Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Consumul de sare si riscurile lui

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2013

Tags: sare tensiune arteriala sodiu hipertensiunea


Consumul de sare si riscurile lui

Sarea este unul din cele mai vechi ingrediente alimentare folosite de om. Desi astazi nu o mai consideram aditiv, sarea a avut un rol esential in pastrarea alimentelor inainte de inventarea racitoarelor. Putin stiu astazi ca sarea noastra cea de toate zilele nu a fost intotdeauna la indemana tuturor.

Va mai amintiti povestea cu fetele imparatului si cu “sarea-n bucate”?! Ea ne arata cat de valoroasa era considerata candva sarea. Oamenii au folosit mult timp apa sarata de mare tocmai pentru ca nu aveau pravalii unde sa se duca si sa cumpere sare. Sarea era ea insasi o moneda forte, daca aveai sare, o puteai da la schimb cu multe alte lucruri de care aveai nevoie in viata de zi cu zi, Astazi avem la dispozitie nu doar sare obisnuita sau iodata, ci tot felul de “specialitati”, cum sunt sarurile roz de Himalaya sau sarea neagra. Iar sarea de mare, culmea, a devenit cautata si prefarata sarii obisnuite, scose din salina, pentru ca e considerata naturala si contine elemente minerale de tipul iodului sau fluorului.

Fiind in farfuria noastra de atata vreme, sarea ne-a devenit si un prieten. Dar e un prieten care are si o fata de dusman, pentru ca pe de-o parte da gust mancarii, iar pe de alta reprezinta un factor important de risc pentru boli cronice, degenerative, boli care fac numeroase victime in lumea contemporana. Din nefericire, oamenii nu mai concep ca o mancare sa fie facuta fara sare, s-au invatat de atata amar de timp cu gustul sarat incat absenta lui ii deranjeaza substantial.

Nu sarea in sine este un factor de risc pentru boli, ci sodiul din compozitia ei. Excesul este un factor favorizant pentru hipertensiunea arteriala. Numeroase studii clinice randomizate au examinat efectul reducerii sarii din alimentatie asupra scaderii tensiunii arteriale la persoane non-hipertensive sau hipertensive si au obtinut date clare: mai putina sare inseamna mai putine boli de inima, mai putine accidente vasculare cerebrale, mai putine boli determinate esential sau partial de cresterea tensiunii arteriale.

Aportul mediu de sare pentru Vestul Europei si Statele Unite este de aproximativ 7.8-11.8 g/zi pentru un barbat adult si de 5.8-7.8 g/zi pentru o femeie adulta, valori probabil subevaluate, deoarece nu includ sarea adaugata in cursul mesei. Aportul excesiv de sare este o realitate si in prezent, in ciuda faptului ca dintr-un miliard de persoane cu hipertensiune arteriala, aproximtiv 30% pot sa atribuie aceasta problema excesului de sare, iar 14% din accidentele vasculare cerebrale si 9% din infarctele de miocard apar pe fondul hipertensiunii arteriale datorata excesului de sare.

In acest context, chiar si Consiliului Europei a luat masuri cu privire la implementarea unor initiative nationale referitoare la reducerea consumului de sare, directie care a fost trasata in anul 2008 si care a fost continuata ulterior. Ca masuri de baza, sunt subliniate: necesitatea reformularii produselor astfel incat sa contina mai putina sare si educarea populatiei cu privire la pericolele ridicate de consumului exagerat de sare.

Concret, ce putem face fiecare dintre noi?! Putem sa adaugam mai putina sare la mancare atat atunci cand o pregatim, sau chiar la masa, cand mancarea este in farfurie. Mancarea trebuie intai gustata apoi, eventual, pus sare. Trebuie sa evitam produsele gata preparate care contin din fabricatie multa sare: mezeluri, mancare de fast food, snacksuri, seminte, alune. E bine sa alegem variantele mai putin sarate sau sa incercam sa pregatim produse similare acasa, acolo unde putem controla mai bine cata sare se adauga.

Atentie: studiile au aratat ca in Romania se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, deci masuri urgente sunt necesare. Un trai sanatos are nevoie si de schimarea obiceiurilor alimentare si reducerea consumului de sare face parte integranta din aceasta schimbare.




Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

6 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Consumul de sare si riscurile lui"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ai picioarele umflate? Iata 7 motive vinovate de aceasta problema!

Ai picioarele umflate? Iata 7 motive vinovate de aceasta problema!

de Viorica Ghinea 16 Aug 2017

Picioarele umflate reprezinta o problema de sanatate des inalnita, dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui tratata cu indiferenta. Acestea pot fi simptomul unei conditii superficiale, dar pot fi si indiciul unei afectiuni mai grave, cum ar fi o boala de inima ori cancer. Citeste mai jos care sunt cauzele picioarelor umflate! [detalii]

6 mituri despre depresie

6 mituri despre depresie

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Depresia este una dintre cele mai intalnite afectiuni din intreaga lume, astfel ca au aparut o multime de mituri despre aceasta. Ca sa stii ce informatii sunt adevarate si care nu, trebuie sa citesti randurile urmatoare. [detalii]

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Pentru a-ti mentine sanatatea ochilor nu este suficient sa faci din cand in cand un control oftalmologic, ci trebuie sa acorzi atentie si obiceiurilor de zi cu zi. Iata 6 lucruri care iti pot crea probleme oculare de-a lungul timpului! [detalii]

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

de Viorica Ghinea 03 Aug 2017

Studiille de specialitate arata ca exista o legatura stransa intre consumul de alcool si dezvoltarea cancerului la san. Raportul demonstreaza faptul ca este suficient sa consumi un singur pahar de alcool pe zi pentru a te expune riscului de a face cancer mamar. Citeste toate informatiile despre acest studiu si afla cum poti preveni aceasta afectiune nemiloasa! [detalii]

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iul 2017

Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecventa la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole