Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Consumul de sare si riscurile lui

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2013

Tags: sare tensiune arteriala sodiu hipertensiunea


Consumul de sare si riscurile lui

Sarea este unul din cele mai vechi ingrediente alimentare folosite de om. Desi astazi nu o mai consideram aditiv, sarea a avut un rol esential in pastrarea alimentelor inainte de inventarea racitoarelor. Putin stiu astazi ca sarea noastra cea de toate zilele nu a fost intotdeauna la indemana tuturor.

Va mai amintiti povestea cu fetele imparatului si cu “sarea-n bucate”?! Ea ne arata cat de valoroasa era considerata candva sarea. Oamenii au folosit mult timp apa sarata de mare tocmai pentru ca nu aveau pravalii unde sa se duca si sa cumpere sare. Sarea era ea insasi o moneda forte, daca aveai sare, o puteai da la schimb cu multe alte lucruri de care aveai nevoie in viata de zi cu zi, Astazi avem la dispozitie nu doar sare obisnuita sau iodata, ci tot felul de “specialitati”, cum sunt sarurile roz de Himalaya sau sarea neagra. Iar sarea de mare, culmea, a devenit cautata si prefarata sarii obisnuite, scose din salina, pentru ca e considerata naturala si contine elemente minerale de tipul iodului sau fluorului.

Fiind in farfuria noastra de atata vreme, sarea ne-a devenit si un prieten. Dar e un prieten care are si o fata de dusman, pentru ca pe de-o parte da gust mancarii, iar pe de alta reprezinta un factor important de risc pentru boli cronice, degenerative, boli care fac numeroase victime in lumea contemporana. Din nefericire, oamenii nu mai concep ca o mancare sa fie facuta fara sare, s-au invatat de atata amar de timp cu gustul sarat incat absenta lui ii deranjeaza substantial.

Nu sarea in sine este un factor de risc pentru boli, ci sodiul din compozitia ei. Excesul este un factor favorizant pentru hipertensiunea arteriala. Numeroase studii clinice randomizate au examinat efectul reducerii sarii din alimentatie asupra scaderii tensiunii arteriale la persoane non-hipertensive sau hipertensive si au obtinut date clare: mai putina sare inseamna mai putine boli de inima, mai putine accidente vasculare cerebrale, mai putine boli determinate esential sau partial de cresterea tensiunii arteriale.

Aportul mediu de sare pentru Vestul Europei si Statele Unite este de aproximativ 7.8-11.8 g/zi pentru un barbat adult si de 5.8-7.8 g/zi pentru o femeie adulta, valori probabil subevaluate, deoarece nu includ sarea adaugata in cursul mesei. Aportul excesiv de sare este o realitate si in prezent, in ciuda faptului ca dintr-un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala, aproximtiv 30% pot sa atribuie aceasta problema excesului de sare, iar 14% din accidentele vasculare cerebrale si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii arteriale datorata excesului de sare.

In acest context, chiar si Consiliului Europei a luat masuri cu privire la implementarea unor initiative nationale referitoare la reducerea consumului de sare, directie care a fost trasata in anul 2008 si care a fost continuata ulterior. Ca masuri de baza, sunt subliniate: necesitatea reformularii produselor astfel incat sa contina mai putina sare si educarea populatiei cu privire la pericolele ridicate de consumului exagerat de sare.

Concret, ce putem face fiecare dintre noi?! Putem sa adaugam mai putina sare la mancare atat atunci cand o pregatim, sau chiar la masa, cand mancarea este in farfurie. Mancarea trebuie intai gustata apoi, eventual, pus sare. Trebuie sa evitam produsele gata preparate care contin din fabricatie multa sare: mezeluri, mancare de fast food, snacksuri, seminte, alune. E bine sa alegem variantele mai putin sarate sau sa incercam sa pregatim produse similare acasa, acolo unde putem controla mai bine cata sare se adauga.

Atentie: studiile au aratat ca in Romania se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, deci masuri urgente sunt necesare. Un trai sanatos are nevoie si de schimarea obiceiurilor alimentare si reducerea consumului de sare face parte integranta din aceasta schimbare.




Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

3 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Esti inalt? Iata 4 moduri in care inaltimea iti afecteaza sanatatea!

Esti inalt? Iata 4 moduri in care inaltimea iti afecteaza sanatatea!

de Viorica Ghinea 21 Sep 2017

Desi persoanele inalte sunt invidiate deseori pentru inaltimea pe care o au, studiile au demonstrat ca acestea sunt mai predispuse la dezvoltarea anumitor afectiuni. Iata care sunt acestea! [detalii]

Ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer

Ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer

de Elena-Alina Constantinescu 21 Sep 2017

Boala Alzheimer a fost descoperita in anul 1906 de catre medicul german Alois Alzheimer. Aceasta maladie neurodegenerativa afecteaza celulele creierului si ale coloanei vertebrale, cauzeaza un proces de deteriorare progresiva a functiilor cognitive (atentia, perceptia, memoria, etc.). [detalii]

VIDEO Exercitii pentru ochi: aceste miscari iti imbunatatesc vederea!

VIDEO Exercitii pentru ochi: aceste miscari iti imbunatatesc vederea!

de Viorica Ghinea 20 Sep 2017

Exercitiile pentru ochi au fost special concepute pentru relaxarea oculara si imbunatatirea vederii. Organul vizual este deseori neglijat si incepem sa il apreciem doar odata cu inaintarea in varsta, cand observam ca si-a pierdut din calitati. Daca iti simti deseori ochii obositi, nu ar trebui sa tratezi cu indiferenta acest simptom, ci sa iei masuri din timp. Iti recomandam sa urmaresti videoclipul de mai jos si sa realizezi si tu miscarile respective. [detalii]

Cum sa ne protejam sanatatea de pericolul unei munci sedentare

Cum sa ne protejam sanatatea de pericolul unei munci sedentare

de Alege Sanatos 19 Sep 2017

Munca la birou atrage dupa sine rutina unei activitati sedentare, iar organismul nostru are de suferit din aceasta cauza. Spatele, ochii, circulatia sangelui si chiar psihicul pot fi afectate, de aceea e bine sa prevenim aceste pericole cauzate de pozitia incorecata si de lipsa miscarii. Pentru ca o munca la birou este mult mai confortabila decat una fizica, din ce in ce mai multi oameni prefera un astfel de program, fapt ce implica anumite riscuri de care nu tin neaparat cont. Iata care sunt aceste riscuri cauzate de munca sedentara si cum pot fi ele prevenite: [detalii]

4 lucruri pe care le folosesti zilnic si iti afecteaza sanatatea

4 lucruri pe care le folosesti zilnic si iti afecteaza sanatatea

de Viorica Ghinea 18 Sep 2017

Desi unele dintre obiectele pe care le folosesti iti par prieteni buni, afla ca multe dintre acestea iti afecteaza sanatatea. Pe cateva dintre acestea le folosesti zilnic fara sa stii cate efecte nocive au asupra corpului tau. Descopera mai jos doar cateva dintre ele! [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole