Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Controlul diabetului cu ajutorul dietei

de AlegeSanatos.ro 24 Apr 2013

Tags: cartofi napi anghinare orez nivelul glicemic varza dovleceii castravetii ardei gras soia prazul maslinele ciuperci cirese lamaie


Controlul diabetului cu ajutorul dietei

Diabetul zaharat reprezinta in momentul de fata o afectiune extrem de frecventa fiind o cauza importanta de morbiditate si mortalitate. Fiind o boala insidioasa diabetul zaharat poate trece neobservat o buna perioada de timp, lucru ce are repercusiuni asupra inimii, rinichilor, ochilor si a vaselor mici.

Diabetul este cauzat fie  de o imposibilitate a pancreasului de a secreta suficienta insulina fie datorita faptului ca organismul nu este capabil sa foloseasca insulina in mod eficient, ambele situatii avand drept rezultat cresterea nivelului de zahar din sange. Pe langa tratamentul medicamentos cu antidiabetice orale (ADO) si cel cu insulina, dieta ocupa un loc extrem de important.

Multi pacienti necesita doar dieta ca modalitate de a tine sub control diabetul. Restul persoanelor diabetice in tratament cu ADO sau insulina necesita de asemenea o atenta monitorizare a felului in care mananca cu cantarirea alimentelor si urmarea unei diete atent supravegheata de catre medicul diabetolog.

Consumati alimente cu un indice glicemic scazut
Indicele glicemic (IG) reprezinta un indicator ce ajuta la cunoasterea exacta a felului in care alimentele ce contin zahar sunt capabile sa creasca (mai mult sau mai putin) nivelul glicemiei din sange. Alimentele cu un IG inalt trebuie evitate de catre diabetici deoarece ingerarea acestora determina fluctuatii importante ale nivelului de zahar din sange. Pentru a avea o evidenta clara a alimentelor cu IG ridicat sau scazut va propunem consultarea urmatoarelor 3 categorii.

● Alimente cu IG scazut ( acestea pot fi consumate frecvent): fasolea verde, fasolea alba, mazarea verde, morcovii, telina, sfecla de zahar, rosiile, brocolii, varza, dovleceii, castravetii, ardeiul gras, soia, prazul, maslinele, ciupercile, ciresele, lamaia,gutuile, grapefrutul, capsunile, pomelo, perele, fructele de padure, merele, inghetata cu fructoza, iaurt, lapte.

● Alimente cu IG mediu (acestea trebuie consumate cu masura):  cartofii, napi, anghinare, orezul, sucurile de fructe preparate in casa fara zahar, strugurii,ananauls,kiwi, banane, muesli sau cereale integrale (fara zahar), painea integrala, fucte uscate,stafidele, batoane de cereale (fara zahar), paste din grau integral.

● Alimente cu IG inalt ( a se evita consumul acestor alimente): malaiul, chipsurile, ciocolata, inghetata, prajiturile, mierea, briosa, bauturile carbogazoase indulcite, alcoolul, painea alba, piureul de cartofi, cartofii prajiti, lasagna, castanele, pizza si mancarea tip fast-food.
A,B, C-ul alimentatiei in diabetul zaharat

● Inainte de a cumpara un produs alimentar cititi cu atentie eticheta pentru a afla astfel ce contine (atentie la procentul de zahar).

● Nu eliminati de tot zaharul din alimentatie. Pentru a urma o dieta cu un numar exact de carbohidrati consultati un medic diabetolog. Intocmirea unei diete pentru un pacient cu diabet se face si in functie de preferintele acestuia tocmai pentru a nu reprezenta o corvoada.

● Folositi tabelele cu continutul caloric al fiecarui alimente (tabele existente pe internet). In acest fel veti putea avea o evidenta clara a aportului caloric zilnic si control asupra greutatii corporale.

● Evitati consumul alimentelor cu IG inalt. Nu faceti mai mult de una sau doua greseli alimentare pe saptamana.

● Nu sariti peste nici o masa. Mancati 5 mese pe zi (de preferat la ore fixe)- 3 mese principale si 2 gustari.

● Evitati grasimile de origine animala. Grasimile trebuie sa reprezinte 25-35% din alimentatia zilnica. Consumati cat mai putina carne grasa, produse lactate cu continut crescut de grasime si dulciuri. In acest fel se poate tine sub control greutatea fiind cunoscut faptul ca asocierea dintre diabetul zaharat si kilogramele in plus este extrem de periculoasa. O persoana diabetica nu trebuie sa consume mai mult de 200 mg de colesterol pe zi.

● Alimentatia zilnica trebuie sa aduca organismului 20-30 g de fibre. Acest lucru se poate realiza consumand zilnic cereale (de preferat fara adaus de zahar),fructe si legume proaspete.

● Avand in vedere ca diabetul se asociaza frecvent cu afectarea vaselor mari si mici (si implicit cu bolile cardiace si hipertensiunea arteriala) este bine sa se puna mai putina sare in mancare.

● Si nu in ultimul rand in cazul in care consumati alimente cu un continut ridicat de zahar nu uitati sa va monitorizati glicemia. In cazul in care este vorba despre o hiperglicemie importanta sau apar simptomele caracteristice acesteia (uscaciunea gurii, setea, tulburarile vizuale, somnolenta, confuzie, greata, varsaturi) anuntati de urgenta medicul curant.
 
 
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Controlul diabetului cu ajutorul dietei"

8 + 10 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Controlul diabetului cu ajutorul dietei"

Dan Sandru @ 22 Aug 2013
"ToatÄ Stima Nu uitati de vitaminele ce scad la diabetici si mineralele necesare....zinc,mangan,selenium etc"

Spune-ne opinia ta despre
"Controlul diabetului cu ajutorul dietei"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

5 semne ca ai pietre la fiere: iata cum se manifesta!

5 semne ca ai pietre la fiere: iata cum se manifesta!

de Viorica Ghinea 09 Nov 2017

Vezica biliara sau fierea, asa cum mai este cunoscuta popular, joaca un rol important in digestia alimentelor grase. O alimentatie dezechilibrata poate conduce la staza sucului biliar si formarea pietrelor la bila. Cand se intampla acest lucru, organismul incepe sa trimita anumite semne. Iata cum iti poti da seama ca suferi de aceasta problema de sanatate! [detalii]

Iti simti mainile si picioarele reci? Iata care sunt cauzele!

Iti simti mainile si picioarele reci? Iata care sunt cauzele!

de Viorica Ghinea 07 Nov 2017

Iti simti constant mainile si picioarele reci si cu greu reusesti sa le incalzesti? Aceasta conditie nu are legatura cu temperaturile scazute care se instaleaza in sezonul rece al anului. Probabil stii deja ca principalul vinovat este considerat circulatia periferica deficitara, dar nu trebuie excluse nici alte cauze. Iata factorii care pot sa provoace senzatia de rece la extremitati! [detalii]

10 semne pe care corpul nostru le transmite pentru a ne spune ca suntem prea stresati

10 semne pe care corpul nostru le transmite pentru a ne spune ca suntem prea stresati

de Laura Galescu 06 Nov 2017

Organismul nostru este o masinarie extrem de complexa care reactioneaza nu numai la schimbarile externe, ci si la cele interne. Susan Babel, psiholog specializat in depresie, sugereaza o teorie interesanta cu privire la semnele transmise de corp. [detalii]

Primul semn al instalarii bolii Alzheimer! Iata la ce trebuie sa fii atent!

Primul semn al instalarii bolii Alzheimer! Iata la ce trebuie sa fii atent!

de Viorica Ghinea 30 Oct 2017

Cercetatorii au descoperit un semn care poate indica din timp instalarea bolii Alzheimer. De aceea este important sa fii atent la semnalele de alarma pe care ti le transmite organismul tau, cu atat mai mult daca cineva din familia ta a avut aceasta afectiune. Descopera in randurile de mai jos care este simptomul pe care trebuie sa il monitorizezi si ce legatura are acesta cu sistemul nervos. [detalii]

Cum stii ca ai probleme cu inima? Iata semnele la care trebuie sa fii atent!

Cum stii ca ai probleme cu inima? Iata semnele la care trebuie sa fii atent!

de Viorica Ghinea 27 Oct 2017

Bolile cardiovasculare sunt vinovatul numarul 1 al deceselor inregistrate la nivel global. Daca oamenii ar sti din timp ca au probleme cu inima, ar putea sa ia masurile necesare si sa isi prelungeasca astfel durata de viata. Din pacate, exista anumite semne subtile pe care uneori nici macar specialistii in domeniu nu le iau in considerare. Iata la ce simptome ar trebui sa fii atent pentru a depista o posibila afectiune de inima! [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit