Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan

de Laura Voica 23 Apr 2014

Tags: raw vegan alimente crude varza broccoli conopida boabele de mustar varza de Bruxelles hipotiroidism goitrogeni


3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan

Popularitatea dietei raw vegan a luat amploare de ceva timp. Exista multi sustinatori infocati ai produselor alimentare consumate crude, nepregatite, cu toate enzimele intacte. Insa in cele de urmeaza dorim sa va expunem si alte puncte de verdere, care incearca sa demonstreze ca dieta raw vegan nu este totusi cea mai sanatoasa alegere, in ceea ce priveste alimentatia.

In medicina traditionala chineza, exista credinta ca alimentele crude sunt prea "reci" - sau yin - in natura, necesita prea multa energie din partea organismului pentru a le digera. Timpul indelungat pe care organismul il petrece pentru a incerca sa digere aliemntele crude, duce la slabirea sistemului digestiv, cauzeaza balonare si determina o absorbtie slaba a substantelor nutritive din alimente. Organismul ramane astfel fara energie pentru a sprijini sistemul digestiv slabit, din care rezulta mai putina energie pentru alte functii ale corpului, cum ar fi organele de reproducere. Recomandarea unor specialisti este sa gatim usor legumele la abur, soteuri sau sa le coacem.

In afara de punctul de vedere al Medicinei Traditionale Chineza cu privire la alimentele crude, va prezentam trei motive pentru care unii specialisti in nutritie NU  recomanda dieta bazata pe alimente crude:

1. Sanatatea tiroidei

Multe legume din familia cruciferelor, cum ar fi varza, broccoli, conopida, boabele de mustar si varza de Bruxelles contin compusi cunoscuti sub denumirea de „goitrogeni”. Goitrogenii sunt compusi care se gasesc in mod natural in unele alimente si care pot bloca functia tiroidiana (interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi iodul) si poate duce in cele din urma la gusa si hipotiroidism. Pentru persoanele care deja au o afectiune a tiroidei sau pentru cei care au tulburari tiroidiene, goitrogenii pot agrava capacitatea tiroidei de a produce hormoni importanti. Goitrogenii devin inactivi la caldura. Asadar, ar fi bine sa gatiti aceste legume.

2. Sanatatea sistemului digestiv

 Plantele si legumele au celuloza si alte structuri fibroase care sunt descompuse foarte greu de catre stomacurile noastre. Oamenii nu au stomacul animalelor vegetariene, cum ar fi vacile, de exemplu. Multe dintre aceste animale au stomacuri suplimentare pentru a le ajuta la descomunerea fibrelor si la digestia plantelor si ierburilor pe care le mananca. Oameni, din pacate, nu au aceste stomacuri suplimentare pentru a descompune celuloza fibroasa pe care plantele o contin. Acest lucru face deosebit de greu de digerat fibrele vegetale.

Cand mancam in mod constant alimente pe care organismul noastru nu le poate digera, capacitatea noastra de digestie devine din ce in ce mai slaba. Un sistem digestiv slabit poate cauza balonare, indigestie, constipatie sau scaune moi, cresterea in greutate, malnutritie, alergii alimentare si un sistem imunitar scazut. Sistemul nostru digestiv este un element-cheie pentru o sanatate buna, asa ca este important sa ne asiguram ca este sanatos si functioneaza corect.

3. Absorbtia substantelor nutritive

Daca suntem in imposibilitatea de a digera alimentele, exista o probabilitate mare ca nu vom absorbi substantele nutritive din ceea ce mancam. O multime de substante nutritive din legume sunt stocate in fibrele lor dure. Daca nu reusim sa descompunem fibrele vegetale, corpul nu va putea folosi aceste substante nutritive. Gatite cu un nivel scazut de caldura, este de obicei suficient pentru a ajuta la descompunerea sau " pre-digestie " a acestor fibre, astfel incat sa putem avea acces la minerale si nutrienti.




Spune-ne opinia ta despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

10 + 2 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

maria @ 01 Aug 2014
"Adam si Eva nu gateau si au trait sute de ani."
carmen @ 06 Mai 2014
"Bravo, pot sa mai adauga ca e si un aviz pentru cei cu ulcer, gastrita.."

Spune-ne opinia ta despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Scapa de kilogramele in plus cu dieta cu legume

Scapa de kilogramele in plus cu dieta cu legume

de Raluca Garbea 07 Feb 2019

Dieta cu legume reprezinta una dintre cele mai simple metode de slabire. [detalii]

Pui cu smantana si ciuperci. Reteta simpla si delicioasa

Pui cu smantana si ciuperci. Reteta simpla si delicioasa

de AlegeSanatos.ro 14 Ian 2019

Gustos si usor de pregatit, puiul cu smantana si ciuperci poate fi preparatul ideal atunci cand nu mai ai inspiratie. Se prepara foarte simplu, deoarece nu ai nevoie de ingrediente speciale si este la fel de bun si pentru masa de pranz, dar si pentru cina. Mai mult, carnea de pui, dar si ciupercile fierb rapid, asa ca timpul de preparare este redus. [detalii]

Vrei sa slabesti si nu reusesti? Iata care sunt cele mai comune greseli!

Vrei sa slabesti si nu reusesti? Iata care sunt cele mai comune greseli!

de Raluca Garbea 11 Ian 2019

Iti doresti sa slabesti, insa nu reusesti? Inseamna ca faci anumite greseli care te impiedica sa scapi de kilogramele in plus. [detalii]

Dieta cu citrice

Dieta cu citrice

de AlegeSanatos.ro 10 Ian 2019

Daca iti plac citricele si iti doresti sa ai cateva kilograme in minus, venim cu vesti bune: cele doua merg mana-n mana. [detalii]

Micul dejun. Ce beneficii aduce, de fapt, pentru sanatate

Micul dejun. Ce beneficii aduce, de fapt, pentru sanatate

de Laura Galescu 17 Dec 2018

Ai auzit de nenumarate ori ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Studiile in materie sugereaza ca este adevarat. Iata cateva motive pentru care nu ar trebui sarit peste aceasta prima masa. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016