Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate

de AlegeSanatos.ro 01 Oct 2013

Tags: vegetarian soia oua bolile de inima ateroscleroza fibre diabet diabet zaharat grasimi saturate


Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate

Ori de cate ori aflam despre o persoana ca este vegetariana sau vegana, prima intrebare care ne vine in minte este de ce ar opta cineva catre astfel de diete restrictive. Ca si in alte tari europene, bucataria traditionala romaneasca abunda in mancaruri cu carne si branzeturi, deci eliminarea carnii (in cazul vegetarienilor) sau a carnii, lactatelor si oualelor (in cazul veganilor) restrange mult posibilitatile de a pregati masa.

Un Craciun fara sarmale cu carne de porc sau un Paste fara miel si Pasca pot sa para neadcvate celor mai multi dintre noi. De aceea ne gandim ca vegetarienii fie au diverse intolerante alimentare, fie se “chinuiesc” pentru a fi mai sanatosi sau a-si vindeca vreo boala.

In ceea ce priveste intolerantele alimentare, ele pot fi diferite si nu necesita niciodata o modificare radical a modului de alimentatie, asa cum sunt vegetarianismul sau veganismul. Mai mult, o intoleranta cum este cea la soia, de exemplu, face cu atat mai greu suportabil un regim vegan, unde cea mai accesibila si mai importanta sursa de proteine este tofu, un fel de branza preparata exact din proteinele de soia. O alta intoleranta,  larg raspandita intoleranta la gluten, devine iar o problema extreme de dificila la vegani si vegetarieni, care consuma multe preparate cerealiere. Adevarat, intoleranta la lactoza necesita scoaterea laptelui din alimentatie. Dar ea nu oblige pacientul sa renunte si la branzeturi si cu atat mai putin la carne sau oua.

Deci vegetarianismul nu este un bun raspuns pentru intolerante. Renuntarea partial sau totala la alimente de origine animal poate insa sa fie o solutie in unele boli cornice, degenerative, care reprezinta principalele cauze de scadere a calitatii vietii si de deces in lumea contemporana. Bolile de inima si vase, care au la baza ateroscleroza, cu depunerea de grasimi in peretii vaselor si afectarea fluxului sanguine local, pot reactiona bine la eliminarea din dieta a carnii grase, oualelor sau branzeturilor, toate pline de grasimi saturate si cholesterol. Chiar si dislipemiile fara manifestari clinice pot sa fie corectate de veganism. Grasimile de origine vegetala nu sunt aterogene, fibrele din alimentele vegetale accelereaza tranzitul si micsoreaza absorbtia grasimilor, iar vegetalele si leguminoasele sunt excelente surse de antioxidanti.

O alta afectiune care nu se impaca bine cu vegetarianismul este diabetul zaharat. Alimentele vegetale sunt bogate in carbohidrati si un program de nutritive vegana poate da peste cap dieta pentru diabet.

Sunt persoane care devin vegetariene pentru a slabi. Nu este, din pacate, o idee buna. Intr-adevar, alimentele vegetale au calorii relative putine si multe fibre, ce scad biodisponibilitatea nutrientilor consumati. Doar ca , pentru a obtine nutrientii necesari, un om va consuma mai multe alimente, deci mai multe calorii din produse vegetale, decat ar fi nevoit sa o faca daca ar manca si carne, oua sau lapte. Pentru a va satisfice necesarul proteic, de exemplu, e nevoie doar de putina carne, si aceea fara prea multe calorii. In schimb daca va bazati pe soia, leguminoase si zarzavaturi pentru acelasi nivel de proteine,  vei ingurgita mult mai multe alimente si mult mai multe calorii.

Totusi de ce sunt unii vegani slabi?! De cele mai multe ori pentru ca nu au o alimentatie echilibrata In concluzie, a fi sau a nu fi vegetarian… este o intrebare la care va puteti da singuri raspunsul, fara a opta pentru vegetarianism numai in scopul de a capata, peste noapte, o sanatate de fier, pentru ca acest lucru nu se va intampla. In acelasi timp, daca sunteti indemnati sa deveniti vegetarieni din motive etice sau de ecologie, va asiguram ca ati ales foarte bine.




Spune-ne opinia ta despre
"Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate"

6 + 9 =

Spune-ne opinia ta despre
"Vegan, avantaje (sau nu) pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Vinul alb sau rosu. Care este mai sanatos?

Vinul alb sau rosu. Care este mai sanatos?

de Laura Galescu 19 Ian 2018

Poate ai auzit ca vinul ar fi o sursa buna de vitamine si minerale, insa contine doar cantitati mici de kaliu, mangan sau fier si calciu. Cu toate acestea, vinul este bogat in compusi cu actiune antioxidanta, benefici pentru sanatate. Intrebarea care ramane este urmatoarea: care este mai sanatos, vinul rosu sau cel alb? [detalii]

Descopera beneficiile consumului de spanac

Descopera beneficiile consumului de spanac

de Laura Galescu 03 Ian 2018

Nu degeaba ti s-a spus in copilarie ca este atat de sanatos! Spanacul chiar ofera cei mai multi nutrienti per calorie, la fel și alte vegetale cu frunze de culoare verde inchis. Dintre toate grupurile de alimente analizate, cercetatorii de la Harvard au descoperit ca spanacul, salata verde, kale au fost asociate cu cel mai mare grad de protectie impotriva bolilor cronice. Mai exact, o portie pe zi reduce cu 20% riscul de infarct si accident vascular cerebral. [detalii]

Rolul firelor albe care se desprind de pe banane

Rolul firelor albe care se desprind de pe banane

de Laura Galescu 15 Dec 2017

Foarte multe persoane prefera bananele atunci cand vine vorba despre o gustare. Bogate in nutrienti, sunt consumate de persoane de toate varstele. Singurul lucru enervant la banane sunt firele albe care se desprind atunci când le decojim. Te-ai intrebat, totusi, ce rol au acestea? [detalii]

Cum iti mentii greutatea dupa ce ai slabit

Cum iti mentii greutatea dupa ce ai slabit

de Raluca Garbea 29 Dec 2017

Nu este deloc usor sa slabesti, insa, sa iti mentii greutatea dobandita dupa o dieta, poate fi deseori chiar mai dificil. [detalii]

Cum sa interpretezi etichetele de pe fructe. La ce sa trebuie sa fii atenta

Cum sa interpretezi etichetele de pe fructe. La ce sa trebuie sa fii atenta

de Laura Galescu 12 Dec 2017

Sigur ai observat ca multe fructe sau legume au etichete. Nu intotdeauna este usor sa ne dam seama ce reprezinta codurile si cum ar trebui sa ne informeze acesta despre produs. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit