Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Indulcitori naturali versus indulcitori de sinteza - care sunt diferentele si pe care ii alegem

de AlegeSanatos.ro 27 Iul 2018

Tags: indulcitori indulcitorii naturali stevia


Indulcitori naturali versus indulcitori de sinteza - care sunt diferentele si pe care ii alegem

Suntem avertizati de catre medici si chiar de campanii demarate de organismele de control alimentar de periocolul din alimentele pe care le consumam. Un aspect asupra caruia se trag dese semnale de alarma este reprezentat de consumul de zahar, un produs care poate cauza grave problemele de sanatate.

Din fericire, exista si alternative sanatoase care pot conferi un gust dulce preparatelor si pe care le regasim sub denumirea de indulcitori naturali. Care sunt diferentele dintre acestia si indulcitorii de sinteza si pe care sunt rigorile de consum pentru fiecare categorie in parte, aflam impreuna din acest articol!


Prin urmare, pentru mentinerea sanatatii este ideal sa renuntam, pe cat posibil la consumul de zahar. Acesta poate fi substituit de indulcitorii naturali, care se recomanda chiar si in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Indulcitori artificiali sau de sinteza

Daca ar fi sa definim indulcitorii artificiali ar trebui sa mentionam faptul ca acestia reprezinta substante chimice sau compusi naturali care au proprietatea de a conferi gust dulce alimentelor Spre deosebire de zahar, acestia nu aduc un aport mare de calorii, motiv pentru care sunt preferati in locul acestuia. De fapt, acestia sunt utilizati deseori in curele de slabire si pot fi consumati chiar si de catre diabetici. Zaharina, sucraloza si aspartamul se afla in topul celor mai cunoscuti indulcitori de sinteza.

Chiar si daca nu am elimina din discutie avantajele pe care le are consumul de indulcitori sintetici comparativ cu zaharul, nu putem sa nu ne oprim asupra unui detaliu important; si in acest caz exista limitari si contraindicatii, pentru ca, desi nu exista foarte multe studii relevante in acest sens, parerile anumitor specialisti pun in evidenta riscul pe care acesti indulcitori il au in aparitia cancerului.

Indulcitori naturali

De cealalta parte a barierei se afla indulcitorii naturali, dintre care ii amintim pe cei mai cunoscuti: xilitolul, stevia si sorbitolul. Acestia sunt utilizati frecvent ca aditivi alimentari si au o serie de beneficii: nu produc carii, ne ajuta sa slabim, nu schimba in mod negativ gustul cafelei sau al ceaiului. In plus, stevia contine vitamine, fibre, fosfor si zinc, calciu, potasiu si magneziu, reprezentand portia de sanatate de care avem nevoie cu totii. Avand in vedere toate aceste avantaje ale indulcitorilor naturali, este recomandat sa ii consumam in locul zaharului, a indulcitorilor artificiali sau chiar a produselor de indulcire cu un continut ridicat de calorii, dintre care nu fac abstractie nici mierea sau siropul de artar.

Indulcitorii naturali pot fi consumati, in doza recomandata de catre medicii specialisti, de catre persoanele cu diabet zaharat. Eritritorul este unul dintre indulcitorii naturali care au indice glicemic nul. Mai mult decat atat, acesta contribuie la procesul de mineralizare a dintilor, eliminand pericolul de aparitie a cariilor dentar, pericol care exista atunci cand consumam zahar.




Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitori naturali versus indulcitori de sinteza - care sunt diferentele si pe care ii alegem"

7 + 2 =

Spune-ne opinia ta despre
"Indulcitori naturali versus indulcitori de sinteza - care sunt diferentele si pe care ii alegem"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile cartofului in alimentatie

Beneficiile cartofului in alimentatie

de Laura Galescu 14 Aug 2018

Usor de pregatit, cartoful este hranitor si bogat in fibre, in glucide (amidon), in vitamine si minerale. Este, de asemenea, usor de digerat. Are efect cicatrizant si antiulcerant. Cartofii sunt usor de cultivat si au un ridicat potential energetic. Atentie insa, indexul glicemic al cartofilor copti sau prajiti este foarte mare: 95. [detalii]

Inghetata. Ce ingrediente periculoase poate contine

Inghetata. Ce ingrediente periculoase poate contine

de Laura Galescu 07 Aug 2018

Inghetata este o binecuvantare pentru zilele toride. Cea "adevarata" contine doar lapte, zahar, fructe si poate oua. Dar inghetata pe care o gasim in magazine poate contine ingrediente deloc benefice organismului uman. [detalii]

Zmeura, de ajutor in curele de slabire

Zmeura, de ajutor in curele de slabire

de Laura Galescu 31 Iul 2018

Pe langa faptul ca este delicioasa, zmeura este slab calorica, fiind utila daca incerci sa dai jos cateva kilograme. [detalii]

Cate calorii contine un ananas?

Cate calorii contine un ananas?

de Raluca Garbea 20 Iul 2018

Avand in vedere gustul dulce al ananasului, multi oameni se intreaba cate calorii contine acesta. In functie de tipul de ananas, valorile nutritionale pot fi diferite. [detalii]

Quinoa si chia sunt benefice in curele de slabire

Quinoa si chia sunt benefice in curele de slabire

de Laura Galescu 13 Iul 2018

Stiai ca fibrele insolubile, cele care nu se dizolva in apa, accelereaza miscarile bolului alimentar? Sunt si alte beneficii majore pentru sanatate oferite de fibre: ajuta la reducerea tensiunii arteriale, amelioreaza diabetul, scad nivelul de glucoza si te pot ajuta sa slabesti pentru ca esti nevoit sa mesteci mai mult si acest lucru iti ofera o senzatie de satietate. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016