Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

de AlegeSanatos.ro 25 Apr 2015

Tags: alimente sanatoase


5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

Anumite fructe si legume devin mult mai nutritive in momentul in care sunt consumate gatite, si nu crude, pentru ca valorile nutritionale cresc odata ce sunt preparate la cald. Explicatia este destul de simpla: structura celulara a acestor alimente se descompune, iar nutrientii sunt absorbiti mai usor in organism.

Atentie! Aceasta regula nu se aplica daca aceste produse sunt prajite. Pentru a beneficia de proprietatile lor, este important sa le prepari intr-un mod sanatos, gatite la cuptor sau la gratar.
 
Rosiile, morcovii, spanacul, ciupercile si ceapa sunt 5 dintre alimentele ale caror proprietati sunt amplificate daca sunt gatite.
 
1. Rosiile 
Rosiile isi maresc cantitatea de licopen cu 35% daca sunt gatite. Acest antioxidant, care le ofera tomatelor culoarea rosie caracteristica, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostata, de pancreas, de san si de plamani. Licopenul are un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
 
2. Morcovii 
Consumul de morcovi este benefic organismului. Morcovii cruzi sunt bogati in nutrienti, insa proprietatile se amplifica in momentul gatirii morcovilor. Acestia contin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sanatatea ochilor, lupta impotriva celulelor canceroase si protejeaza inima de afectiunile cardiovasculare.
 
3. Spanacul 
Spanacul gatit are beneficii mai mari asupra organismului fata de spanacul crud, datorita cresterii continutului de luteina. Acest antioxidant previne aparitia afectiunilor oculare, contribuie la mentinerea acuitatii vizuale si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Spanacul contine calciu, fier, magneziu si antioxidanti, iar cand il gatesti, acesti nutrienti sunt absorbiti mai usor de organism. 
 
4. Ciupercile 
Ciupercile sunt mai sanatoase si mai sigure atunci cand sunt gatite. Acestea se digera greu daca sunt consumate crude si pot cauza probleme de sanatate. In momentul in care sunt consumate gatite, nutrientii ajung in organism fara toxinele pe care le pot contine.
 
5. Ceapa
Atunci cand este preparata termic, ceapa isi sporeste cantitatea de flavonoizi, importanti pentru protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.
Sortimentele de ceapa galbena si rosie contin mai multi flavonoizi, spre deosebire de ceapa alba. Nu lasa ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece va incepe sa isi piarda din nutrienti. 
 
Sursa foto: depositphotos.com
 




Spune-ne opinia ta despre
"5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude"

10 + 4 =

Spune-ne opinia ta despre
"5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Sunt ciupercile legume?

Sunt ciupercile legume?

de Raluca Garbea 16 Feb 2018

Multe persoane, cand sunt intrebate daca ciupercile sunt legume, nu stiu sa dea un raspuns pe loc, potrivit organicfacts.net. [detalii]

Kiwi. Beneficii pentru sanatate

Kiwi. Beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 15 Feb 2018

Originar din China, kiwi reprezinta o sursa bogata de vitamine C, E, B2, B3, provitamina A, enzime, acizi organici, fibre, saruri minerale de cupru, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, seleniu, zinc, luteina, fiind astfel o adevarata sursa de sanatate! [detalii]

Ce sa consumi atunci cand ai gripa

Ce sa consumi atunci cand ai gripa

de Raluca Garbea 14 Feb 2018

Ce sa consumi atunci cand nu ai pofta de mancare? Atunci cand ai gripa, cel mai bun remediu este odihna, caci nu exista mancare sau bautura care sa faca ca simptomele bolii sa dispara. Totusi, trebuie sa te asiguri ca esti hidratat corespunzator si ca mananci alimente bogate in nutrienti care sa te ajute sa nu te simti si mai rau. [detalii]

Tort de biscuiti. Reteta

Tort de biscuiti. Reteta

de Raluca Garbea 06 Feb 2018

Dulciurile reprezinta placerea "vinovata" a multor persoane insa, din pacate, acestea nu se numara printre aliatii sanatatii. Cu toate acestea, orice persoana merita sa se rasfete, din cand in cand, cu un desert. [detalii]

Sfaturi pentru pastrarea mierii

Sfaturi pentru pastrarea mierii

de Raluca Garbea 05 Feb 2018

Mierea reprezinta un aliment dulce, lichid siropos produs natural de albine, cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o sursa de energie si un puternic antibiotic natural. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit