Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ce este Acidul Salicilic?

de AlegeSanatos.ro 21 Mai 2012

Ce este Acidul Salicilic?

Extras din scoarta de salcie, Acidul Salicilic, cunoscut si sub denumirea de BHA – beta-hidroxi-acid, este folosit de sute de ani atat in scop medicinal, pentru atenuarea durerii (a migrenelor) si reducerea febrei, in special, cat si ca mijloc de infrumusetare, cu rol de tratament al pielii.

Folosim, zi de zi, atat de multe cosmetice si produse de ingrijire personala, dar cu toate acestea, in afara rezultatelor promise, ce stim despre ele? Despre ingredientele pe care le contin? Despre cat de sigure sunt, de unde provin si ce efecte au? Chiar daca ne uitam pe eticheta unui produs, vedem doar o insiruire de denumiri, fara nicio o alta explicatie sau descriere. Drept consumatori, nu ar trebui sa stim la ce riscuri ne expunem de fiecare data cand folosim o crema, o mascara sau un deodorant?

Aceasta serie de articole, “Ce este …?”, vi se adreseaza voua, consumatorilor, acelor persoane care vor mereu sa fie informate pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza.



Ce face mai exact acest Acidul Salicilic? Deschide porii, indepartand pielea moarta si oferind suplete pielii, fiind de altfel recomandat impotriva acneei si psoriazisului. Mentionat pentru prima data de Hipocrate, in secolul V, inainte de Hr., acest acid are o structura similara cu cea a aspirinei, fiind un precursor al ei.

Datorita abilitatilor sale de exfoliere, acidul salicilic ajuta la reducerea blocajelor la nivelul porilor si deci, implicit, la reducerea punctelor negre si a cosurilor.  Apartinand grupului de substante keratolitice, ce indeparteaza cheratina de piele, si spre deosebire de alte substante,  acesta este solubil in ulei/sebum, putand astfel sa patrunda adanc in pori.

In concentratii mai mari, acidul salicilic poate de asemenea fi folosit in tratamentul calusului (bataturilor), negilor si matretei.

Cu anumite restrictii, poate fi folosit si drept conservant – trebuie insa mentionat faptul ca, in cantitate mare, acidul salicilic poate fi toxic, provocand diferite probleme de sanatate in timpul in care este sintetizat de ficat.

Acidul Salicilic nu este recomandat:

•    persoanelor cu deficiente de zinc,
•    femeilor insarcinate,

si nici nu este indicata folosirea sa pentru tratamentul acneei rozacee.

Intrucat usuca pielea in mod excesiv, privand-o de protectie si facand-o vulnerabila, produsele pe baza de acid salicilic nu trebuie folosite decat conform sfatului dermatologului sau conform modului de intrebuintare de pe eticheta.

Alte efecte secundare ale utilizarii acidului salicilic la nivelul pielii sunt si:

iritatiile
senzatiile de arsura si de usturime
descuamarea pielii.

Retine, de asemenea, ca folosirea acestui ingredient in combinatie cu alte ingrediente antiacnee, precum retinoizii (Tretinoin; Isotretinoin, Acitretin; Adapalene, Tarazotene) sau Benzoil peroxid, intensifica exfolierea si uscarea pielii.

In Uniunea Europeana, Acidul Salicilic poate fi folosit drept conservant astfel:

•    in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 0.5%,
•    in produse rinse-off in concentratii de pana la 2%
•    in produse rinse-off destinate parului in concentratii de pana la 3%.

Alte intrebuintari ale Acidului Salicilic:

antirid
ajuta la protejarea plantelor impotriva  fungilor, bacteriilor si altor virusi ce ataca plantele (cauzeaza reactii defensive la nivelul plantelor ce le ofera rapiditate si eficienta in lupta cu daunatorii)
impotriva petelor cauzate de imbatranire si de expunerea la soare
antibiotic usor.
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Acidul Salicilic?"

7 + 8 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Ce este Acidul Salicilic?"

Dr. Marginean Calin @ 14 Feb 2016
"Faceti o GRAVA EROARE !!! BHA = butil-hidroxi-anisolul, sau E 320, o substanta potential cancerigena si de evitat, MAI ALES DACA este prezenta in produsele alimentare, dar si-n cele cosmetice ! Cred ca cel cea care a scris articolul are si probleme serioase cu chimia : acidul salicilic este acidul orto-hidroxi-benzoic ! Denumirea de (citez) "beta-hidroxi-acid" NU EXISTA in chimie ! CARE acid ? (intreb eu). In chimie CIND se nominalizeaza UN ANUMIT ACID se spune si DESPRE CARE acid e vorba !!! Putin mai multa atentie ar fi cred bine-venita !"

Spune-ne opinia ta despre
"Ce este Acidul Salicilic?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Atentie la scaldatul in zone nepermise!

Atentie la scaldatul in zone nepermise!

de Elena-Alina Constantinescu 14 Iul 2016

Odata cu incalzirea vremii, creste si numarul persoanelor care aleg sa-si petreaca timpul liber in apropierea cursurilor de apa, lacurilor, canalelor si, nu in ultimul rand, pe litoralul Marii Negre. Tinand cont de faptul ca, o parte din aceste zone sunt neamenajate, creste pericolul de inec si accidente. [detalii]

Campanie pentru combaterea consumului de alcool in randul minorilor

Campanie pentru combaterea consumului de alcool in randul minorilor

de Elena-Alina Constantinescu 30 Nov 2015

Consumul de alcool in randul minorilor este ingrijorator in Romania, in conditiile in care patru din zece adolescenti romani au consumat alcool cel putin o data in viata, iar majoritatea au cunostinte limitate asupra efectelor pe care consumul de alcool il are asupra sanatatii lor fizice si mentale, a declarat Florin Radulescu, presedintele Asociatiei Spirits Romania in cadrul unei conferinte de presa. [detalii]

Elixirul ce vindeca zeci de boli: apa minerala de la Valcele

Elixirul ce vindeca zeci de boli: apa minerala de la Valcele

de Elena-Alina Constantinescu 22 Oct 2015

In statiunea Valcele de langa Sfantu Gheorghe exista una dintre cele mai valoroase resurse naturale – apa minerala. Apa medicinala de la Valcele este foarte buna pentru persoanele care sufera de afectiuni reumatice, gastrice, biliare, etc. [detalii]

Foloseste tehnica oil pulling pentru dinti mai albi si mai sanatosi

Foloseste tehnica oil pulling pentru dinti mai albi si mai sanatosi

de AlegeSanatos.ro 18 Iun 2015

Oil pulling este o tehnica ayurvedica foarte veche care ajuta la detoxifiere si imbunatateste sanatatea cavitatii orale. Tehnica se refera la plimbatul uleiului de cocos, susan, masline sau floarea soarelui in gura, timp de 10-15 minute, avand ca scop eliminarea toxinelor din mucoasa bucala, albirea dintilor, inlaturarea respiratiei urat mirositoare, a placii dentare si a gingivitei. [detalii]

Solutii naturale pentru curatarea casei

Solutii naturale pentru curatarea casei

de Andreea Pestisan 16 Mai 2015

Unele produse menajere reprezinta adevarate riscuri pentru sanatate! Clorul, servetelele dezinfectante, deodorantele ambientale, insecticidele, produsele pentru curatarea solului si a celorlalte suprafete din casa contin substante chimice care dauneaza sanatatii, deoarece pot genera intoxicatii, alergii, arsuri, astm. In plus, acestea polueaza mediul inconjurator. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 4 din 5 (6 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.