Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2012

Tags: guta tratament guta simptome guta cauze guta acid uric in sange


Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?

Guta este o afectiune metabolica, extrem de serioasa si suparatoare, intalnita mai frecvent la barbati

                 
Guta este o afectiune metabolica, extrem de serioasa si suparatoare, intalnita mai frecvent la barbati. Din fericire in momentul de fata exista numeroase tratamente care pot rezolva aceasta boala iar regimul alimentar este o componenta importanta in procesul de control al acestei afectiuni.

Guta se caracterizeaza printr-un exces de acid uric in sange si consecinta necorectarii acestuia este depunerea cristalelor la nivelul articulatiilor.  De cele mai multe ori diagnosticul de guta se pune in momentul aparitiei simptomelor (la cativa ani de la acumularea cristalelor de acid uric in organism).

Cauzele si simptomele gutei

Cu sute de ani in urma guta era considerata boala regilor fiind apanajul traiului bun si al indestularii alimentare. Obezitatea de aport, consumul exagerat de carne, produse de origine marina (icre, fructe de mare) si alcoolul sunt poate cele mai frecvente cauze de aparitie a unui nivel ridicat de acid uric in sange. In momentul de fata se stie ca anumite medicamente pot si ele creste nivelul acidul uric. Printre acestea se numara: aspirina, diureticele, citostaticele si imunomodulatoarele. Si nu in ultimul rand trebuie avut in vedere faptul ca exista o serie de afectiuni si situatii medicale care predispun la aparitia gutei. Astfel: dietele drastice si scaderea rapida in greutate, bolile renale cronice, hipertensiunea arteriala, psoriazisul, mielomul, anemia hemolitica si tumorile maligne pot contribui la cresterea nivelului de acid uric din organism.

Pacientul cu guta poate avea perioade de acalmie urmate de atacuri extrem de violente. In momentul in care acidul uric este in exces apare depunerea acestuia la nivelul articulatiilor, semnul caracteristic al acestei boli fiind aparitia tofilor gutosi: noduli cu localizare la nivelul mainilor, picioarelor, genunchilor sau coatelor. Cea mai frecventa localizare a afectarii este articulatia degetului mare de la picior.

Simptomele gutei pot fi:

- cresterea sensibilitatii la nivelul articulatiilor, durere, inflamatie locala, inrosirea articulatiei, cresterea temperaturii locale
- durerea in guta este extrem de intensa fiind de cele mai multe ori nocturna
- dupa atacul de guta apare prurit local si exfolierea pielii
- poate aparea limitarea miscarii normale a articulatiei

Prevenirea si tratamentul gutei

Tratamentul atacului de guta presupune adoptarea masurilor si a unei medicatii care sa scada inflamatia si durerea de la nivelul articulatiei. La fel de importanta ca rezolvarea atacului de guta este si preventia acestuia. Acest lucru se poate face prin schimbarea obiceiurilor alimentare, scadere in greutate, aport hidric adecvat si renuntarea la consumul de alcool. De asemenea pacientii cu guta trebuie sa urmeze tratament cu preparate care scad nivelul de acid uric din sange.

De mare folos in tinerea sub control a acestei boli este aportul hidric de minim 2 litri de apa pe zi. Acest lucru previne atacul de guta si ajuta la impiedicarea formarii de calculi renali. Multi pacienti cu guta cred ca este suficient tratamentul medicamentos lasand la o parte sfaturile nutritionale. Dieta in guta este esentiala pentru a preveni atacurile si pentru a scadea nivelul de aici uric. Trebuie eliminate din alimentatie produsele care contin purine (compusi chimici care in organism se transforma in acid uric). Alimentele bogate in purine si care trebuie evitate sunt: scoicile, fructele de mare, icrele, organele ca: ficatul, creierul, rinichii.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva




Spune-ne opinia ta despre
"Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?"

3 + 1 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?"

emilian titus @ 12 Mar 2013
"DIETA RECOMANDATA IN AFECTIUNILE DE GUTA LEGUME: Se indica in cantitati mari in stare proaspata sau dupa prelucrarea culinara Castraveti, telina, vinete, ridichi de iarna, rosii proaspete, ceapa, zarzavaturi, ardei grasi rosii, morcov, porumb, usturoi, mazarea, pastaile, cartoful, fasole verde, orez, praz, marar, varza rosie, ghimbir, dovlecei, linte. FRUCTE Se indica in cantitati mari in stare proaspata Nuci, mere, banane, piersici, pere, cirese proaspete, ananas, kiwi, affine, portocale, lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, caise, prune, struguri, masline, mandarine, migdale, papaya, avocado, pepene galben. CONDIMENTE Se indica a se folosi variat Acid citric, vanilie, scortisoara, frunza de dafin, marar, verdeata, patrunjel, otet, lamiae, cimbru, rosmarin, menta, ghimbir, urzica, papadie. PAINE Paine de grau, faina calit. I si a II-a, produse cu adaos de tarate. Se limiteaza aluat dospit Paine alba si cereale, semintele de in, paste fainoase, taitei, macaroane, budinca, germeni de grau, mamaliga, germeni de orz, fulgi de ovaz, tarate, cereale integrale. LACTATE DEGRESATE Se indica a se folosi variat Branzeturi cu putine grasimi, uleiul de masline, untul, brânzeturile nesÄÉrate, branzeturi nefermentate, branza de vaci, smantana, cascaval, unt de arahide, branza tofu, oua (3 pe saptamana), laptele dulce sau batut. LICHDE 6-8 pahare de apa sau ceaiuri pe zi Supe, ceaiuri, sucuri de fructe, bauturi carboazoase, sucul de cirese, supe-creme de legume, piureuri, preparate fara grasimi , supe vegetariene cu cartofi, sucul de capsuni CARNE Carnea si pestele se folosesc in stare fiarta sau pot fi prajite dupa ce au fost fierte in prealabil Somonul, carne macra, carne de pui fara piele, parjoale, perisoare, sufleu din carnea fiarta in prealabil, sufleu din pestele fiert in prealabil."

Spune-ne opinia ta despre
"Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate

7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate

de Laura Galescu 17 Apr 2018

Stiai ca sapte alimente extrem de populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre alergiile alimentare? Le consumi aproape in fiecare zi si te poti simti rau din cauza lor, fara sa fii stiut pana acum ca decalnseaza alergii. [detalii]

5 remedii naturale pentru alergii

5 remedii naturale pentru alergii

de Raluca Garbea 16 Apr 2018

Remediile naturale pentru alergii includ: miere, ghimbir, ceai verde, menta, musetel, cimbru, ovaz si otet din cidru de mere. [detalii]

Infectiile urechii: Cauze si simptome

Infectiile urechii: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 03 Apr 2018

Aproximativ 90% dintre copiii americani sufera de o infectie a urechii medii sau de otita medie cu efuziune, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. [detalii]

Ce efecte daunatoare are fumatul asupra pielii

Ce efecte daunatoare are fumatul asupra pielii

de Laura Galescu 03 Apr 2018

Pielea este expusa in permanenta noxelor de mediu, inclusiv fumului de tigara. Acesta contine, pe langa nicotina, mii de sustante nocive pentru organismul uman. Poate nu stiai, dar fumatul este asociat si cu imbatranirea prematura a pielii, intarzierea epitelizarii plagilor, aparitia infectiilor, precum si cu agravarea a numeroase boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul, hidrosadenita supurativa, a bolilor vasculare sau a lupusului eritematos cutanat. [detalii]

Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva? Cauze si simptome

Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva? Cauze si simptome

de Laura Galescu 30 Mar 2018

Tulburarea obsesiv-compulsiva este dominata de prezenta obsesiilor si a compulsiilor care produc anxietate, sunt consumatoare de timp, mai mult de o ora pe zi si interfereaza semnificativ cu rutina normala si activitatile sociale, profesionale sau scolare. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit