Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur

de Laura Voica 28 Apr 2014

Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur

Esti preocupat de cantitatile de mercur pe care le contin alimentele pe care le mananci? Daca mananci peste, atunci ar trebui sa fii. Acest lucru poate parea exagerat, dar este foarte important, deoarece mercurul poate provoca boli autoimune si alte probleme legate de sanatate. As dori sa facem putina lumina in aceasta problema si sa va ajut sa decideti ce sa mancati si cum sa va protejati de aceasta toxina de mediu. Unde se gaseste mercurul si ce este?

Mercurul este parte a unui grup de compusi numite metale grele. Exista metale grele "bune", cum ar fi fierul, cobaltul, cuprul, manganul, molibdenul si zincul. Acestea sunt benefice pentru sanatate, deoarece oamenii au nevoie de aceste metale pentru a functiona corespunzator. Insa, tine cont de faptul ca si acestea pot fi toxice consumate in exces.

Pe de alta parte, metale grele precum mercurul, plumbul si plutoniu sunt metale toxice "rele" si in timp, daca se acumuleaza in corp pot provoca boli grave. In continuare ne vom concentra pe mercur deoarece exista o multime de informatii, cu privire la daunele pe care le provoaca organismului si modul in care suntem expusi.

De unde provine mercurul?

Exista doua surse principale de mercur la care suntem expusi. In primul rand, mercurul este eliberat in aer de centralele electrice pe carbune si de vulcani. Dupa ce se stabileste in oceane si sol, ajungem sa-l consumam  din peste sau din plantele sau animalele care cresc si traiesc in aceste locuri.

Pestii mari manca pestii mici, iar mercurul se acumuleaza, ceea ce inseamna ca in pestii mari exista o concentratie mai mare de mercur.

Iata lista cu pestii care contin cele mai mari concentratii de mercur si pe care ar trebui sa-i evitam:

Pesti cu nivel scazut de mercur

Pestii ansoa
Butterfish
Somn
Scoici de acvacultura
Crab
Languste / Raci
Merluciu
Hering
Macrou ( din Nordul Antlaticului, este cel care se gaseste cel mai des pe piata romaneasca)
Lumanarica
Stridie
Biban ( Ocean )
Cambula
Somon ( conservat )
Salmon ( proaspete )
Sardea
Scoici Saint-Jacques
Scrumbia de Dunare
Creveti
Pastrav ( apa dulce )
Peste alb

Pesti cu nivel moderat de mercur
Mananca sase portii sau mai putin pe luna:

Crap
Cod ( Alaska ) *
Homar
Mahi Mahi
Biban ( apa dulce )
Sablefish
Ton ( Conserve)

Pesti cu un nivel ridicat de mercur
Mananca trei portii sau mai putin pe luna:

Bluefish
Macrou ( din golful spaniol )
Ton ( Conserve Ton alb )
Ton ( galben)

Pesti cu cel mai mare nivel de mercur
Evita sa mananci:

Regele macrou (se afla in regiunea oceanului Atlantic si a Golfului Mexic)
Istioforidele sau pesti cu cioc, marlinii
Pestele pion rosu
Rechin
Peste spada

Cealalta sursa principala de poluare cu mercur o reprezinta vaporii eliberati de plombele de argint. Acest lucru este oarecum controversat, insa exista suficiente dovezi care sugereaza ca aceasta este o problema reala, si a fi bine sa inlocuiti plombele pe care le aveti de acest gen cu altele.

Exista, de asemenea, si alte locuri in care puteti fi expusi la mercur, cum ar fi in conservantul unor vaccinuri  si termometrele vechi. Dar pestele si plombele de argint sunt cea mai mare problema.

Cum se acumuleaza mercurul in organism si de ce este daunator?

Corpul a fost creat cu mai multe sisteme de detoxifiere, asadar acesta este capabil sa elimine si mercurul. Unul dintre aceste sisteme, este numit sistemul glutation, este foarte activ in ficat si, de asemenea, in toate celulele corpului.

Daca corpul este expus la o cantitate foarte mare de mercur, acesta poate cauza daune sistemului nervos, tiroidei, sistemului imunitar ( boli autoimune, de exemplu ), si poate provoca stres oxidativ tuturor celulelor din corp. Acest lucru inseamna, pur si simplu, ca organismul ramane fara antioxidantii de care are nevoie pentru a se proteja, rezultand radicalii liberi creati de mercur, care apoi pot deteriora tesuturile.

Pentru a proteja celulele si tesuturile, este foarte important sa pastrati sistemul de detoxifiere al ficatului in forma prin consumul de fructe si legume bogate in antioxidanti.

Ce puteti face pentru a ajuta organismul sa elimine cantitatea de mercur stocata?

Deja stim ca cele mai mari cantitati de mercur ingerat in corp provine de la fructe de mare si pesti, motiv pentru care as recomanda reducerea consumului de peste la  1-2 ori pe saptamana din lista de mai sus in conditii de siguranta. Puteti inlocui pestele cu plante bogatein omega 3, cum ar fi canepa, in si chia.

De asemenea, exista anumite alimente care, atunci cand sunt consumate cu peste, va ajuta de fapt, sa eliminati mercurul din organism. Acestea includ nuci de Brazilia, seminte de dovleac, coriandru, usturoi, Chlorella si curcuma, care toate contin agenti de chelare care elimina mercurul din intestin si tesuturi in conditii de siguranta.
Va recomand, de asemenea, includerea fructelor si legumelor foarte colorate in alimentatie. Fructe de padure, rodii, rosii, prune  si grapefruit roz / rosu ofera flavonoide, care protejeaza organismul de daunele pe care le poate provoca mercurul iar antioxidantii ajuta functia hepatica.

Si nu uita de crucifere si Allium legume, cum ar fi:

  • broccoli
  • conopida
  • mustar
  • ridichi
  • rucola
  • nasturel
  • ceapa
  • usturoi
  • praz
  Acestea au un continut foarte bogat de sulf care impiedica acumularea de mercur si sunt critice pentru detoxifierea ficatului.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur"

3 + 3 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur"

mihaela fratila @ 30 Apr 2014
"Pe zi ce trece cand citesc ALEGE SANATOS,imi dau seama ca omul este dusmanul sanatatii lui.Va multumesc pentru tote informatiile pe care le primesc."

Spune-ne opinia ta despre
"Daca mancati peste, iata ce trebuie sa stiti despre Mercur"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

De 1 martie 2017, acces mai simplu si rapid la medicamente gratuite si compensate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Ian 2017

Veste buna pentru pacientii romani! La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat o Hotarare de Guvern conform careia pentru 106 Denumiri Comerciale Internationale (DCI) se elimina obligativitatea aprobarii medicamentelor de catre comisiile de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Casele de Asigurari de Sanatate de la nivel local. [detalii]

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

Cum ne protejam de ger. Recomandari de la Ministerul Sanatatii

de Elena-Alina Constantinescu 09 Ian 2017

In zilele cu temperaturi scazute, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfatul medicilor, sa evite deplasarile in spatii deschise si expunerea prelungita la frig, sa respecte regulile de igiena pentru evitarea imbolnavirilor prin viroze respiratorii si sa consume alimente bogate in proteine, fructe si legume. [detalii]

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

Cum reducem inflamatiile din organism: 5 sfaturi utile

de Elena-Alina Constantinescu 06 Ian 2017

Nicotina, excesul de alcool, grasimile animale, zaharul, stresul si sedentarismul produc inflamatii in organism. Deoarece sistemul imunitar este slabit, apar multe probleme de sanatate, precum boli de inima, diabet, oboseala cronica, sindromul colonului iritabil. Zaharul stimuleaza secretia de insulina, facand ficatul sa produca trigliceride. Prea multe trigliceride sunt asociate atacului cerebral, bolilor de inima si obezitatii. [detalii]

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

Un antiobitic de exceptie: pastura sau painea albinelor

de Elena-Alina Constantinescu 04 Ian 2017

Pastura, cunoscuta si sub denumirea de "painea albinelor" este polenul recoltat de albine, care sub influenta temperaturii, a umiditatii si a florei microbiene trece prin numeroase transformari biochimice si, dupa trei luni de fermentatie naturala, se transforma in acest produs natural. Pastura are aceleasi indicatii terapeutice ca si polenul, insa actiunea ei este mult mai rapida si mai puternica. [detalii]

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

Ministerul Sanatatii a luat masuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeola

de Elena-Alina Constantinescu 21 Dec 2016

Ministerul Sanatatii, impreuna cu expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ai Institutului National de Sanatate Publica, ai Societatii Nationale de Medicina Familiei si ai UNICEF, a elaborat si a pus in practica un plan de masuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeola, dupa ce numarul de imbolnaviri a ajuns la 1.725 de cazuri si exista 7 decese confirmate, dintre care 3 la copii sub varsta de un an. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.