Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Ouale: care este cel mai sanatos mod de a le consuma?

de Laura Galescu 30 Oct 2017

Tags: oua bio cum consumi sanatos ouale proprietati oua


Ouale: care este cel mai sanatos mod de a le consuma?

Ouale reprezinta un aliment incredibil de nutritiv. Ele contin relativ putine calorii, dar sunt pline de proteine, vitamine, minerale si grasimi sanatoase, in cantitati variate. Insa modul in care prepari un ou poate influenta nutrientii din acesta si, implicit, aportul de substante nutritive in organism. De asemenea, orele din zi la care consumam ouale sunt importante.

Gatitul le distruge oualor, de asemenea, orice bacterii periculoase. E mai bine sa consumam ouale gatite decat crude. Consumul de oua crude, desi este cunosiderat un tratament de catre unii nutrutionisti, creste riscul intoxicatiei cu bacteria Salmonella. 
 
Organismul uman foloseste 91% din proteinele care exista in oua fierte, comparativ cu doar 51% din oua crude. Aceasta modificare apare deoarece caldura determina schimbari structurale ale proteinelor din oua.

In ouale crude, compusii mari de proteine sunt legati unul de celalalt, in structuri complexe. in cazul in care proteinele sunt fierte, caldura rupe legaturile slabe pe care le au, ceea ce le face mai usor de digerat, ajutindu-le sa creeze noi legaturi cu alte proteine din jurul lor.

Proteinele din oua crude pot interfera, de asemenea, cu ingestia biotinei. Daca se consuma prea multe oua crude (de exemplu, intr-o cura sau in deserturi cu albus crud de ou) biotina, o vitamina esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor, nu mai poate fi absorbita de organism. Aceasta problema poate fi rezolvata doar prin consumul galbenusului, exclusiv.
 
Ouale sunt, de altfel, o sursa buna de biotina, care este un nutrient important utilizat in metabolismul grasimilor si zaharurilor. Biotina este, de asemenea, cunoscuta sub numele de vitamina B7 sau vitamina H.
 
In ouale crude, o proteina din albus, numita avidina, se leaga de biotina, facand astfel biotina indisponibila pentru corpul tau. in cazul in care ouale sunt fierte, caldura determina modificari structurale ale avidinei, facandu-o mai putin eficace in legarea de biotina. Astfel, biotiona poate fi absorbita mai usor.
 
De ce sa gatesti ouale moi sau posate
 
Unii nutritionisti recomanda cure cu oua crude. Cu toate ca gatitul face ca unele substante nutritive din oua sa devina mai digerabile, alti nutrienti se pot deteriora in urma expunerii la caldura.
 
Nu este ceva neobisnuit. Cele mai multe alimente, atunci cand sunt gatite, isi reduc cantitatea de substante nutritive, in special daca sunt fierte la temperaturi ridicate pentru o perioada lunga de timp.
 
Un studiu a constatat ca ouale gatite si-au redus continutul de vitamine cu aproximativ 17-20% (6).
 
Gatitul poate, de asemenea, reduce semnificativ cantitatea de antioxidanti din oua.
 
Un alt studiu a constatat ca metodele de preparare comune, inclusiv microundele, fierberea si prajitul oualor, au redus cantitatea de anumiti antioxidanti cu 6-18%.
 
In general, s-a dovedit ca un timp de gatire mai scurt (chiar si la temperaturi ridicate), s-au dovedit a retine mai multi nutrienti.
 
Oua la cuptor sau prajite?
 
Cercetarile au aratat ca, atunci cand ouale sunt coapte timp de 40 de minute isi pierd pana la 61% din vitamina D, in comparatie cu pana la 18%, cum se intampla atunci cand sunt prajite sau fierte pentru o perioada mai scurta de timp. Gatitul la temperaturi ridicate (la cuptor) oxideaza colesterolul din oua.




Spune-ne opinia ta despre
"Ouale: care este cel mai sanatos mod de a le consuma?"

6 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Ouale: care este cel mai sanatos mod de a le consuma?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cum sa interpretezi etichetele de pe fructe. La ce sa trebuie sa fii atenta

Cum sa interpretezi etichetele de pe fructe. La ce sa trebuie sa fii atenta

de Laura Galescu 12 Dec 2017

Sigur ai observat ca multe fructe sau legume au etichete. Nu intotdeauna este usor sa ne dam seama ce reprezinta codurile si cum ar trebui sa ne informeze acesta despre produs. [detalii]

Ce tip de ulei este mai sanatos pentru prajirea cartofilor?

Ce tip de ulei este mai sanatos pentru prajirea cartofilor?

de Laura Galescu 28 Nov 2017

Sa recunoastem, cartofii prajiti sunt deliciosi. Totusi, lipidele din uleiurile vegetale in combinatie cu amidonul produc in procesul de prajire acrilamide, substante despre care specialistii spun ca ar avea potential cancerigen. [detalii]

5 alimente de consumat pentru un par cu adevarat sanatos

5 alimente de consumat pentru un par cu adevarat sanatos

de Laura Galescu 22 Nov 2017

Multi oameni cred ca parul sanatos este rezultatul factorilor exteriori. Ar trebui sa stiti, insa, ca parul sanatos se mentine doar cu o alimentatie pe masura. [detalii]

Ramai sanatoasa iarna cu ajutorul fructelor si legumelor

Ramai sanatoasa iarna cu ajutorul fructelor si legumelor

de Laura Galescu 16 Nov 2017

Iarna creste intotdeauna riscul sa racesti sau chiar sa faci gripa, asa ca fructele si legumele iti pot veni in ajutor. Mai mult, te ajuta sa-ti pastrezi silueta in perioada sarbatorilor. Pentru ca natura ne-a pus la indemana o intreaga gama de fructe si legume care sa ne ofere nutrientii necesari pentru iarna. [detalii]

Cat de nutritiva este salata la punga?

Cat de nutritiva este salata la punga?

de Laura Galescu 14 Nov 2017

Te-ai intrebat daca salata la punga este sanatoasa? Daca raspunsul e afirmativ, este important sa stii ca exista nutrienti precum vitaminele C si B care sunt solubile in apa si care se pierd in procesul de spalare si de taiere industriala sau chiar prin pastrarea indelungata a salatelor la frigider. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit