Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016

Tags: ulei de masline temperatura gatire ulei de floarea-soarelui


Uleiurile si temperatura lor de gatire

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.

Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:

"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.

Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:

a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);

b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);

c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."

Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

3 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Dieta Spark in 4 etape - slabeste si traieste sanatos

Dieta Spark in 4 etape - slabeste si traieste sanatos

de Laura Galescu 18 Mai 2018

Una dintre dietele sanatoase, fara restrictii alimentare majore, dieta Spark te ajuta sa slabesti in termen de doar 28 de zile. Ea a fost conceputa in 1996 de profesorul Chris Downie, care a reusit cu ajutorul ei sa slabeasca, sa se mentina, dar si sa devina recunoscut la nivel international. [detalii]

Incearca dieta Ornish! Te scapa de diabet si de boli de inima

Incearca dieta Ornish! Te scapa de diabet si de boli de inima

de Laura Galescu 14 Mai 2018

Vrei sa slabesti si sa te mentii sanatoasa? Poti incerca dieta Ornish, care ajuta si la prevenirea sau tinerea sub control a diabetului zaharat si a bolilor de inima, la scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului. [detalii]

Iata cel mai sanatos desert! Consuma-l mai des si bucura-te de beneficii

Iata cel mai sanatos desert! Consuma-l mai des si bucura-te de beneficii

de Andrei Simion 04 Mai 2018

Indiferent ca vrei sa slabesti sau doar ti-ai propus sa reduci cantitatea de zahar consumata, acest aliment este extrem de sanatos si de gustos. [detalii]

Reteta originala de tiramisu. Desertul delicios si usor de realizat

Reteta originala de tiramisu. Desertul delicios si usor de realizat

de Sofia Marinescu 27 Apr 2018

Desi de-a lungul timpului reteta de Tiramisu a suferit diferite modificari, e mult mai usor decat ai crede sa obtii un desert italian autentic, dupa reteta originala. [detalii]

Care sunt plantele si alimentele animale ce contin cele mai multe toxine?

Care sunt plantele si alimentele animale ce contin cele mai multe toxine?

de Sofia Marinescu 27 Apr 2018

Plantele si unele animale se apara de atacuri prin substante otravitoare (toxine), care sunt stocate de regula in anumite parti ale plantei sau in anumite organe. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit