Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 11 Oct 2013

Tags: micotoxine mucegai piper paprika cereale


Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

Alimentele sunt principala noastra sursa de nutrienti. Relatia om-aliment este atat de stransa, incat s-a bucurat de mult succes afirmatia : ”sunt ceea ce mananc”. Din pacate, pe langa nutrienti, alimentele pot vehicula si substante chimice cu efecte extrem de nefavorabile asupra sanatatii consumatorilor.

Aceste substante chimice ajung in alimente accidental sau pot fi introduse in mod intentionat. In ambele situatii, consecintele pot fi grave, indiferent daca substanta toxica este de origine naturala sau de sinteza. Deci pana la urma nu orice substanta naturala este si sigura pentru consumator!
 
Printre substantele naturale care se pot intalni in alimente si care determina efecte extrem de toxice se innumara si micotoxinele. In mod clasic, ele polueaza indeosebi derivatele cerealiere, insa practic orice aliment care mucegaieste are mari sanse sa se “imbogateasca” si in micotoxine. Micotoxinele sunt, dupa cum ne spune si numele, produse ale metabolismului mucegaiurilor. Dupa cum spuneam cerealele reprezinta produse cu risc crescut.

Fie ca mucegaiesc in camp, fie ca o fac in timpul depozitarii sub forma de boabe sau chiar de fainuri, acest lucru are consecinte extrem de daunatoare asupra alimentului respectiv. Mai ales la depozitare, boabele de cereale si fainurile au nevoie de o umiditate foarte redusa (maximum 14%).Ori de cate ori aceste cerinte de umiditate nu sunt respectate, se dezvolta si mucegaiuri care secreta micotoxine.

Efectele negative ale consumului de produse care au mucegait este cunoscut de mult timp. In fiecare areal geografic, in functie de cereala consumata mai frecvent,se descria inca din secolele trecute cate o afectiune asociata (boala orezului ingalbenit, boala cerealelor ametitoare provocata de meiul mucegait, boala sfantului Anton, etc). Micotoxinele insa au fost evidentiate ca atare mult mai recent. A fost nevoie sa se descrie “boala X” a curcanilor hraniti intr-o crescatorie cu arahide mucegaite, pentru ca mictoxinele sa iasa la lumina.  

Ele sunt variate, dar indiferent de denumire sau de tulpina de mucegai micotoxigen care a produs substanta respectiva, efectele asupra organismului uman sunt nedorite. Se citeaza efecte cancerigene (provocate mai ales de aflatoxine), de distrugere a leucocitelor ce ne apara de infectii (aleukie toxica alimentara), anemiante, iritante, neurotoxice, emetizante, determinante ale avorturilor, etc. Aceste efecte au facut ca anumite micotoxine sa fie folosite chiar ca arme biologice.
 
Micotoxinele nu pot fi indepartate din produsul in care au aparut, de aceeea trebuie evitata mucegairea cerealelor, iar daca respectivul proces s-a declansat, boabele sau produsele mucegaite nu trebuie consumate.In practica, se intalnesc micotoxine si in leguminoasele uscate mucegaite, in condimente (piperul si paprika sunt frecvent parazitate), in fructe sau legume mucegaite, in  seminte oleaginoase, chiar si in lapte, unde mictoxinele ajung din furajele mucegaite pe care le-a ingurgitat animalul.
 
Adeseori, produsele nici nu mai miros a mucegai sau nu prezinta semne de mucegaire cand ajung pe mesele noastre. In aceasta situatie , din pacate, n u avem cum sa ne dam seama ca pot exista micotoxine. Dar in alte situatii, ori de cate ori se polate identifica mucegairea, alimentele trebuie imediat indepartate. Atragem atentia in mod special asupra fructelor si legumelor depreciate, care trebuie aruncate integral, si nu consumate dupa indepartarea parti mucegaite.
 




Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

3 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum identifici si tratezi deficienta de vitamina E

Cum identifici si tratezi deficienta de vitamina E

de Raluca Garbea 09 Ian 2018

Vitamina E este o vitamina liposolubila, pe care organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. [detalii]

Ce legatura exista intre cancerul de san si scaderea in greutate. Avertismentul expertilor

Ce legatura exista intre cancerul de san si scaderea in greutate. Avertismentul expertilor

de Laura Galescu 31 Dec 2017

Potrivit unul studiu recent, pierderea in greutate poate ajuta femeile sa isi diminueze riscul de dezvoltare a cancerului de san cu pana la o treime. [detalii]

Ce sa faci atunci cand ai febra

Ce sa faci atunci cand ai febra

de Raluca Garbea 11 Dec 2017

Cunoscuta si sub numele de hiperpirexie sau raspuns febril, febra reprezinta un simptom medical intalnit des care descrie o crestere a temperaturii interne a corpului deasupra nivelului normal. Mai exact, febra este o crestere a temperaturii corpului cu 1-2 grade deasupra punctului de termoreglare. [detalii]

Poluarea anuleaza beneficiile plimbarii in aer liber

Poluarea anuleaza beneficiile plimbarii in aer liber

de Raluca Garbea 08 Dec 2017

Mersul pe jos reprezinta unul din lucrurile cele mai benefice pentru organism. Potrivit unui studiu, o plimbare in aer liber in fiecare zi ne poate prelungi durata de viata si, totodata, imbunatati sanatarea inimii. [detalii]

Cum puteti ajuta un prieten care sufera de depresie

Cum puteti ajuta un prieten care sufera de depresie

de Raluca Garbea 07 Dec 2017

Cand observati ca aveti un prieten care sufera de depresie, ce puteti face ca sa il ajutati? [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit