Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial.

Ce sunt, insa, acesti acizi grasi trans si unde ii putem regasi?

„Acizii grasi trans” (AGT) sunt un tip de acizi grasi nesaturati utilizati pe scara larga in industria alimentara, inca din anul 1950. Alimentele in care se pot gasi asemenea acizi grasi trans includ mesele semi-preparate, grasime pentru prajit de uz industrial, margarina utilizata in patiserie, produse de panificatie preambalate, prajituri, biscuiti, napolitane, popcorn pentru microunde, alimente prajite ori sosuri.

Ce impact au asupra sanatatii noastre?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca efectele adverse ale acizilor grasi trans asupra sanatatii noastre sunt de-a dreptul coplesitoare si recomanda reducerea acestor acizi nesaturati la mai putin de 1% din aportul zilnic de energie.

„Consumul excesiv de acizi grasi trans (AGT) creste riscul de boli de inima. Se estimeaza ca boala cardiaca coronariana ucide aproximativ 660.000 de persoane anual in UE si reprezinta cauza a aproximativ 14% din mortalitatea generala”, spune Renate Sommer (PPE, Germania), unul dintre raportorii rezolutiei pe care Parlamentul o va vota joi.

Exemplul Statelor Unite

Etichetarea nutritionala a AGT a devenit obligatorie in SUA, in 2006. Ca urmare, industria alimentara a inceput sa reduca masiv continutul de AGT.

Care e situatia in Uniunea Europeana

In prezent, Uniunea Europeana nu dispune de o legislatie care reglementeaza continutul de acizi grasi trans in produsele alimentare sau care sa prevada etichetarea nutritionala a AGT.

Danemarca, Austria, Ungaria si Letonia au o legislatie in vigoare care limiteaza continutul de AGT din produsele alimentare, in timp ce alte state membre - precum Belgia, Germania, Tarile de Jos, Polonia, Regatul Unit si Grecia - au ales masuri voluntare, cum ar fi autoreglementarea, recomandari privind aportul alimentar sau criterii de compozitie pentru anumite produse traditionale.

Intr-un raport privind acizii grasi trans, publicat in decembrie 2015, Comisia Europeana a concluzionat ca o limita legala pentru continutul de AGT industriali ar fi cea mai eficienta masura pentru rezolvarea problemei.

Sommer considera ca „introducerea unor limite obligatorii a AGT este cea mai eficienta solutie”.

„Prin introducerea unor asemenea limite legale, Danemarca, de exemplu, care a limitat AGT la 2%, a redus considerabil decesele provocate de boli de inima”, a subliniat Sommer.

La randul sau, Daciana Sarbu a apreciat ca „acizii grasi trans sunt un factor important care provoaca boli de inima, una dintre cele mai frecvente cauze de deces din Romania. Acizii grasi trans cresc riscul de boli de inima mai mult decat orice macro-nutrienti pe baza de calorii”.

„UE ar trebui sa introduca limite legale cu privire la cantitatea de grasimi trans industriale folosite in produsele alimentare prelucrate. Astfel va reduce expunerea la cele mai mari surse de acizi grasi trans si va salva vieti. Acest lucru a fost deja facut in Danemarca, unde decesele provocate de boli de inima au scazut dupa ce aceste limite au fost introduse”, a adaugat Daciana Sarbu.

Foto: pixabay.com
Sursa: Parlamentul European


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans"

4 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert

Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert

de Elena-Alina Constantinescu 21 Iul 2017

Asociatia Pro Consumatori a analizat 32 de sortimente de branza telemea de vaca comercializate in marile structuri comerciale. In urma studiilor s-a descoperit ca aceasta are in compozitie clorura de calciu, care odata ajunsa in organism, determina o serie de reactii, printre care dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma. [detalii]

Bolile cardiovasculare cauzeaza de trei ori mai multe decese decat bolile oncologice

Bolile cardiovasculare cauzeaza de trei ori mai multe decese decat bolile oncologice

de Alege Sanatos 19 Iul 2017

Afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate din Romania. Din cele peste aproximativ 250.000 de decese inregistrate in randul romanilor, aproape 150.000 au avut cauze cardiovasculare, conform raportului European Heart Network, publicat in anul 2017. [detalii]

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

de Elena-Alina Constantinescu 18 Mai 2017

Hepatitele virale se regasesc intre primele 10 boli infectioase letale si reprezinta principala cauza etiologica a cirozei si a cancerului hepatic. La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de oameni sunt afectati de hepatitele virale, ceea ce constituie o veritabila "epidemie silentioasa". [detalii]

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mai 2017

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta prin tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ. [detalii]

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mai 2017

Iti lacrimeaza ochii si nu te poti concentra? Starile de deprimare si dificultatile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificiala. Dieta are un rol important in mentinerea acuitatii vizuale, asadar opteaza pentru alimente bogate in acizi grasi omega 3, vitamina c, luteina si zeaxantina. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.