Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016

Tags: ulei de masline temperatura gatire ulei de floarea-soarelui


Uleiurile si temperatura lor de gatire

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.

Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:

"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.

Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:

a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);

b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);

c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."

Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

6 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Carnea de pui. 3 moduri dietetice si gustoase de a o gati

Carnea de pui. 3 moduri dietetice si gustoase de a o gati

de Laura Galescu 16 Feb 2018

Carnea de pui este in meniul nostru aproape zilnic. Este gustoasa, hranitoare si daca o pregatesti in moduri diferite nu te vei plictisi sa o consumi. Iata 3 idei despre cum sa pregatesti carnea de pui, pentru un preparat mai special: [detalii]

3 retete de paine delicioasa

3 retete de paine delicioasa

de Laura Galescu 07 Feb 2018

Cu siguranta incerci sa reduci consumul de paine de obicei, dar ce-ar fi sa faci o exceptie si sa savurezi o paine facuta chiar de tine? Va fi o modalitate geniala de a-ti surprinde iubitul sau familia. Doar adu-ti aminte de mirosul de paine calda din copilarie si sigur vei avea un zambet pe fata. [detalii]

Cate calorii trebuie sa consumi intr-o zi ca sa slabesti

Cate calorii trebuie sa consumi intr-o zi ca sa slabesti

de Raluca Garbea 02 Feb 2018

Inainte sa te hotarasti sa tii o dieta sau sa iti schimbi regimul alimentar, trebuie sa calculezi mai intai cate calorii trebuie sa consumi in fiecare zi. [detalii]

Cat zahar se regaseste in alimentele pe care le consumi

Cat zahar se regaseste in alimentele pe care le consumi

de Laura Galescu 02 Feb 2018

Oricat de bune ar fi alimentele dulci, zaharul in exces este inamicul tau. Sunt doar calorii goale, care nu contribuie cu nici un nutrient in dieta si pot duce la kilograme in plus sau chiar la obezitate, ceea ce contribuie semnificativ la diminuarea sanatatii inimii. De asemenea, dintii tai sunt afectati de zaharul in exces. [detalii]

Cum sa congelezi corect supele si ciorbele

Cum sa congelezi corect supele si ciorbele

de Laura Galescu 31 Ian 2018

Este simplu sa consumi cat mai des mancare gatita! Si nu trebuie neaparat sa petreci zilnic timp in bucatarie, ci doar sa folosesti trucuri eficiente. Spre exemplu, supele si ciorbele pot fi usor congelate si nu isi schimba gustul dupa decongelare. Totusi, este necesar sa tii cont de anumite aspecte. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit