Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2013

Tags: boala coronariana dulciuri consum excesiv de zahar absorbtie calciu fier magneziu crom cupru diabet de tip 2


Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

In ciuda numeroaselor efecte negative pe care le are consumul de produse zaharoase asupra omului, ele continua sa fie o componenta zilnica a alimentatiei umane, pentru ca au calitati organoleptice atragatoare si pentru ca gustul dulce reprezinta pentru cei mai multi dintre noi un gust apreciat. Dulciurile nu lipsesc din dieta omului modern, cu atat mai mult cu cat exista, pe langa dulciurile traditionale, dulciuri procesate industrial, accesibile si prezente in toate magazinele alimentare.

Produsele zaharoase sunt extrem de diferite dar au o caracteristica comuna: continutul mare in zahar sau in alte substante dulci. Zaharoza din zahar este luata ca etalon in ceea ce priveste puterea de indulcire. In afara de zahar, se mai pot folosi siropul de glucoza, zaharul invertit, mierea, indulcitori sintetici, etc. Majoritatea produselor zaharoase contin si diferite substante organoleptizante (aditivi) care sunt menite sa le creasca atractivitatea pentru consumatori:coloranti (naturali sau artificiali), aromatizanti (naturali sau artificiali), acizi organici (care cresc sapiditatea produsului), agenti de ingrosare, emulgatori, etc.

Asa cum am amintit si anterior, produsele zaharoase sunt  concentrate calorigene. Caloriile provin din glucide simple, de aceea ele sunt utile in eforturi anaerobe. Din pacate, nu asigura satietatea, dar consumate la sfarsitul unei mese o prelugesc pe cea oferita de alte feluri de mancare.In plus, sportivii de performanta , care isi fac si refac inainte si dupa probe rezervele de glicogen din  muschi, trebuie sa recurga la produse zaharoase speciale. De amintit efectele usor stimulatoare asupra SNC (sistemului nervos central) in cazul produselor care contin cacao.

Literatura de specialitate listeaza numeroase efecte negative ale consumului de produse zaharoase. Daca luam in considerare faptul ca acestea nu numai ca sunt consumate, dar cei mai multi dintre noi le consuma excesiv, putem sa ne facem o idee asupra amplorii problemelor care se ridica. Omul consuma rareori dulciuri de foame. Cel mai adesea, apetitul este cel care il determina sa ingere ciocolata sau prajituri.

Aportul de produse zaharoase trebuie sa fie limitat; pentru copii si adulti in principiu se indica sa nu depaseasca  8-10% din aportul caloric zilnic. Oricum, aceasta este o limita maxima, consumurile mai mici nefiind nici pe departe daunatoare, din contra. Pentru cei care depun eforturi fizice mari , procentul poate sa fie ceva mai ridicat.

Se considera ca introducerea zaharului in alimentatia omului de rand facandu-se relativ recent, metabolismul nostru nu a avut timpul biologic necesar pentru a se adapta corespunzator. In trecut, dulciurile erau produse fie cu miere, fie cu zahar din trestie de zahar , ambele destul de scumpe si greu accesibile pentru o persoana obisnuita. Din sec.18, cand a fost pusa la punct tehnologia fabricarii zaharului din sfecla, consumul acestuia s-a raspandit. Durata de timp scursa este insa destul de scurta, mai ales daca facem o comparatie cu enorma extindere pe care o are consumul regulat de produse zaharose.

Consumul excesiv are in primul rand o actiune cariogena.
Dulciurile, fiind concentrate calorice extrem de atragatoare organoleptic, sunt ades consumate in exces ceea ce duce la supraponderalitate si ulterior la obezitate.
Consecutiv acestor dereglari metabolice, poate sa apara si diabetul de tip 2. Daca acesta era numit “diabetul adultului”, astazi tot mai multe cazuri sunt intalnite la copii si tineri supraponderali si obezi.

Produsele zaharoase au capacitatea de a modifica profilul lipidic (scad marcat colesterolul bun si cresc trigliceridele serice), pe acesta cale (si nu numai) avand o actiune pro-aterogena si crescand riscul de boala coronariana.

Dulciurile induc dezechilibre mineralo-vitaminice in organism: scad absorbtia calciului, fierului si magneziului, produc deficiente de crom si cupru. Dar cea mai importanta disfunctionalitate este cea care priveste metabolismul vitaminei B1. Dincolo de aceste multiple efecte negative, trebuie avut in vedere ca un consum moderat de produse zaharoase, mai ales in contextul efectuarii regulate a exercitiilor fizice si a pastrarii unei igiene orale adecvate, nu are efecte marcat negative asupra omului.

Dr. Alin POPESCU




Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

3 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

de Raluca Garbea 01 Nov 2018

Atacul de panica este o stare de frica sau de anxietate ce apare brusc. [detalii]

Boala lui Addison - Cauze si simptome

Boala lui Addison - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 24 Oct 2018

Boala lui Addison este legata de hormoni, fiind considerata o afectiune endocrina, iar oamenii diagnosticati cu aceasta boala pot duce, in mare masura, o viata normala. [detalii]

Dureri abdominale: Cauze si simptome

Dureri abdominale: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 09 Oct 2018

Durerile abdominale sunt cunoscute sub diferite denumiri - dureri de stomac sau crampe abdominale. [detalii]

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

de Raluca Garbea 02 Oct 2018

Consumat cu moderatie, alcoolul nu dauneaza sanatatii. Totusi, daca ajungi la dependenta, alcoolul are efecte grave asupra organismului. [detalii]

Alergie la porumb - Cauze si simptome

Alergie la porumb - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Ca in cazul oricarei alte alergii, alergia la porumb reprezinta o reactie a organismului la proteinele gasite in porumb. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016