Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)

de Laura Voica 10 Apr 2014

Tags: infarct obezitate


De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)

La inceputul anilor 1970, in Finlanda se inregistra o rata foarte mare a mortalitatii in randul tinerilor, cauza principala fiind infarctul. Aceasta rata era cea mai mare in randul tarilor industrializate. In regiunea de Nord a tarii, Karelia, cu o populatie de 180.000 de persoane, fiecare familie a cunoscut durerea de a fi martora decesului unui tanar din cauza atacului de cord. In ciuda faptului ca finlandezii aveau la vremea respectiva o rata a obezitatii foarte scazuta si foarte putine locuri de munca sedentare (factori care ar fi trebuit sa-i protejeze de bolile de inima), totusi s-au inregistrat niveluri ridicate de colesterol in sange, niveluri ridicate ale tensiunii arteriale si o incidenta mare a fumatorilor.

In 1972, guvernul finlandez a lansat Proiectul Karelia de Nord, cu scopul de a reduce atat cantitatea si tipul de grasimi consumate cat si numarul fumatorilor. Ei au coordonat un program de educatie in scoli, unitati medicale, mass-media, locuri de munca, supermarket-uri  si chiar au lucrat cu industria alimentara pentru a sublinia riscurile pentru sanatate ale fumatului si ale consumului excesiv de grasimi animale.

Rezidentii au fost rugati sa renunte la unt si sa-l inlocuiasca cu ulei vegetal si laptele integral cu laptele degresat. Pana in 1977, scaderea numarului de decese cardiace a fost suficient de impresionant astfel incat sa se propage proiectului la intreaga tara.

Au tinut cont locuitorii de sfaturi? Sigur ca au tinut! Procentul celor care obisnuiau sa manance unt pe paine a scazut de la 90 % la mai putin de 5 % si o treime din populatie a inceput sa bea lapte degresat sau cu 1% grasime, de la zero la bun inceput. In general aportul alimentar de grasimi a scazut iar grasimile saturate au scazut pana la 16% din aportul zilnic de calorii.

Incepand din 1979, guvernul a introdus un obiectiv suplimentar, si anume acela de a manca legume de sase-sapte ori pe saptamana. Pana in 2004, aproximativ un sfert dintre barbatii si o treime din femeile din Finlanda au atins acest obiectiv. Fumatul la barbati a scazut de la 52% la 31% iar in randul femeilor a ramas sub 20%, cel mai mic din Europa.

Care au fost rezultatele?

Rezultatele au fost uimitoare. In Carelia de Nord, pentru barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani s-a inregistrat o scadere a mortalitatii in general, cu 62%, decesele cauzate de atac de cord au scazut cu 85%, cazurile de deces cauzate de cancer au scazut cu 65%, iar cele cauzate de cancer pulmonar au scazut cu 80%. Pentru intreaga natiune finlandeza, sansele de a muri de la un atac de cord in timpul anilor de munca au fost reduse cu un procent enorm de 80% ! Cel mai puternic factor care a adus imbunatatiri dramatice in domeniul sanatatii a fost scaderea consumului de grasimi animale, conform cercetatorilor.

Lectiile din Finlanda sunt puternice si probabil succesul lor s-a datorat mesajelor simple pe care guvernul l-a transmis famiilor: sa nu fumeze, sa reduca aportul de grasimi animale si sa creasca consumul de legume si fructe in alimentatie, pentru a evita tragediile in familii.

Credeti ca un astfel de program ar putea fi instituit si in Romania?




Spune-ne opinia ta despre
"De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)"

1 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Dureri abdominale: Cauze si simptome

Dureri abdominale: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 09 Oct 2018

Durerile abdominale sunt cunoscute sub diferite denumiri - dureri de stomac sau crampe abdominale. [detalii]

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

de Raluca Garbea 02 Oct 2018

Consumat cu moderatie, alcoolul nu dauneaza sanatatii. Totusi, daca ajungi la dependenta, alcoolul are efecte grave asupra organismului. [detalii]

Alergie la porumb - Cauze si simptome

Alergie la porumb - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Ca in cazul oricarei alte alergii, alergia la porumb reprezinta o reactie a organismului la proteinele gasite in porumb. [detalii]

Guta - Cauze si simptome

Guta - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 17 Sep 2018

Guta reprezinta o forma de artrita (inflamatia articulatiilor) care poate fi caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. [detalii]

De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam

De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam

de AlegeSanatos.ro 14 Sep 2018

Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului si poate fi acuta sau cronica. Este cauzata adesea de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori, dar pot exista si alte motive pentru care apare. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016