Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Top 4 factori de risc pentru aparitia cancerului gastric

de Laura Voica 18 Apr 2014

Tags: cancer gastric helicobacter pylori ulcer gastric spitalul universitar de urgenta control endoscopic


Top 4 factori de risc pentru aparitia cancerului gastric

Cancerul gastric este boala care ucide in fiecare an 20 de romani la 100.000 de locuitori. De obicei, maladia este diagnosticata tardiv, cand operatia este complexa si presupune multe riscuri, iar speranta de viata scade considerabil. Acesta este motivul pentru care medicii atrag atentia asupra factorilor de risc si recomanda o viata cat mai echilibrata. Conf. univ. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, ofera explicatii cu privire la factorii care ne expun la aparitia cancerului gastric, dar si la metodele de preventie.



1. Infectia cu helicobacter pylori. Periculoasa atat pentru aparitia ulcerului gastric si duodenal, aceasta infectie este factor carcinogen de  ordinul I in aparitia cancerului de stomac. Prezenta bacteriei in anticorpii din sange sau in stomac poate fi usor identificata astazi cu ajutorul unor teste neinvazive si ieftine. Tratamentul presupune o cura de antibiotice pe durata a doua saptamani ce reduce riscul de aparitie a cancerului gastric.

2. Dieta de tip occidental. Alimentatia moderna, abundenta in grasime, proteine, carne rosie sau afumaturi, bogata in nitriti si nitrati, dar saraca in fructe, legume si vitamine este unanim recunoscuta ca predispozanta asupra genezei cancerelor digestive. La polul opus, o alimentatie sanatoasa, echilibrata, hipocalorica este un element de protectie pentru toate tipurile de cancere digestive.

3. Rezectia gastrica pentru ulcer. Persoanele care au suferit in prealabil o operatie de rezectie a stomacului prezinta un risc in plus la 10-15 ani de la aceasta interventie pentru aparitia cancerului gastric din cauza modificarilor induse de dereglarea circuitului sucurilor digestive. Acesti pacienti sunt sfatuiti sa vina la control endoscopic pentru a descoperi cat mai precoce un eventual cancer gastric.

4. Factorul ereditar. Daca unul sau mai multi membri ai familiei au fost diagnosticati cu cancer de stomac, este cazul ca celelalte rude directe sa efectueze un control endoscopic dupa varsta de 50 de ani. In acest caz, riscul de a dezvolta cancer gastric este de 3 ori mai mare decat riscul populatiei generale.

De asemenea, conf. univ. dr. Ion Daniel, seful clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti ii sfatuieste pe oameni sa nu ignore primele simptome si sa se prezinte la medic pentru a avea sanse de recuperare cat mai bune: “Durerea apare intr-un stadiu avansat al bolii, de aceea nu acesta trebuie sa fie principalul semnal de alarma in diagnosticarea si tratarea cancerului gastric. Pacientul trebuie sa se prezinte la medic inca de la primele simptome, care pot fi: modificarea apetitului manifestata prin diminuarea poftei de mancare, inapetenta selectiva pentru carne, scaderea ponderala, paloarea, anemia, oboseala sau balonarea. ”

Odata prezenti la medic, acesta va recomanda efectuarea unei endoscopii, ce presupune introducerea unui tub flexibil pe cale orala, care va permite vizualizarea stomacului. Procedura se realizeaza cu o sedare usoara si dureaza doar cateva minute, timp in care medicul isi poate da seama daca exista vreo zona suspecta ce necesita biopsiere si analiza anatomo-patologica. Daca este nevoie, acesta va indica si alte investigatii precum ecografia sau tomografia pentru a vedea extinderea tumorii, aparitia nodulilor sau a metastazelor. In urma procedurilor, medicul va determina daca este vorba despre un cancer gastric precoce sau despre un cancer gastric avansat si va putea recomanda o atitudine terapeutica adecvata.

“Tratamentul chirurgical este cea mai importanta arma din arsenalul terapeutic in lupta cu cancerul gastric, fiind completat de chimioterapie si uneori de radioterapie. In cazul unui cancer gastric precoce, unde au fost identificate tumori de mici dimensiuni, rezultatele terapeutice vor fi foarte bune. In cazul unui cancer gastric avansat, chirurgia este destul de agresiva si extensiva si presupune o rezectie completa sau partiala atat a stomacului, cat si a acestor noduli limfatici perigastrici pe intindere destul de mare”, afirma conf. dr. Ion Daniel.

Dupa operatie, pacientul trebuie supravegheat constant pentru a putea identifica si trata metastazele la distanta si a spori astfel sansele de supravietuire.



Conf. univ. dr. Ion Daniel este medic primar chirurg, avand competente in chirurgia oncologica, seful clinicii Chirurgie III din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul www.iondaniel.ro.






Spune-ne opinia ta despre
"Top 4 factori de risc pentru aparitia cancerului gastric"

10 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Top 4 factori de risc pentru aparitia cancerului gastric"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Guta - Cauze si simptome

Guta - Cauze si simptome

de Raluca Garbea 17 Sep 2018

Guta reprezinta o forma de artrita (inflamatia articulatiilor) care poate fi caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. [detalii]

De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam

De ce facem gastrita, cum ii recunoastem semnele si cum o tratam

de AlegeSanatos.ro 14 Sep 2018

Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului si poate fi acuta sau cronica. Este cauzata adesea de infectia cu bacteria Helicobacter Pylori, dar pot exista si alte motive pentru care apare. [detalii]

Simptome ale carentei de vitamina D

Simptome ale carentei de vitamina D

de Laura Galescu 03 Sep 2018

Cercetarile recente sugereaza o legatura intre un nivel scazut de vitamina D si o serie de afectiuni, inclusiv diabetul, osteoartrita si cancerul. [detalii]

3 obiceiuri care iti afecteaza ficatul

3 obiceiuri care iti afecteaza ficatul

de Laura Galescu 30 Aug 2018

Ficatul tau are rolul de a digera grasimi, de a regenera celulele, de a stoca energie pentru utilizarea ulterioara si de a filtra sangele provenit din tractul digestiv, protejandu-te de o mare varietate de toxine periculoase. Este extrem de important sa il mentii sanatos si sa eviti obiceiurile care ii dauneaza. [detalii]

Insuficienta venoasa - cauze, simptome, tratament, prevenire

Insuficienta venoasa - cauze, simptome, tratament, prevenire

de AlegeSanatos.ro 30 Aug 2018

Prin vene, sangele se afla intr-o continua miscare de la membre catre inima, motorul ce asigura buna functionare a intregului organism. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016