Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Consumul de sare si riscurile lui

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2013

Tags: sare tensiune arteriala sodiu hipertensiunea


Consumul de sare si riscurile lui

Sarea este unul din cele mai vechi ingrediente alimentare folosite de om. Desi astazi nu o mai consideram aditiv, sarea a avut un rol esential in pastrarea alimentelor inainte de inventarea racitoarelor. Putin stiu astazi ca sarea noastra cea de toate zilele nu a fost intotdeauna la indemana tuturor.

Va mai amintiti povestea cu fetele imparatului si cu “sarea-n bucate”?! Ea ne arata cat de valoroasa era considerata candva sarea. Oamenii au folosit mult timp apa sarata de mare tocmai pentru ca nu aveau pravalii unde sa se duca si sa cumpere sare. Sarea era ea insasi o moneda forte, daca aveai sare, o puteai da la schimb cu multe alte lucruri de care aveai nevoie in viata de zi cu zi, Astazi avem la dispozitie nu doar sare obisnuita sau iodata, ci tot felul de “specialitati”, cum sunt sarurile roz de Himalaya sau sarea neagra. Iar sarea de mare, culmea, a devenit cautata si prefarata sarii obisnuite, scose din salina, pentru ca e considerata naturala si contine elemente minerale de tipul iodului sau fluorului.

Fiind in farfuria noastra de atata vreme, sarea ne-a devenit si un prieten. Dar e un prieten care are si o fata de dusman, pentru ca pe de-o parte da gust mancarii, iar pe de alta reprezinta un factor important de risc pentru boli cronice, degenerative, boli care fac numeroase victime in lumea contemporana. Din nefericire, oamenii nu mai concep ca o mancare sa fie facuta fara sare, s-au invatat de atata amar de timp cu gustul sarat incat absenta lui ii deranjeaza substantial.

Nu sarea in sine este un factor de risc pentru boli, ci sodiul din compozitia ei. Excesul este un factor favorizant pentru hipertensiunea arteriala. Numeroase studii clinice randomizate au examinat efectul reducerii sarii din alimentatie asupra scaderii tensiunii arteriale la persoane non-hipertensive sau hipertensive si au obtinut date clare: mai putina sare inseamna mai putine boli de inima, mai putine accidente vasculare cerebrale, mai putine boli determinate esential sau partial de cresterea tensiunii arteriale.

Aportul mediu de sare pentru Vestul Europei si Statele Unite este de aproximativ 7.8-11.8 g/zi pentru un barbat adult si de 5.8-7.8 g/zi pentru o femeie adulta, valori probabil subevaluate, deoarece nu includ sarea adaugata in cursul mesei. Aportul excesiv de sare este o realitate si in prezent, in ciuda faptului ca dintr-un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala, aproximtiv 30% pot sa atribuie aceasta problema excesului de sare, iar 14% din accidentele vasculare cerebrale si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii arteriale datorata excesului de sare.

In acest context, chiar si Consiliului Europei a luat masuri cu privire la implementarea unor initiative nationale referitoare la reducerea consumului de sare, directie care a fost trasata in anul 2008 si care a fost continuata ulterior. Ca masuri de baza, sunt subliniate: necesitatea reformularii produselor astfel incat sa contina mai putina sare si educarea populatiei cu privire la pericolele ridicate de consumului exagerat de sare.

Concret, ce putem face fiecare dintre noi?! Putem sa adaugam mai putina sare la mancare atat atunci cand o pregatim, sau chiar la masa, cand mancarea este in farfurie. Mancarea trebuie intai gustata apoi, eventual, pus sare. Trebuie sa evitam produsele gata preparate care contin din fabricatie multa sare: mezeluri, mancare de fast food, snacksuri, seminte, alune. E bine sa alegem variantele mai putin sarate sau sa incercam sa pregatim produse similare acasa, acolo unde putem controla mai bine cata sare se adauga.

Atentie: studiile au aratat ca in Romania se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, deci masuri urgente sunt necesare. Un trai sanatos are nevoie si de schimarea obiceiurilor alimentare si reducerea consumului de sare face parte integranta din aceasta schimbare.




Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

4 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

de Raluca Garbea 20 Iul 2018

Sunt persoane care prezinta alergie la morcovi, asadar este important sa recunosti simptomele acestei afectiuni. [detalii]

Alergii - Cauze si simptome

Alergii - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 18 Iul 2018

O alergie este un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina care de obicei nu este daunatoare corpului uman. Aceste substante straine sunt numite alergeni si pot include anumite alimente, polen sau chiar unele animale de companie. [detalii]

Alimente care pot provoca alergii

Alimente care pot provoca alergii

de Raluca Garbea 13 Iul 2018

Potrivit specialistilor, alergiile alimentare reprezinta una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. [detalii]

Ceaiuri care te scapa de celulita

Ceaiuri care te scapa de celulita

de Raluca Garbea 07 Iul 2018

Celulita reprezinta o problema cu care se confrunta multe femei, indiferent de varsta, greutate sau de stilul de viata. [detalii]

Suferi de astm? Iata la ce alimente ar trebui sa renunti

Suferi de astm? Iata la ce alimente ar trebui sa renunti

de Laura Galescu 04 Iul 2018

Regimul alimentar este necesar si in cazul in care suferi de astm. Daca unele alimente iti usureaza sarcina de a controla boala, altele agraveaza afectiunea. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016