Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos

de Laura Voica 14 Mai 2014

4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos

Putine alimente, cu posibila exceptie a oualelor, au avut o reputatie atat de proasta in secolul 20 ca uleiul de nuca de cocos. Pana in anii 1990, acest ulei comestibil, care este extras din nucile de cocos ajunse la maturitate, a continuat sa fie criticat in media ca fiind un mare factor care contribuie la bolile de inima, datorita continutului mare de grasimi saturate. Din fericire, societatea moderna incepe sa inteleaga ca grasimile saturate prezente in uleiul de nuca de cocos sunt, contrar credintei populare, extrem de benefice.

Opinia publica s-a schimbat, in parte, datorita unui numar tot mai mare de dovezi care sugereaza ca populatiile care au consumat cantitati mari de ulei de nuca de cocos, cum ar fi Tokelauan si Kitavan, populatii din Pacificul de Sud, au fost printre cei mai sanatosi oameni de pe Pamant. Aceasta dovada a determinat un numar tot mai mare de oameni de stiinta sa investigheze beneficiile uleiului de nuca de cocos.

Uleiul de nuca de cocos este o sursa imbatabila de grasimi saturate

O lingura de ulei de nuca de cocos contine 14 grame de grasimi totale, din care 12 de grame sunt saturate. Intrucat grasimile saturate gasite multe alimente, cum ar fi carnea si branza, sunt in mare parte formate din trigliceride cu catena lunga ( LCT-urile ),grasimile saturate de uleiul de cocos sunt in mare parte formate din trigliceride cu lant mediu ( MCT-urile ). Spre deosebire de LCT-uri, care trebuie sa fie descompuse in intestine, inainte de a fi transformate de corpul nostru in energie, MCT-urile sunt metabolizate extrem de rapid si rareori stocate in organism sub forma de grasime.

Uleiul de nuca de cocos poate reduce grasimea abdominala

Datorita continutul de MCT-uri, consumul pe termen lung de ulei de nuca de cocos a fost legat de pierderea in greutate. Un studiu brazilian publicat in 2009, a constatat ca femeile care au consumat 30 de mililitri de ulei de nuca de cocos pe zi, pentru o perioada de 12 saptamani au prezentat o reducere a indecelui de masa corporala (IMC) si a circumferintei taliei. Un grup de femei care au consumat cantitati egale de ulei de soia, care contine LCT-uri, in aceeasi perioada, nu au obtinut aceleasi beneficii.

Uleiul de nuca de cocos ucide bacterii, virusuri si ciuperci

Aproape 50 % dintre MCT-urile gasite in uleiul de cocos il reprezinta acidul lauric, un acid gras saturat pe care corpul nostru il converteste in monolaurina. Monolaurina este una dintre cele mai naturale sunstante antivirale, antibacteriene si antifungice. De fapt, dr. Joseph Mercola a sustinut ca monolaurina poate distruge virusurile acoperite cu lipide, cum ar fi rujeola, herpesul, gripa, bacterii patogene si chiar HIV-ul. In prezent sunt efectuate studii cu privire la aceste afrimatii. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food in 2007, a constatat ca uleiul de nuca de cocos este extrem de eficient in eliminarea Candidei albicans, o infectie des intalnita in randul oamenilor. Un alt studiu publicat in Jurnalul de Bacteriologie in 2000 a descoperit ca uleiul de nuca de cocos poate ajuta la uciderea Staphylococcus aureus, care este o cauza frecventa a afectiunilor de piele si a bolilor respiratorii.

Uleiul de nuca de cocos mentine sanatatea mintala

Este un bine cunoscut faptul ca o cantitate insuficienta de alimente care sa contina glucoza, combustibilul principal al creierului nostru, este principala cauza a tulburarilor cognitive, cum ar fi boala Alzheimer si dementa. Conform cercetatorului dr. Mary Newport, uleiul de nuca de cocos poate ajuta la prevenirea acestor boli datorita concentratiilor mari de corpi cetonici in MCT-urile sale, care functioneaza ca o sursa de combustibil alternativ. " Oamenii nu au in mod natural corpi cetonici in circulatie si disponibili pentru creier, cu exceptia cazului in care s-au infometat pentru mai multe zile sau mai mult sau tin o dieta ketogenica ( o dieta foarte saraca in carbohidrati ) ", spune Newport. " In boala Alzheimer, neuronii din anumite zone ale creierului nu se mai alimenteaza cu glucoza datorita rezistentei la insulina si incet mor... In cazul in care aceste celule ar avea acces la corpii cetonici, acestia ar putea ramane in viata si ar functiona in mod normal. "


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos"

4 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

14 substante nocive care se ascund in bauturile energizante

14 substante nocive care se ascund in bauturile energizante

de Elena-Alina Constantinescu 12 Ian 2017

Asociatia Pro Consumatori (APC) doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa atraga atentia tinerilor cu privire la existenta pe piata a unor bauturi energizante, care au un continut ridicat de zahar si conservanti artificiali. [detalii]

Ce alimente trebuie sa consumam in zilele geroase

Ce alimente trebuie sa consumam in zilele geroase

de Elena-Alina Constantinescu 11 Ian 2017

Dieta sanatoasa si echilibrata are un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii, mai ales acum, in aceasta perioada, in care gerul, vantul si zapada au pus stapanire pe tara noastra. [detalii]

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

Risipa de mancare, accentuata in perioada sarbatorilor

de Elena-Alina Constantinescu 22 Dec 2016

Risipa de alimente la consumatori creste in perioada sarbatorilor pe seama traditiei de a avea pe masa alimente diverse si in cantitati mai mari decat de obicei. Totusi, acest obicei neprietenos cu mediul poate fi corectat prin informare si constientizare asupra problemei risipei alimentare si, mai ales, printr-un consum rational si responsabil. [detalii]

Topul celor mai bune alimente antistres

Topul celor mai bune alimente antistres

de Elena-Alina Constantinescu 27 Dec 2016

Alimentatia are un rol esential in lupta impotriva stresului. Fructele, legumele, pestele, nucile si semintele sunt eficiente in lupta impotriva stresului, datorita continutului bogat de vitamine si minerale, care ajuta la mentinerea echilibrului general al organismului. Include in dieta zilnica aceste alimente pentru a avea o dispozitie mai buna. [detalii]

6 idei pentru un mic dejun sanatos

6 idei pentru un mic dejun sanatos

de Elena-Alina Constantinescu 14 Dec 2016

La micul dejun trebuie sa consumam fructe si legume deoarece au un continut crescut de fibre si produc rapid o senzatie de satietate. Mai mult, foarte importante sunt si lactatele si cerealele integrale, ele regland colesterolul si tensiunea arteriala. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.