Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2013

Tags: boala coronariana dulciuri consum excesiv de zahar absorbtie calciu fier magneziu crom cupru diabet de tip 2


Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

In ciuda numeroaselor efecte negative pe care le are consumul de produse zaharoase asupra omului, ele continua sa fie o componenta zilnica a alimentatiei umane, pentru ca au calitati organoleptice atragatoare si pentru ca gustul dulce reprezinta pentru cei mai multi dintre noi un gust apreciat. Dulciurile nu lipsesc din dieta omului modern, cu atat mai mult cu cat exista, pe langa dulciurile traditionale, dulciuri procesate industrial, accesibile si prezente in toate magazinele alimentare.

Produsele zaharoase sunt extrem de diferite dar au o caracteristica comuna: continutul mare in zahar sau in alte substante dulci. Zaharoza din zahar este luata ca etalon in ceea ce priveste puterea de indulcire. In afara de zahar, se mai pot folosi siropul de glucoza, zaharul invertit, mierea, indulcitori sintetici, etc. Majoritatea produselor zaharoase contin si diferite substante organoleptizante (aditivi) care sunt menite sa le creasca atractivitatea pentru consumatori:coloranti (naturali sau artificiali), aromatizanti (naturali sau artificiali), acizi organici (care cresc sapiditatea produsului), agenti de ingrosare, emulgatori, etc.

Asa cum am amintit si anterior, produsele zaharoase sunt  concentrate calorigene. Caloriile provin din glucide simple, de aceea ele sunt utile in eforturi anaerobe. Din pacate, nu asigura satietatea, dar consumate la sfarsitul unei mese o prelugesc pe cea oferita de alte feluri de mancare.In plus, sportivii de performanta , care isi fac si refac inainte si dupa probe rezervele de glicogen din  muschi, trebuie sa recurga la produse zaharoase speciale. De amintit efectele usor stimulatoare asupra SNC (sistemului nervos central) in cazul produselor care contin cacao.

Literatura de specialitate listeaza numeroase efecte negative ale consumului de produse zaharoase. Daca luam in considerare faptul ca acestea nu numai ca sunt consumate, dar cei mai multi dintre noi le consuma excesiv, putem sa ne facem o idee asupra amplorii problemelor care se ridica. Omul consuma rareori dulciuri de foame. Cel mai adesea, apetitul este cel care il determina sa ingere ciocolata sau prajituri.

Aportul de produse zaharoase trebuie sa fie limitat; pentru copii si adulti in principiu se indica sa nu depaseasca  8-10% din aportul caloric zilnic. Oricum, aceasta este o limita maxima, consumurile mai mici nefiind nici pe departe daunatoare, din contra. Pentru cei care depun eforturi fizice mari , procentul poate sa fie ceva mai ridicat.

Se considera ca introducerea zaharului in alimentatia omului de rand facandu-se relativ recent, metabolismul nostru nu a avut timpul biologic necesar pentru a se adapta corespunzator. In trecut, dulciurile erau produse fie cu miere, fie cu zahar din trestie de zahar , ambele destul de scumpe si greu accesibile pentru o persoana obisnuita. Din sec.18, cand a fost pusa la punct tehnologia fabricarii zaharului din sfecla, consumul acestuia s-a raspandit. Durata de timp scursa este insa destul de scurta, mai ales daca facem o comparatie cu enorma extindere pe care o are consumul regulat de produse zaharose.

Consumul excesiv are in primul rand o actiune cariogena.
Dulciurile, fiind concentrate calorice extrem de atragatoare organoleptic, sunt ades consumate in exces ceea ce duce la supraponderalitate si ulterior la obezitate.
Consecutiv acestor dereglari metabolice, poate sa apara si diabetul de tip 2. Daca acesta era numit “diabetul adultului”, astazi tot mai multe cazuri sunt intalnite la copii si tineri supraponderali si obezi.

Produsele zaharoase au capacitatea de a modifica profilul lipidic (scad marcat colesterolul bun si cresc trigliceridele serice), pe acesta cale (si nu numai) avand o actiune pro-aterogena si crescand riscul de boala coronariana.

Dulciurile induc dezechilibre mineralo-vitaminice in organism: scad absorbtia calciului, fierului si magneziului, produc deficiente de crom si cupru. Dar cea mai importanta disfunctionalitate este cea care priveste metabolismul vitaminei B1. Dincolo de aceste multiple efecte negative, trebuie avut in vedere ca un consum moderat de produse zaharoase, mai ales in contextul efectuarii regulate a exercitiilor fizice si a pastrarii unei igiene orale adecvate, nu are efecte marcat negative asupra omului.

Dr. Alin POPESCU




Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

4 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ai picioarele umflate? Iata 7 motive vinovate de aceasta problema!

Ai picioarele umflate? Iata 7 motive vinovate de aceasta problema!

de Viorica Ghinea 16 Aug 2017

Picioarele umflate reprezinta o problema de sanatate des inalnita, dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui tratata cu indiferenta. Acestea pot fi simptomul unei conditii superficiale, dar pot fi si indiciul unei afectiuni mai grave, cum ar fi o boala de inima ori cancer. Citeste mai jos care sunt cauzele picioarelor umflate! [detalii]

6 mituri despre depresie

6 mituri despre depresie

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Depresia este una dintre cele mai intalnite afectiuni din intreaga lume, astfel ca au aparut o multime de mituri despre aceasta. Ca sa stii ce informatii sunt adevarate si care nu, trebuie sa citesti randurile urmatoare. [detalii]

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

6 lucruri care afecteaza sanatatea ochilor

de Viorica Ghinea 07 Aug 2017

Pentru a-ti mentine sanatatea ochilor nu este suficient sa faci din cand in cand un control oftalmologic, ci trebuie sa acorzi atentie si obiceiurilor de zi cu zi. Iata 6 lucruri care iti pot crea probleme oculare de-a lungul timpului! [detalii]

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

STUDIU: un singur pahar de alcool pe zi creste riscul de cancer la san

de Viorica Ghinea 03 Aug 2017

Studiille de specialitate arata ca exista o legatura stransa intre consumul de alcool si dezvoltarea cancerului la san. Raportul demonstreaza faptul ca este suficient sa consumi un singur pahar de alcool pe zi pentru a te expune riscului de a face cancer mamar. Citeste toate informatiile despre acest studiu si afla cum poti preveni aceasta afectiune nemiloasa! [detalii]

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitelor

de Elena-Alina Constantinescu 28 Iul 2017

Cancerul hepatic este al cincilea cancer ca frecventa la om, virusul hepatitei B fiind al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun. Virusul hepatitei B este responsabil de 70% dintre cancerele hepatice primitive. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole