Diabetul insipid

de AlegeSanatos.ro 07 Mai 2013


Diabetul insipid

Diabetul insipid in ciuda denumirii aparent asemanatoare cu cea de diabet zaharat este o afectiune cat se poate de diferita si care se caracterizeaza prin poliurie (emisia unei cantitati foarte mari de apa prin urina) si polidipsie (sete si aport hidric exagerat). Mecanismul prin care se produce aceasta boala este legat de producerea, eliberarea sau efectul defectuos al unui hormon care se numeste ADH sau vasopresina.


Organismul produce ADH la nivel hipotalamic insa acest hormon este ulterior stocat in hipofiza (glanda localizata la baza creierului). Rolul vasopresinei in organism este de a concentra urina determinand reabsorbtia apei prin efecte la nivelul tubilor distali si colectori. In absenta acestui hormon apa nu mai este absorbita si apare poliuria. In momentul in care apare un dezechilibru legat de hormonul ADH organismul nu mai poate regla metabolismul lichidelor aparand diabetul insipid.
Clasificarea diabetului insipid

- Diabetul insipid central este fara doar si poate cel mai frecvent tip de diabet insipid si apare secundar afectiunilor hipotalamusului sau hipofizei. Printre acestea se numara traumatismele craniene, tumorile cerebrale, infectiile si afectiunile autoimune.

- Diabetul insipid nefrogen care se caracterizeaza prin defecte la nivelul rinichilor si prin imposibilitatea unui raspuns din partea acestora la hormonul ADH. Exista mai multe cauze de afectare renala care duc la acest tip de diabet si printre acestea se numara: hipercalcemia, hipopotasemia, diverse tratamente medicamentoase, siclemia, boala polichistica renala si insuficienta renala.

- Diabetul insipid gestational apare din cauza faptului ca hormonul diuretic este distrus de o enzima de la nivelul placentei. De cele mai multe ori acest tip de diabet dispare la cateva luni dupa nastere.

- Diabetul insipid dipsogenic care este cauzat de un defect localizat la nivelul centrului setei din hipotalamus. Acest lucru duce la aparitia senzatiei de sete cu consumul a unor cantitati foarte mari de lichide lucru ce are drept consecinta inhibitia hormonului ADH.

Tabloul clinic al diabetului insipid

Simptomele sugestive si caracteristice pentru diabetul insipid sunt setea exagerata, consumul mare de lichide care are drept consecinta si volumul crescut de urina diluata. Pacientul cu diabet insipid poate ajunge sa elimine un volum urinar de 3-15L pe zi in conditiile in care un adult sanatos urineaza in jur de 1,5-2 L/zi. Pacientul cu diabet insipid se trezeste de foarte multe ori pe noapte pentru a bea apa si pentru a urina.

Acest lucru este extrem de suparator lasand pacientul cu diabet extrem obosit si nervos. Copilul cu diabet insipid este de cele mai multe ori nelinistit, cu greutate si inaltime in mod frecvent sub cele normale caracteristice sexului si varstei. Acesta mai poate prezenta extremitati reci si uneori chiar febra fara o cauza aparenta.

Diagnostic si conduita terapeutica

Atat diabetul insipid cat si cel zaharat sunt  afectiuni extrem de serioase care pot prezenta complicatii, unele dintre ele chiar amenintatoare de viata. Daca observati ca va este sete in mod constant si ca emisia de urina este din punct de vedere cantitativ mult mai mare decat de obicei ar fi bine sa mergeti la medic pentru investigatii si analize.

Diabetul insipid se diagnosticheaza prin efectuarea testului de deprivare hidrica, a sumarului de urina si prin dozarea ADH-ului. In cazul in care diagnosticul este confirmat este necesara si o evaluare imagistica hipotalamo-hipofizara (de preferat RMN). In urma acestor analize si investigatii medicul de specialitate poate stabilii conduita terapeutica in functie de tipul de diabet insipid descoperit.



Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro
                                                                     



Spune-ne opinia ta despre
"Diabetul insipid"

8 + 8 =
 

Spune-ne opinia ta despre
"Diabetul insipid"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Afectiuni

Ingrijorator! Hepatita C, la fel de periculoasa ca SIDA. Numarul deceselor este in crestere

Ingrijorator! Hepatita C, la fel de periculoasa ca SIDA. Numarul deceselor este in crestere

de Elena-Alina Constantinescu 31 Iul 2014

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca hepatita C cauzeaza aproximativ 1.5 milioane de decese in fiecare an. Este o maladie care face aproape la fel de multe victime ca SIDA. [detalii]

Afectiuni

9 alimente care scad colesterolul

9 alimente care scad colesterolul

de Elena-Alina Constantinescu 24 Iul 2014

O dieta nesanatoasa poate creste nivelul de colesterol rau in organism. Dar sa-ti dam si o veste buna: exista anumite alimente care reduc nivelul de colesterol, prevenind astfel oxidarea celulelor. [detalii]

Afectiuni

Sfaturile specialistilor pentru diminuarea riscului de cancer

Sfaturile specialistilor pentru diminuarea riscului de cancer

de Elena-Alina Constantinescu 21 Iul 2014

Potrivit cercetatorilor americani, cancerul poate fi prevenit printr-o dieta sanatoasa, care sa includa fructe si legume proaspete. Astfel, se va limita consumul de bauturi alcoolice, lactate si carne. [detalii]

Afectiuni

Nucile previn diabetul zaharat

Nucile previn diabetul zaharat

de Elena-Alina Constantinescu 08 Iul 2014

Potrivit expertilor, datorita continutului de fibre, nucile incetinesc eliberarea glucozei in sange, regland astfel nivelul de zaharuri din organism. Pentru a ajunge la aceasta concluzie cercetatorii au realizat numeroase studii. [detalii]

Afectiuni

Varza, remediu naturist pentru ulcerul gastric

Varza, remediu naturist pentru ulcerul gastric

de Elena-Alina Constantinescu 18 Iun 2014

Varza, una dintre legumele care contin substante active, ajuta la vindecarea cancerului. Foarte putin stiu ca este cunoscuta si ca un remediu naturist pentru ulcerul gastric. Are putine calorii si poate fi consumata proaspata sau murata. [detalii]

Abonare Newsletter
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.