Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2013

Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

In ciuda numeroaselor efecte negative pe care le are consumul de produse zaharoase asupra omului, ele continua sa fie o componenta zilnica a alimentatiei umane, pentru ca au calitati organoleptice atragatoare si pentru ca gustul dulce reprezinta pentru cei mai multi dintre noi un gust apreciat. Dulciurile nu lipsesc din dieta omului modern, cu atat mai mult cu cat exista, pe langa dulciurile traditionale, dulciuri procesate industrial, accesibile si prezente in toate magazinele alimentare.

Produsele zaharoase sunt extrem de diferite dar au o caracteristica comuna: continutul mare in zahar sau in alte substante dulci. Zaharoza din zahar este luata ca etalon in ceea ce priveste puterea de indulcire. In afara de zahar, se mai pot folosi siropul de glucoza, zaharul invertit, mierea, indulcitori sintetici, etc. Majoritatea produselor zaharoase contin si diferite substante organoleptizante (aditivi) care sunt menite sa le creasca atractivitatea pentru consumatori:coloranti (naturali sau artificiali), aromatizanti (naturali sau artificiali), acizi organici (care cresc sapiditatea produsului), agenti de ingrosare, emulgatori, etc.

Asa cum am amintit si anterior, produsele zaharoase sunt  concentrate calorigene. Caloriile provin din glucide simple, de aceea ele sunt utile in eforturi anaerobe. Din pacate, nu asigura satietatea, dar consumate la sfarsitul unei mese o prelugesc pe cea oferita de alte feluri de mancare.In plus, sportivii de performanta , care isi fac si refac inainte si dupa probe rezervele de glicogen din  muschi, trebuie sa recurga la produse zaharoase speciale. De amintit efectele usor stimulatoare asupra SNC (sistemului nervos central) in cazul produselor care contin cacao.

Literatura de specialitate listeaza numeroase efecte negative ale consumului de produse zaharoase. Daca luam in considerare faptul ca acestea nu numai ca sunt consumate, dar cei mai multi dintre noi le consuma excesiv, putem sa ne facem o idee asupra amplorii problemelor care se ridica. Omul consuma rareori dulciuri de foame. Cel mai adesea, apetitul este cel care il determina sa ingere ciocolata sau prajituri.

Aportul de produse zaharoase trebuie sa fie limitat; pentru copii si adulti in principiu se indica sa nu depaseasca  8-10% din aportul caloric zilnic. Oricum, aceasta este o limita maxima, consumurile mai mici nefiind nici pe departe daunatoare, din contra. Pentru cei care depun eforturi fizice mari , procentul poate sa fie ceva mai ridicat.

Se considera ca introducerea zaharului in alimentatia omului de rand facandu-se relativ recent, metabolismul nostru nu a avut timpul biologic necesar pentru a se adapta corespunzator. In trecut, dulciurile erau produse fie cu miere, fie cu zahar din trestie de zahar , ambele destul de scumpe si greu accesibile pentru o persoana obisnuita. Din sec.18, cand a fost pusa la punct tehnologia fabricarii zaharului din sfecla, consumul acestuia s-a raspandit. Durata de timp scursa este insa destul de scurta, mai ales daca facem o comparatie cu enorma extindere pe care o are consumul regulat de produse zaharose.

Consumul excesiv are in primul rand o actiune cariogena.
Dulciurile, fiind concentrate calorice extrem de atragatoare organoleptic, sunt ades consumate in exces ceea ce duce la supraponderalitate si ulterior la obezitate.
Consecutiv acestor dereglari metabolice, poate sa apara si diabetul de tip 2. Daca acesta era numit “diabetul adultului”, astazi tot mai multe cazuri sunt intalnite la copii si tineri supraponderali si obezi.

Produsele zaharoase au capacitatea de a modifica profilul lipidic (scad marcat colesterolul bun si cresc trigliceridele serice), pe acesta cale (si nu numai) avand o actiune pro-aterogena si crescand riscul de boala coronariana.

Dulciurile induc dezechilibre mineralo-vitaminice in organism: scad absorbtia calciului, fierului si magneziului, produc deficiente de crom si cupru. Dar cea mai importanta disfunctionalitate este cea care priveste metabolismul vitaminei B1. Dincolo de aceste multiple efecte negative, trebuie avut in vedere ca un consum moderat de produse zaharoase, mai ales in contextul efectuarii regulate a exercitiilor fizice si a pastrarii unei igiene orale adecvate, nu are efecte marcat negative asupra omului.

Dr. Alin POPESCU


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

2 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Vaccinarea, cea mai sigura metoda de combatere a bolilor infectioase

Vaccinarea, cea mai sigura metoda de combatere a bolilor infectioase

de Elena-Alina Constantinescu 26 Apr 2017

Imunizarea este un factor important in procesul de preventie al unui numar semnificativ de boli transmisibile, al dizabilitatii si chiar al decesului asociat acestora, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Romania se afla pe lista tarilor in care, in ultimii ani, a scazut ingrijorator de mult rata de vaccinare, sub cea recomandata, de 95%, arata statisticile. O situatie alarmanta este si epidemia de rujeola cu care se confrunta tara noastra. [detalii]

Ce trebuie sa stii neaparat despre alunite

Ce trebuie sa stii neaparat despre alunite

de Alege Sanatos 25 Apr 2017

Prof. dr. Olga Simionescu, sef de sectie la Spitalul Colentina din Capitala explica faptul ca in functie de celula de origine, exista 2 tipuri principale de cancer cutanat epidermic: carcinoame si melanom. Pe cand prima categorie afecteaza in general varstnicii si determina rar metastaze sau deces, melanomul reprezinta una dintre cele mai agresive tumori umane si afecteaza o categorie mult mai tanara de populatie. Astfel, preventia melanomului joaca un rol important in dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezinta controlul periodic al alunitelor (nevilor). [detalii]

Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii si digestive la copii

Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii si digestive la copii

de Elena-Alina Constantinescu 11 Apr 2017

In prezent, infectiile respiratorii reprezinta cel mai frecvent motiv de vizite medicale si internari, in special la copilul de varsta prescolara. Medicul primar pediatru Mihaela Balgradean, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S.Curie" afirma ca infectiile respiratorii si digestive la copil sunt in 80% din cazuri virale, virusurile sunt cele care determina boli respiratorii precum rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronsiolite si bronsite, laringite (crup) si pneumopatii acute. Vestea buna este ca factorii de risc pot fi redusi prin igiena corecta. [detalii]

Tratament revolutionar impotriva caderii parului

Tratament revolutionar impotriva caderii parului

de Alege Sanatos 10 Apr 2017

In fiecare primavara ne plangem de caderea parului. Si totusi, acesta reprezinta un proces fiziologic normal, iar problemele apar doar atunci cand pierderea parului depaseste capacitatea de regenerare. Desi numaram firele de par ramase in perie, este normal sa pierdem pana la 100 fire zilnic, dar cand aceasta cifra este depasita, caderea parului devine patologica. [detalii]

Metoda revolutionara de rezolvare a problemelor psihologice

Metoda revolutionara de rezolvare a problemelor psihologice

de Alege Sanatos 29 Mar 2017

Specialistii sustin ca au descoperit si au aplicat cu succes o metoda revolutionara care ne ajuta sa apelam la partea centrala a fiintei noastre, cunoscuta drept Centrum (sau Inteligenta Superioara), element care se afla in spatele tuturor reusitelor noastre, ideilor, dorintelor. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4.25 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.