Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 11 Oct 2013

Tags: micotoxine mucegai piper paprika cereale


Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

Alimentele sunt principala noastra sursa de nutrienti. Relatia om-aliment este atat de stransa, incat s-a bucurat de mult succes afirmatia : ”sunt ceea ce mananc”. Din pacate, pe langa nutrienti, alimentele pot vehicula si substante chimice cu efecte extrem de nefavorabile asupra sanatatii consumatorilor.

Aceste substante chimice ajung in alimente accidental sau pot fi introduse in mod intentionat. In ambele situatii, consecintele pot fi grave, indiferent daca substanta toxica este de origine naturala sau de sinteza. Deci pana la urma nu orice substanta naturala este si sigura pentru consumator!
 
Printre substantele naturale care se pot intalni in alimente si care determina efecte extrem de toxice se innumara si micotoxinele. In mod clasic, ele polueaza indeosebi derivatele cerealiere, insa practic orice aliment care mucegaieste are mari sanse sa se “imbogateasca” si in micotoxine. Micotoxinele sunt, dupa cum ne spune si numele, produse ale metabolismului mucegaiurilor. Dupa cum spuneam cerealele reprezinta produse cu risc crescut.

Fie ca mucegaiesc in camp, fie ca o fac in timpul depozitarii sub forma de boabe sau chiar de fainuri, acest lucru are consecinte extrem de daunatoare asupra alimentului respectiv. Mai ales la depozitare, boabele de cereale si fainurile au nevoie de o umiditate foarte redusa (maximum 14%).Ori de cate ori aceste cerinte de umiditate nu sunt respectate, se dezvolta si mucegaiuri care secreta micotoxine.

Efectele negative ale consumului de produse care au mucegait este cunoscut de mult timp. In fiecare areal geografic, in functie de cereala consumata mai frecvent,se descria inca din secolele trecute cate o afectiune asociata (boala orezului ingalbenit, boala cerealelor ametitoare provocata de meiul mucegait, boala sfantului Anton, etc). Micotoxinele insa au fost evidentiate ca atare mult mai recent. A fost nevoie sa se descrie “boala X” a curcanilor hraniti intr-o crescatorie cu arahide mucegaite, pentru ca mictoxinele sa iasa la lumina.  

Ele sunt variate, dar indiferent de denumire sau de tulpina de mucegai micotoxigen care a produs substanta respectiva, efectele asupra organismului uman sunt nedorite. Se citeaza efecte cancerigene (provocate mai ales de aflatoxine), de distrugere a leucocitelor ce ne apara de infectii (aleukie toxica alimentara), anemiante, iritante, neurotoxice, emetizante, determinante ale avorturilor, etc. Aceste efecte au facut ca anumite micotoxine sa fie folosite chiar ca arme biologice.
 
Micotoxinele nu pot fi indepartate din produsul in care au aparut, de aceeea trebuie evitata mucegairea cerealelor, iar daca respectivul proces s-a declansat, boabele sau produsele mucegaite nu trebuie consumate.In practica, se intalnesc micotoxine si in leguminoasele uscate mucegaite, in condimente (piperul si paprika sunt frecvent parazitate), in fructe sau legume mucegaite, in  seminte oleaginoase, chiar si in lapte, unde mictoxinele ajung din furajele mucegaite pe care le-a ingurgitat animalul.
 
Adeseori, produsele nici nu mai miros a mucegai sau nu prezinta semne de mucegaire cand ajung pe mesele noastre. In aceasta situatie , din pacate, n u avem cum sa ne dam seama ca pot exista micotoxine. Dar in alte situatii, ori de cate ori se polate identifica mucegairea, alimentele trebuie imediat indepartate. Atragem atentia in mod special asupra fructelor si legumelor depreciate, care trebuie aruncate integral, si nu consumate dupa indepartarea parti mucegaite.
 




Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

6 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum iti dai seama daca esti workaholic

Cum iti dai seama daca esti workaholic

de Raluca Garbea 08 Mar 2019

Munca in exces afecteaza sanatatea organismului. Descopera in articol daca esti sau nu workaholic! [detalii]

Legatura dintre consumul de sare si alergii

Legatura dintre consumul de sare si alergii

de AlegeSanatos.ro 26 Feb 2019

Un nou studiu arata ca sarea afecteaza reactiile alergice imune. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Munich a demonstrat ca, in culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor Th2. Aceste celule sunt active in cazul afectiunilor alergice precum dermatita atopica. [detalii]

Top 5 fobii care sunt des intalnite

Top 5 fobii care sunt des intalnite

de Raluca Garbea 27 Feb 2019

Fobia semnifica aparitia unui sentiment de teama in anumite situatii. Descopera in articol care sunt cele mai intalnite tipuri de fobii! [detalii]

Cum poti descoperi simptomele depresiei in timp util

Cum poti descoperi simptomele depresiei in timp util

de Raluca Garbea 12 Feb 2019

Depresia este o afectiune foarte comuna, care necesita intelegere si compasiune din partea celor apropiati. [detalii]

Cum sa tii tensiunea arteriala sub control

Cum sa tii tensiunea arteriala sub control

de Raluca Garbea 06 Feb 2019

Hipertensiunea reprezinta o boala cronica, care afecteaza o treime din populatia globului. Asadar, trebuie sa stii cum sa tii tensiunea arteriala sub control! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016