de AlegeSanatos.ro 17 Sep 2012
Tags:
Nivelul colesterolului din sange reflecta starea de sanatate a intregului organism incepand cu vasele de sange si terminand cu organe ca ficatul sau inima
Nivelul colesterolului din sange reflecta starea de sanatate a intregului organism incepand cu vasele de sange si terminand cu organe ca ficatul sau inima. Acestea pot suferi in urma excesului de grasimi din organism putandu-se ajunge la afectiuni grave ca infarctul de miocard sau steatoza hepatica (prin depunerea de grasime la nivelul ficatului). Colesterolul fie ca este produs in organism, fie ca provine din alimentatie este transportat in sange prin intermediul lipoproteinelor (substante formate dintr-o proteina combinata cu un lipid).
HDL-colesterol versus LDL-colesterol
Lipoproteinele se impart in 3 categorii in functie de densitatea proteinelor ce intra in structura acestora:
- VLDL-lipoproteine cu densitate foarte joasa
- LDL-lipoproteine cu densitate joasa (colesterolul rau)
- HDL-lipoproteine cu densitate inalta (colesterolul bun)
LDL colesterolul (cunoscut drept colesterolul rau) transporta grasimile de la nivelul ficatului catre alte parti ale corpului fiind cunoscut faptul ca acesta se depune la nivelul vaselor de sange formand placile de aterom (placi de grasime) care constituie cauza afectiunilor cardio-vasculare. Pe de alta parte HDL-colesterolul scoate practic grasimile din sange transportandu-le catre ficat. Astfel HDL-colesterolul este considerat a fi un factor protector cardiovascular prin impiedicarea aderarii grasimilor la nivelul vaselor protejand astfel organismul impotriva bolilor de inima sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Valorile normale ale profilului lipidic
Pentru a preintampina depunerea grasimilor la nivelul vaselor de sange si a organelor trebuie avute in vedere urmatoarele tinte terapeutice in momentul in care va dozati profilul lipidic sanguin:
- Colesterolul total nu trebuie sa depaseasca 200 mg/dl
- In ceea ce priveste HDL colesterolul cu cat este mai mare cu atat mai bine. Pentru a va proteja acesta trebuie sa fie peste 40 mg/dl la barbati si peste 50 mg/dl la femei.
- Si nu in ultimul rand LDL-colesterolul nu trebuie sa depaseasca 100 mg/dl
Recomandari pentru cresterea nivelului colesterolului bun
▪ Primul pas catre atingerea unui nivel optim al HDl colesterolului si catre scaderea colesterolului total este schimbarea obiceiurilor alimentare. Prin aceasta se intelege evitarea pe cat posibil a grasimilor de origine animala consumand cat mai puţina carne grasa (porc, vita, oaie), mezeluri sau oua. De asemenea trebuie sa aveti grija sa alegeti produsele lactate cu cel mai mic procent de grasime.
▪ O alta modalitate de a creste HDL-colesterolul este utilizarea suplimentelor alimentare cu acizi grasi omega-3. Dupa o cura de 3 luni cu aceste suplimente veti observa in urma analizelor o normalizare a valorii totale a colesterolului cu o crestere substantiala a HDL-colesterolului. Pentru a potenţa si mai mult efectul acizilor grasi omega-3 luati concomitent si suplimente cu coenzima Q10.
▪ Faceti cat mai multa miscare deoarece s-a dovedit stiintific faptul ca practicarea unei activitaţi fizice (30 de minute zilnic) ajuta la scaderea in greutate si implicit la cresterea HDL-colesterolului.
â–ª Chiar daca a fost dovedit faptul ca un pahar de vin rosu pe zi ajuta la cresterea colesterolului bun asta nu inseamna ca regula se aplica pentru orice fel de bautura alcoolica sau orice cantitate. Abuzul de alcool afecteaza in mod negativ intregul organism incepand cu distrugerea ficatului si terminand cu cresterea riscului de boli cardiovasculare.
â–ª Fumatul atat cel activ cat si cel pasiv este un factor de risc pentru depunerea de grasime la nivelul vaselor (ateroscleroza) si deci pentru bolile de inima si vase. Studii recente au aratat faptul ca fumatorii care au reusit sa se lase de fumat au ajuns la scurt timp la valori normale ale HDL-colesterolului.
â–ª Si nu in ultimul rand in cazul in care, in urma analizelor de sange, se constata valori mari ale colesterolului si trigliceridelor (valori care nu pot fi normalizate doar cu dieta) ar fi bine sa incepeti un tratament medicamentos sub atenta indrumare a medicului curant.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
Depresia este o afectiune foarte comuna, care necesita intelegere si compasiune din partea celor apropiati. [detalii]
Hipertensiunea reprezinta o boala cronica, care afecteaza o treime din populatia globului. Asadar, trebuie sa stii cum sa tii tensiunea arteriala sub control! [detalii]
Boala Alzheimer poate fi depistata din vreme. Un test simplu de sange poate detecta cu o marja mica de eroare semnele leziunilor creierului la oamenii care sunt pe drumul de a dezvolta boala Alzheimer, chiar inainte de simptomele asociate bolii, precum semne de confuzie si pierderea memoriei. [detalii]
Ai incercat diferite trucuri care sa te ajute sa te mentii hidratat, insa nu au functionat? Trebuie sa stii ca deshidratarea poate sa apara foarte usor. Descopera in articol care sunt principalele semne care iti arata ca nu bei suficienta apa! [detalii]
O alergie reprezinta un raspuns al sistemului imunitar la o substanta straina care de obicei nu este daunatoare corpului uman. Aceste substante straine sunt numite alergeni si pot include anumite alimente, polen sau chiar unele animale de companie. [detalii]