Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

10 super alimente pentru sanatatea inimii tale

de AlegeSanatos.ro 11 Sep 2013

Tags: ulei de masline rosii nuci soia cartofi boli cardiovasculate trigliceride


10 super alimente pentru sanatatea inimii tale

Pentru a preveni atacurile de cord, evita alimente nesanatoase si mananca alimente bogate in substante nutritive, fibre si grasimi sanatoase. In timp ce decesele cauzate de boli de inima au scazut in ultimii ani, este inca cauza numarul 1 a deceselor in America. Vestea buna este ca acum stim o tona de informatii despre cum se pot preveni bolile cardiovasculare, care includ atat accidente vasculare cerebrale cat si atacurile de cord.

Este clar ca o alimentatie sanatoasa si practicarea exercitiilor fizice pot face o diferenta imensa.

Citeste mai departe pentru a vedea ceea ce ar trebui sa incluzi in dieta ta pentru ati pastra sanatatea timp de multe decenii.

Somon

Somonul si alti pesti grasi, cum ar fi sardinele si macroul sunt alimente superstar pentru sanatatea inimii. Asta pentru ca acestea contin cantitati mari de omega-3 acizi grasi, care reduc  riscul de aritmie (batai neregulate ale inimii) si ateroscleroza (placi de grasime in artere) si scaderea trigliceridelor. The American Heart Association recomanda consumul de peste si peste gras, in mod special, de cel putin doua ori pe saptamana. Omega-3 acizi grasi sunt de asemenea disponibili  ca suplimente alimentare.

Fulgi de ovaz

Fulgii de ovaz sunt  bogati in fibre solubile, care pot reduce nivelul colesterolului. "Acestia actioneaza ca un burete in tractul digestiv si absoarbe colesterolul, deci este eliminat din organism si nu absorbit in sange," spune Lauren Graf, un dietetician avizat si co-director al Programului de wellness cardiace, la Montefiore Medical Center in New York City. Graf recomanda evitarea fulgilor de ovaz instant, care contin adesea zahar. Alte cereale integrale, cum ar fi painea, pastele si crupe sunt, de asemenea, bune pentru inima, atata timp cat acestea inca contin cereale.

Afinele

Nu doar afine, dar si capsunele si alte fructe de padure. Potrivit unui studiu recent, femeile in varsta de 25 si 42 care au consumat mai mult de trei portii de afine si capsuni o saptamana au avut un risc de 32% mai mic de atac de cord, comparativ cu cei care au mancat mai putin. Autorii studiului au atribuit beneficiul compusilor cunoscuti sub numele de antociani, flavonoide (care sunt antioxidanti), care poate reduce tensiunea arteriala si dilata vasele de sange. Antocianinele dau  plantelor culorile: rosu si albastru.
Ciocolata neagra

Mai multe studii au demonstrat ca ciocolata neagra poate reduce  atacuri de cord non-fatale si accidentele vasculare cerebrale daca este consumata zilnic. Descoperirile  se aplica numai pentru ciocolata neagra, adica ciocolata formata din cel putin 60-70% cacao. Ciocolata neagra contine flavonoide numite polifenoli, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, coagulare, si inflamatie. Din pacate, ciocolata cu lapte si cele mai multe batoane de ciocolata nu sunt la fel de benefice cand vine vorba de a proteja inima ta.

Cartofi

Nu exista nici un motiv sa eviti cartofii, doar pentru ca acestia sunt albi si arata ca un amidon "rau". Atat timp cat acestia nu sunt prajiti, cartofii pot fi buni pentru inima ta. Sunt bogati in potasiu, care poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Si acestia sunt bogati in fibre, care pot reduce riscul de boli de inima. "Cartofii cu siguranta nu sunt un junk food sau carbohidrati rafinati", spune Graf. "Ei au o multime de beneficii pentru sanatate."

Soia

Produsele din soia, inclusiv tofu si lapte de soia, sunt o modalitate buna de a adauga proteine ​​in dieta ta, fara grasimi nesanatoase si colesterol. Produsele din soia contin niveluri ridicate de grasimi polinesaturate (bune pentru sanatatea ta), fibre, vitamine si minerale. Mai mult decat atat, soia poate reduce tensiunea  arteriala la persoanele care au o dieta bogata in carbohidrati rafinati. Si in comparatie cu lapte sau alte proteine​​, proteinele ​​din soia poate reduce de fapt, LDL-ul sau colesterolul "rau".

Citrice

Un studiu recent a constatat ca femeile care consuma cantitati mari de flavonoide gasite in portocale si grapefruit au un risc cu 19% mai mic de accident vascular cerebral ischemic (cauzat de un cheag), decat femeile care nu primesc la fel de mult acesti compusi. Citricele sunt de asemenea bogate in vitamina C, care a fost legata cu un risc mai mic de boli de inima. Fereste-te de sucuri de citrice care contin zahar adaugat. Si mare atentie,  grapefruitul poate interfera cu actiunea unor medicamente care scad colesterolul cunoscut sub numele de statine.

Rosii

Consumul de tomate in SUA a fost in crestere si asta  este un lucru bun. Asemenea cartofilor, rosiile sunt bogate in potasiu care este foarte benefic pentru inima. In plus, ele sunt o sursa buna de licopen antioxidant. Licopenul este un carotenoid care te poate ajuta sa scapi de colesterolul "rau", mentine vasele de sange deschise, si astfel riscul de atac de cord este mult mai redus. Si pentru ca acestea sunt sarace in calorii si sarace in zahar, ele nu se abat de la un regim alimentar deja-sanatos.

Nuci

In aceasta categorie includem: migdale, nuci, fistic, alune si nuci de macadamia, toate contin fibre bune pentru inima ta. Acestea contin, de asemenea, vitamina E, care ajuta la scaderea colesterolului rau. Si unele, cum ar fi nucile, sunt bogate in omega-3 acizi grasi. In trecut, unii oameni au evitat nucile, deoarece acestea sunt bogate in grasimi, dar de cele mai multe studii arata ca persoanele care consuma nuci zilnic sunt mai subtiri decat cei care nu consuma", spune Graf. Si oamenii mai slabuti au un risc mai mic de probleme cardiace.

Ulei de masline extra-virgin

Intr-un studiu de referinta, persoane cu risc crescut de boli de inima care au urmat dieta mediteraneana (ridicat in cereale, fructe, legume), completata de nuci si de cel putin patru linguri de ulei de masline pe zi au un risc redus de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Uleiul de masline este o sursa buna de grasimi mononesaturate, care poate ajuta la reducerea atat a colesterolului si nivelului de zahar din sange. Maslinele atat verzi si negre, sunt o alta sursa de grasimi „bune”, spune Graf.




Spune-ne opinia ta despre
"10 super alimente pentru sanatatea inimii tale"

9 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"10 super alimente pentru sanatatea inimii tale"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

VIDEO Cea mai buna reteta de humus: o intrece pe cea din comert!

de Viorica Ghinea 09 Aug 2017

Humusul sau pasta de naut este un preparat libanez care si-a castigat tot mai multi gurmanzi in ultimii ani si in Romania. Daca te numeri si tu printre acestia si vrei sa inveti sa pregatesti reteta de humus in casa, te invatam care sunt pasii de baza. Iti garantam ca rezultatul culinar este mult mai bun decat varianta pe care o gasesti in comert. [detalii]

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

Ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate

de Viorica Ghinea 08 Aug 2017

Iaurtul grecesc a devenit tot mai popular in ultima perioada, iar vanzarile acestuia au crescut semnificativ si in Romania. Nu il recomanda doar compozitia cremoasa si gustul bun, ci si proprietatile nutritionale care il fac superior in fata iartului normal. Citeste mai jos ce beneficii are iaurtul grecesc pentru sanatate! [detalii]

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

Cum sa faci inghetata dintr-un singur ingredient

de Viorica Ghinea 04 Aug 2017

Te numeri printre impatimitii inghetatei? Uita de produsele din comert care au in compozitie o multime de substante ce iti pot afecta sanatatea! Invata sa faci singur inghetata in casa! Iti prezentam o reteta pentru prepararea careia ai nevoie de un singur ingredient. [detalii]

De ce nu sunt bune grasimile trans?

De ce nu sunt bune grasimile trans?

de Elena-Alina Constantinescu 04 Aug 2017

Studiile au demonstrat ca grasimile trans sunt responsabile cu obezitatea, bolile de inima, diabetul, bolile degenerative ale articulatiilor, depresia, modificarile comportamentale. De asemenea, determina cresterea colesterolului „rau“ si inducand scaderea colesterolului "bun" si au efecte cancerigene din cauza folosirii lor mai ales la prajit. [detalii]

Alimente pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

Alimente pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

de Viorica Ghinea 25 Iul 2017

Cu siguranta stii deja ca alimentele de tip junk food ar trebui consumate cu moderatie, insa exista unele de care nutritionistii spun ca nu ar trebui sa faca deloc parte din meniul nostru zilnic. Iata care sunt si de ce trebuie sa te feresti de acestea de acum incolo! [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
articole