Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 01 Oct 2013

Tags: vegetarian soia oua bolile de inima ateroscleroza fibre diabet diabet zaharat grasimi saturate


Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate

Ori de cate ori aflam despre o persoana ca este vegetariana sau vegana, prima intrebare care ne vine in minte este de ce ar opta cineva catre astfel de diete restrictive. Ca si in alte tari europene, bucataria traditionala romaneasca abunda in mancaruri cu carne si branzeturi, deci eliminarea carnii (in cazul vegetarienilor) sau a carnii, lactatelor si oualelor (in cazul veganilor) restrange mult posibilitatile de a pregati masa.

Un Craciun fara sarmale cu carne de porc sau un Paste fara miel si Pasca pot sa para neadcvate celor mai multi dintre noi. De aceea ne gandim ca vegetarienii fie au diverse intolerante alimentare, fie se “chinuiesc” pentru a fi mai sanatosi sau a-si vindeca vreo boala.

In ceea ce priveste intolerantele alimentare, ele pot fi diferite si nu necesita niciodata o modificare radical a modului de alimentatie, asa cum sunt vegetarianismul sau veganismul. Mai mult, o intoleranta cum este cea la soia, de exemplu, face cu atat mai greu suportabil un regim vegan, unde cea mai accesibila si mai importanta sursa de proteine este tofu, un fel de branza preparata exact din proteinele de soia. O alta intoleranta,  larg raspandita intoleranta la gluten, devine iar o problema extreme de dificila la vegani si vegetarieni, care consuma multe preparate cerealiere. Adevarat, intoleranta la lactoza necesita scoaterea laptelui din alimentatie. Dar ea nu oblige pacientul sa renunte si la branzeturi si cu atat mai putin la carne sau oua.

Deci vegetarianismul nu este un bun raspuns pentru intolerante. Renuntarea partial sau totala la alimente de origine animal poate insa sa fie o solutie in unele boli cornice, degenerative, care reprezinta principalele cauze de scadere a calitatii vietii si de deces in lumea contemporana. Bolile de inima si vase, care au la baza ateroscleroza, cu depunerea de grasimi in peretii vaselor si afectarea fluxului sanguine local, pot reactiona bine la eliminarea din dieta a carnii grase, oualelor sau branzeturilor, toate pline de grasimi saturate si cholesterol. Chiar si dislipemiile fara manifestari clinice pot sa fie corectate de veganism. Grasimile de origine vegetala nu sunt aterogene, fibrele din alimentele vegetale accelereaza tranzitul si micsoreaza absorbtia grasimilor, iar vegetalele si leguminoasele sunt excelente surse de antioxidanti.

O alta afectiune care nu se impaca bine cu vegetarianismul este diabetul zaharat. Alimentele vegetale sunt bogate in carbohidrati si un program de nutritive vegana poate da peste cap dieta pentru diabet.

Sunt persoane care devin vegetariene pentru a slabi. Nu este, din pacate, o idee buna. Intr-adevar, alimentele vegetale au calorii relative putine si multe fibre, ce scad biodisponibilitatea nutrientilor consumati. Doar ca , pentru a obtine nutrientii necesari, un om va consuma mai multe alimente, deci mai multe calorii din produse vegetale, decat ar fi nevoit sa o faca daca ar manca si carne, oua sau lapte. Pentru a va satisfice necesarul proteic, de exemplu, e nevoie doar de putina carne, si aceea fara prea multe calorii. In schimb daca va bazati pe soia, leguminoase si zarzavaturi pentru acelasi nivel de proteine,  vei ingurgita mult mai multe alimente si mult mai multe calorii.

Totusi de ce sunt unii vegani slabi?! De cele mai multe ori pentru ca nu au o alimentatie echilibrata In concluzie, a fi sau a nu fi vegetarian… este o intrebare la care va puteti da singuri raspunsul, fara a opta pentru vegetarianism numai in scopul de a capata, peste noapte, o sanatate de fier, pentru ca acest lucru nu se va intampla. In acelasi timp, daca sunteti indemnati sa deveniti vegetarieni din motive etice sau de ecologie, va asiguram ca ati ales foarte bine.




Spune-ne opinia ta despre
"Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate"

3 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Beneficiile cartofului in alimentatie

Beneficiile cartofului in alimentatie

de Laura Galescu 14 Aug 2018

Usor de pregatit, cartoful este hranitor si bogat in fibre, in glucide (amidon), in vitamine si minerale. Este, de asemenea, usor de digerat. Are efect cicatrizant si antiulcerant. Cartofii sunt usor de cultivat si au un ridicat potential energetic. Atentie insa, indexul glicemic al cartofilor copti sau prajiti este foarte mare: 95. [detalii]

Inghetata. Ce ingrediente periculoase poate contine

Inghetata. Ce ingrediente periculoase poate contine

de Laura Galescu 07 Aug 2018

Inghetata este o binecuvantare pentru zilele toride. Cea "adevarata" contine doar lapte, zahar, fructe si poate oua. Dar inghetata pe care o gasim in magazine poate contine ingrediente deloc benefice organismului uman. [detalii]

Zmeura, de ajutor in curele de slabire

Zmeura, de ajutor in curele de slabire

de Laura Galescu 31 Iul 2018

Pe langa faptul ca este delicioasa, zmeura este slab calorica, fiind utila daca incerci sa dai jos cateva kilograme. [detalii]

Indulcitori naturali versus indulcitori de sinteza - care sunt diferentele si pe care ii alegem

Indulcitori naturali versus indulcitori de sinteza - care sunt diferentele si pe care ii alegem

de AlegeSanatos.ro 27 Iul 2018

Suntem avertizati de catre medici si chiar de campanii demarate de organismele de control alimentar de periocolul din alimentele pe care le consumam. Un aspect asupra caruia se trag dese semnale de alarma este reprezentat de consumul de zahar, un produs care poate cauza grave problemele de sanatate. [detalii]

Cate calorii contine un ananas?

Cate calorii contine un ananas?

de Raluca Garbea 20 Iul 2018

Avand in vedere gustul dulce al ananasului, multi oameni se intreaba cate calorii contine acesta. In functie de tipul de ananas, valorile nutritionale pot fi diferite. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016