Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Consecintele consumului excesiv de iod

de AlegeSanatos.ro 20 Nov 2013

Consecintele consumului excesiv de iod

Un studiu a relevat faptul ca iodul in exces in dieta poate provoca hipotiroidism subclinic, care a fost legat de bolile de inima. Deficitul de iod este o problema majora de sanatate la nivel mondial, dar ce se intampla cand avem in alimentatie exces de iod. Daca ne gandim putin majoritatea alimentelor ambalate contin sare...iodata. Oare nu acumulam prea mult iod in organism?

Iodul este un mineral gasit in sare iodata, in fructe de mare, oua, produse lactate si in unele sortimente de paine.  Iodul este utilizat de catre glanda tiroida pentru a ajuta la reglarea metabolismului si la dezvoltare, mai ales la sugari si copii.

Deficitul de iod in timpul dezvoltarii fetale si a dezvoltarii prescolarilor este principala cauza a deficientei cerebrale in cea mai mare parte a lumii. Foarte multe cercetari au fost facute pentru a studia efectele consumului inadecvat de iod, chiar si a consumului in exces.
Se stiu putine lucruri despre consumul in exces de iod. Totusi cercetatorii chinezi au realizat un nou studiu cu privire la acest subiect.  Cercetatorii chinezi au repartizat  aleatoriu adulti sanatosi, pentru a lua diverse doze de suplimente de iod timp de patru saptamani.

Ei au descoperit ca, la doze relativ mari, mai mari de 400 de micrograme pe zi, participantii la studiu au inceput sa dezvolte ceea ce se numeste hipotiroidism subclinic (se refera la o stare in care pacientii nu prezinta simptome de hipotiroidism- care includ probleme cum ar fi oboseala , depresie , piele uscata si cresterea in greutate.)

In acest studiu, persoanele care luau 400 de micrograme de iod pe zi, li s-a marit doza la 800 micrograme de iod pe zi.
Constatarile au sugerat faptul ca oamenii - cel putin in China - ar trebui sa nu includa in dieta lor mai mult de 800 de micrograme pe zi.
Situatia este putin diferita in America, unde  Institutul National de Sanatate a stabilit ca limita superioara in conditii de siguranta pentru adulti este de 1.100 de micrograme de iod pe zi .

Totusi , americanul de rand, prin dieta sa obtine mult mai putin de 800 de micrograme de iod pe zi afirma  Dr. Elizabeth Pearce , un profesor asociat la Universitatea de Medicina din Boston , care nu a fost implicat in studiu.
Dr. Pearce a avertizat ca este impotriva suplimentelor de iod , cu mai mult de 150 de micrograme intr-o doza zilnica. Si majoritatea americanilor ar putea sari suplimentele cu totul .
" In general , avem iod suficient in organsim ", a declarat Pearce , care studiaza suficienta de iod si functia tiroidiana .

Insa , exista anumite persoane care au nevoie de suplimente , inclusiv femeile insarcinate. In SUA , adultii sunt sfatuiti sa obtina 150 de micrograme de iod in fiecare zi , femeile insarcinate ar trebui sa 220 micrograme , in timp ce mamele care alapteaza sunt sfatuite sa includa in dieta lor zilnica 290 micrograme.

Asociatia Americana pentru Tiroida recomanda ca femeile insarcinate si care alapteaza sa ia o vitamina cu iod , deoarece un nivel de iod scazut poate creste riscul de avort spontan si probleme cu tiroida la mame , in plus exista riscul ca bebelusii sa dezvolte dizabilitati mintale la copii .

Pearce recomanda ca, vegani sa ia un supliment . Intr-un studiu recent , Pearce si colegii sai au constatat ca nivelul mediu de iod intr- un grup de 63 de vegani a fost mai mic decat cel recomandat - chiar daca nivelul hormonilor tiroidieni sunt in limite normale .

Vegetarienii evita toate produsele de origine animala , inclusiv lapte si oua , astfel incat sursele de iod sunt limitate .

Cine sunteti, unde locuiti

Rezultatele actuale se bazeaza pe 256 de adulti sanatosi, care nu aveau probleme cu tiroida, atunci cand au intrat in studiu. Participantii la studiu au luat aleatoriu suplimente de iod intre 0 – 2000 micrograme pe zi, timp de 4 saptamani.

Dintre cei care au luat 400 micrograme, 5% au dezvoltat hipotiroidism subclinic. Si numerele au crescut in tandem cu doza de iod: dintre oamenii care au consumat cele mai mari doze de iod ( 2.000 de micrograme pe zi ) , 47% dintre acestia au dezvoltat hipotiroidism subclinic.

" Acestea sunt date interesante ", a declarat Pearce , " pentru ca in general nu avem informatii cu privire la excesul de iod. "

Hipotiroidism subclinic nu are simptome vizibile , dar studiile l-au legat de un risc crescut de boli de inima pe termen lung , a declarat Pearce. Aceste studii nu dovedesc ca hipotiroidismul subclinic este de vina. Totusi, acestea ridica probleme care ar putea avea consecinte asupra sanatatii.

Dar, in general, se crede ca efectele aportului de iod poate depinde de "cine sunteti si unde locuiti."

In anumite parti ale lumii, solul este scazut in iod, iar oamenii care mananca preponderent produse locale au un risc ridicat de deficit. In alte parti ale lumii - Japonia, de exemplu - oamenii au un aport ridicat de iod inca de la inceputul vietii si ei par sa "tolereze" acel nivel inalt, a explicat Pearce.

In China, nivelurile de iod natural variaza in functie de regiune. Aceasta tara a introdus iodarea sarii in 1996, astfel incat problema deficitului de iod a fost controlata in majoritatea regiunilor.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Consecintele consumului excesiv de iod"

9 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Consecintele consumului excesiv de iod"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Ian 2017

Veste buna pentru pacientii romani! La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. [detalii]

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

de Elena-Alina Constantinescu 09 Ian 2017

In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. [detalii]

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

de Elena-Alina Constantinescu 06 Ian 2017

Nicotina, excesul de alcool, grasimile animale, zaharul, stresul si sedentarismul produc inflamatii in organism. Deoarece sistemul imunitar este slabit, apar multe probleme de sanatate, precum boli de inima, diabet, oboseala cronica, sindromul colonului iritabil. Zaharul stimuleaza secretia de insulina, facand ficatul sa produca trigliceride. Prea multe trigliceride sunt asociate atacului cerebral, bolilor de inima si obezitatii. [detalii]

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

de Elena-Alina Constantinescu 04 Ian 2017

Pastura, cunoscuta si sub denumirea de "painea albinelor" este polenul recoltat de albine, care sub influenta temperaturii, a umiditatii si a florei microbiene trece prin numeroase transformari biochimice si, dupa trei luni de fermentatie naturala, se transforma in acest produs natural. Pastura are aceleasi indicatii terapeutice ca si polenul, insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica. [detalii]

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

de Elena-Alina Constantinescu 21 Dec 2016

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub varsta de un an. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.