Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos

de Laura Voica 14 Mai 2014

Tags: ulei din nuca de cocos nuca de cocos grasimi saturate MCT LCT Alzheimer dementa grasime abdominala


4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos

Putine alimente, cu posibila exceptie a oualelor, au avut o reputatie atat de proasta in secolul 20 ca uleiul de nuca de cocos. Pana in anii 1990, acest ulei comestibil, care este extras din nucile de cocos ajunse la maturitate, a continuat sa fie criticat in media ca fiind un mare factor care contribuie la bolile de inima, datorita continutului mare de grasimi saturate. Din fericire, societatea moderna incepe sa inteleaga ca grasimile saturate prezente in uleiul de nuca de cocos sunt, contrar credintei populare, extrem de benefice.

Opinia publica s-a schimbat, in parte, datorita unui numar tot mai mare de dovezi care sugereaza ca populatiile care au consumat cantitati mari de ulei de nuca de cocos, cum ar fi Tokelauan si Kitavan, populatii din Pacificul de Sud, au fost printre cei mai sanatosi oameni de pe Pamant. Aceasta dovada a determinat un numar tot mai mare de oameni de stiinta sa investigheze beneficiile uleiului de nuca de cocos.

Uleiul de nuca de cocos este o sursa imbatabila de grasimi saturate

O lingura de ulei de nuca de cocos contine 14 grame de grasimi totale, din care 12 de grame sunt saturate. Intrucat grasimile saturate gasite multe alimente, cum ar fi carnea si branza, sunt in mare parte formate din trigliceride cu catena lunga ( LCT-urile ),grasimile saturate de uleiul de cocos sunt in mare parte formate din trigliceride cu lant mediu ( MCT-urile ). Spre deosebire de LCT-uri, care trebuie sa fie descompuse in intestine, inainte de a fi transformate de corpul nostru in energie, MCT-urile sunt metabolizate extrem de rapid si rareori stocate in organism sub forma de grasime.

Uleiul de nuca de cocos poate reduce grasimea abdominala

Datorita continutul de MCT-uri, consumul pe termen lung de ulei de nuca de cocos a fost legat de pierderea in greutate. Un studiu brazilian publicat in 2009, a constatat ca femeile care au consumat 30 de mililitri de ulei de nuca de cocos pe zi, pentru o perioada de 12 saptamani au prezentat o reducere a indecelui de masa corporala (IMC) si a circumferintei taliei. Un grup de femei care au consumat cantitati egale de ulei de soia, care contine LCT-uri, in aceeasi perioada, nu au obtinut aceleasi beneficii.

Uleiul de nuca de cocos ucide bacterii, virusuri si ciuperci

Aproape 50 % dintre MCT-urile gasite in uleiul de cocos il reprezinta acidul lauric, un acid gras saturat pe care corpul nostru il converteste in monolaurina. Monolaurina este una dintre cele mai naturale sunstante antivirale, antibacteriene si antifungice. De fapt, dr. Joseph Mercola a sustinut ca monolaurina poate distruge virusurile acoperite cu lipide, cum ar fi rujeola, herpesul, gripa, bacterii patogene si chiar HIV-ul. In prezent sunt efectuate studii cu privire la aceste afrimatii. Un studiu publicat in Journal of Medicinal Food in 2007, a constatat ca uleiul de nuca de cocos este extrem de eficient in eliminarea Candidei albicans, o infectie des intalnita in randul oamenilor. Un alt studiu publicat in Jurnalul de Bacteriologie in 2000 a descoperit ca uleiul de nuca de cocos poate ajuta la uciderea Staphylococcus aureus, care este o cauza frecventa a afectiunilor de piele si a bolilor respiratorii.

Uleiul de nuca de cocos mentine sanatatea mintala

Este un bine cunoscut faptul ca o cantitate insuficienta de alimente care sa contina glucoza, combustibilul principal al creierului nostru, este principala cauza a tulburarilor cognitive, cum ar fi boala Alzheimer si dementa. Conform cercetatorului dr. Mary Newport, uleiul de nuca de cocos poate ajuta la prevenirea acestor boli datorita concentratiilor mari de corpi cetonici in MCT-urile sale, care functioneaza ca o sursa de combustibil alternativ. " Oamenii nu au in mod natural corpi cetonici in circulatie si disponibili pentru creier, cu exceptia cazului in care s-au infometat pentru mai multe zile sau mai mult sau tin o dieta ketogenica ( o dieta foarte saraca in carbohidrati ) ", spune Newport. " In boala Alzheimer, neuronii din anumite zone ale creierului nu se mai alimenteaza cu glucoza datorita rezistentei la insulina si incet mor... In cazul in care aceste celule ar avea acces la corpii cetonici, acestia ar putea ramane in viata si ar functiona in mod normal. "




Spune-ne opinia ta despre
"4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos"

2 + 1 =

Spune-ne opinia ta despre
"4 motive pentru a iubi uleiul din nuca de cocos"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

5 inlocuitori pentru laptele de soia

5 inlocuitori pentru laptele de soia

de Raluca Garbea 25 Mai 2018

Laptele de soia este adesea folosit de cei care sufera de intoleranta la lactoza, de cei care doresc sa urmeze un regim alimentar fara lapte sau de persoanele vegane. Dar, daca vrei sa inlocuiesti laptele de soia? [detalii]

Ce alimente contin vitamina A?

Ce alimente contin vitamina A?

de Raluca Garbea 24 Mai 2018

Consumul de alimente bogate in vitamina A reprezinta o modalitate excelenta de a intari sanatatea generala si de a proteja organismul de bolile cronice. [detalii]

Alimente pe care trebuie sa le elimini din regimul tau zilnic

Alimente pe care trebuie sa le elimini din regimul tau zilnic

de Raluca Garbea 22 Mai 2018

"Cu cat ne hranim mai mult si mai bine, cu atat ne daramam viata mai repede", spunea Hipocrate. Un regim sanatos asigura o hrana completa pentru mentinerea energiei organismului, in timp ce alimentatia dezechilibrata constituie principala cauza a bolilor grave care apar in prezent. [detalii]

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

Cu ce poate fi inlocuit turmericul?

de Raluca Garbea 21 Mai 2018

Turmericul reprezinta unul dintre condimentele scumpe si extrem de populare in lumea intreaga datorita aromei discret piperate si usor amaruie, care confera un gust unic mancarurilor, insa cu ce il putem inlocui? [detalii]

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

Lasagna vegetariana. Cum se prepara?

de Raluca Garbea 16 Mai 2018

Meniul vegetarian cuprinde numeroase retete delicioase si, in acelasi timp, sanatoase care nu trebuie ratate! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit