Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Controlul diabetului cu ajutorul dietei

de AlegeSanatos.ro 24 Apr 2013

Tags: cartofi napi anghinare orez nivelul glicemic varza dovleceii castravetii ardei gras soia prazul maslinele ciuperci cirese lamaie


Controlul diabetului cu ajutorul dietei

Diabetul zaharat reprezinta in momentul de fata o afectiune extrem de frecventa fiind o cauza importanta de morbiditate si mortalitate. Fiind o boala insidioasa diabetul zaharat poate trece neobservat o buna perioada de timp, lucru ce are repercusiuni asupra inimii, rinichilor, ochilor si a vaselor mici.

Diabetul este cauzat fie  de o imposibilitate a pancreasului de a secreta suficienta insulina fie datorita faptului ca organismul nu este capabil sa foloseasca insulina in mod eficient, ambele situatii avand drept rezultat cresterea nivelului de zahar din sange. Pe langa tratamentul medicamentos cu antidiabetice orale (ADO) si cel cu insulina, dieta ocupa un loc extrem de important.

Multi pacienti necesita doar dieta ca modalitate de a tine sub control diabetul. Restul persoanelor diabetice in tratament cu ADO sau insulina necesita de asemenea o atenta monitorizare a felului in care mananca cu cantarirea alimentelor si urmarea unei diete atent supravegheata de catre medicul diabetolog.

Consumati alimente cu un indice glicemic scazut
Indicele glicemic (IG) reprezinta un indicator ce ajuta la cunoasterea exacta a felului in care alimentele ce contin zahar sunt capabile sa creasca (mai mult sau mai putin) nivelul glicemiei din sange. Alimentele cu un IG inalt trebuie evitate de catre diabetici deoarece ingerarea acestora determina fluctuatii importante ale nivelului de zahar din sange. Pentru a avea o evidenta clara a alimentelor cu IG ridicat sau scazut va propunem consultarea urmatoarelor 3 categorii.

● Alimente cu IG scazut ( acestea pot fi consumate frecvent): fasolea verde, fasolea alba, mazarea verde, morcovii, telina, sfecla de zahar, rosiile, brocolii, varza, dovleceii, castravetii, ardeiul gras, soia, prazul, maslinele, ciupercile, ciresele, lamaia,gutuile, grapefrutul, capsunile, pomelo, perele, fructele de padure, merele, inghetata cu fructoza, iaurt, lapte.

● Alimente cu IG mediu (acestea trebuie consumate cu masura):  cartofii, napi, anghinare, orezul, sucurile de fructe preparate in casa fara zahar, strugurii,ananauls,kiwi, banane, muesli sau cereale integrale (fara zahar), painea integrala, fucte uscate,stafidele, batoane de cereale (fara zahar), paste din grau integral.

● Alimente cu IG inalt ( a se evita consumul acestor alimente): malaiul, chipsurile, ciocolata, inghetata, prajiturile, mierea, briosa, bauturile carbogazoase indulcite, alcoolul, painea alba, piureul de cartofi, cartofii prajiti, lasagna, castanele, pizza si mancarea tip fast-food.
A,B, C-ul alimentatiei in diabetul zaharat

● Inainte de a cumpara un produs alimentar cititi cu atentie eticheta pentru a afla astfel ce contine (atentie la procentul de zahar).

● Nu eliminati de tot zaharul din alimentatie. Pentru a urma o dieta cu un numar exact de carbohidrati consultati un medic diabetolog. Intocmirea unei diete pentru un pacient cu diabet se face si in functie de preferintele acestuia tocmai pentru a nu reprezenta o corvoada.

● Folositi tabelele cu continutul caloric al fiecarui alimente (tabele existente pe internet). In acest fel veti putea avea o evidenta clara a aportului caloric zilnic si control asupra greutatii corporale.

● Evitati consumul alimentelor cu IG inalt. Nu faceti mai mult de una sau doua greseli alimentare pe saptamana.

● Nu sariti peste nici o masa. Mancati 5 mese pe zi (de preferat la ore fixe)- 3 mese principale si 2 gustari.

● Evitati grasimile de origine animala. Grasimile trebuie sa reprezinte 25-35% din alimentatia zilnica. Consumati cat mai putina carne grasa, produse lactate cu continut crescut de grasime si dulciuri. In acest fel se poate tine sub control greutatea fiind cunoscut faptul ca asocierea dintre diabetul zaharat si kilogramele in plus este extrem de periculoasa. O persoana diabetica nu trebuie sa consume mai mult de 200 mg de colesterol pe zi.

● Alimentatia zilnica trebuie sa aduca organismului 20-30 g de fibre. Acest lucru se poate realiza consumand zilnic cereale (de preferat fara adaus de zahar),fructe si legume proaspete.

● Avand in vedere ca diabetul se asociaza frecvent cu afectarea vaselor mari si mici (si implicit cu bolile cardiace si hipertensiunea arteriala) este bine sa se puna mai putina sare in mancare.

● Si nu in ultimul rand in cazul in care consumati alimente cu un continut ridicat de zahar nu uitati sa va monitorizati glicemia. In cazul in care este vorba despre o hiperglicemie importanta sau apar simptomele caracteristice acesteia (uscaciunea gurii, setea, tulburarile vizuale, somnolenta, confuzie, greata, varsaturi) anuntati de urgenta medicul curant.
 
 
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Controlul diabetului cu ajutorul dietei"

2 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Controlul diabetului cu ajutorul dietei"

Dan Sandru @ 22 Aug 2013
"ToatÄ Stima Nu uitati de vitaminele ce scad la diabetici si mineralele necesare....zinc,mangan,selenium etc"

Spune-ne opinia ta despre
"Controlul diabetului cu ajutorul dietei"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

de Raluca Garbea 01 Nov 2018

Atacul de panica este o stare de frica sau de anxietate ce apare brusc. [detalii]

Boala lui Addison - Cauze si simptome

Boala lui Addison - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 24 Oct 2018

Boala lui Addison este legata de hormoni, fiind considerata o afectiune endocrina, iar oamenii diagnosticati cu aceasta boala pot duce, in mare masura, o viata normala. [detalii]

Dureri abdominale: Cauze si simptome

Dureri abdominale: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 09 Oct 2018

Durerile abdominale sunt cunoscute sub diferite denumiri - dureri de stomac sau crampe abdominale. [detalii]

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

de Raluca Garbea 02 Oct 2018

Consumat cu moderatie, alcoolul nu dauneaza sanatatii. Totusi, daca ajungi la dependenta, alcoolul are efecte grave asupra organismului. [detalii]

Alergie la porumb - Cauze si simptome

Alergie la porumb - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Ca in cazul oricarei alte alergii, alergia la porumb reprezinta o reactie a organismului la proteinele gasite in porumb. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016