Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 11 Oct 2013

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

Alimentele sunt principala noastra sursa de nutrienti. Relatia om-aliment este atat de stransa, incat s-a bucurat de mult succes afirmatia : ”sunt ceea ce mananc”. Din pacate, pe langa nutrienti, alimentele pot vehicula si substante chimice cu efecte extrem de nefavorabile asupra sanatatii consumatorilor.

Aceste substante chimice ajung in alimente accidental sau pot fi introduse in mod intentionat. In ambele situatii, consecintele pot fi grave, indiferent daca substanta toxica este de origine naturala sau de sinteza. Deci pana la urma nu orice substanta naturala este si sigura pentru consumator!
 
Printre substantele naturale care se pot intalni in alimente si care determina efecte extrem de toxice se innumara si micotoxinele. In mod clasic, ele polueaza indeosebi derivatele cerealiere, insa practic orice aliment care mucegaieste are mari sanse sa se “imbogateasca” si in micotoxine. Micotoxinele sunt, dupa cum ne spune si numele, produse ale metabolismului mucegaiurilor. Dupa cum spuneam cerealele reprezinta produse cu risc crescut.

Fie ca mucegaiesc in camp, fie ca o fac in timpul depozitarii sub forma de boabe sau chiar de fainuri, acest lucru are consecinte extrem de daunatoare asupra alimentului respectiv. Mai ales la depozitare, boabele de cereale si fainurile au nevoie de o umiditate foarte redusa (maximum 14%).Ori de cate ori aceste cerinte de umiditate nu sunt respectate, se dezvolta si mucegaiuri care secreta micotoxine.

Efectele negative ale consumului de produse care au mucegait este cunoscut de mult timp. In fiecare areal geografic, in functie de cereala consumata mai frecvent,se descria inca din secolele trecute cate o afectiune asociata (boala orezului ingalbenit, boala cerealelor ametitoare provocata de meiul mucegait, boala sfantului Anton, etc). Micotoxinele insa au fost evidentiate ca atare mult mai recent. A fost nevoie sa se descrie “boala X” a curcanilor hraniti intr-o crescatorie cu arahide mucegaite, pentru ca mictoxinele sa iasa la lumina.  

Ele sunt variate, dar indiferent de denumire sau de tulpina de mucegai micotoxigen care a produs substanta respectiva, efectele asupra organismului uman sunt nedorite. Se citeaza efecte cancerigene (provocate mai ales de aflatoxine), de distrugere a leucocitelor ce ne apara de infectii (aleukie toxica alimentara), anemiante, iritante, neurotoxice, emetizante, determinante ale avorturilor, etc. Aceste efecte au facut ca anumite micotoxine sa fie folosite chiar ca arme biologice.
 
Micotoxinele nu pot fi indepartate din produsul in care au aparut, de aceeea trebuie evitata mucegairea cerealelor, iar daca respectivul proces s-a declansat, boabele sau produsele mucegaite nu trebuie consumate.In practica, se intalnesc micotoxine si in leguminoasele uscate mucegaite, in condimente (piperul si paprika sunt frecvent parazitate), in fructe sau legume mucegaite, in  seminte oleaginoase, chiar si in lapte, unde mictoxinele ajung din furajele mucegaite pe care le-a ingurgitat animalul.
 
Adeseori, produsele nici nu mai miros a mucegai sau nu prezinta semne de mucegaire cand ajung pe mesele noastre. In aceasta situatie , din pacate, n u avem cum sa ne dam seama ca pot exista micotoxine. Dar in alte situatii, ori de cate ori se polate identifica mucegairea, alimentele trebuie imediat indepartate. Atragem atentia in mod special asupra fructelor si legumelor depreciate, care trebuie aruncate integral, si nu consumate dupa indepartarea parti mucegaite.
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

8 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Turmalina, remediul eficient pentru durerile de spate

Turmalina, remediul eficient pentru durerile de spate

de Elena-Alina Constantinescu 22 Mar 2017

Daca ai probleme cu hernia de disc, dureri lombare sau ai suferit vreun traumatism, cel mai bun lucru care s-a inventat pentru tine este centura lombara cu turmalina. Este vorba de o centura realizata din material textil in care sunt incorporate microcristale de turmalina si care se pozitioneaza in zona mijlocului. [detalii]

Cum sa calmezi durerile articulare in mod natural

Cum sa calmezi durerile articulare in mod natural

de Elena-Alina Constantinescu 20 Mar 2017

Una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate ale populatiei este osteoartrita. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultimii ani s-a intregistrat o crestere alarmanta a numarului persoanelor cu suferinte articulare. Varsta, obezitatea si sedentarismul sunt cei trei factori majori de risc pentru aceasta boala degenerativa. Vestea buna este ca putem sa ne protejam articulatiile, dar trebuie sa o facem inainte ca procesul de deteriorare sa inceapa. De aceea, este important sa stiti ca pentru prevenirea durerii si a degradarii inflamatiilor aveti la indemana o noua generatie de ingrediente benefice pentru articulatii: uleiul marin natural si acidul hialuronic. [detalii]

Acestea sunt alimentele care amelioreaza atacurile de panica si starile de anxietate

Acestea sunt alimentele care amelioreaza atacurile de panica si starile de anxietate

de Elena-Alina Constantinescu 17 Mar 2017

Frica intensa, teama, batai neregulare ale inimii, dificultati de respiratie...acestea sunt starile cauzate de atacul de panica. Simptomele apar brusc, necontrolat, iar intensitatea lor dureaza chiar si 10 minute. Din fericire, putem sa evitam declansarea lor, un rol important in acest sens avand dieta bogata in vitamina B, triptofan, antioxidanti si fibre alimentare. [detalii]

Veste buna! Romanii vor avea mai usor acces la medicamente scumpe

Veste buna! Romanii vor avea mai usor acces la medicamente scumpe

de Elena-Alina Constantinescu 01 Mar 2017

De la 1 martie, 51 de medicamente scumpe, care anterior acestei date se acordau cu viza comisiilor de experti ale CNAS, vor putea fi prescrise direct asiguratilor, dupa completarea formularelor specifice de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicatia respectiva. [detalii]

Lista bacteriilor rezistente la antibiotice

Lista bacteriilor rezistente la antibiotice

de Elena-Alina Constantinescu 28 Feb 2017

Medicii avertizeaza asupra folosirii excesive a antibioticelor, care duc la aparitia unor bacterii netratabile. Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au intocmit o lista cu bacteriilor rezistente la antibiotice care prezinta pericol pentru sanatatea umana. Care sunt acestea? [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3.67 din 5 (3 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.