Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 11 Oct 2013

Tags: micotoxine mucegai piper paprika cereale


Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

Alimentele sunt principala noastra sursa de nutrienti. Relatia om-aliment este atat de stransa, incat s-a bucurat de mult succes afirmatia : ”sunt ceea ce mananc”. Din pacate, pe langa nutrienti, alimentele pot vehicula si substante chimice cu efecte extrem de nefavorabile asupra sanatatii consumatorilor.

Aceste substante chimice ajung in alimente accidental sau pot fi introduse in mod intentionat. In ambele situatii, consecintele pot fi grave, indiferent daca substanta toxica este de origine naturala sau de sinteza. Deci pana la urma nu orice substanta naturala este si sigura pentru consumator!
 
Printre substantele naturale care se pot intalni in alimente si care determina efecte extrem de toxice se innumara si micotoxinele. In mod clasic, ele polueaza indeosebi derivatele cerealiere, insa practic orice aliment care mucegaieste are mari sanse sa se “imbogateasca” si in micotoxine. Micotoxinele sunt, dupa cum ne spune si numele, produse ale metabolismului mucegaiurilor. Dupa cum spuneam cerealele reprezinta produse cu risc crescut.

Fie ca mucegaiesc in camp, fie ca o fac in timpul depozitarii sub forma de boabe sau chiar de fainuri, acest lucru are consecinte extrem de daunatoare asupra alimentului respectiv. Mai ales la depozitare, boabele de cereale si fainurile au nevoie de o umiditate foarte redusa (maximum 14%).Ori de cate ori aceste cerinte de umiditate nu sunt respectate, se dezvolta si mucegaiuri care secreta micotoxine.

Efectele negative ale consumului de produse care au mucegait este cunoscut de mult timp. In fiecare areal geografic, in functie de cereala consumata mai frecvent,se descria inca din secolele trecute cate o afectiune asociata (boala orezului ingalbenit, boala cerealelor ametitoare provocata de meiul mucegait, boala sfantului Anton, etc). Micotoxinele insa au fost evidentiate ca atare mult mai recent. A fost nevoie sa se descrie “boala X” a curcanilor hraniti intr-o crescatorie cu arahide mucegaite, pentru ca mictoxinele sa iasa la lumina.  

Ele sunt variate, dar indiferent de denumire sau de tulpina de mucegai micotoxigen care a produs substanta respectiva, efectele asupra organismului uman sunt nedorite. Se citeaza efecte cancerigene (provocate mai ales de aflatoxine), de distrugere a leucocitelor ce ne apara de infectii (aleukie toxica alimentara), anemiante, iritante, neurotoxice, emetizante, determinante ale avorturilor, etc. Aceste efecte au facut ca anumite micotoxine sa fie folosite chiar ca arme biologice.
 
Micotoxinele nu pot fi indepartate din produsul in care au aparut, de aceeea trebuie evitata mucegairea cerealelor, iar daca respectivul proces s-a declansat, boabele sau produsele mucegaite nu trebuie consumate.In practica, se intalnesc micotoxine si in leguminoasele uscate mucegaite, in condimente (piperul si paprika sunt frecvent parazitate), in fructe sau legume mucegaite, in  seminte oleaginoase, chiar si in lapte, unde mictoxinele ajung din furajele mucegaite pe care le-a ingurgitat animalul.
 
Adeseori, produsele nici nu mai miros a mucegai sau nu prezinta semne de mucegaire cand ajung pe mesele noastre. In aceasta situatie , din pacate, n u avem cum sa ne dam seama ca pot exista micotoxine. Dar in alte situatii, ori de cate ori se polate identifica mucegairea, alimentele trebuie imediat indepartate. Atragem atentia in mod special asupra fructelor si legumelor depreciate, care trebuie aruncate integral, si nu consumate dupa indepartarea parti mucegaite.
 




Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

9 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

5 simptome timpurii ale diabetului: fii atent la aceste semne!

5 simptome timpurii ale diabetului: fii atent la aceste semne!

de Viorica Ghinea 22 Sep 2017

Senzatia constanta de sete si nevoia de a merge des la toaleta sunt simptome des intalnite in cazul diabetului. Dar acestea nu sunt singurele carora ar trebui sa le acorzi atentie. Din pacate, aceasta afectiune este atat de raspandita in intreaga lume pentru ca oamenii nu cunosc simptomele timpurii ale diabetului. Iata cum poti sa depistezi diabetul fara sa iti faci analizele de sange necesare! [detalii]

Esti inalt? Iata 4 moduri in care inaltimea iti afecteaza sanatatea!

Esti inalt? Iata 4 moduri in care inaltimea iti afecteaza sanatatea!

de Viorica Ghinea 21 Sep 2017

Desi persoanele inalte sunt invidiate deseori pentru inaltimea pe care o au, studiile au demonstrat ca acestea sunt mai predispuse la dezvoltarea anumitor afectiuni. Iata care sunt acestea! [detalii]

Ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer

Ce trebuie sa stii despre boala Alzheimer

de Elena-Alina Constantinescu 21 Sep 2017

Boala Alzheimer a fost descoperita in anul 1906 de catre medicul german Alois Alzheimer. Aceasta maladie neurodegenerativa afecteaza celulele creierului si ale coloanei vertebrale, cauzeaza un proces de deteriorare progresiva a functiilor cognitive (atentia, perceptia, memoria, etc.). [detalii]

VIDEO Exercitii pentru ochi: aceste miscari iti imbunatatesc vederea!

VIDEO Exercitii pentru ochi: aceste miscari iti imbunatatesc vederea!

de Viorica Ghinea 20 Sep 2017

Exercitiile pentru ochi au fost special concepute pentru relaxarea oculara si imbunatatirea vederii. Organul vizual este deseori neglijat si incepem sa il apreciem doar odata cu inaintarea in varsta, cand observam ca si-a pierdut din calitati. Daca iti simti deseori ochii obositi, nu ar trebui sa tratezi cu indiferenta acest simptom, ci sa iei masuri din timp. Iti recomandam sa urmaresti videoclipul de mai jos si sa realizezi si tu miscarile respective. [detalii]

Cum sa ne protejam sanatatea de pericolul unei munci sedentare

Cum sa ne protejam sanatatea de pericolul unei munci sedentare

de Alege Sanatos 19 Sep 2017

Munca la birou atrage dupa sine rutina unei activitati sedentare, iar organismul nostru are de suferit din aceasta cauza. Spatele, ochii, circulatia sangelui si chiar psihicul pot fi afectate, de aceea e bine sa prevenim aceste pericole cauzate de pozitia incorecata si de lipsa miscarii. Pentru ca o munca la birou este mult mai confortabila decat una fizica, din ce in ce mai multi oameni prefera un astfel de program, fapt ce implica anumite riscuri de care nu tin neaparat cont. Iata care sunt aceste riscuri cauzate de munca sedentara si cum pot fi ele prevenite: [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole