Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Pro si contra alimentatie vegetariana

de AlegeSanatos.ro 07 Feb 2013

Tags: vegetarian dieta vegetariana studii alimentatie


Pro si contra alimentatie vegetariana

Modificarea drastica a obiceiurilor alimentare cu adoptarea unei alimentatii vegetariene este o decizie extrem de importanta care trebuie luata in cunostinta de cauza. Avand in vedere dorinta de a proteja animalele, unele considerente religioase si mediatizarea actuala a metodelor mai putin ortodoxe de procesare a alimentelor pe baza de carne, din ce in ce mai multa lume e dispusa sa adopte o alimentatie vegetariana.

Ceea ce vrem sa subliniem prin acest articol este ca echilibrul alimentar este cel mai important. Cu alte cuvinte fie ca mancati carne si alimente de origine animala, fie ca nu , o alimentatie corecta trebuie sa contina toate principiile nutritive pentru ca organismul sa functioneze in parametrii normali.

Avantajele unei alimentatii vegetariene

• O multime de studii intocmite de catre nutritionisti au demonstrat ca o alimentatie exclusiv de origine vegetala scade riscul de aparitie a multor boli printre care amintim: bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul zaharat si cancerul (in special cancerele din sfera gastrointestinala).

• O dieta pe baza de plante include cereale, nuci, alune, fructe si legume. Astfel organismul primeste doza de fibre, minerale, vitamine si antioxidanti de care are nevoie pentru a functiona corect.

• Eliminarea produselor pe baza de carne poate saraci alimentatia in ce priveste aportul de proteine de aceea este necesara suplinirea acestor lipsuri printr-o dieta bogata in cereale (porumb, orz, grau), orez, soia si derivate din soia, nuci, alune, spanac, stevie si urzici.

• Alimentatia vegetariana este saraca in grasimile cu potential nociv asupra sanatatii, astfel incat persoanele care consuma alimente pe baza de plante au un risc scazut de a dezvolta hipercolesterolemie si de a suferi de bolile cauzate de depunerea grasimilor la nivelul vaselor (infact mirocardic, accident vascular cerebral).

• Alimentele de origine vegetala sunt  mai usor de digerat decat carnea, astfel vegetarienii confruntandu-se mult mai rar cu probleme din sfera digestival. Printre aceste dezavantaje mentionam meteorismul abdominal, constipatia, dischinezia biliara si apartitia steatozei hepatice (depunerea de grasime la nivelul ficatului).

Dezavantajele alimentatiei vegetariene

• Chiar daca alimentatia vegetariana este o sursa importanta de vitamine si minerale pentru organism, exista totusi o zona pe care aceasta nu o acopera in mod satisfacator si anume: calciul, fierul, zincul si vitamina B12. In ceea ce priveste carnea, aceasta este o sursa extrem de importanta de vitamina B12. De asemenea carnea, atat cea rosie (vita, porc) cat si cea de pui si peste este o importanta sursa de fier, incomparabil mai mare decat cea adusa de catre produsele vegetale. Pentru un sistem osos sanatos si rezistent laptele si branza reprezinta cea mai importanta sursa de calciu.

• Chiar daca toata lumea este la curent cu efectele negative pe care le au grasimile in cantitate mare in sange trebuie inteles faptul ca acestea joaca un rol important in organism fiind nevoie de ele pentru buna functionare a acestuia. Spre exemplu grasimea existenta in carnea de peste (acizii grasi omega 3 si omega 6) nu face parte din grasimile nocive pentru organism, avand chiar un rol protector in ce priveste bolile cardiovasculare.

• Un alt dezavantaj al alimentatiei pe baza de plante este impactul negativ asupra vietii sociale deoarece majoritate a restaurantelor servesc produse din carne iar participarea la diverse evenimente si petreceri este extrem de dificila in momentul in care se constata lipsa alternativelor culinare.

Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva




Spune-ne opinia ta despre
"Pro si contra alimentatie vegetariana"

6 + 8 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Pro si contra alimentatie vegetariana"

rotar @ 31 Mar 2013
"Toate bune si frumoase cu regimul vegetarian,proportia dintre avantaje si dezavantaje este destul de echilibrata,deci sa intelegem ca adaugarea pestelui ar fi o solutie interesant de benefica. Alte pareri?"

Spune-ne opinia ta despre
"Pro si contra alimentatie vegetariana"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Carnea de pui. 3 moduri dietetice si gustoase de a o gati

Carnea de pui. 3 moduri dietetice si gustoase de a o gati

de Laura Galescu 16 Feb 2018

Carnea de pui este in meniul nostru aproape zilnic. Este gustoasa, hranitoare si daca o pregatesti in moduri diferite nu te vei plictisi sa o consumi. Iata 3 idei despre cum sa pregatesti carnea de pui, pentru un preparat mai special: [detalii]

3 retete de paine delicioasa

3 retete de paine delicioasa

de Laura Galescu 07 Feb 2018

Cu siguranta incerci sa reduci consumul de paine de obicei, dar ce-ar fi sa faci o exceptie si sa savurezi o paine facuta chiar de tine? Va fi o modalitate geniala de a-ti surprinde iubitul sau familia. Doar adu-ti aminte de mirosul de paine calda din copilarie si sigur vei avea un zambet pe fata. [detalii]

Cate calorii trebuie sa consumi intr-o zi ca sa slabesti

Cate calorii trebuie sa consumi intr-o zi ca sa slabesti

de Raluca Garbea 02 Feb 2018

Inainte sa te hotarasti sa tii o dieta sau sa iti schimbi regimul alimentar, trebuie sa calculezi mai intai cate calorii trebuie sa consumi in fiecare zi. [detalii]

Cat zahar se regaseste in alimentele pe care le consumi

Cat zahar se regaseste in alimentele pe care le consumi

de Laura Galescu 02 Feb 2018

Oricat de bune ar fi alimentele dulci, zaharul in exces este inamicul tau. Sunt doar calorii goale, care nu contribuie cu nici un nutrient in dieta si pot duce la kilograme in plus sau chiar la obezitate, ceea ce contribuie semnificativ la diminuarea sanatatii inimii. De asemenea, dintii tai sunt afectati de zaharul in exces. [detalii]

Cum sa congelezi corect supele si ciorbele

Cum sa congelezi corect supele si ciorbele

de Laura Galescu 31 Ian 2018

Este simplu sa consumi cat mai des mancare gatita! Si nu trebuie neaparat sa petreci zilnic timp in bucatarie, ci doar sa folosesti trucuri eficiente. Spre exemplu, supele si ciorbele pot fi usor congelate si nu isi schimba gustul dupa decongelare. Totusi, este necesar sa tii cont de anumite aspecte. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit