Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Beneficiile cartofului in alimentatie

de Laura Galescu 14 Aug 2018

Tags: beneficii cartof ce contine cartoful fiert ce contine un cartof cartofi valori nutritionale


Beneficiile cartofului in alimentatie

Usor de pregatit, cartoful este hranitor si bogat in fibre, in glucide (amidon), in vitamine si minerale. Este, de asemenea, usor de digerat. Are efect cicatrizant si antiulcerant. Cartofii sunt usor de cultivat si au un ridicat potential energetic. Atentie insa, indexul glicemic al cartofilor copti sau prajiti este foarte mare: 95.

Unii specialisti sustin insa consumul de cartofi datorita continutului ridicat de potasiu, magneziu, acid citric si acid malic, care au efect alcalinizant. De asemenea, se pare ca este util pentru pancreas, deoarece actioneaza asupra sistemului nervos parasimpatic.
 
Cartoful contine numerosi antioxidanti, dintre care vitamina C, acizi fenolici si flavonoide. Soiurile colorate (mov, galben, rosu) sunt mai bogate in antioxidanti  (avand deci un mai puternic efect anticancerigen).
 
Adeptii medicinei naturiste considera ca sucul de cartofi cruzi este cicatrizant, atenueaza durerile, inflamatiile, ulcerele stomacale si deudonale, combate constipatia, dreneaza, ajuta la functionarea ficatului si amelioreaza problemele hemoroidale.
 
Beneficii nutritionale ale cartofului:
 
Furnizeaza urmatoarele elemente nutritive, in ordinea importantei pentru necesarul zilnic: vitamina B6, cupru, fier, mangan, potasiu, vitaminele B1, B2, B3, B5, B9, C, K, magneziu, fosfor, zinc. Un cartof copt acopera circa 10% din necesarul zilnic de fibre pentru un adult. 
 
100 g de cartofi la cuptori (cu tot cu coaja):
 
119 Kcal
3, 2 proteine
0, 2 g lipide
27, 1 g lucide
2, 8 g fibre
Index glicemic:
65 cu coaja si fierti in apa sau la abur
80 pentru piure
90 pentru fulgi instant
95 pentru cartofii prajiti
 
Cum alegem cartofii
 
Exista diverse soiuri si culori, asa ca puteti sa incercati varietatile colorate sau noi, consumandu-le cu coaja. Cartofii trebuie sa fie tari, fara pete verzi si sa nu fie incoltiti.
 
Conform noilor studii, cartofii cu miezul galben sau mov ar diminua stresul oxidativ si deci riscul de boli cardiovasculare. Antioxidantii din acesti cartofi rezista la prepararea termica, spre deosebire de cei din cartofii cu miezul alb.
 
Amidonul si fibrele contribuie la prevenirea cancerului de colon, dar si a diabetului si constipatiei. Lecitina STL, o proteina din cartof, a demonstrat in studiile in vitro ca are capacitatea de a stopa proliferarea celulelor canceroase.
 
Retineti ca trebuie sa evitati sa mancati  acei cartofi cu pete verzi sau incoltiti, deoarece contin solanina, o substanta toxica, riscand sa provoace tulburari gastrice, intestinale si nervoase.




Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile cartofului in alimentatie"

2 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"Beneficiile cartofului in alimentatie"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Conopida cu ciuperci - reteta rapida si delicioasa

Conopida cu ciuperci - reteta rapida si delicioasa

de Laura Galescu 19 Sep 2018

Conopida cu ciuperci - o reteta delicioasa, foarte potrivita daca tii post, servita atat pe post de garnitura, cat si ca gustare. [detalii]

Castanele. Cum le poti consuma si ce beneficii ofera

Castanele. Cum le poti consuma si ce beneficii ofera

de Laura Galescu 13 Sep 2018

Castanele amintesc de bucuria zilelelor copilariei. Exista mai multe varietati de castane comestibile, care nu trebuie confundate cu cele salbatice. Castana contine tot atata vitamina C cat lamaia. Nutritiva si calorica, faina de castane contine 75% glucide. Castanele furnizeaza vitamine (B, C, E), minerale (mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru) si fibre. [detalii]

Nectarinele. De ce NU este bine sa le pastrezi in frigider

Nectarinele. De ce NU este bine sa le pastrezi in frigider

de AlegeSanatos.ro 05 Sep 2018

Nectarinele sunt delicioase si ofera multe beneficii pentru sanatate. [detalii]

Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa

Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa

de Laura Galescu 31 Aug 2018

Fie ca iti aminteste de bunici sau de studentie, zacusca de vinete este delicioasa. Una dintre cele mai populare conserve pentru iarna, zacusca, se face din tot felul de legume, dar cea mai populara va ramane intotdeauna zacusca de vinete. [detalii]

Pepenele galben, beneficii pentru sanatate

Pepenele galben, beneficii pentru sanatate

de Laura Galescu 20 Aug 2018

Pepenele galben este delicios si are multiple beneficii pentru sanatate. Datorita continutului mare de apa, pepenele galben este un bun detoxifiant, avand proprietati diuretice si revigorante. De asemenea, stimuleaza digestia si apetitul. Prin actiunea diuretica, laxativa si detoxifianta, este recomandat in caz de anemie, constipatie, guta, reumatism, calculi renali, probleme ale vezicii urinare si boli de piele, cum ar fi acneea si eczemele. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016