Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 11 Oct 2013

Micotoxinele si riscurile pentru sanatate

Alimentele sunt principala noastra sursa de nutrienti. Relatia om-aliment este atat de stransa, incat s-a bucurat de mult succes afirmatia : ”sunt ceea ce mananc”. Din pacate, pe langa nutrienti, alimentele pot vehicula si substante chimice cu efecte extrem de nefavorabile asupra sanatatii consumatorilor.

Aceste substante chimice ajung in alimente accidental sau pot fi introduse in mod intentionat. In ambele situatii, consecintele pot fi grave, indiferent daca substanta toxica este de origine naturala sau de sinteza. Deci pana la urma nu orice substanta naturala este si sigura pentru consumator!
 
Printre substantele naturale care se pot intalni in alimente si care determina efecte extrem de toxice se innumara si micotoxinele. In mod clasic, ele polueaza indeosebi derivatele cerealiere, insa practic orice aliment care mucegaieste are mari sanse sa se “imbogateasca” si in micotoxine. Micotoxinele sunt, dupa cum ne spune si numele, produse ale metabolismului mucegaiurilor. Dupa cum spuneam cerealele reprezinta produse cu risc crescut.

Fie ca mucegaiesc in camp, fie ca o fac in timpul depozitarii sub forma de boabe sau chiar de fainuri, acest lucru are consecinte extrem de daunatoare asupra alimentului respectiv. Mai ales la depozitare, boabele de cereale si fainurile au nevoie de o umiditate foarte redusa (maximum 14%).Ori de cate ori aceste cerinte de umiditate nu sunt respectate, se dezvolta si mucegaiuri care secreta micotoxine.

Efectele negative ale consumului de produse care au mucegait este cunoscut de mult timp. In fiecare areal geografic, in functie de cereala consumata mai frecvent,se descria inca din secolele trecute cate o afectiune asociata (boala orezului ingalbenit, boala cerealelor ametitoare provocata de meiul mucegait, boala sfantului Anton, etc). Micotoxinele insa au fost evidentiate ca atare mult mai recent. A fost nevoie sa se descrie “boala X” a curcanilor hraniti intr-o crescatorie cu arahide mucegaite, pentru ca mictoxinele sa iasa la lumina.  

Ele sunt variate, dar indiferent de denumire sau de tulpina de mucegai micotoxigen care a produs substanta respectiva, efectele asupra organismului uman sunt nedorite. Se citeaza efecte cancerigene (provocate mai ales de aflatoxine), de distrugere a leucocitelor ce ne apara de infectii (aleukie toxica alimentara), anemiante, iritante, neurotoxice, emetizante, determinante ale avorturilor, etc. Aceste efecte au facut ca anumite micotoxine sa fie folosite chiar ca arme biologice.
 
Micotoxinele nu pot fi indepartate din produsul in care au aparut, de aceeea trebuie evitata mucegairea cerealelor, iar daca respectivul proces s-a declansat, boabele sau produsele mucegaite nu trebuie consumate.In practica, se intalnesc micotoxine si in leguminoasele uscate mucegaite, in condimente (piperul si paprika sunt frecvent parazitate), in fructe sau legume mucegaite, in  seminte oleaginoase, chiar si in lapte, unde mictoxinele ajung din furajele mucegaite pe care le-a ingurgitat animalul.
 
Adeseori, produsele nici nu mai miros a mucegai sau nu prezinta semne de mucegaire cand ajung pe mesele noastre. In aceasta situatie , din pacate, n u avem cum sa ne dam seama ca pot exista micotoxine. Dar in alte situatii, ori de cate ori se polate identifica mucegairea, alimentele trebuie imediat indepartate. Atragem atentia in mod special asupra fructelor si legumelor depreciate, care trebuie aruncate integral, si nu consumate dupa indepartarea parti mucegaite.
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

8 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Micotoxinele si riscurile pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

Tot ce trebuie sa stii despre hepatita

de Elena-Alina Constantinescu 18 Mai 2017

Hepatitele virale se regasesc intre primele 10 boli infectioase letale si reprezinta principala cauza etiologica a cirozei si a cancerului hepatic. La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de oameni sunt afectati de hepatitele virale, ceea ce constituie o veritabila "epidemie silentioasa". [detalii]

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

Ce trebuie sa stii despre astmul bronsic

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mai 2017

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta prin tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ. [detalii]

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

Dieta pentru ochi sanatosi - 6 alimente care imbunatatesc vederea

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mai 2017

Iti lacrimeaza ochii si nu te poti concentra? Starile de deprimare si dificultatile de concentrare pot fi puse pe seama expunerii prelungite la lumina artificiala. Dieta are un rol important in mentinerea acuitatii vizuale, asadar opteaza pentru alimente bogate in acizi grasi omega 3, vitamina c, luteina si zeaxantina. [detalii]

Dupa 200 de ani de la descoperirea sa, boala Parkinson nu este inca vindecabila

Dupa 200 de ani de la descoperirea sa, boala Parkinson nu este inca vindecabila

de Alege Sanatos 11 Mai 2017

Una dintre cele mai reprezentative afectiuni neurologice degenerative inregistrate la nivel mondial, a doua ca frecventa dupa maladia Alzeimer, boala Parkinson afecteaza astazi aproximativ 6,3 milioane de persoane in intreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care aproximativ 73.000 sunt din Romania. [detalii]

Cum sa scapi definitiv de durerile de spate

Cum sa scapi definitiv de durerile de spate

de Elena-Alina Constantinescu 05 Mai 2017

Durerea de spate este una dintre cele mai serioase probleme de sanatate din zilele noastre. De cele mai multe ori, se pot alunga cu un tratament adecvat, dar uneori pot persista si pot produce in timp probleme grave. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 3.67 din 5 (3 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.