Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert

de Elena-Alina Constantinescu 21 Iul 2017

Tags: branza telemea telemea de vaca clorura de calciu hipertensiune arteriala


Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert

Asociatia Pro Consumatori a analizat 32 de sortimente de branza telemea de vaca comercializate in marile structuri comerciale. In urma studiilor s-a descoperit ca aceasta are in compozitie clorura de calciu, care odata ajunsa in organism, determina o serie de reactii, printre care dureri de stomac, bufeuri, greata si varsaturi, lipsa apetitului, sete extrema, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, coma.

Pentru branzeturi s-au creat tot felul de coagulanti chimici. Unul dintre cele mai folosite cheaguri chimice (mai exact substanta de coagulare, inlocuitor de cheag) este clorura de calciu, cu formula chimica CaCl2.

Pentru variatele sale proprietati se mai foloseste: la dedurizarea apei din bazine de inot sau din bazine cu fauna marina, in industria chimica la producerea altor substante chimice, in constructii, industria de foraj si metalurgie, in medicina la tratarea intoxicatiei cu magneziu si foarte multe utilizari are in industria alimentara, unde are codul european E509 ca aditiv.

Avand in vedere proprietatile mentionate, este de inteles ca folosirea clorurii de calciu la prepararea branzeturilor a devenit o practica larga, mai economica decat folosirea cheagurilor naturale.

Pentru a veni in sprijinul consumatorilor, expertii APC au realizat urmatoarele topuri:

Top 5 sortimente de branza telemea de vaca dupa continutul de grasimi din 100 grame produs

    Friesland Campina (Napolact) – 26 grame.

    Delaco Distribution (Delaco Fan branza) – 25,6 grame.

    Hochland (Germania) – 24 grame.

    Dorna si Friesland Campina (Huedin) – 23 grame.

    Profi Rom Food, Almera International, Mega Image, Unilact Transilvania (De la Ferma) – 22 grame.

Top 5 sortimente de branza telemea de vaca dupa continutul de grasimi saturate din 100 grame produs

    Carmo-Lact Prod – 18 grame.

    Delaco Distribution (Delaco Fan branza) – 17,7 grame.

    Hochland (Germania) – 16 grame.

    Friesland Campina (Napolact) – 15,6 grame.

    Fabrica de lapte Brasov (Olympus), Profi Rom Food si Mega Image – 15,4 grame.

Top 5 sortimente de branza telemea de vaca dupa continutul de proteine din 100 grame produs

    Fabrica de lapte Brasov (Olympus) – 21 grame

    Friesland Campina (Huedin) – 20 grame

    Mirdatod Prod – 19,23 grame

    Kaufland – 19 grame

    Productie Milkcom (Dalbis) – 18,5 grame

„Branza telemea de vaca regasita in supermarketurile noastre contine un exces de sare, daca aleg sa ma raportez la cantitatea de 100 gr, aflandu-ma deseori in situatia de a constata ca unele sortimente comercializate contin pana la 6 grame de sare in 100 gr de branza telemea. In acelasi timp, consumul excesiv de sare poate mari cantitatea de calciu eliminata prin urina, crescand si riscul de a suferi de osteoporoza, manifestata in urma scaderii rezistentei oaselor. Asociatia Americana a Inimii ne informeaza ca excesul de sare este asociat si cu alte afectiuni precum: atacul vascular cerebral, cancerul de stomac, afectiunile renale, aparitia pietrelor la rinichi si a hipertensiunii arteriale. (...)", explica medicul specialist pediatru Ingrid Balan.




Spune-ne opinia ta despre
"Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert"

3 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Pericol urias pentru sanatatea noastra: ce au descoperit specialistii in telemeaua de vaca din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

Atacul de panica - Care sunt cele mai intalnite simptome?

de Raluca Garbea 01 Nov 2018

Atacul de panica este o stare de frica sau de anxietate ce apare brusc. [detalii]

Boala lui Addison - Cauze si simptome

Boala lui Addison - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 24 Oct 2018

Boala lui Addison este legata de hormoni, fiind considerata o afectiune endocrina, iar oamenii diagnosticati cu aceasta boala pot duce, in mare masura, o viata normala. [detalii]

Dureri abdominale: Cauze si simptome

Dureri abdominale: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 09 Oct 2018

Durerile abdominale sunt cunoscute sub diferite denumiri - dureri de stomac sau crampe abdominale. [detalii]

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

Semne care iti arata ca a devenit o problema consumul de alcool

de Raluca Garbea 02 Oct 2018

Consumat cu moderatie, alcoolul nu dauneaza sanatatii. Totusi, daca ajungi la dependenta, alcoolul are efecte grave asupra organismului. [detalii]

Alergie la porumb - Cauze si simptome

Alergie la porumb - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 21 Sep 2018

Ca in cazul oricarei alte alergii, alergia la porumb reprezinta o reactie a organismului la proteinele gasite in porumb. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016