Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)

de Laura Voica 10 Apr 2014

Tags: infarct obezitate


De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)

La inceputul anilor 1970, in Finlanda se inregistra o rata foarte mare a mortalitatii in randul tinerilor, cauza principala fiind infarctul. Aceasta rata era cea mai mare in randul tarilor industrializate. In regiunea de Nord a tarii, Karelia, cu o populatie de 180.000 de persoane, fiecare familie a cunoscut durerea de a fi martora decesului unui tanar din cauza atacului de cord. In ciuda faptului ca finlandezii aveau la vremea respectiva o rata a obezitatii foarte scazuta si foarte putine locuri de munca sedentare (factori care ar fi trebuit sa-i protejeze de bolile de inima), totusi s-au inregistrat niveluri ridicate de colesterol in sange, niveluri ridicate ale tensiunii arteriale si o incidenta mare a fumatorilor.

In 1972, guvernul finlandez a lansat Proiectul Karelia de Nord, cu scopul de a reduce atat cantitatea si tipul de grasimi consumate cat si numarul fumatorilor. Ei au coordonat un program de educatie in scoli, unitati medicale, mass-media, locuri de munca, supermarket-uri  si chiar au lucrat cu industria alimentara pentru a sublinia riscurile pentru sanatate ale fumatului si ale consumului excesiv de grasimi animale.

Rezidentii au fost rugati sa renunte la unt si sa-l inlocuiasca cu ulei vegetal si laptele integral cu laptele degresat. Pana in 1977, scaderea numarului de decese cardiace a fost suficient de impresionant astfel incat sa se propage proiectului la intreaga tara.

Au tinut cont locuitorii de sfaturi? Sigur ca au tinut! Procentul celor care obisnuiau sa manance unt pe paine a scazut de la 90 % la mai putin de 5 % si o treime din populatie a inceput sa bea lapte degresat sau cu 1% grasime, de la zero la bun inceput. In general aportul alimentar de grasimi a scazut iar grasimile saturate au scazut pana la 16% din aportul zilnic de calorii.

Incepand din 1979, guvernul a introdus un obiectiv suplimentar, si anume acela de a manca legume de sase-sapte ori pe saptamana. Pana in 2004, aproximativ un sfert dintre barbatii si o treime din femeile din Finlanda au atins acest obiectiv. Fumatul la barbati a scazut de la 52% la 31% iar in randul femeilor a ramas sub 20%, cel mai mic din Europa.

Care au fost rezultatele?

Rezultatele au fost uimitoare. In Carelia de Nord, pentru barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani s-a inregistrat o scadere a mortalitatii in general, cu 62%, decesele cauzate de atac de cord au scazut cu 85%, cazurile de deces cauzate de cancer au scazut cu 65%, iar cele cauzate de cancer pulmonar au scazut cu 80%. Pentru intreaga natiune finlandeza, sansele de a muri de la un atac de cord in timpul anilor de munca au fost reduse cu un procent enorm de 80% ! Cel mai puternic factor care a adus imbunatatiri dramatice in domeniul sanatatii a fost scaderea consumului de grasimi animale, conform cercetatorilor.

Lectiile din Finlanda sunt puternice si probabil succesul lor s-a datorat mesajelor simple pe care guvernul l-a transmis famiilor: sa nu fumeze, sa reduca aportul de grasimi animale si sa creasca consumul de legume si fructe in alimentatie, pentru a evita tragediile in familii.

Credeti ca un astfel de program ar putea fi instituit si in Romania?




Spune-ne opinia ta despre
"De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)"

7 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce ar trebui sa mananci mai multe plante si mai putine animale (Lectii din Finlanda)"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum poti scapa de starile de anxietate

Cum poti scapa de starile de anxietate

de Raluca Garbea 14 Aug 2018

Persoanele care se confrunta cu stari de anxietate duc o lupta permanenta cu aceasta afectiune, care poate interfera cu indeplinirea activitatilor cotidiene. [detalii]

Supozitoare pentru hemoroizi - tratamentul care iti va usura viata

Supozitoare pentru hemoroizi - tratamentul care iti va usura viata

de Viorica Ghinea 08 Aug 2018

Te confrunti cu sensibilitate si mancarimi in zona anusului? Ai durere atunci cand mergi la toaleta? Nu te ingrijora pentru ca exista o solutie care iti va usura viata: supozitoarele pentru hemoroizi. Nu trebuie sa te simti jenat pentru aceasta problema intima fiindca este o problema de sanatate comuna. Important este sa nu astepti sa evolueze, ci sa iei masurile necesare pentru tratarea hemoroizilor. [detalii]

Remedii naturale pentru indigestie

Remedii naturale pentru indigestie

de Raluca Garbea 26 Iul 2018

Indigestia reprezinta un termen general pentru a descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Aceasta este insotita de dureri abdominale si o senzatie de plin imediat dupa ce incepi sa mananci. [detalii]

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

Alergie la morcovi: Simptome si tratament

de Raluca Garbea 20 Iul 2018

Sunt persoane care prezinta alergie la morcovi, asadar este important sa recunosti simptomele acestei afectiuni. [detalii]

Alergii - Cauze si simptome

Alergii - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 18 Iul 2018

O alergie este un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina care de obicei nu este daunatoare corpului uman. Aceste substante straine sunt numite alergeni si pot include anumite alimente, polen sau chiar unele animale de companie. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016