Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor

de Laura Voica 24 Apr 2014

Tags: fibre fibre solubile fibre insolubile fructooligozaharide


5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor

Fibrele au atat de multe beneficii pentru sanatate, incat au devenit unul dintre cele mai populare subiecte de discutie in materie de substante nutritive. Fibrele alimentare sunt formate din carbohidrati, care nu pot fi digerati de catre om, precum si lignina, care este un compus care formeaza peretele celular al celulelor din plante.

Pana de curand, fibrele au fost impartite in doua mari categorii: solubile si insolubile, clasificarea fiind bazata pe capacitatea acestora de a se dizolva sau nu in apa. Initial s-a crezut ca solubilitatea sau capacitatea de a se dispersa in apa, prezice efectele fiziologice ale fibrelor. Cercetarile arata ca nu este intotdeauna cazul. Cu toate acestea, termenii fibre solubile si fibre insolubile sunt inca utilizate in scopuri de etichetare de catre FDA, si sunt termenii folositi cel mai des de catre nutritionisti si dieteticieni.

Cercetatorii folosesc acum si alte sisteme de clasificare, si fac distinctie intre fibrele care exista in alimente integrale ( fibre alimentare ) si fibrele care sunt extrase sau produse ( fibre functionale ).

Fibrele dietetice includ materii derivate din plante, precum si animale ( de exemplu, chitina, care formeaza cochiliile de insecte si crustacee, desi oamenii nu mananca, in general, cochilia homarilor ). Fibrele functionale pot fi produse de om (de exemplu, fructooligozaharide si polidextroza, care sunt folosite ca aditivi alimentari ) sau extrase din surse naturale, cum ar fi chitina din crustacee, care se gaseste in suplimentele nutritive.

Desi exista diferite moduri in care fibrele sunt clasificate, cel mai important aspect este ca acestea ofera multe beneficii sanatatii noastre. In continuare va prezentam cateva dintre acestea:

Beneficiu 1: Scaderea colesterolului
Fibrele vascoase combinate cu apa formeaza un gel in stomac. Mai multe studii clinice au demonstrat ca aportul de fibre vascoase scade atat colesterolul total cat si LDL (colesterol "rau " ). Alimentele utilizate in aceste studii includ fasole, mazare si linte.

Beneficiu 2: Reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare
Consumul ridicat de alimente bogate in fibre este puternic corelat cu o incidenta mai mica a numarului de atacuri de cord si decese de boli de inima.

Beneficiu 3: Controlul a nivelului de zahar din sange
Deoarece fibrele formeaza un gel vascos in stomac, rezultatul este o incetinire a absorbtiei nutrientilor in fluxul sanguin; aceasta reduce in mod eficient cantitatea de insulina necesara pentru a elimina zaharul din sange si are efecte favorabile asupra nivelului de zahar din sange si rezistenta la insulina. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetici, si poate elimina, de asemenea, foamea de dupa - masa.

Beneficiu 4: Tratarea si prevenirea constipatiei
Avand in verdere ca fibrele nu sunt absorbite prin tractul gastro-intestinal, alimentele bogate in fibre ajung in intestin si reduce timpul deseurilor de a trece prin sistemul digestiv. Cele mai multe de cercetari care atesta acest beneficiu au fost realizate cu ajutorul fructelor, legumelor si taratelor de grau.

Beneficiu 5: Controlul greutatii
Capacitatea fibrelor vascoase de a crea un gel in stomac, sporeste senzatia de satietate, ceea ce ne determina sa mancam mai putin. In plus, fibrele au mai putine calorii decat alti carbohidrati. Studiile arata ca persoanele care consuma alimente bogate in fibre au mai multe sanse de a-si mentine o greutate sanatoasa decat cei care nu o fac. Cu toate acestea, rolul fibrelor ca un instrument de management al greutatii nu a fost stabilit in mod clar.




Spune-ne opinia ta despre
"5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor"

2 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"5 beneficii pentru sanatate ale fibrelor"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Portocala - un fruct benefic organismului

Portocala - un fruct benefic organismului

de AlegeSanatos.ro 10 Dec 2019

In general mancam portocalele pentru gustul lor dulce-acrisor si pulpa suculenta. Dar te-ai intrebat vreodata cate beneficii au aceste fructe tropicale asupra corpului tau? [detalii]

Mierea de Manuka - de ce este atat de diferita fata de mierea clasică?

Mierea de Manuka - de ce este atat de diferita fata de mierea clasică?

de AlegeSanatos.ro 15 Nov 2019

Mierea este considerata din antichitate un aliment benefic si un medicament natural puternic. In ultimii ani, mierea de Manuka a castigat popularitate pentru numeroasele proprietati nutritive si puterea terapeutica, devenind un subiect fierbinte in randul iubitorilor de miere si ridicand, totodata, numeroase intrebari. [detalii]

Super alimentele recomandate de nutritionisti in aceasta toamna

Super alimentele recomandate de nutritionisti in aceasta toamna

de AlegeSanatos.ro 13 Sep 2019

Toamna inseamna culori bogate si arome abundente. Iata care sunt alimentele pe care sa le al in vedere in dieta ta pentru a profita de beneficiile nutritive specifice toamnei. [detalii]

Rolul magneziului in organism

Rolul magneziului in organism

de AlegeSanatos.ro 23 Aug 2019

In corpul uman sunt in jur de 25 grame de magneziu, dintre care peste jumatate se afla in oase, pe cand restul se concentreaza in muschi, tesuturi moi sau in sange. Toate celulele contin magneziu si necesita aceasta substanta pentru a functiona corect. Specialistii de la biod.ro ofera mai multe explicatii cu privire la rolul magneziului in organism si sugestii pentru alimente bogate in aceasta substanta. [detalii]

Alimente bogate in vitamina C - beneficii pentru sanatatea ta

Alimente bogate in vitamina C - beneficii pentru sanatatea ta

de AlegeSanatos.ro 11 Iul 2019

Alimentele bogate in vitamina C sunt extrem de importante pentru corpul nostru, ajutandu-ne organismul sa capete o imunitate sporita si, in acelasi timp, sa lupte cu diverse afectiuni. Consumand alimente bogate in vitamina C vom reusi sa prevenim sau chiar sa tratam raceala, infectiile, bolile de inima si chiar sa ajutam vasele de sange sa functioneze mai bine. In plus, vitamina C joaca un rol important in sintetizarea diverselor minerale din corp, stimuland inclusiv vindecarea diverselor tipuri de rani. [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016