Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert

de Elena-Alina Constantinescu 21 Iul 2017

Tags: branza telemea telemea de vaca clorura de calciu hipertensiune arteriala


Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert

Asociatia Pro Consumatori a analizat 32 de sortimente de branza telemea de vaca comercializate in marile structuri comerciale. In urma studiilor s-a descoperit ca aceasta are in compozitie clorura de calciu, care odata ajunsa in organism, determina o serie de reactii, printre care dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma.

Pentru branzeturi s-au creat tot felul de coagulanti chimici. Unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice (mai exact substanta de coagulare, inlocuitor de cheag) este clorura de calciu, cu formula chimica CaCl2.

Pentru variatele sale proprietati se mai foloseste: la dedurizarea apei din bazine de inot sau din bazine cu fauna marina, in industria chimica la producerea altor substante chimice, in constructii, industria de foraj si metalurgie, in medicina la tratarea intoxicatiei cu magneziu si foarte multe utilizari are in industria alimentara, unde are codul european E509 ca aditiv.

Avand in vedere proprietatile mentionate, este de inteles ca folosirea clorurii de calciu la prepararea branzeturilor a devenit o practica larga, mai economica decat folosirea cheagurilor naturale.

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, expertii APC au realizat urmatoarele topuri:

Top 5 sortimente de branza telemea de vaca dupa continutul de grasimi din 100 grame produs

    Friesland Campina (Napolact) – 26 grame.

    Delaco Distribution (Delaco Fan branza) – 25,6 grame.

    Hochland (Germania) – 24 grame.

    Dorna si Friesland Campina (Huedin) – 23 grame.

    Profi Rom Food, Almera International, Mega Image, Unilact Transilvania (De la Ferma) – 22 grame.

Top 5 sortimente de branza telemea de vaca dupa continutul de grasimi saturate din 100 grame produs

    Carmo-Lact Prod – 18 grame.

    Delaco Distribution (Delaco Fan branza) – 17,7 grame.

    Hochland (Germania) – 16 grame.

    Friesland Campina (Napolact) – 15,6 grame.

    Fabrica de lapte Brasov (Olympus), Profi Rom Food si Mega Image – 15,4 grame.

Top 5 sortimente de branza telemea de vaca dupa continutul de proteine din 100 grame produs

    Fabrica de lapte Brasov (Olympus) – 21 grame

    Friesland Campina (Huedin) – 20 grame

    Mirdatod Prod – 19,23 grame

    Kaufland – 19 grame

    Productie Milkcom (Dalbis) – 18,5 grame

„Branza telemea de vaca regasita in supermarketurile noastre contine un exces de sare, daca aleg sa ma raportez la cantitatea de 100 gr, aflandu-ma deseori in situatia de a constata ca unele sortimente comercializate contin pana la 6 grame de sare in 100 gr de branza telemea. In acelasi timp, consumul excesiv de sare poate mari cantitatea de calciu eliminata prin urina, crescand si riscul de a suferi de osteoporoza, manifestata in urma scaderii rezistentei oaselor. Asociatia Americana a Inimii ne informeaza ca excesul de sare este asociat si cu alte afectiuni precum: atacul vascular cerebral, cancerul de stomac, afectiunile renale, aparitia pietrelor la rinichi si a hipertensiunii arteriale. (...)", explica medicul specialist pediatru Ingrid Balan.




Spune-ne opinia ta despre
"Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert"

10 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Consumul de oua provoaca boli cardiovasculare? Ce au descoperit cercetatorii

Consumul de oua provoaca boli cardiovasculare? Ce au descoperit cercetatorii

de Laura Galescu 15 Mai 2018

Este consumul de oua periculos pentru inima? Cercetatorii de la Universitatea Sydney si-au propus sa clarifice acest aspect, iar dupa cum arata un nou studiu, consumul de pana la 12 oua pe saptamana timp de un an, nu a crescut factorii de risc cardiovascular la persoanele cu diabet pre-diabet si diabet zaharat de tip 2. [detalii]

Cum poti scapa de senzatia de balonare?

Cum poti scapa de senzatia de balonare?

de Raluca Garbea 10 Mai 2018

Toti ne-am confruntat macar o data in viata cu senzatia de balonare, un disconfort care ne da planurile peste cap. [detalii]

De ce iti cade parul? Cele mai importante cauze

De ce iti cade parul? Cele mai importante cauze

de Laura Galescu 10 Mai 2018

Ai ales sa iti tunzi parul fiindca iti cade tot timpul? Afla care sunt principalele cauze si ia masuri ca sa rezolvi problema. [detalii]

3 obiceiuri care iti afecteaza creierul

3 obiceiuri care iti afecteaza creierul

de Raluca Garbea 07 Mai 2018

Asemenea celorlalte organe ale corpului uman, creierul poate fi afectat de diversi factori. Exista cateva obiceiuri zilnice care pot dauna sanatatii creierului, fara macar sa ne dam seama. [detalii]

Care sunt alimentele care provoaca alergii?

Care sunt alimentele care provoaca alergii?

de Raluca Garbea 03 Mai 2018

Potrivit specialistilor, alergiile alimentare reprezinta una dintre cele mai raspandite conditii medicale de care sufera oamenii. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit