Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016

Tags: ulei de masline temperatura gatire ulei de floarea-soarelui


Uleiurile si temperatura lor de gatire

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.

Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:

"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.

Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:

a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);

b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);

c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."

Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

6 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cand este sanatos sa consumi fructele

Cand este sanatos sa consumi fructele

de Laura Galescu 20 Oct 2017

Nutritionistii ne atentioneaza ca fructele ar trebui consumate cu atentie - trebuie sa tinem cont de momentul zilei in care le consumam si de combinatiile pe care le facem. In acest fel, evitam problemele digestive si ajutam corpul sa asimileze mai bine vitaminele si nutrientii. [detalii]

Cum sa prepari sanatos carnea

Cum sa prepari sanatos carnea

de Laura Galescu 18 Oct 2017

Modul in care preparam carnea este extrem de important pentru sanatate. Este cunoscut faptul ca prajeala nu reprezinta cea mai sanatoasa varianta, insa nici pregatirea ei pe gratar se pare ca nu este tocmai sanatoasa, pentru ca flacara directa si fumul pot da nastere substantelor cancerigene. Totusi, exista modalitati in care o poti prepara sanatos si te poti bucura de o friptura buna. [detalii]

5 sfaturi simple si practice pentru a manca sanatos in fiecare zi

5 sfaturi simple si practice pentru a manca sanatos in fiecare zi

de Laura Galescu 16 Oct 2017

Alimentatia sanatoasa si un stil de viata activ se afla in topul prioritatilor noastre dar, din pacate, rar reusim sa respectam aceasta promisiune catre noi insine. Unul dintre principalele motive este acela ca vrem sa facem schimbari majore peste noapte. In realitate, este nevoie sa tinem cont in fiecare zi de anumite principii, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. [detalii]

De ce nu slabesti chiar daca mananci sanatos. 10 greseli de evitat

De ce nu slabesti chiar daca mananci sanatos. 10 greseli de evitat

de Laura Galescu 13 Oct 2017

Alimentatia sanatoasa este un prim pas pe care trebuie sa-l faci daca vrei sa scapi de kilogramele in plus. De multe ori insa, se intampla sa nu tii cont de niste reguli simple de nutritie, iar efectele nedorite sa te impiedice sa slabesti, in ciuda eforturilor tale. [detalii]

Mic dejun sanatos pentru slabit: singura reteta cu efecte rapide

Mic dejun sanatos pentru slabit: singura reteta cu efecte rapide

de Viorica Ghinea 09 Oct 2017

O zi buna se cunoaste de dimineata, asa ca cel mai bun moment pentru a initia procesul de slabire este chiar prima masa a zilei. Un mic dejun sanatos pentru slabit nu este deloc greu de preparat, mai ales daca cunosti deja o combinatie de succes, care te va ajuta sa obtii corpul la care visezi. Iata o reteta de care ai nevoie! [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit