Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan

de Laura Voica 23 Apr 2014

Tags: raw vegan alimente crude varza broccoli conopida boabele de mustar varza de Bruxelles hipotiroidism goitrogeni


3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan

Popularitatea dietei raw vegan a luat amploare de ceva timp. Exista multi sustinatori infocati ai produselor alimentare consumate crude, nepregatite, cu toate enzimele intacte. Insa in cele de urmeaza dorim sa va expunem si alte puncte de verdere, care incearca sa demonstreze ca dieta raw vegan nu este totusi cea mai sanatoasa alegere, in ceea ce priveste alimentatia.

In medicina traditionala chineza, exista credinta ca alimentele crude sunt prea "reci" - sau yin - in natura, necesita prea multa energie din partea organismului pentru a le digera. Timpul indelungat pe care organismul il petrece pentru a incerca sa digere aliemntele crude, duce la slabirea sistemului digestiv, cauzeaza balonare si determina o absorbtie slaba a substantelor nutritive din alimente. Organismul ramane astfel fara energie pentru a sprijini sistemul digestiv slabit, din care rezulta mai putina energie pentru alte functii ale corpului, cum ar fi organele de reproducere. Recomandarea unor specialisti este sa gatim usor legumele la abur, soteuri sau sa le coacem.

In afara de punctul de vedere al Medicinei Traditionale Chineza cu privire la alimentele crude, va prezentam trei motive pentru care unii specialisti in nutritie NU  recomanda dieta bazata pe alimente crude:

1. Sanatatea tiroidei

Multe legume din familia cruciferelor, cum ar fi varza, broccoli, conopida, boabele de mustar si varza de Bruxelles contin compusi cunoscuti sub denumirea de „goitrogeni”. Goitrogenii sunt compusi care se gasesc in mod natural in unele alimente si care pot bloca functia tiroidiana (interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi iodul) si poate duce in cele din urma la gusa si hipotiroidism. Pentru persoanele care deja au o afectiune a tiroidei sau pentru cei care au tulburari tiroidiene, goitrogenii pot agrava capacitatea tiroidei de a produce hormoni importanti. Goitrogenii devin inactivi la caldura. Asadar, ar fi bine sa gatiti aceste legume.

2. Sanatatea sistemului digestiv

 Plantele si legumele au celuloza si alte structuri fibroase care sunt descompuse foarte greu de catre stomacurile noastre. Oamenii nu au stomacul animalelor vegetariene, cum ar fi vacile, de exemplu. Multe dintre aceste animale au stomacuri suplimentare pentru a le ajuta la descomunerea fibrelor si la digestia plantelor si ierburilor pe care le mananca. Oameni, din pacate, nu au aceste stomacuri suplimentare pentru a descompune celuloza fibroasa pe care plantele o contin. Acest lucru face deosebit de greu de digerat fibrele vegetale.

Cand mancam in mod constant alimente pe care organismul noastru nu le poate digera, capacitatea noastra de digestie devine din ce in ce mai slaba. Un sistem digestiv slabit poate cauza balonare, indigestie, constipatie sau scaune moi, cresterea in greutate, malnutritie, alergii alimentare si un sistem imunitar scazut. Sistemul nostru digestiv este un element-cheie pentru o sanatate buna, asa ca este important sa ne asiguram ca este sanatos si functioneaza corect.

3. Absorbtia substantelor nutritive

Daca suntem in imposibilitatea de a digera alimentele, exista o probabilitate mare ca nu vom absorbi substantele nutritive din ceea ce mancam. O multime de substante nutritive din legume sunt stocate in fibrele lor dure. Daca nu reusim sa descompunem fibrele vegetale, corpul nu va putea folosi aceste substante nutritive. Gatite cu un nivel scazut de caldura, este de obicei suficient pentru a ajuta la descompunerea sau " pre-digestie " a acestor fibre, astfel incat sa putem avea acces la minerale si nutrienti.




Spune-ne opinia ta despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

3 + 3 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

maria @ 01 Aug 2014
"Adam si Eva nu gateau si au trait sute de ani."
carmen @ 06 Mai 2014
"Bravo, pot sa mai adauga ca e si un aviz pentru cei cu ulcer, gastrita.."

Spune-ne opinia ta despre
"3 motive pentru care nu ar trebui sa adoptam o dieta raw vegan"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ramai sanatoasa iarna cu ajutorul fructelor si legumelor

Ramai sanatoasa iarna cu ajutorul fructelor si legumelor

de Laura Galescu 16 Nov 2017

Iarna creste intotdeauna riscul sa racesti sau chiar sa faci gripa, asa ca fructele si legumele iti pot veni in ajutor. Mai mult, te ajuta sa-ti pastrezi silueta in perioada sarbatorilor. Pentru ca natura ne-a pus la indemana o intreaga gama de fructe si legume care sa ne ofere nutrientii necesari pentru iarna. [detalii]

Cat de nutritiva este salata la punga?

Cat de nutritiva este salata la punga?

de Laura Galescu 14 Nov 2017

Te-ai intrebat daca salata la punga este sanatoasa? Daca raspunsul e afirmativ, este important sa stii ca exista nutrienti precum vitaminele C si B care sunt solubile in apa si care se pierd in procesul de spalare si de taiere industriala sau chiar prin pastrarea indelungata a salatelor la frigider. [detalii]

Ce poti manca in fiecare zi la micul dejun

Ce poti manca in fiecare zi la micul dejun

de Laura Galescu 13 Nov 2017

Micul-dejun perfect echilibrat nu are decat 3 ingrediente si este inspirat de gastronomia islandeza, potrivit medicului Monique Tello de la Universitatea din Harvard. Painea prajita sau nu este la fel de nociva ca un desert mancat la prima ora, dupa parerea medicului. in fiecare zi ar trebui sa mancam de dimineata ovaz, iaurt si fructe de padure.  [detalii]

Cateva lucruri pe care nu le stiai despre avocado

Cateva lucruri pe care nu le stiai despre avocado

de Laura Galescu 08 Nov 2017

Pana nu demult, avocado nu era foarte cunoscut si nu multe persoane stiau despre el. Nu este vorba doar despre continutul de vitamine si minerale, ci despre un intreg complex de informatii care te vor face sa il consumi mai des. [detalii]

Afla care sunt avantajele consumului de unt

Afla care sunt avantajele consumului de unt

de Laura Galescu 02 Nov 2017

Untul a fost nedrept contestat ca fiind radacina bolilor cardiovasculare datorita grasimilor saturate si a colesterolului pe care il contine. Daca este sanatos untul, aflati in acest articol. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit