Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor

de Laura Voica 24 Apr 2014

Tags: fibre fibre solubile fibre insolubile fructooligozaharide


5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor

Fibrele au atat de multe beneficii pentru sanatate, incat au devenit unul dintre cele mai populare subiecte de discutie in materie de substante nutritive. Fibrele alimentare sunt formate din carbohidrati, care nu pot fi digerati de catre om, precum si lignina, care este un compus care formeaza peretele celular al celulelor din plante.

Pana de curand, fibrele au fost impartite in doua mari categorii: solubile si insolubile, clasificarea fiind bazata pe capacitatea acestora de a se dizolva sau nu in apa. Initial s-a crezut ca solubilitatea sau capacitatea de a se dispersa in apa, prezice efectele fiziologice ale fibrelor. Cercetarile arata ca nu este intotdeauna cazul. Cu toate acestea, termenii fibre solubile si fibre insolubile sunt inca utilizate in scopuri de etichetare de catre FDA, si sunt termenii folositi cel mai des de catre nutritionisti si dieteticieni.

Cercetatorii folosesc acum si alte sisteme de clasificare, si fac distinctie intre fibrele care exista in alimente integrale ( fibre alimentare ) si fibrele care sunt extrase sau produse ( fibre functionale ).

Fibrele dietetice includ materii derivate din plante, precum si animale ( de exemplu, chitina, care formeaza cochiliile de insecte si crustacee, desi oamenii nu mananca, in general, cochilia homarilor ). Fibrele functionale pot fi produse de om (de exemplu, fructooligozaharide si polidextroza, care sunt folosite ca aditivi alimentari ) sau extrase din surse naturale, cum ar fi chitina din crustacee, care se gaseste in suplimentele nutritive.

Desi exista diferite moduri in care fibrele sunt clasificate, cel mai important aspect este ca acestea ofera multe beneficii sanatatii noastre. In continuare va prezentam cateva dintre acestea:

Beneficiu 1: Scaderea colesterolului
Fibrele vascoase combinate cu apa formeaza un gel in stomac. Mai multe studii clinice au demonstrat ca aportul de fibre vascoase scade atat colesterolul total cat si LDL (colesterol "rau " ). Alimentele utilizate in aceste studii includ fasole, mazare si linte.

Beneficiu 2: Reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare
Consumul ridicat de alimente bogate in fibre este puternic corelat cu o incidenta mai mica a numarului de atacuri de cord si decese de boli de inima.

Beneficiu 3: Controlul a nivelului de zahar din sange
Deoarece fibrele formeaza un gel vascos in stomac, rezultatul este o incetinire a absorbtiei nutrientilor in fluxul sanguin; aceasta reduce in mod eficient cantitatea de insulina necesara pentru a elimina zaharul din sange si are efecte favorabile asupra nivelului de zahar din sange si rezistenta la insulina. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetici, si poate elimina, de asemenea, foamea de dupa - masa.

Beneficiu 4: Tratarea si prevenirea constipatiei
Avand in verdere ca fibrele nu sunt absorbite prin tractul gastro-intestinal, alimentele bogate in fibre ajung in intestin si reduce timpul deseurilor de a trece prin sistemul digestiv. Cele mai multe de cercetari care atesta acest beneficiu au fost realizate cu ajutorul fructelor, legumelor si taratelor de grau.

Beneficiu 5: Controlul greutatii
Capacitatea fibrelor vascoase de a crea un gel in stomac, sporeste senzatia de satietate, ceea ce ne determina sa mancam mai putin. In plus, fibrele au mai putine calorii decat alti carbohidrati. Studiile arata ca persoanele care consuma alimente bogate in fibre au mai multe sanse de a-si mentine o greutate sanatoasa decat cei care nu o fac. Cu toate acestea, rolul fibrelor ca un instrument de management al greutatii nu a fost stabilit in mod clar.




Spune-ne opinia ta despre
"5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor"

6 + 7 =

Spune-ne opinia ta despre
"5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

Salata de avocado si ton, un deliciu sanatos

de Viorica Ghinea 17 Nov 2017

Atunci cand nu ai mult timp la indemana ca sa gatesti ceva sanatos si sations, salata de avocado cu ton este o alegere culinara cu care nu vei da gres. Iti recomandam o reteta sanatosa, hranitoare si usor de preparat. Gustul si aroma acesteia te vor cuceri de la prima gura, asa ca va urca rapid in topul retetelor preferate. Iata de ce ingrediente mai ai nevoie pentru prepararea acestei retete sanatoase si care este modalitatea de preparare! [detalii]

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

Iti este foame mereu? Descopera motivul surprinzator!

de Viorica Ghinea 16 Nov 2017

Nici nu ai terminat bine de mancat si deja te gandesti la alte preparate culinare din care ai vrea sa mai gusti? Cu siguranta te intrebi de ce iti este foame mereu si de ce mancarea nu iti paraseste niciodata gandurile. Specialistii au descoperit cauza care provoaca aceasta senzatie. Trebuie sa recunoastem ca rezultatul este surprinzator. Descopera-l si tu in randurile urmatoare! [detalii]

7 alimente care NU se strica niciodata

7 alimente care NU se strica niciodata

de Viorica Ghinea 15 Nov 2017

Daca esti obisnuit sa verifici constant data de expirare a tuturor produselor din comert, vei fi surprins sa afli ca nu trebuie sa iti faci griji in privinta tuturor. Exista cateva alimente care nu se strica niciodata, asa ca nu ai de ce sa le arunci daca nu le-ai consumat o perioada mai lunga. Chiar daca unele dintre acestea au o perioada de valabilitate pe ambalaj, ia in considerare faptul ca producatorii sunt obligati sa o treaca, insa le poti consuma cu incredere daca au fost pastrate in conditii corespunzatoare (loc uscat, intunecat si racoros). [detalii]

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

Alimente benefice pentru fiecare etapa din viata unei femei

de Laura Galescu 07 Nov 2017

Anumite alimente sunt recomandate in diferitele etape fiziologice ale femeii, in timp ce altele trebuie evitate, tinandu-se cont de afectiuni intalnite cu precadere la femei: osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul. [detalii]

7 alimente care accelereaza cresterea parului

7 alimente care accelereaza cresterea parului

de Viorica Ghinea 02 Nov 2017

Un par lung si bogat este dezideratul oricarei reprezentante a sexului frumos. Ca sa te asiguri ca obtii aceste rezultate, fii pregatita sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata. Alaturi de mastile pe baza de uleiuri vegetale, si alimentatia joaca un rol important in accelerarea cresterii parului. Exista cateva alimente care iti vor indesi parul, il vor face sa creasca mai repede si ii vor oferi stralucire naturala. [detalii]

Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania

Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania
Descarca GRATUIT
"25 Trucuri si Sfaturi de la specialisti din Germania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit