Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

de AlegeSanatos.ro 25 Apr 2015

5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude

Anumite fructe si legume devin mult mai nutritive in momentul in care sunt consumate gatite, si nu crude, pentru ca valorile nutritionale cresc odata ce sunt preparate la cald. Explicatia este destul de simpla: structura celulara a acestor alimente se descompune, iar nutrientii sunt absorbiti mai usor in organism.

Atentie! Aceasta regula nu se aplica daca aceste produse sunt prajite. Pentru a beneficia de proprietatile lor, este important sa le prepari intr-un mod sanatos, gatite la cuptor sau la gratar.
 
Rosiile, morcovii, spanacul, ciupercile si ceapa sunt 5 dintre alimentele ale caror proprietati sunt amplificate daca sunt gatite.
 
1. Rosiile 
Rosiile isi maresc cantitatea de licopen cu 35% daca sunt gatite. Acest antioxidant, care le ofera tomatelor culoarea rosie caracteristica, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostata, de pancreas, de san si de plamani. Licopenul are un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare.
 
2. Morcovii 
Consumul de morcovi este benefic organismului. Morcovii cruzi sunt bogati in nutrienti, insa proprietatile se amplifica in momentul gatirii morcovilor. Acestia contin cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care contribuie la sanatatea ochilor, lupta impotriva celulelor canceroase si protejeaza inima de afectiunile cardiovasculare.
 
3. Spanacul 
Spanacul gatit are beneficii mai mari asupra organismului fata de spanacul crud, datorita cresterii continutului de luteina. Acest antioxidant previne aparitia afectiunilor oculare, contribuie la mentinerea acuitatii vizuale si ajuta la o mai buna absorbtie a calciului. Spanacul contine calciu, fier, magneziu si antioxidanti, iar cand il gatesti, acesti nutrienti sunt absorbiti mai usor de organism. 
 
4. Ciupercile 
Ciupercile sunt mai sanatoase si mai sigure atunci cand sunt gatite. Acestea se digera greu daca sunt consumate crude si pot cauza probleme de sanatate. In momentul in care sunt consumate gatite, nutrientii ajung in organism fara toxinele pe care le pot contine.
 
5. Ceapa
Atunci cand este preparata termic, ceapa isi sporeste cantitatea de flavonoizi, importanti pentru protejarea organismului impotriva radicalilor liberi.
Sortimentele de ceapa galbena si rosie contin mai multi flavonoizi, spre deosebire de ceapa alba. Nu lasa ceapa pe foc mai mult de 5 minute, deoarece va incepe sa isi piarda din nutrienti. 
 
Sursa foto: depositphotos.com
 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!



Spune-ne opinia ta despre
"5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude"

10 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"5 alimente gatite care sunt mai sanatoase decat cele crude"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

Probleme cu digestia? Iata 3 recomandari nutritionale

de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017

Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale. [detalii]

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor. [detalii]

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

Postul Pastelui: alimente care tin de foame si nu ingrasa

de Elena-Alina Constantinescu 15 Mar 2017

Produsele vegetale din comert (salata de vinete, hummus, orez la caserola, etc) sunt bogate in grasimi hidrogenate, E-uri si arome, fara de care nu ar mai fi atat de gustoase. Odata patrunse in organism, aceste substante se depun pe vasele de sange si sunt un pericol pentru silueta ta, sunt lipsite de valoare nutritiva si asigura o satietate de scurta durata. Din fericire, exista alternative sanatoase la produsele vegetale industriale, si anume fructele si legumele de sezon, bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Iata, mai jos, ce alimente trebuie sa incluzi in meniu... [detalii]

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Trebuie sa renuntam la gluten? Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

de Elena-Alina Constantinescu 13 Mar 2017

Glutenul este o proteina care se gaseste in diverse cereale precum grau, secara, orz. Este utilizat intr-o mare varietate de produse de patiserie si alte alimente (bere, paste fainoase, mezeluri, sosuri pentru salata gata preparate), pentru textura pe care o ofera acestora. Trebuie sa renuntam la gluten? Iata parerea nutritionistului Mihaeala Bilic... [detalii]

Ce mancam in Postul Pastelui?

Ce mancam in Postul Pastelui?

de Elena-Alina Constantinescu 09 Mar 2017

Postului Pastelui este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Nu trebuie sa ne infometam, ci sa avem grija cum combinam alimentele, sa diversificam meniul si sa respectam orele de masa. Conform calendarului ortodox, Pastele va fi sarbatori pe 16 aprilie. Este cel mai lung si mai aspru dintre toate cele patru posturi importante si mai poarta denumirea de Postul Mare. [detalii]

Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.

Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)

Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!

Voteaza articolul!

Alege o nota de la 0 la 5
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti

Descarca GRATUIT
"Cum sa slabiti sanatos. Sfaturi recomandate de nutritionisti"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.