Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Tags: grasimi trans fast-food acizi grasi trans boli de inima


Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial.

Ce sunt, insa, acesti acizi grasi trans si unde ii putem regasi?

„Acizii grasi trans” (AGT) sunt un tip de acizi grasi nesaturati utilizati pe scara larga in industria alimentara, inca din anul 1950. Alimentele in care se pot gasi asemenea acizi grasi trans includ mesele semi-preparate, grasime pentru prajit de uz industrial, margarina utilizata in patiserie, produse de panificatie preambalate, prajituri, biscuiti, napolitane, popcorn pentru microunde, alimente prajite ori sosuri.

Ce impact au asupra sanatatii noastre?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca efectele adverse ale acizilor grasi trans asupra sanatatii noastre sunt de-a dreptul coplesitoare si recomanda reducerea acestor acizi nesaturati la mai putin de 1% din aportul zilnic de energie.

„Consumul excesiv de acizi grasi trans (AGT) creste riscul de boli de inima. Se estimeaza ca boala cardiaca coronariana ucide aproximativ 660.000 de persoane anual in UE si reprezinta cauza a aproximativ 14% din mortalitatea generala”, spune Renate Sommer (PPE, Germania), unul dintre raportorii rezolutiei pe care Parlamentul o va vota joi.

Exemplul Statelor Unite

Etichetarea nutritionala a AGT a devenit obligatorie in SUA, in 2006. Ca urmare, industria alimentara a inceput sa reduca masiv continutul de AGT.

Care e situatia in Uniunea Europeana

In prezent, Uniunea Europeana nu dispune de o legislatie care reglementeaza continutul de acizi grasi trans in produsele alimentare sau care sa prevada etichetarea nutritionala a AGT.

Danemarca, Austria, Ungaria si Letonia au o legislatie in vigoare care limiteaza continutul de AGT din produsele alimentare, in timp ce alte state membre - precum Belgia, Germania, Tarile de Jos, Polonia, Regatul Unit si Grecia - au ales masuri voluntare, cum ar fi autoreglementarea, recomandari privind aportul alimentar sau criterii de compozitie pentru anumite produse traditionale.

Intr-un raport privind acizii grasi trans, publicat in decembrie 2015, Comisia Europeana a concluzionat ca o limita legala pentru continutul de AGT industriali ar fi cea mai eficienta masura pentru rezolvarea problemei.

Sommer considera ca „introducerea unor limite obligatorii a AGT este cea mai eficienta solutie”.

„Prin introducerea unor asemenea limite legale, Danemarca, de exemplu, care a limitat AGT la 2%, a redus considerabil decesele provocate de boli de inima”, a subliniat Sommer.

La randul sau, Daciana Sarbu a apreciat ca „acizii grasi trans sunt un factor important care provoaca boli de inima, una dintre cele mai frecvente cauze de deces din Romania. Acizii grasi trans cresc riscul de boli de inima mai mult decat orice macro-nutrienti pe baza de calorii”.

„UE ar trebui sa introduca limite legale cu privire la cantitatea de grasimi trans industriale folosite in produsele alimentare prelucrate. Astfel va reduce expunerea la cele mai mari surse de acizi grasi trans si va salva vieti. Acest lucru a fost deja facut in Danemarca, unde decesele provocate de boli de inima au scazut dupa ce aceste limite au fost introduse”, a adaugat Daciana Sarbu.

Foto: pixabay.com
Sursa: Parlamentul European




Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans"

7 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum sa scapi de herpes? Iata cele mai eficiente remedii

Cum sa scapi de herpes? Iata cele mai eficiente remedii

de Raluca Garbea 13 Iun 2018

Ti se intampla sa iti apara herpes la gura in cele mai nepotrivite momente? Daca raspunsul este afirmativ, trebuie sa stii ca sunt remedii eficiente care te scapa de herpes simplu si rapid. [detalii]

Atentie, parinti! Copiii cu alergii alimentare sunt de doua ori mai predispusi la aparitia autismului

Atentie, parinti! Copiii cu alergii alimentare sunt de doua ori mai predispusi la aparitia autismului

de Laura Galescu 13 Iun 2018

Copiii cu alergii la mancare sunt mai predispusi la aparitia autismului decat cei fara astfel de alergi, spun cercetatorii. Studiul amplu realizat de ei completeaza dovezile experimentale conform carora exista o conexiune intre reactiile exagerate ale sistemului imunitar si conditia neurologica. [detalii]

Alimente periculoase pentru dantura

Alimente periculoase pentru dantura

de Raluca Garbea 12 Iun 2018

Igiena dentara trebuie tratata cu seriozitate, avand in vedere importanta sa. De aceea, trebuie sa fii atent la ce alimente consumi. [detalii]

Constipatie: Cauze si simptome

Constipatie: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 07 Iun 2018

Constipatia reprezinta o afectiune a organismului caracterizata prin evacuarea rara sau cu greutate a continutului din intestine. [detalii]

Diabet: Tipuri si simptome

Diabet: Tipuri si simptome

de Raluca Garbea 29 Mai 2018

Un sondaj realizat de Asociatia Americana de Diabet a aratat ca aproximativ 7,8% dintre americani sufera de diabet. Cifra include atat copii, cat si adulti. Cu toate ca sondajul este exclusiv pentru Statele Unite ale Americii (SUA), nu este greu de crezut ca diabetul reprezinta una dintre cele mai intalnite boli care afecteaza oamenii din lumea intreaga. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016