Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Uleiurile si temperatura lor de gatire

de Elena-Alina Constantinescu 09 Dec 2016

Tags: ulei de masline temperatura gatire ulei de floarea-soarelui


Uleiurile si temperatura lor de gatire

Cele mai cunoscute si folosite uleiuri in bucataria romaneasca sunt cele de floarea-soarelui, masline, soia, porumb, rapita, palmier, in, canepa, migdale, arahide, nuca, dovleac, cocos, struguri, susan.

Stiai ca uleiul de masline extravirgin nu este recomandat pentru gatit? Prof. Univ. Dr. Ion Schileru (Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii din cadrul ASE Bucuresti) explica despre utilizarea uleiurilor:

"De foarte mare interes este toleranta la incalzire a uleiului folosit in bucatarie. S-a observat ca uleiurile polinesaturate, cum sunt cele de soia, rapita, floarea soarelui si porumb formeaza compusi toxici cand sunt incalzite, consumul de ulei ars generand ateroscleroza si artrita reumatoida.

Fata de aceasta situatie, se disting urmatoarele categorii:

a) uleiuri adecvate pentru prepararea fripturii, care suporta temperaturi de 230 grade Celsius (avocado, arahide, rapita, floarea soarelui, porumb, palmier, soia);

b) uleiuri potrivite pentru preparare la temperatura medie, respectiv circa 190 grade Celsius (uleiuri de migdale, nuc, bumbac, mustar, masline - virgin sau rafinat -);

c) uleiuri care nu este bine sa fie tratate termic (masline-extravirgin si in general uleiurile obtinute prin presare la rece, prima extractie)."

Sub actiunea caldurii, luminii si oxigenului, uleiurile rancezesc (capata gust amar, neplacut, miros greu etc.). Asadar, este indicat sa se pastreze in locuri racoroase, intunecate si uscate; ingrosarea uleiului pastrat la rece este un fenomen reversibil, uleiul redevenind fluid dupa readucerea la temperatura camerei.

Sursa: APC Romania
Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

9 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Uleiurile si temperatura lor de gatire"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Prajitura cu cocos si visine - reteta delicioasa

Prajitura cu cocos si visine - reteta delicioasa

de AlegeSanatos.ro 06 Nov 2018

Vrei sa faci o prajitura aromata si racoritoare? Incearca aceasta combinatie de visine si cocos! O pregatesti usor si atragi laudele oricarui musafir! [detalii]

Scapa de kilogramele nedorite cu o cana de ceai. Iata care sunt cele mai indicate sortimente

Scapa de kilogramele nedorite cu o cana de ceai. Iata care sunt cele mai indicate sortimente

de Raluca Garbea 05 Nov 2018

Ceaiurile ofera numeroase beneficii pentru sanatatea organismului, printre care - pierderea kilogramelor nedorite. [detalii]

Reteta de paste cu sparanghel pe care trebuie sa o incerci

Reteta de paste cu sparanghel pe care trebuie sa o incerci

de AlegeSanatos.ro 29 Oct 2018

Sparanghelul este crescut pentru mugurii sai deliciosi si da o savoare minunata pastelor. Iata o reteta simpla si delicioasa, cu ajutorul careia ii vei impresiona pe cei dragi. [detalii]

Ciocolata. Motive demonstrate stiintific pentru care e bine sa o consumi

Ciocolata. Motive demonstrate stiintific pentru care e bine sa o consumi

de Alege Sanatos 19 Oct 2018

Ciocolata de calitate nu este doar un rasfat, ci si un aliment cu beneficii pentru sanatate. [detalii]

Top 5 alimente benefice pentru inima

Top 5 alimente benefice pentru inima

de AlegeSanatos.ro 10 Oct 2018

Stiai ca anumite alimente pot imbunatati sanatatea cardiovasculara? Iata ce poti sa incluzi in dieta ta de viata daca vrei sa ai grija de inima ta! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016