Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

de AlegeSanatos.ro 21 Nov 2013

Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti

In ciuda numeroaselor efecte negative pe care le are consumul de produse zaharoase asupra omului, ele continua sa fie o componenta zilnica a alimentatiei umane, pentru ca au calitati organoleptice atragatoare si pentru ca gustul dulce reprezinta pentru cei mai multi dintre noi un gust apreciat. Dulciurile nu lipsesc din dieta omului modern, cu atat mai mult cu cat exista, pe langa dulciurile traditionale, dulciuri procesate industrial, accesibile si prezente in toate magazinele alimentare.

Produsele zaharoase sunt extrem de diferite dar au o caracteristica comuna: continutul mare in zahar sau in alte substante dulci. Zaharoza din zahar este luata ca etalon in ceea ce priveste puterea de indulcire. In afara de zahar, se mai pot folosi siropul de glucoza, zaharul invertit, mierea, indulcitori sintetici, etc. Majoritatea produselor zaharoase contin si diferite substante organoleptizante (aditivi) care sunt menite sa le creasca atractivitatea pentru consumatori:coloranti (naturali sau artificiali), aromatizanti (naturali sau artificiali), acizi organici (care cresc sapiditatea produsului), agenti de ingrosare, emulgatori, etc.

Asa cum am amintit si anterior, produsele zaharoase sunt  concentrate calorigene. Caloriile provin din glucide simple, de aceea ele sunt utile in eforturi anaerobe. Din pacate, nu asigura satietatea, dar consumate la sfarsitul unei mese o prelugesc pe cea oferita de alte feluri de mancare.In plus, sportivii de performanta , care isi fac si refac inainte si dupa probe rezervele de glicogen din  muschi, trebuie sa recurga la produse zaharoase speciale. De amintit efectele usor stimulatoare asupra SNC (sistemului nervos central) in cazul produselor care contin cacao.

Literatura de specialitate listeaza numeroase efecte negative ale consumului de produse zaharoase. Daca luam in considerare faptul ca acestea nu numai ca sunt consumate, dar cei mai multi dintre noi le consuma excesiv, putem sa ne facem o idee asupra amplorii problemelor care se ridica. Omul consuma rareori dulciuri de foame. Cel mai adesea, apetitul este cel care il determina sa ingere ciocolata sau prajituri.

Aportul de produse zaharoase trebuie sa fie limitat; pentru copii si adulti in principiu se indica sa nu depaseasca  8-10% din aportul caloric zilnic. Oricum, aceasta este o limita maxima, consumurile mai mici nefiind nici pe departe daunatoare, din contra. Pentru cei care depun eforturi fizice mari , procentul poate sa fie ceva mai ridicat.

Se considera ca introducerea zaharului in alimentatia omului de rand facandu-se relativ recent, metabolismul nostru nu a avut timpul biologic necesar pentru a se adapta corespunzator. In trecut, dulciurile erau produse fie cu miere, fie cu zahar din trestie de zahar , ambele destul de scumpe si greu accesibile pentru o persoana obisnuita. Din sec.18, cand a fost pusa la punct tehnologia fabricarii zaharului din sfecla, consumul acestuia s-a raspandit. Durata de timp scursa este insa destul de scurta, mai ales daca facem o comparatie cu enorma extindere pe care o are consumul regulat de produse zaharose.

Consumul excesiv are in primul rand o actiune cariogena.
Dulciurile, fiind concentrate calorice extrem de atragatoare organoleptic, sunt ades consumate in exces ceea ce duce la supraponderalitate si ulterior la obezitate.
Consecutiv acestor dereglari metabolice, poate sa apara si diabetul de tip 2. Daca acesta era numit “diabetul adultului”, astazi tot mai multe cazuri sunt intalnite la copii si tineri supraponderali si obezi.

Produsele zaharoase au capacitatea de a modifica profilul lipidic (scad marcat colesterolul bun si cresc trigliceridele serice), pe acesta cale (si nu numai) avand o actiune pro-aterogena si crescand riscul de boala coronariana.

Dulciurile induc dezechilibre mineralo-vitaminice in organism: scad absorbtia calciului, fierului si magneziului, produc deficiente de crom si cupru. Dar cea mai importanta disfunctionalitate este cea care priveste metabolismul vitaminei B1. Dincolo de aceste multiple efecte negative, trebuie avut in vedere ca un consum moderat de produse zaharoase, mai ales in contextul efectuarii regulate a exercitiilor fizice si a pastrarii unei igiene orale adecvate, nu are efecte marcat negative asupra omului.

Dr. Alin POPESCU


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

3 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Mancati dulciuri zilnic? Iata la ce riscuri va expuneti"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

de Elena-Alina Constantinescu 18 Mai 2017

Hepatitele virale se regasesc intre primele 10 boli infectioase letale si reprezinta principala cauza etiologica a cirozei si a cancerului hepatic. La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de oameni sunt afectati de hepatitele virale, ceea ce constituie o veritabila "epidemie silentioasa". [detalii]

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mai 2017

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta prin tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ. [detalii]

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mai 2017

Iti lacrimeaza ochii si nu te poti concentra? Starile de deprimare si dificultatile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificiala. Dieta are un rol important in mentinerea acuitatii vizuale, asadar opteaza pentru alimente bogate in acizi grasi omega 3, vitamina c, luteina si zeaxantina. [detalii]

Dupa 200 de ani de la descoperirea sa, boala Parkinson nu este inca vindecabila

Dupa 200 de ani de la descoperirea sa, boala Parkinson nu este inca vindecabila

de Alege Sanatos 11 Mai 2017

Una dintre cele mai reprezentative afectiuni neurologice degenerative inregistrate la nivel mondial, a doua ca frecventa dupa maladia Alzeimer, boala Parkinson afecteaza astazi aproximativ 6,3 milioane de persoane in intreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care aproximativ 73.000 sunt din Romania. [detalii]

Cum sa scapi definitiv de durerile de spate

Cum sa scapi definitiv de durerile de spate

de Elena-Alina Constantinescu 05 Mai 2017

Durerea de spate este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate din zilele noastre. De cele mai multe ori, se pot alunga cu un tratament adecvat, dar uneori pot persista si pot produce in timp probleme grave. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4.25 din 5 (4 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.