Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan

de Laura Voica 23 Apr 2014

3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan

Popularitatea dietei raw vegan a luat amploare de ceva timp. Exista multi sustinatori infocati ai produselor alimentare consumate crude, nepregatite, cu toate enzimele intacte. Insa in cele de urmeaza dorim sa va expunem si alte puncte de verdere, care incearca sa demonstreze ca dieta raw vegan nu este totusi cea mai sanatoasa alegere, in ceea ce priveste alimentatia.

In medicina traditionala chineza, exista credinta ca alimentele crude sunt prea "reci" - sau yin - in natura, necesita prea multa energie din partea organismului pentru a le digera. Timpul indelungat pe care organismul il petrece pentru a incerca sa digere aliemntele crude, duce la slabirea sistemului digestiv, cauzeaza balonare si determina o absorbtie slaba a substantelor nutritive din alimente. Organismul ramane astfel fara energie pentru a sprijini sistemul digestiv slabit, din care rezulta mai putina energie pentru alte functii ale corpului, cum ar fi organele de reproducere. Recomandarea unor specialisti este sa gatim usor legumele la abur, soteuri sau sa le coacem.

In afara de punctul de vedere al Medicinei Traditionale Chineza cu privire la alimentele crude, va prezentam trei motive pentru care unii specialisti in nutritie NU  recomanda dieta bazata pe alimente crude:

1. Sanatatea tiroidei

Multe legume din familia cruciferelor, cum ar fi varza, broccoli, conopida, boabele de mustar si varza de Bruxelles contin compusi cunoscuti sub denumirea de „goitrogeni”. Goitrogenii sunt compusi care se gasesc in mod natural in unele alimente si care pot bloca functia tiroidiana (interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi iodul) si poate duce in cele din urma la gusa si hipotiroidism. Pentru persoanele care deja au o afectiune a tiroidei sau pentru cei care au tulburari tiroidiene, goitrogenii pot agrava capacitatea tiroidei de a produce hormoni importanti. Goitrogenii devin inactivi la caldura. Asadar, ar fi bine sa gatiti aceste legume.

2. Sanatatea sistemului digestiv

 Plantele si legumele au celuloza si alte structuri fibroase care sunt descompuse foarte greu de catre stomacurile noastre. Oamenii nu au stomacul animalelor vegetariene, cum ar fi vacile, de exemplu. Multe dintre aceste animale au stomacuri suplimentare pentru a le ajuta la descomunerea fibrelor si la digestia plantelor si ierburilor pe care le mananca. Oameni, din pacate, nu au aceste stomacuri suplimentare pentru a descompune celuloza fibroasa pe care plantele o contin. Acest lucru face deosebit de greu de digerat fibrele vegetale.

Cand mancam in mod constant alimente pe care organismul noastru nu le poate digera, capacitatea noastra de digestie devine din ce in ce mai slaba. Un sistem digestiv slabit poate cauza balonare, indigestie, constipatie sau scaune moi, cresterea in greutate, malnutritie, alergii alimentare si un sistem imunitar scazut. Sistemul nostru digestiv este un element-cheie pentru o sanatate buna, asa ca este important sa ne asiguram ca este sanatos si functioneaza corect.

3. Absorbtia substantelor nutritive

Daca suntem in imposibilitatea de a digera alimentele, exista o probabilitate mare ca nu vom absorbi substantele nutritive din ceea ce mancam. O multime de substante nutritive din legume sunt stocate in fibrele lor dure. Daca nu reusim sa descompunem fibrele vegetale, corpul nu va putea folosi aceste substante nutritive. Gatite cu un nivel scazut de caldura, este de obicei suficient pentru a ajuta la descompunerea sau " pre-digestie " a acestor fibre, astfel incat sa putem avea acces la minerale si nutrienti.


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

8 + 4 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

maria @ 01 Aug 2014
"Adam si Eva nu gateau si au trait sute de ani."
carmen @ 06 Mai 2014
"Bravo, pot sa mai adauga ca e si un aviz pentru cei cu ulcer, gastrita.."

Spune-ne opinia ta despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Uleiurile si temperatura lor de gatire

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan. [detalii]

Ceaiul de cicoare - tonic hepatic si digestiv, ideal in curele de slabire

Ceaiul de cicoare - tonic hepatic si digestiv, ideal in curele de slabire

de Elena-Alina Constantinescu 06 Dec 2016

Ceaiul de cicoare poate fi folosit pentru a trata o gama variata de boli, de la anemie pana la cancer intestinal. [detalii]

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

Dieta frantuzeasca: planul alimentar pentru o silueta armonioasa

de Elena-Alina Constantinescu 20 Oct 2016

Frantuzoaicele sunt admirate pentru siluetele zvelte si armonioase. Pentru a se mentina in forma, nu consuma alimente procesate sau bogate in grasimi, dulciuri si bauturi carbogazoase. Savureaza mancarea, folosesc intotdeauna ingrediente proaspete cand o prepara, mananca pentru gust, nu pentru senzatia de satietate. [detalii]

Sa inceapa detoxifierea de toamna! Dieta pentru 5 zile

Sa inceapa detoxifierea de toamna! Dieta pentru 5 zile

de Elena-Alina Constantinescu 19 Oct 2016

Exista multe produse de detoxifiere pe piata care sa implineasca acest scop, insa cu efecte adverse asupra organismului. Din cauza poluarii accentuate, a alimentelor foarte procesate si a altor toxine pe care le ingeram, corpul nu mai face fata. Incepem sa ne simtim obositi, letargici, deprimati, asadar iata cum ne detoxifiem corpul in mod natural! [detalii]

Fructe de toamna pentru intarirea sistemului imunitar

Fructe de toamna pentru intarirea sistemului imunitar

de Elena-Alina Constantinescu 29 Sep 2016

Consumate proaspete, fructele ne asigura necesarul de proteine si vitamine si ne ofera energia necesara pentru desfasurarea activitatilor zilnice. Fitonutrientii pe care ii contin ajuta la preventia inflamatiilor si la intarirea sistemului imunitar. Iata 5 fructe care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta in aceasta toamna: [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.