Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa

de Laura Galescu 31 Aug 2018

Tags: reteta zacusca de vinete zacusca zacusca de vinete reteta zacusca taraneasca reteta zacusca de legume


Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa

Fie ca iti aminteste de bunici sau de studentie, zacusca de vinete este delicioasa. Una dintre cele mai populare conserve pentru iarna, zacusca, se face din tot felul de legume, dar cea mai populara va ramane intotdeauna zacusca de vinete.

Ingrediente pentru zacusca
 
-vinete 6 kg
-ceapa 3 kg
-ardei capia rosii, gogosari sau ardei gras rosu - 3 kg
-rosii gogonele, carnoase 3 kg
-ulei de floarea soarelui 500 ml
-1-2 morcovi
-2-3 frunze dafin
-sare
-2-3 catei usturoi
-piper macinat, ardei iute
 
Vinetele  se coc pe flacara mare (ideal este afara, pe gratar, dar merge si la ragaz,pe ochi), se curata si se lasa la scurs intr-o sita, cel putin 3 ore, ideal este de seara pana dimineata.  
 
Ardeii, daca nu aveti o tabla pe care sa-i coaceti, nu va speriati. Sunt persoane care coc ardeii in ulei, dar, dupa gustul meu, devine zacusca prea grasa. Ardeii spalati, curatati de seminte, taiati fasii pot fi trecuti, cruzi prin robot sau masina de tocat. Vedeti AICI cateva metode simple de copt si curatat ardeii.
 
Ceapa, curatata si spalata, se trece prin robot sau masina de tocat si se pune pe foc impreuna cu uleiul, amestecandu-se cat mai des. Morcovul si ardeiul se toaca la fel si se adauga la ceapa.Se amesteca mereu, sa nu se lipeasca, pana scade lichidul, apoi se mai adauga apa fierbinte, cate putin, pentru ca legumele sa fie inabusite, nu prajite. Cand legumele sunt bine patrunse, se adauga rosiile facute suc (date prin masina de suc) si se lasa la fiert, amestecand mereu, sa nu se lipeasca, pana cand sosul scade.
 
Acum, se adauga vinetele tocate, frunzele de dafin, o lingura de sare de bucatarie, ardei iute si piper proaspat macinat, dupa gust. 
 
Zacusca de vinete se lasa la foc mic si se amesteca foarte des, acum se lipeste extrem de rapid. Ideale pentru zacusca sunt cratite sau ceaune cu fund gros, din tuci. Daca se lipeste de fund, rasturnati imediat in altceva si spalati bine cratita, altfel zacusca ve deveni maronie si va capata un gust amarui, neplacut.
 
Se lasa sa scada dupa preferinta, pana cand nu mai este lichid deasupra – sunt persoane care prefera o zacusca foarte uscata sau mai lichida. Spre sfarsit se adauga usturoiul pisat (optional), dar sa stiti ca nu schimba gustul, ci doar ii da ceva aparte. 
 
Se lasa sa se raceasca (eu o las pana a doua zi), se pune in borcane si se sterilizeaza la bain-marie, 1 ora din momentul in care a dat in clocot. Se lasa pana a doua zi in apa in care au fiert borcanele sau se pun paturi si nu se umbla la ele cateva zile.
 
Pofta buna!




Spune-ne opinia ta despre
"Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa"

8 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Reteta zacusca de vinete. Simpla si gustoasa"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Conopida cu ciuperci - reteta rapida si delicioasa

Conopida cu ciuperci - reteta rapida si delicioasa

de Laura Galescu 19 Sep 2018

Conopida cu ciuperci - o reteta delicioasa, foarte potrivita daca tii post, servita atat pe post de garnitura, cat si ca gustare. [detalii]

Castanele. Cum le poti consuma si ce beneficii ofera

Castanele. Cum le poti consuma si ce beneficii ofera

de Laura Galescu 13 Sep 2018

Castanele amintesc de bucuria zilelelor copilariei. Exista mai multe varietati de castane comestibile, care nu trebuie confundate cu cele salbatice. Castana contine tot atata vitamina C cat lamaia. Nutritiva si calorica, faina de castane contine 75% glucide. Castanele furnizeaza vitamine (B, C, E), minerale (mangan, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, cupru) si fibre. [detalii]

Nectarinele. De ce NU este bine sa le pastrezi in frigider

Nectarinele. De ce NU este bine sa le pastrezi in frigider

de AlegeSanatos.ro 05 Sep 2018

Nectarinele sunt delicioase si ofera multe beneficii pentru sanatate. [detalii]

Pepenele galben, beneficii pentru sanatate

Pepenele galben, beneficii pentru sanatate

de Laura Galescu 20 Aug 2018

Pepenele galben este delicios si are multiple beneficii pentru sanatate. Datorita continutului mare de apa, pepenele galben este un bun detoxifiant, avand proprietati diuretice si revigorante. De asemenea, stimuleaza digestia si apetitul. Prin actiunea diuretica, laxativa si detoxifianta, este recomandat in caz de anemie, constipatie, guta, reumatism, calculi renali, probleme ale vezicii urinare si boli de piele, cum ar fi acneea si eczemele. [detalii]

Beneficiile cartofului in alimentatie

Beneficiile cartofului in alimentatie

de Laura Galescu 14 Aug 2018

Usor de pregatit, cartoful este hranitor si bogat in fibre, in glucide (amidon), in vitamine si minerale. Este, de asemenea, usor de digerat. Are efect cicatrizant si antiulcerant. Cartofii sunt usor de cultivat si au un ridicat potential energetic. Atentie insa, indexul glicemic al cartofilor copti sau prajiti este foarte mare: 95. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016