Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Sucurile de fructe din comert, un pericol pentru sanatatea copiilor nostri

de Elena-Alina Constantinescu 03 Oct 2016

Tags: sucuri de fructe aditivi alimentari indulcitori artificiali cancer


Sucurile de fructe din comert, un pericol pentru sanatatea copiilor nostri

Un studiu realizat recent de APC Romania privind calitatea bauturilor racoritoare din comert destinate copiilor arata ca un pahar de suc contine 5 lingurite de zahar. Mai mult, pe langa zahar, mai contine aditivi alimentari, arome si conservanti artificiali.

Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 35 de bauturi racoritoare si a formulat urmatoarele concluzii:

Indulcitorii sintetici regasiti in sucurile analizate (aspartamul, sucraloza, accesulfam K, ciclamatul de sodiu, zaharinatul de sodiu) au o putere de indulcire care poate fi de pana la 600 de ori mai mare decat zaharul. Acestia pot declansa o serie de afectiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroza multipla, diabet si depresie.

Toate produsele analizate contin acid citric. Acesta este un compus organic, cristalin, fara culoare, care apartine clasei de acizi carboxidici si este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si ataca smaltul dintilor. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.

46% dintre produsele analizate contin conservanti artificiali (sorbat de potasiu si benzoat de sodiu). Benzoatul de sodiu este un conservant sintetic care, in reactie cu acidul ascorbic, genereaza benzen, substanta toxica cancerigena. In urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de catre FDA (Federal Trade Commission - USA) in anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un continut de benzen cuprins intre 7 si 89 ppm (parti per milion), limita maxima admisa in apa potabila fiind de 5 ppm. In urma acestei constatari, marii procesatori de sucuri din SUA au decis sa nu mai foloseasca acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reactii alergice, hiperactivitate si lipsa de concentrare la copii (ADHD). 11% dintre produsele analizate contin in acelasi timp acid ascorbic si benzoat de sodiu.

Colorantii sintetici (caramel sulfit de amoniu, carmoxina si verde natural CI 5) pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen. Produsele alimentare care contin coloranti sintetici nu sunt recomandate copiilor!

6% dintre produsele analizate sunt colorate cu cosenila - colorant natural rosu obtinut dintr-o specie de gandac din America de Sud.

Foto: medicalxpress.com
Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Sucurile de fructe din comert, un pericol pentru sanatatea copiilor nostri"

2 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Sucurile de fructe din comert, un pericol pentru sanatatea copiilor nostri"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cat de bune sunt nucile pentru inima? Efectul uimitor descoperit de cercetatori

Cat de bune sunt nucile pentru inima? Efectul uimitor descoperit de cercetatori

de Laura Galescu 20 Apr 2018

Consumul nucilor in fiecare saptamana poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta un ritm cardiac neregulat, palpitatii sau insuficienta cardiaca, conform unui studiu publicat recent in revista Heart. [detalii]

7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate

7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate

de Laura Galescu 17 Apr 2018

Stiai ca sapte alimente extrem de populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre alergiile alimentare? Le consumi aproape in fiecare zi si te poti simti rau din cauza lor, fara sa fii stiut pana acum ca decalnseaza alergii. [detalii]

5 remedii naturale pentru alergii

5 remedii naturale pentru alergii

de Raluca Garbea 16 Apr 2018

Remediile naturale pentru alergii includ: miere, ghimbir, ceai verde, menta, musetel, cimbru, ovaz si otet din cidru de mere. [detalii]

Infectiile urechii: Cauze si simptome

Infectiile urechii: Cauze si simptome

de Raluca Garbea 03 Apr 2018

Aproximativ 90% dintre copiii americani sufera de o infectie a urechii medii sau de otita medie cu efuziune, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. [detalii]

Ce efecte daunatoare are fumatul asupra pielii

Ce efecte daunatoare are fumatul asupra pielii

de Laura Galescu 03 Apr 2018

Pielea este expusa in permanenta noxelor de mediu, inclusiv fumului de tigara. Acesta contine, pe langa nicotina, mii de sustante nocive pentru organismul uman. Poate nu stiai, dar fumatul este asociat si cu imbatranirea prematura a pielii, intarzierea epitelizarii plagilor, aparitia infectiilor, precum si cu agravarea a numeroase boli dermatologice, cum ar fi psoriazisul, hidrosadenita supurativa, a bolilor vasculare sau a lupusului eritematos cutanat. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit