Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

de AlegeSanatos.ro 25 Apr 2015

Tags: alimente sanatoase


5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

Anumite fructe si legume devin mult mai nutritive in momentul in care sunt consumate gatite, si nu crude, pentru ca valorile nutritionale cresc odata ce sunt preparate la cald. Explicatia este destul de simpla: structura celulara a acestor alimente se descompune, iar nutrientii sunt absorbiti mai usor in organism.

Atentie! Aceasta regula nu se aplica daca aceste produse sunt prajite. Pentru a beneficia de proprietatile lor, este important sa le prepari intr-un mod sanatos, gatite la cuptor sau la gratar.
 
Rosiile, morcovii, spanacul, ciupercile si ceapa sunt 5 dintre alimentele ale caror proprietati sunt amplificate daca sunt gatite.
 
1. Rosiile 
Rosiile isi maresc cantitatea de licopen cu 35% daca sunt gatite. Acest antioxidant, care le ofera tomatelor culoarea rosie caracteristica, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostata, de pancreas, de san si de plamani. Licopenul are un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
 
2. Morcovii 
Consumul de morcovi este benefic organismului. Morcovii cruzi sunt bogati in nutrienti, insa proprietatile se amplifica in momentul gatirii morcovilor. Acestia contin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sanatatea ochilor, lupta impotriva celulelor canceroase si protejeaza inima de afectiunile cardiovasculare.
 
3. Spanacul 
Spanacul gatit are beneficii mai mari asupra organismului fata de spanacul crud, datorita cresterii continutului de luteina. Acest antioxidant previne aparitia afectiunilor oculare, contribuie la mentinerea acuitatii vizuale si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Spanacul contine calciu, fier, magneziu si antioxidanti, iar cand il gatesti, acesti nutrienti sunt absorbiti mai usor de organism. 
 
4. Ciupercile 
Ciupercile sunt mai sanatoase si mai sigure atunci cand sunt gatite. Acestea se digera greu daca sunt consumate crude si pot cauza probleme de sanatate. In momentul in care sunt consumate gatite, nutrientii ajung in organism fara toxinele pe care le pot contine.
 
5. Ceapa
Atunci cand este preparata termic, ceapa isi sporeste cantitatea de flavonoizi, importanti pentru protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.
Sortimentele de ceapa galbena si rosie contin mai multi flavonoizi, spre deosebire de ceapa alba. Nu lasa ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece va incepe sa isi piarda din nutrienti. 
 
Sursa foto: depositphotos.com
 




Spune-ne opinia ta despre
"5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude"

7 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ceaiul Assam si beneficiile sale pentru organism

Ceaiul Assam si beneficiile sale pentru organism

de Raluca Garbea 19 Iun 2018

Ceaiul Assam contine substante nutritive care pot stimula sanatatea organismului in mai multe moduri. [detalii]

Care sunt cauzele poftei de dulce

Care sunt cauzele poftei de dulce

de Raluca Garbea 18 Iun 2018

Pofta de dulce este o senzatie foarte des intalnita, potrivit studiilor. In general, aceasta pofta este alimentata de o lipsa de glucide din organism, insa pot exista si alte cauze. [detalii]

Alimente bogate in vitamina B12

Alimente bogate in vitamina B12

de Raluca Garbea 15 Iun 2018

Pentru a te putea bucura de un corp sanatos, ai nevoie de vitamine si minerale. Simptomele deficientei vitaminei B12 includ: depresie, confuzie, memorie deficitara, probleme de echilibru, furnicaturi si amorteala la nivelul mainilor si picioarelor. [detalii]

Cat zahar contine ananasul

Cat zahar contine ananasul

de Raluca Garbea 14 Iun 2018

Fructele sunt benefice pentru mentinerea sanatatii celulelor din corp. Insa, daca consumi cantitati exagerate, s-ar putea ca organismul sa primeasca o cantitate mai mare de zahar decat are nevoie. De aceea, este firesc sa iti pui intrebarea cat de mult zahar contin fructele tale preferate, in cazul de fata: ananasul. [detalii]

Ce este cafeaua cu broccoli?

Ce este cafeaua cu broccoli?

de Raluca Garbea 11 Iun 2018

In ultima perioada, se vorbeste despre o noua modalitate de a-ti bea cafeaua de dimineata: cafeaua cu broccoli. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016