Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Consumul de sare si riscurile lui

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2013

Tags: sare tensiune arteriala sodiu hipertensiunea


Consumul de sare si riscurile lui

Sarea este unul din cele mai vechi ingrediente alimentare folosite de om. Desi astazi nu o mai consideram aditiv, sarea a avut un rol esential in pastrarea alimentelor inainte de inventarea racitoarelor. Putin stiu astazi ca sarea noastra cea de toate zilele nu a fost intotdeauna la indemana tuturor.

Va mai amintiti povestea cu fetele imparatului si cu “sarea-n bucate”?! Ea ne arata cat de valoroasa era considerata candva sarea. Oamenii au folosit mult timp apa sarata de mare tocmai pentru ca nu aveau pravalii unde sa se duca si sa cumpere sare. Sarea era ea insasi o moneda forte, daca aveai sare, o puteai da la schimb cu multe alte lucruri de care aveai nevoie in viata de zi cu zi, Astazi avem la dispozitie nu doar sare obisnuita sau iodata, ci tot felul de “specialitati”, cum sunt sarurile roz de Himalaya sau sarea neagra. Iar sarea de mare, culmea, a devenit cautata si prefarata sarii obisnuite, scose din salina, pentru ca e considerata naturala si contine elemente minerale de tipul iodului sau fluorului.

Fiind in farfuria noastra de atata vreme, sarea ne-a devenit si un prieten. Dar e un prieten care are si o fata de dusman, pentru ca pe de-o parte da gust mancarii, iar pe de alta reprezinta un factor important de risc pentru boli cronice, degenerative, boli care fac numeroase victime in lumea contemporana. Din nefericire, oamenii nu mai concep ca o mancare sa fie facuta fara sare, s-au invatat de atata amar de timp cu gustul sarat incat absenta lui ii deranjeaza substantial.

Nu sarea in sine este un factor de risc pentru boli, ci sodiul din compozitia ei. Excesul este un factor favorizant pentru hipertensiunea arteriala. Numeroase studii clinice randomizate au examinat efectul reducerii sarii din alimentatie asupra scaderii tensiunii arteriale la persoane non-hipertensive sau hipertensive si au obtinut date clare: mai putina sare inseamna mai putine boli de inima, mai putine accidente vasculare cerebrale, mai putine boli determinate esential sau partial de cresterea tensiunii arteriale.

Aportul mediu de sare pentru Vestul Europei si Statele Unite este de aproximativ 7.8-11.8 g/zi pentru un barbat adult si de 5.8-7.8 g/zi pentru o femeie adulta, valori probabil subevaluate, deoarece nu includ sarea adaugata in cursul mesei. Aportul excesiv de sare este o realitate si in prezent, in ciuda faptului ca dintr-un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala, aproximtiv 30% pot sa atribuie aceasta problema excesului de sare, iar 14% din accidentele vasculare cerebrale si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii arteriale datorata excesului de sare.

In acest context, chiar si Consiliului Europei a luat masuri cu privire la implementarea unor initiative nationale referitoare la reducerea consumului de sare, directie care a fost trasata in anul 2008 si care a fost continuata ulterior. Ca masuri de baza, sunt subliniate: necesitatea reformularii produselor astfel incat sa contina mai putina sare si educarea populatiei cu privire la pericolele ridicate de consumului exagerat de sare.

Concret, ce putem face fiecare dintre noi?! Putem sa adaugam mai putina sare la mancare atat atunci cand o pregatim, sau chiar la masa, cand mancarea este in farfurie. Mancarea trebuie intai gustata apoi, eventual, pus sare. Trebuie sa evitam produsele gata preparate care contin din fabricatie multa sare: mezeluri, mancare de fast food, snacksuri, seminte, alune. E bine sa alegem variantele mai putin sarate sau sa incercam sa pregatim produse similare acasa, acolo unde putem controla mai bine cata sare se adauga.

Atentie: studiile au aratat ca in Romania se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, deci masuri urgente sunt necesare. Un trai sanatos are nevoie si de schimarea obiceiurilor alimentare si reducerea consumului de sare face parte integranta din aceasta schimbare.




Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

2 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

5 semne ca ai pietre la fiere: iata cum se manifesta!

5 semne ca ai pietre la fiere: iata cum se manifesta!

de Viorica Ghinea 09 Nov 2017

Vezica biliara sau fierea, asa cum mai este cunoscuta popular, joaca un rol important in digestia alimentelor grase. O alimentatie dezechilibrata poate conduce la staza sucului biliar si formarea pietrelor la bila. Cand se intampla acest lucru, organismul incepe sa trimita anumite semne. Iata cum iti poti da seama ca suferi de aceasta problema de sanatate! [detalii]

Iti simti mainile si picioarele reci? Iata care sunt cauzele!

Iti simti mainile si picioarele reci? Iata care sunt cauzele!

de Viorica Ghinea 07 Nov 2017

Iti simti constant mainile si picioarele reci si cu greu reusesti sa le incalzesti? Aceasta conditie nu are legatura cu temperaturile scazute care se instaleaza in sezonul rece al anului. Probabil stii deja ca principalul vinovat este considerat circulatia periferica deficitara, dar nu trebuie excluse nici alte cauze. Iata factorii care pot sa provoace senzatia de rece la extremitati! [detalii]

10 semne pe care corpul nostru le transmite pentru a ne spune ca suntem prea stresati

10 semne pe care corpul nostru le transmite pentru a ne spune ca suntem prea stresati

de Laura Galescu 06 Nov 2017

Organismul nostru este o masinarie extrem de complexa care reactioneaza nu numai la schimbarile externe, ci si la cele interne. Susan Babel, psiholog specializat in depresie, sugereaza o teorie interesanta cu privire la semnele transmise de corp. [detalii]

Primul semn al instalarii bolii Alzheimer! Iata la ce trebuie sa fii atent!

Primul semn al instalarii bolii Alzheimer! Iata la ce trebuie sa fii atent!

de Viorica Ghinea 30 Oct 2017

Cercetatorii au descoperit un semn care poate indica din timp instalarea bolii Alzheimer. De aceea este important sa fii atent la semnalele de alarma pe care ti le transmite organismul tau, cu atat mai mult daca cineva din familia ta a avut aceasta afectiune. Descopera in randurile de mai jos care este simptomul pe care trebuie sa il monitorizezi si ce legatura are acesta cu sistemul nervos. [detalii]

Cum stii ca ai probleme cu inima? Iata semnele la care trebuie sa fii atent!

Cum stii ca ai probleme cu inima? Iata semnele la care trebuie sa fii atent!

de Viorica Ghinea 27 Oct 2017

Bolile cardiovasculare sunt vinovatul numarul 1 al deceselor inregistrate la nivel global. Daca oamenii ar sti din timp ca au probleme cu inima, ar putea sa ia masurile necesare si sa isi prelungeasca astfel durata de viata. Din pacate, exista anumite semne subtile pe care uneori nici macar specialistii in domeniu nu le iau in considerare. Iata la ce simptome ar trebui sa fii atent pentru a depista o posibila afectiune de inima! [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit