Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?

de AlegeSanatos.ro 23 Oct 2012

Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?

Guta este o afectiune metabolica, extrem de serioasa si suparatoare, intalnita mai frecvent la barbati

                 
Guta este o afectiune metabolica, extrem de serioasa si suparatoare, intalnita mai frecvent la barbati. Din fericire in momentul de fata exista numeroase tratamente care pot rezolva aceasta boala iar regimul alimentar este o componenta importanta in procesul de control al acestei afectiuni.

Guta se caracterizeaza printr-un exces de acid uric in sange si consecinta necorectarii acestuia este depunerea cristalelor la nivelul articulatiilor.  De cele mai multe ori diagnosticul de guta se pune in momentul aparitiei simptomelor (la cativa ani de la acumularea cristalelor de acid uric in organism).

Cauzele si simptomele gutei

Cu sute de ani in urma guta era considerata boala regilor fiind apanajul traiului bun si al indestularii alimentare. Obezitatea de aport, consumul exagerat de carne, produse de origine marina (icre, fructe de mare) si alcoolul sunt poate cele mai frecvente cauze de aparitie a unui nivel ridicat de acid uric in sange. In momentul de fata se stie ca anumite medicamente pot si ele creste nivelul acidul uric. Printre acestea se numara: aspirina, diureticele, citostaticele si imunomodulatoarele. Si nu in ultimul rand trebuie avut in vedere faptul ca exista o serie de afectiuni si situatii medicale care predispun la aparitia gutei. Astfel: dietele drastice si scaderea rapida in greutate, bolile renale cronice, hipertensiunea arteriala, psoriazisul, mielomul, anemia hemolitica si tumorile maligne pot contribui la cresterea nivelului de acid uric din organism.

Pacientul cu guta poate avea perioade de acalmie urmate de atacuri extrem de violente. In momentul in care acidul uric este in exces apare depunerea acestuia la nivelul articulatiilor, semnul caracteristic al acestei boli fiind aparitia tofilor gutosi: noduli cu localizare la nivelul mainilor, picioarelor, genunchilor sau coatelor. Cea mai frecventa localizare a afectarii este articulatia degetului mare de la picior.

Simptomele gutei pot fi:

- cresterea sensibilitatii la nivelul articulatiilor, durere, inflamatie locala, inrosirea articulatiei, cresterea temperaturii locale
- durerea in guta este extrem de intensa fiind de cele mai multe ori nocturna
- dupa atacul de guta apare prurit local si exfolierea pielii
- poate aparea limitarea miscarii normale a articulatiei

Prevenirea si tratamentul gutei

Tratamentul atacului de guta presupune adoptarea masurilor si a unei medicatii care sa scada inflamatia si durerea de la nivelul articulatiei. La fel de importanta ca rezolvarea atacului de guta este si preventia acestuia. Acest lucru se poate face prin schimbarea obiceiurilor alimentare, scadere in greutate, aport hidric adecvat si renuntarea la consumul de alcool. De asemenea pacientii cu guta trebuie sa urmeze tratament cu preparate care scad nivelul de acid uric din sange.

De mare folos in tinerea sub control a acestei boli este aportul hidric de minim 2 litri de apa pe zi. Acest lucru previne atacul de guta si ajuta la impiedicarea formarii de calculi renali. Multi pacienti cu guta cred ca este suficient tratamentul medicamentos lasand la o parte sfaturile nutritionale. Dieta in guta este esentiala pentru a preveni atacurile si pentru a scadea nivelul de aici uric. Trebuie eliminate din alimentatie produsele care contin purine (compusi chimici care in organism se transforma in acid uric). Alimentele bogate in purine si care trebuie evitate sunt: scoicile, fructele de mare, icrele, organele ca: ficatul, creierul, rinichii.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?"

5 + 5 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?"

emilian titus @ 12 Mar 2013
"DIETA RECOMANDATA IN AFECTIUNILE DE GUTA LEGUME: Se indica in cantitati mari in stare proaspata sau dupa prelucrarea culinara Castraveti, telina, vinete, ridichi de iarna, rosii proaspete, ceapa, zarzavaturi, ardei grasi rosii, morcov, porumb, usturoi, mazarea, pastaile, cartoful, fasole verde, orez, praz, marar, varza rosie, ghimbir, dovlecei, linte. FRUCTE Se indica in cantitati mari in stare proaspata Nuci, mere, banane, piersici, pere, cirese proaspete, ananas, kiwi, affine, portocale, lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, caise, prune, struguri, masline, mandarine, migdale, papaya, avocado, pepene galben. CONDIMENTE Se indica a se folosi variat Acid citric, vanilie, scortisoara, frunza de dafin, marar, verdeata, patrunjel, otet, lamiae, cimbru, rosmarin, menta, ghimbir, urzica, papadie. PAINE Paine de grau, faina calit. I si a II-a, produse cu adaos de tarate. Se limiteaza aluat dospit Paine alba si cereale, semintele de in, paste fainoase, taitei, macaroane, budinca, germeni de grau, mamaliga, germeni de orz, fulgi de ovaz, tarate, cereale integrale. LACTATE DEGRESATE Se indica a se folosi variat Branzeturi cu putine grasimi, uleiul de masline, untul, brânzeturile nesÄÉrate, branzeturi nefermentate, branza de vaci, smantana, cascaval, unt de arahide, branza tofu, oua (3 pe saptamana), laptele dulce sau batut. LICHDE 6-8 pahare de apa sau ceaiuri pe zi Supe, ceaiuri, sucuri de fructe, bauturi carboazoase, sucul de cirese, supe-creme de legume, piureuri, preparate fara grasimi , supe vegetariene cu cartofi, sucul de capsuni CARNE Carnea si pestele se folosesc in stare fiarta sau pot fi prajite dupa ce au fost fierte in prealabil Somonul, carne macra, carne de pui fara piele, parjoale, perisoare, sufleu din carnea fiarta in prealabil, sufleu din pestele fiert in prealabil."

Spune-ne opinia ta despre
"Guta - afectiune cauzata de alimentatia gresita?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

Ce trebuie sa stii despre acizii grasi trans

de Elena-Alina Constantinescu 05 Dec 2016

Fast-food, produse de panificatie, mese semi-preparate, chips-uri, margarina... toate acestea pot contine acizi grasi trans, un tip de acizi grasi nesaturati care, daca sunt consumati des, sunt asociati cu obezitatea, diabetul zaharat, infertilitatea, boli cardiovasculare sau Alzheimer. Parlamentul European voteaza in aceasta saptamana o rezolutie prin care cere limitarea acestor grasimi produse in mod artificial. [detalii]

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

Diagnosticul timpuriu si terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sange in boli cronice

de Elena-Alina Constantinescu 29 Nov 2016

Lupta cu cancerele de sange obtine astazi tot mai multe victorii, insa noile tratamente si abordarile medicale integrate au facut posibila schimbarea paradigmei, iar unele dintre cele 140 de tipuri de cancere de sange, altadata fatale, au astazi impactul unei boli cronice. [detalii]

Rolul vitaminei D in organism

Rolul vitaminei D in organism

de Elena-Alina Constantinescu 01 Dec 2016

Vitamina D intervine in absorbtia calciului si a fosforului, jucand un rol important in mineralizarea oaselor. Vitamina D are un rol important pentru protejarea organismului de o serie de afectiuni cronice. Un nivel prea scazut de vitamina D poate provoca slabiciune in muschi, dureri de articulatii, oboseala cronica. [detalii]

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

Riscurile administrarii in exces de antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 23 Nov 2016

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema de sanatate publica in Romania. Specialistii atrag atentia ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor accelereaza aparitia bacteriilor rezistente la aceste medicamente. Atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice, infectille sunt dificil de tratat. [detalii]

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

Depresia, cea mai intalnita afectiune in randul adolescentilor

de Elena-Alina Constantinescu 18 Nov 2016

Conform unui studiu recent realizat de americani, numarul adolescentilor afectati de depresie a crescut cu 37% in decursul unui deceniu. Asadar, cercetarea evidentiaza necesitatea tratarii afectiunii si a respectarii stricte a tratamentului de catre pacienti. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.