Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Consumul de sare si riscurile lui

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2013

Consumul de sare si riscurile lui

Sarea este unul din cele mai vechi ingrediente alimentare folosite de om. Desi astazi nu o mai consideram aditiv, sarea a avut un rol esential in pastrarea alimentelor inainte de inventarea racitoarelor. Putin stiu astazi ca sarea noastra cea de toate zilele nu a fost intotdeauna la indemana tuturor.

Va mai amintiti povestea cu fetele imparatului si cu “sarea-n bucate”?! Ea ne arata cat de valoroasa era considerata candva sarea. Oamenii au folosit mult timp apa sarata de mare tocmai pentru ca nu aveau pravalii unde sa se duca si sa cumpere sare. Sarea era ea insasi o moneda forte, daca aveai sare, o puteai da la schimb cu multe alte lucruri de care aveai nevoie in viata de zi cu zi, Astazi avem la dispozitie nu doar sare obisnuita sau iodata, ci tot felul de “specialitati”, cum sunt sarurile roz de Himalaya sau sarea neagra. Iar sarea de mare, culmea, a devenit cautata si prefarata sarii obisnuite, scose din salina, pentru ca e considerata naturala si contine elemente minerale de tipul iodului sau fluorului.

Fiind in farfuria noastra de atata vreme, sarea ne-a devenit si un prieten. Dar e un prieten care are si o fata de dusman, pentru ca pe de-o parte da gust mancarii, iar pe de alta reprezinta un factor important de risc pentru boli cronice, degenerative, boli care fac numeroase victime in lumea contemporana. Din nefericire, oamenii nu mai concep ca o mancare sa fie facuta fara sare, s-au invatat de atata amar de timp cu gustul sarat incat absenta lui ii deranjeaza substantial.

Nu sarea in sine este un factor de risc pentru boli, ci sodiul din compozitia ei. Excesul este un factor favorizant pentru hipertensiunea arteriala. Numeroase studii clinice randomizate au examinat efectul reducerii sarii din alimentatie asupra scaderii tensiunii arteriale la persoane non-hipertensive sau hipertensive si au obtinut date clare: mai putina sare inseamna mai putine boli de inima, mai putine accidente vasculare cerebrale, mai putine boli determinate esential sau partial de cresterea tensiunii arteriale.

Aportul mediu de sare pentru Vestul Europei si Statele Unite este de aproximativ 7.8-11.8 g/zi pentru un barbat adult si de 5.8-7.8 g/zi pentru o femeie adulta, valori probabil subevaluate, deoarece nu includ sarea adaugata in cursul mesei. Aportul excesiv de sare este o realitate si in prezent, in ciuda faptului ca dintr-un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala, aproximtiv 30% pot sa atribuie aceasta problema excesului de sare, iar 14% din accidentele vasculare cerebrale si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii arteriale datorata excesului de sare.

In acest context, chiar si Consiliului Europei a luat masuri cu privire la implementarea unor initiative nationale referitoare la reducerea consumului de sare, directie care a fost trasata in anul 2008 si care a fost continuata ulterior. Ca masuri de baza, sunt subliniate: necesitatea reformularii produselor astfel incat sa contina mai putina sare si educarea populatiei cu privire la pericolele ridicate de consumului exagerat de sare.

Concret, ce putem face fiecare dintre noi?! Putem sa adaugam mai putina sare la mancare atat atunci cand o pregatim, sau chiar la masa, cand mancarea este in farfurie. Mancarea trebuie intai gustata apoi, eventual, pus sare. Trebuie sa evitam produsele gata preparate care contin din fabricatie multa sare: mezeluri, mancare de fast food, snacksuri, seminte, alune. E bine sa alegem variantele mai putin sarate sau sa incercam sa pregatim produse similare acasa, acolo unde putem controla mai bine cata sare se adauga.

Atentie: studiile au aratat ca in Romania se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, deci masuri urgente sunt necesare. Un trai sanatos are nevoie si de schimarea obiceiurilor alimentare si reducerea consumului de sare face parte integranta din aceasta schimbare.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

4 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii si digestive la copii

Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii si digestive la copii

de Elena-Alina Constantinescu 11 Apr 2017

In prezent, infectiile respiratorii reprezinta cel mai frecvent motiv de vizite medicale si internari, in special la copilul de varsta prescolara. Medicul primar pediatru Mihaela Balgradean, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S.Curie" afirma ca infectiile respiratorii si digestive la copil sunt in 80% din cazuri virale, virusurile sunt cele care determina boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronsiolite si bronsite, laringite (crup) si pneumopatii acute. Vestea buna este ca factorii de risc pot fi redusi prin igiena corecta. [detalii]

Tratament revolutionar impotriva caderii parului

Tratament revolutionar impotriva caderii parului

de Alege Sanatos 10 Apr 2017

In fiecare primavara ne plangem de caderea parului. Si totusi, acesta reprezinta un proces fiziologic normal, iar problemele apar doar atunci cand pierderea parului depaseste capacitatea de regenerare. Desi numaram firele de par ramase in perie, este normal sa pierdem pana la 100 fire zilnic, dar cand aceasta cifra este depasita, caderea parului devine patologica. [detalii]

Metoda revolutionara de rezolvare a problemelor psihologice

Metoda revolutionara de rezolvare a problemelor psihologice

de Alege Sanatos 29 Mar 2017

Specialistii sustin ca au descoperit si au aplicat cu succes o metoda revolutionara care ne ajuta sa apelam la partea centrala a fiintei noastre, cunoscuta drept Centrum (sau Inteligenta Superioara), element care se afla in spatele tuturor reusitelor noastre, ideilor, dorintelor. [detalii]

8 sfaturi pentru picioare grele si varice

8 sfaturi pentru picioare grele si varice

de Alege Sanatos 28 Mar 2017

Aveti senzatia de greutate la nivelul picioarelor, gleznele dureroase si inflamate si vene inestetice? Aceste probleme sunt cauzate de o afectiune numita insuficienta venoasa cronica. Din fericire, exista insa solutii eficiente pentru combaterea suferintelor circulatorii de la nivelul picioarelor. [detalii]

Turmalina, remediul eficient pentru durerile de spate

Turmalina, remediul eficient pentru durerile de spate

de Elena-Alina Constantinescu 22 Mar 2017

Daca ai probleme cu hernia de disc, dureri lombare sau ai suferit vreun traumatism, cel mai bun lucru care s-a inventat pentru tine este centura lombara cu turmalina. Este vorba de o centura realizata din material textil in care sunt incorporate microcristale de turmalina si care se pozitioneaza in zona mijlocului. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.