !!! Cred ca totusi suficient , daca le aplicam cu totii , vom fi feriti in mare masura de asemenea complicatii !!!"

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este si cum se previne infectia cu bacteria E.coli"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

13 noi medicamente acordate compensat sau gratuit

13 noi medicamente acordate compensat sau gratuit

de Elena-Alina Constantinescu 13 Feb 2017

Inca 13 noi denumiri comune internationale (DCI) intra pe listele medicamentelor compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, in sistemul public de sanatate. Masura are scopul sa asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cat mai multi pacienti diagnosticati cu afectiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente. [detalii]

Cancerul ovarian: ce simptome ar trebui sa te trimita urgent la doctor

Cancerul ovarian: ce simptome ar trebui sa te trimita urgent la doctor

de Elena-Alina Constantinescu 30 Ian 2017

Boala silentioasa, cancerul ovarian afecteaza, in general, femeile cu varsta de peste 50 de ani, aflate la menopauza sau premenopauza. Potrivit medicului ginecolog Cristiana Boitan, cele mai multe paciente nu prezinta simptome in stadiile incipiente, ele apar odata cu evolutia bolii. [detalii]

Care este legatura dintre depresie si cancer

Care este legatura dintre depresie si cancer

de Elena-Alina Constantinescu 27 Ian 2017

Potrivit unui nou studiu publicat in revista British Medical Journal, depresia afecteaza intregul organism, nu doar sanatatea mintala. Asadar, starile depresive pot creste riscul de dezvoltare a cancerului sau alimentarea evolutiei unuia deja existent. [detalii]

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Ian 2017

Veste buna pentru pacientii romani! La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. [detalii]

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

de Elena-Alina Constantinescu 09 Ian 2017

In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.