Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Masa de Paste: ce semnifica cifrele imprimate pe oua si cum le alegi pe cele ecologice

de Elena-Alina Constantinescu 13 Apr 2017

Tags: masa de paste oua bio oua rosii oua ecologice


Masa de Paste: ce semnifica cifrele imprimate pe oua si cum le alegi pe cele ecologice

Ouale vopsite sunt nelipsite de la masa de Paste. Pentru a nu pune in pericol sanatatea celor dragi, cand cumperi oua din supermarket trebuie sa fii atenta nu numai la perioada de valabilitate, ci si la alte marcaje. Potrivit APC Romania, pe fiecare ou trebuie sa fie aplicate, prin stantare, urmatoarele informatii:

- sistemul de crestere al gainilor, este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

    cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;

    cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber;

    cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa;

    cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.

- un cod de doua litere care reprezinta tara de origine (Romania – RO, Polonia – PL etc.);

-un cod de doua litere care reprezinta judetul (Buzau – Bz, Bacau – Bc, etc.);

-un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.

Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou data durabilitatii minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului. Cele doua categorii de informatii se aplica pe fiecare ou supus comercializarii.

Pentru o intelegere a informatiilor de mai sus va oferim o interpretare a urmatorului exemplu de stantare aplicat pe un ou. Astfel, codul alfanumeric 3ROBZ012, urmat de codul D.D.M. 21.05.13, se interpreteaza dupa cum urmeaza: oul provine de la o gaina crescuta in baterii modernizate (cifra 3), tara de origine este Romania, crescatorul de pasari se afla in judetul Buzau, iar 012 reprezinta un numar de ordine acordat producatorului, oul poate fi consumat pana la data de 21 mai 2013, inclusiv.

Calitatea unui ou depinde de sistemul de crestere al gainilor (0, 1, 2 si 3) si de hrana administrata acestora. Ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, unde exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza acestora. Aceste oua sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se afla ouale provenite de la gaini crescute in baterii modernizate. Pretul oualor depinde de cantitatea de oua cumparate, greutatea acestora si modul in care au fost crescute gainile (0, 1, 2 si 3).

Pe ambalajul de comercializare (cofrag) trebuie sa fie mentionate, cu caractere vizibile si lizibile, informatii referitoare la:

-  marimea/greutatea oului, exista urmatoarea clasificare dupa greutate: oua XL (73g si peste), oua L ( de la 63g pana la 73), oua M (de la 53 g pana la 63) si oua S (sub 53 g);

- numarul de oua aflate in ambalajul de comercializare(cofrag);

- clasa de calitate (oua categoria A sau oua proaspete, oua categoria B sau oua calitatea a doua);

- numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau a celei pentru care se ambaleaza ouale;

-  tara de origine;

-  termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare;

-   metoda de productie/sistemul de crestere al gainilor (0,1,2 sau 3).

In comert gasiti si oua gata vopsite, insa trebuie sa stiti ca acestea provin numai de la gaini crescute in baterii.


Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Masa de Paste: ce semnifica cifrele imprimate pe oua si cum le alegi pe cele ecologice"

2 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Masa de Paste: ce semnifica cifrele imprimate pe oua si cum le alegi pe cele ecologice"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce beneficii ofera visinele? Motive ca sa le consumi mai des

Ce beneficii ofera visinele? Motive ca sa le consumi mai des

de Laura Galescu 14 Iun 2018

Vara este sezonul fructelor proaspete, iar visinele sunt si ele pe lista. Consuma-le mai des, mai ales ca visinele stimuleaza imunitatea si ne protejeaza de infectiile bacteriene, virale si fungice, in special cele ale colonului, tractului urinar, intestinelor si sistemului excretor, dar si de tuse si raceli. De asemenea, sunt eficiente cand ai febra. [detalii]

Deficienta de fier - 5 alimente care o combat si te ajuta sa slabesti

Deficienta de fier - 5 alimente care o combat si te ajuta sa slabesti

de Laura Galescu 07 Iun 2018

Te simti slabita mai tot timpul? Se poate sa fie din cauza carentei de fier! Fierul este un mineral estential pentru buna functionare a organismului si exista anumite alimente pe care ar trebui sa le consumi frecvent daca vrei sa eviti anemia. [detalii]

Ce trebuie sa mananci pentru un par sanatos. 5 alimente-minune

Ce trebuie sa mananci pentru un par sanatos. 5 alimente-minune

de Laura Galescu 05 Iun 2018

Un par stralucitor si sanatos poate exista si in realitate, nu doar in reclame. Nu este nevoie sa cumperi produse de ingrijire costisitoare, nici sa il tunzi in noptile cu luna plina. Cel mai important este sa ai o alimentatie echilibrata, cara sa ii ofere nutrientii de care are nevoie. [detalii]

Descopera fructele-minune care te ajuta sa slabesti. Delicioase si usor de gasit

Descopera fructele-minune care te ajuta sa slabesti. Delicioase si usor de gasit

de Laura Galescu 04 Iun 2018

Poate stii deja ca nu toate fructele iti sunt de folos daca incerci sa scazi in greutate, unele fiind bogate in calorii. Dar exista un fruct delicios pe care sa il adaugi pe lista atunci cand vine vorba de un stil de viata sanatos. [detalii]

Dieta nordica. Pe ce se bazeaza si de ce este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii

Dieta nordica. Pe ce se bazeaza si de ce este recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii

de Laura Galescu 31 Mai 2018

Dieta se bazeaza pe alimente traditionale pentru zona nordica a Europei si da rezultate uimitoare. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016