Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Dezavantajele dietei vegetariene

de AlegeSanatos.ro 29 Aug 2012

Tags: dieta vegetariana dezavantaje dieta vegetariana pericole dieta vegetariana regim vegetarian fructe legume vegetarian tulburari sistem nervos meniu vegetarian


Dezavantajele dietei vegetariene

Toti nutritionistii ne recomanda sa mancam cat mai multe fructe, legume si cereale si atunci ne punem intrebarea de ce sa nu mergem pe acest drum pana la capat, renuntand la carne cu desavarsire, cu atat mai mult cu cat peste tot se vehiculeaza ideea conform careia vegetarienii nu au probleme legate de greutate.

Din ce in ce mai multa lume adopta dieta vegetariana fie din ratiuni legate de starea de sanatate, fie datorita unei motivatii religioase. Oricum ar fi, exista o sumedenie de dovezi stiintifice care arata ca o alimentatie vegetariana intocmita cu atentie si in cunostinta de cauza scade riscul de aparitie a numeroase boli printre care se numara: diabetul zaharat tip II, bolile cardiovasculare si chiar cancerul.

Scopul acestui articol nu este de a descuraja ideea de a deveni vegetarian ci doar de a prezenta riscurile reale ale acestui tip de dieta, riscuri pe care trebuie sa le aveti in vedere in momentul in care luati decizia de a va schimba radical viata din punct de vedere alimentar si mai ales de a ii incuraja pe toti cei care pornesc pe acest drum sa se informeze cerand parerea unui medic nutritionist.

Scaderea densitatii minerale osoase

Multa lume decide sa devina vegetariana fara a se consulta cu un nutritionist in vederea riscului pe care il prezinta acest tip de alimentatie - de a pierde o serie de substante nutritive ce exista in produsele lactate sau in carne. Calciul, fierul, proteinele de origine animala si vitamina D sunt cei mai importanti nutrienti pierduti in momentul in care o persoana se decide sa treaca la o alimentatie exclusiv vegetariana.

Astfel, vegetarienii trebuie sa inteleaga ca pe langa multitudinea de vitamine si minerale pe care le iau din vegetale au nevoie de suplimente alimentare care sa contina calciu si vitamina D deoarece se poate ca densitatea minerala osoasa sa scada, lucru ce se traduce printr-un risc mai mare de aparitie a fracturilor chiar si in caz de traumatism minor.

Anemia si lipsa vitaminei B12

Femeile la varsta fertila care devin vegetariene sunt mai predispuse la anemie decat restul populatiei. Lipsa fierului (element gasit in special in carne si in produsele pe baza de carne), la care se adauga sangerarile lunare sunt factori ce predispun la aparitia anemiei, impunandu-se in acest caz administrarea de suplimente care contin fier. Tot carnea este una din sursele cele mai importante de vitamina B12, putandu-se ajunge la carenta acestei vitamine in cazul in care se consuma numai fructe, legume si cereale (in acestea existand in procent scazut aceasta vitamina). Deficitul de vitamina B 12 poate duce la tulburari grave ale sistemului nervos.

Un alt dezavantaj mai putin important pentru sanatate este faptul ca pentru vegetarieni este destul de dificil sa manance in oras intrucat putine restaurante au in meniu feluri de mancare pentru acestia.

Oricate avantaje ar avea o dieta vegetariana, copiii, femeile gravide sau cele care alapteaza precum si persoanele in varsta este bine sa aiba o alimentatie variata in principii nutritive (printre acestea numarandu-se si carnea si produsele lactate).


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
 




Spune-ne opinia ta despre
"Dezavantajele dietei vegetariene"

3 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Dezavantajele dietei vegetariene"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Conopida cu ciuperci - reteta rapida si delicioasa

Conopida cu ciuperci - reteta rapida si delicioasa

de Laura Galescu 19 Sep 2018

Conopida cu ciuperci - o reteta delicioasa, foarte potrivita daca tii post, servita atat pe post de garnitura, cat si ca gustare. [detalii]

Castanele. Cum le poti consuma si ce beneficii ofera

Castanele. Cum le poti consuma si ce beneficii ofera

de Laura Galescu 13 Sep 2018

Castanele amintesc de bucuria zilelelor copilariei. Exista mai multe varietati de castane comestibile, care nu trebuie confundate cu cele salbatice. Castana contine tot atata vitamina C cat lamaia. Nutritiva si calorica, faina de castane contine 75% glucide. Castanele furnizeaza vitamine (B, C, E), minerale (mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru) si fibre. [detalii]

Nectarinele. De ce NU este bine sa le pastrezi in frigider

Nectarinele. De ce NU este bine sa le pastrezi in frigider

de AlegeSanatos.ro 05 Sep 2018

Nectarinele sunt delicioase si ofera multe beneficii pentru sanatate. [detalii]

Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa

Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa

de Laura Galescu 31 Aug 2018

Fie ca iti aminteste de bunici sau de studentie, zacusca de vinete este delicioasa. Una dintre cele mai populare conserve pentru iarna, zacusca, se face din tot felul de legume, dar cea mai populara va ramane intotdeauna zacusca de vinete. [detalii]

Pepenele galben, beneficii pentru sanatate

Pepenele galben, beneficii pentru sanatate

de Laura Galescu 20 Aug 2018

Pepenele galben este delicios si are multiple beneficii pentru sanatate. Datorita continutului mare de apa, pepenele galben este un bun detoxifiant, avand proprietati diuretice si revigorante. De asemenea, stimuleaza digestia si apetitul. Prin actiunea diuretica, laxativa si detoxifianta, este recomandat in caz de anemie, constipatie, guta, reumatism, calculi renali, probleme ale vezicii urinare si boli de piele, cum ar fi acneea si eczemele. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016